icon

Druhý deň v škôlke - trojročné dieťa

doboskam
6. sep 2016

Je september,deticky zacali chodit do skolky. aj ten moj, ma 3. Dali sme ho do statnej skolky, ja som nastupila do prace. Ked som ho v aprili bola zapisat do skolky , pytala som sa pani riaditelky ci ho nejako mozem pripravit do skolky , ona nato ze netreba ze je nato prvy tyzden v skolke. Maly je v skolke 2 den a placka za mnou, najprv kusok vacsi plac a potom uz len take fnuckanie. V triede je viac deti asi 8 ktore placu za maminkami.
Riaditelka mi povedala ze preco som nepripravila synceka do skolky ze som s nim mala chodit do skolky na par hodin na dvor ked tam boli ucitelky s detmi. Pritom som sa jej pytala v aprili ci ho nejako mozem pripravit do skolky, ovlada vsetko co ma vediet skolkar, len placka. Navyse boli prazdniny. Je druhy den skolskeho roka a pritom tyzden je pre deti taky adaptujuci sa v prostredi. Ucitelky tu maju pristup typu ked dieta placka, nechajme ho bokom nech sa vyplace ,neriesme ho. Neviem ci je to spravne. Hm?
Ked sa deticky obliekali vonku jedno z deti si zle obulo topanku. A ucitelka mu povedala. Ako to mas? To ta mamka nenaucila?
No neviem, ale k comu bola ta otazka? Ved maminky sa snazia toho tolko naucit svoje deticky. A detickam treba skor pomoct, posmelit ich a nie hned negativnu otazku to ta mamka nenaucila? Aku mate skusenost vy so skolkou a Vasimi detickami? Resp. s ich ucitelkami ak deticky plackaju na zaciatku v skolke?

moni244
7. sep 2016

@sardinka336 asi take, kde nepracuje manualne a s ludmi. Lebo by vedela, ze tovar chodi kamionom a nevykladaju ho pokladnicky

papricka33
7. sep 2016

@siska53 lateralita sa vyhranuje az okolo 4-5 roku veku dietata 🙂 a v dnesnej dobe neverim, ze este existuje "preucanie na pravaka". To su horory z dob minulych 😉

doboskam
autor
7. sep 2016

@moni244 ak ma niekto sukromne male potraviny tak tam nemusi chodit kamion a bol to teoreticky priklad,ale vy a pani sardinka vkuse hladate chybicky a chytate sa slovicok, pracujem manualne s ludmi nakolko mi do kancelarie chodi vela ludi ktori mi nosia podklady k vedeniu uctovnictva

moni244
7. sep 2016

@doboskam nevies, co to je robit s ludmi, inac by si takuto temu nezalozila

sardinka336
7. sep 2016

@doboskam tak verím tomu, ze sa na kazdeho usmievaš ak teda prichadzaš do styku aj s klientmi, ale skor predpokladam ze mas šefa, par kolegyn ak vobec...a tym to hasne inak si prevazne v papieroch.
Keby si lietala po Lídli ako handra vo vetre, x zakaznikov sa ta nervozne pyta prečo nenašli tovar ktory je v aktuálnom letaku, vykladaš tovar, potom ta volaju na kasu kde musis tovar rychlo blokovat a hadzať ako kamene lebo tak to tam proste je a neviem kto to vymysla ten system, x zakaznikov sa ,,vybije,, na tebe tak vidim uz ako si non stop usmievava.
A na vyplatnej paske 480 eur...
Kazdy z nás vie velmi dobre ako to maju robit ,,tí druhí,,..

doboskam
autor
7. sep 2016

@moni244 hlavne ze vy to viete, to je zaklad

sardinka336
7. sep 2016

@doboskam ako pracuješ manuálne prosím ta??? Nesieš štós papierov a to je ako manuálna praca...no daj ešte niečo....,,pobavimeše,,...

