icon

Facka od učiteľky v škôlke

lalota
6. sep 2018

Ahojte, mám drobný problém. Dcéra má 4 a pol roka, nastúpila do škôlky. Veľmi sa do nej tešila, ani neplakala, ráno som sa s ňou v prvý deň ani nestihla rozlúčiť, čo sa rozbehla medzi deti do triedy, tak sa tešila. Po obediku som mala po ňu prísť, no keď som prišla, druhá ucitelka mi povedala, že už spi, nech prídem po 15ej. Poobede som však vyzdvihla "živú mŕtvolu"... Dcéra absolútne nechcela rozprávať o škôlke, bola mlkva a vnorena do seba. Podotýkam, že je extrovert. Sipila som, že sa niečo udialo a tak som jej dala čas, aby "to" spracovala. Večer z nej vyliezlo, že ťa druhá ucitelka jej dala facku, lebo nechcela späť ( a to som mala prísť po ňu, no uložili ich na spánok skôr, než som prišla), že jej dala na zadok, lebo nechcela späť... Tanpytala som sa dopredu, odzadu, správa i zľava, no stále hovorila a odpovedala to isté. Susedka ma tiež dcéru v tej triede, no tá je riadny introvert a údajne tiež bola nadmieru v ten deň mlkva, že nechcela rozprávať o škôlke. Dcéra do škôlky chce chodiť, no bojj sa tej ucitelky. Dnes som riešila aj s riaditeľkou, konfrontovaná som sa s daňou učiteľkou, samozrejme zatlkala, ociernovala mňa... To dá dalo čakať. No riaditeľka mi veru, požiadala som o spísanie zápisnice, ja i ucitelka napíšeme svoje vyjadrenia. Rozmyslam o podaní danej veci zriaditelovi event.ministwrstvu školstva.

irusa
9. sep 2018

@kikusa008 vidíš každé dieťa je iné....

mircalla
9. sep 2018

@terezka1947 máš vo všetkom pravdu. Napriek tomu bitie nie

maciatkolulu
9. sep 2018

@1988majka dieta nesmie ostat bez dozoru ani chvilu,ked ostalo na spanok,tak si zial lahnut muselo,inak by odmietali aj druhe deti....

mogaa
9. sep 2018

@1988majka ale išlo o 4,5 ročné dieťa. Dieťa zrejme nechcelo nie že spať ale ani ležať a to bol ten problém. Lebo mamička slúbila že poň príde a neprišla, tak dieťa začalo vyvádzať....Ja pochybujem že keby ticho ležala tak učiteľka mu dá po zadku, keby plakalo tak učiteľka sa ho snaží utíšiť, ale keď vyvádzalo že nebude ležať lebo preň príde mama, tak mu dala po zadku.....Vždy záleží aké to dieťa je, ale hlavne či je vychovávané alebo má mamičku ktorá mu všetko povolí...To nebolo že nechcel spať, ak by si laškal a čakal na mamu, tak nič sa nestane. Dieťa zrejme vyvádzalo že nebude "spať" ani ležať....A to bolo už väčšie dieťa, takže bolo buď u stredňákov alebo velkáčov - tie deti by už mali poslúchať. Učiteľka mu predtým musela dohovárať aby ticho ležkalo a dieťa začalo vystrájať...Čo mala učiteľka okrem dohovárania a vysvetlovania robiť? Nemohla nechať 19 detí a ísť s jedným vedľa do miestnosti. To by chceli ísť hned všetci sa vedľa hrať . Rovnako ho tam nemohla nechať vykrikovať že nebude spať. Dieťa dokáže takto trucovať aj hodinu, hlavne keď mu mama slúbila že poň príde. To by potom nespalo žiadne dieťa. Chybu spravila aj mama dieťaťa, ak mu niečo sľúbim tak to aj dodržím. A pochybujem že ak dala učiteľka dieťaťu po zadku tak že do 5.minut zaspalo. Podľa mňa mali deti miesto rozprávky výstup