synda11
7. sep 2016

ahoj...u nas je to aktualne...ale ten pristup som este nezazila ako v stredovaku...na vlastne oci som videla ako placuce deti odtrhaju z ruk mami,, vhodila ho doslova do triedy a zamkla dvere....mojej urobila to iste mala rucala cely cas co tam bola...na tento zakrok som sa ohradila a povedala som ucitelke kt..mala byt uz rok na dochodku ze preco pouziva metody ako v stredoveku a ze ja si to neprajem...tie deti maju šok . strach a neskor to je amok...moja prosila za dverami maminka podme domov...tato pani ucitelka mi povedala ze ona ma 40 rocnu prax ja jej nato ja mam 11 a čo? ja ze idem na 10 min. s nou do vnutra nech sa zacleni a ukludni..ona ze ma nepusti..nemam s tym dobre skusenosti znela jej odpoved.. a ja ze okis berem decko a viac h sem nedam...bola som za riaditelkou....povolila...sla som dovnútra sedela som v kute na lavicke 10 min. nezasahovala som im do nicoho kazala som malej aby sa sla hrat medzi deti.....mala sa vzala a sla...ukludnila sa a uz si ma ani nevsimla..ked som videla ze je zaujata hrou v tichosti som sa vyparila...mala mi nezaplakala az donca...dnes dettoo...ucitelka ma nechcela vpustit ja som sla...mala v pohodke ani nevedela kedy som odisla...mala mi ale poobede povedala ze ju teta ubila po rucicke..iresit to nebudem pokial sa to nebude opakovat....maminy nie vsetko co ucitelky povedia a robia..sa tak maaa...nedajte sa...riaditelka sa mi ospravedlnila ze dostala pani kvapky ze takto sa to nerobi.... a dnes mojej susede otrhla nasilu chlapca z ruk...suseda vyplasena nechala to tak...maly cely den plakal aj sa docikal.... my mame tri ucitelka deti od 2-3 rokov je ich 22..dve ucitelky su ok v pohode...ale tato co mala byt uz nadochodku to bere na kusy....proste je uz za zenitom..mala by uz ist het....za dverami som bola dve hodiny pocula som ako vyprava na moju malu aka je...velmi na nu kricala...ja viem co mam doma..je neposedna ale neprajem si aby moje dieta niekto negativne demotivoval a nebodaj bil...som tiez ucitelka a nikdy som na ziadne dieta neudrela a nekricala..kto na to nervy nema nech to nerobii to je moj nazor

doboskam
autor
7. sep 2016

@sardinka336 ja si vazim pracu kazdeho aj smetiara. nevysmievam sa nikomu.kazdy vystudoval to co ho bavi.ani v jednej vete som sa nevysmiala ziadnemu povolaniu ci nejakej zene. ale nezufajte, su aj narocnejsie povolania napr.byt zdravotnou sestrou a osetrit napr.bezdomovca ,ktory vodu nevidel pol roka a vy musite pacietna umyt a osetrit a s usmevom, o tom to povolanie je, pomahat ludom

doboskam
autor
7. sep 2016

@sardinka336 vidno ako opovrhujuco vnimate pracu uctovnikov akoze cely den nosia v rukach papiere. ok Vas nazor, a ak sa chcete pobavit tak si pustite komediu alebo si kupte knihu s vtipmi, ale to asi isto viete ako sa zabavit

sardinka336
7. sep 2016

Ja sa čudujem, a načo vlastne davate tie deti do školok?? Všetko vam vadi...pracovničky roka, ziadna by neskrikla, kazda s usmevom, s radostou.... 🙂
Učitelka jasne ze ma pomoct dietatu prekonat stres...väčšina deti to dokaze, mnohé pohladia, pomojkaju. Na niektore dieta plati to, ze ak tam mama ostane tak ho to upokoji... a na dalšie to neplati a bude sa stale držať tej maminej sukne. Takze tiez sa to neda zovšeobecnosvat. Aj učitelky maju od vedenia svoje pokyny.

@synda11 tvoja mala sa zobrala a šla sa hrat...x deti zase budu robit sceny ...takze tazko povedat, kazde dieta sa odputa inak. A učitelka ktora nikdy neskrikla na dieta neexistuje, nimimálne ak sa schyluje k urazu alebo dieta evidentne ublizuje inemu. Takze tuto rozpravku si nechaj na dobru noc pre dceru.

doboskam
autor
7. sep 2016

@sardinka336 tak sa cudujte dalej, ved den ma 24h .tak dotoho a dakujem za titul pracovnicka roka

sardinka336
7. sep 2016

@doboskam ja si nemusim nič pušťať, stačí mi čítať tieto ,,matere,, 😀 😀 😀 Ja osobne obdivujem pracu učtovničky aj predavačky v Lídli...ja na to nemam bunky.
Ja som reagovala na to ze pracuješ manualne...tak neviem ako pracuješ manualne v kancelarii ako učtovnik. Ja som napr. brigadovala ešte za študentských čias ako upratovačka, potom v tlačiarni cennín...a to bola fyzicka praca.
Ak ty nesieš v rukách podklady pre učtovanie tak prepáč ale fyzicky nepracuješ...to je cele.

siska53
7. sep 2016

@papricka33 lenze on bol dost vyhranney na lavu ruku. Do 4,5roka bol s nami a pouzival lavu ruku tam,kde my pravu. Az po nejakom cae v skolke zacal urazu obcas pouzivat aj pravu ruku. Tak nechapem. No stale uprednostnuje ruku lavu. Aj na tych tesroch skolskej zrelosti jeden z dovodov,preco ma odklad,bol uvedeny dovod - nevyhranenost laterity ci tak nejak to nazvali.

doboskam
autor
7. sep 2016

@sardinka336 manualne upratujem kancelariu a raz do mesiaca umyvam okna v kancelarii, nemame totiz upratovacku staci k teme manualna praca? a ak vas bavia diskusie materi na tomto fore ako pisete tak si ich vytlacte a citajte opakovanie .som rada ze som Vam vycarila usmev na tvari. mam dobry skutok

gir
7. sep 2016

Milé maminky napíšem vám aj z pohľadu učiteľky na adaptáciu v škôlke. Ak prídete po hodinke pre dieťa, narúšate činnosť aj ostatné malé detičky sa pýtajú, kedy príde mamka. Príprava na škôlku nie je v slove neboj sa,ono nevie do čoho ide. Radšej povedať, uvidíš že to bude super, keď pre teba prídem, všetko mi porozprávaš. Niekedy dieťa vydiera plačom a akonáhle sa zatvoria dvere, akoby uťal. Dieťa je doma ako stredobod vesmíru a zrazu sa o pozornosť delí. K jedlu
len toľko že ak je naučené na hranolčeky apod. ťažko sa v škôlke normálne naje. A začne plakať že to jedlo je fuj a on chce Brumíka, ktorého mu mamka nechala v šatni, pre prípad že bude hladný. A hláška, že mamka povedala že zelenina je fuj ... to len ako bónus. Sme štátna škôlka a máme deti od 2 r. Ani nerátam, koľko detí sme odúčali od plienok a cumlíkov. Tie malinké deti sú rozkošné ale milovala som maminky, ktoré sedeli doma na rodičáku a 2 r. dieťa šup na celý deň do škôlky. Po škôlke ešte k babke a povedzte mi, kedy sa mu venovala sama? mám taký pocit, že učiteľky v škôlke sú ako nejaké zrúdy, ktoré treba len kontrolovať. A maminke, ktorá do diskusie napísala že treba namontovať kameru a bolo by to iné kafé, len odkazujem, nech príde len na jeden deň k cca 20. - 25. deťom, dám jej kameru a až vtedy by som sa nasmiala 😀 Mám 10 mes. bábo a čakáme druhé, takže sa mi návrat do práce predĺži ale reálne uvažujem, že sa tam už nevrátim a začnem v úplne inej oblasti. Deti sú skvelé ale tie niektoré drbnuté mamičky. Nechcem hádzať každú maminu do jedného vreca, väčšina je super a uvedomuje si, že väčšinu dňa je jej dieťa so mnou. Mňa deti oslovovali krstným menom a bolo to skvelé. Hovorím to po 13 ročnej práci v MŠ. Pekný deň 🙂

5tinka
7. sep 2016

Ja sa teda moc do diskusii nezapajam ale nedalo mi. Jeeejda baby a nie je to jedno ktora co robi, a ci da dieta do statnej alebo sukromnej skolky? Ostatne uvodna otazka znela trocha inac 🙂 Moj nazor, kazdy sa ma spravat v praci profesionalne, cize ked mam aj blby den, k zakaznikovi, spolupracujucemu, zverenemu dietatu atd. sa spravam s respektom. Aj ked sa uz teda zrovna neusmievam, spravame sa v medziach slusnosti a podla toho co sa od nas vyzaduje. A co sa tyka uciteliek v skolke, maju moj obdiv lebo ja mat na starosti 20 deti tak asi zosediviem samozrejme to vsak neznamena, ze mozu moje dieta urazat alebo ju strelit jednu vychovnu. Jaaaaj a este na margo sukromnych alebo statnych, podla mna je to jedno, vsetko je len a len o ludoch a nie o tom ci si platim skolne. Mam kamosky ktore v sukromnych skolkach spokojne neboli. Takze asi tak 🙂

evittam
7. sep 2016

@gir No veď ja stále neviem na čo sú dobré nejaké "adaptačné" dni, nebodaj týždne, mesiac.......Fakt zase jeden "skvelý výmysel" nejakého "skvelého človeka"...čo tomu ani prd nerozumie. Ale čo už. 😉 A verím ti - ja som vždy tvrdila a aj tvrdím, že obdivujem prácu učiteľov - či už v MŠ alebo ZŠ, SŠ - ja by som to "vystrielala" asi tak do hodiny - max. jeden deň. 😅 Nemohla by som robiť túto prácu. A to naozaj deti milujem a mám rada... 😉

doboskam
autor
7. sep 2016

@5tinka to ste napisali naozaj krasne, suhlasim

papricka33
7. sep 2016

@siska53 js aj dolezite ako pouziva tu lavu. Pri diagnostike sa hovori o tzv. Aktivnej ruke. Cize ak navlieka koralky, dolezite je, ktorou rukou hybe. Mozes skusit aj dat mu do rucky kartonovu rolku od toaletaku (fakt 🙂 ) nech sa cez nu pozrie ako do dalekohladu. Ku ktoremu ocku si to prilozi 😉 Ale takychto postupov je viac. Z jedneho sa to neda usudit. Ucitelky (aj vy doma 🙂 ) by mali farbicky, predmety, vsetko, co chceme dat dietatu do ruky polozit pred neho rovno do stredu. S velkou pravdepodobnostou pouzije dominantnu rucku.... No a potom je tu aj moznost, ze bude obojrucny. Netreba to riesit, ani uzatvarat 😉 V podstate je to do 5 roku dolezite len pri strihani 😉 Riesi sa to az pri hygiene pisania (posed, drzanie nedominantnej rucky, spravny sklon ceruzky...)

gir
7. sep 2016

@evittam Ďakujem 😉

papricka33
7. sep 2016

@evittam vdaka 🙂

sardinka336
7. sep 2016

@doboskam zlatinko....ja behavam po jedalni ako ,,veter,, nalievam deckam polievky, hravam s nimi ,,schovku,, skačem gumu, hram kto čo chce...som tam pre nich. Ja nehovorim ze som ideálna, aj skriknem ked je toho uz dost a neda sa ,,po normálnom,,....ale poteší ma ako včera ked som prišla do školy pre moje vlastne deti a tie ,,cudzie,, deti čo som mala v ,,oddelení,, pridu za mnou a vystiskame sa, kočky moje zlate, chybaju mi, verim ze sa vratim.To je pre mna taka spätná väzba, ze som celkom dobra 🙂🙂🙂 Ani ja som nevyhovovala kazdej mamičke, ved som to videla v komunikacii. Zvyčajne pohodove matky maju podohodove deti, nestalo sa mi ze by som s takou mamičkou bola v nejakom konflikte, zvyčajne to boli ,,premudrele,, mamičky ktore vidia len to svoje pozeraju sa na nas zvysoka. Ale ja s usmevom angličana prikyvujem...ak sa da tak vyhoviem ak sa neda holt čo narobim.

evittam
7. sep 2016

@sardinka336 😀 😀 😀

moni244
7. sep 2016

@gir pekne si to vystihla, tiez nie som za adaptaciu po hodine, uz som mala vyhrady, ked moja mala chodit 2 tyzdne na 4 hodiny, naco? Po troch dnoch bola na cely den. A dnesne matky, cest vynimkam, su tak pokakane zo svojich deti, ze je to az nezdrave

doboskam
autor
7. sep 2016

@sardinka336 zlatinko ma nemusite volat, to je prehnane priatelske 🙂 tak cest Vasej praci 🙂

siska53
7. sep 2016

@papricka33 vsak to. On ma uz 6,5 roka a pri testoch im vysiel takto,ze je nevyhranený. Ako to s nimi robia v skolke,neviem. Ale pn od baba vsetko chytal do lavej ruky,aj viac kopkal la ou nozkou,ked s plazil,zaberal vzdy lavou rukou. Skusim to s tym toaletakom.
Ja som bola dlho obojrucna tiez,ale bolo zas vidno,ze pravu uprednostnujem a tak aj ostalo.

sardinka336
7. sep 2016

@evittam väčšina deti su fakt zlate, porozpráávajuuuu....jáááj....čo robi mama a oco...a to sa ich nepytam to oni samé od seba kecaju....čo sa ja všetko dozviem.
Aj ja som iste niekedy povedala blbost...hlavne so staršími kde sa uz navyky fakt očakavaju. Raz mi buchali vysmitay po stole lyžičkami aj napriek upozorneniam, ze s ato nerobi atd. a vedeniu hluk strašne vadi ked tam obeduje aj riaditelka. ...tak som k nim prišla k tomu stolu a hovorim detom, ze ak ti ta lyzička padne na zem tak ju zvihneš a budeš s nou jest...nedovolim ti zobrat inu. Si mala vidiet ako rychlo buchat skončili....uplne to zabralo nebolo treba kričat, vysvetlovat. Boli to tretiaci.
Len potom som si spätne uvedomila ze keby niektore z deti doma povedalo, ze ,,pani vychovavatelka mi povedala, ze ak mi padne lyzica na zem, tak si nemozem zobrat inu,,. tak rodič si pomyslií svoje....
Preto tieto reči delím dvoma a vynasobim lebo často to nie je uplne tak ako sa veci prezentuju. Ak ked aj ja som zažila uziapane učitelky a uznavam, ze niektore uz na to nemaju nervy.

marcelatje
7. sep 2016

@evittam presne! Ja ani vo svojom veku neviem celkom presne co by som chcela robit ale s urcitostou viem co robit nechcem 😀

marcelatje
7. sep 2016

@sardinka336 😀 😀 toje ako ked moja mala zahlasila ze "moja maminka pije pivo uz raaaaaano!" alebo " ja tatina casto chytam za pipika" 😀 vyhlasenia vytrhnute z kontextu mozu narobit paseku 😀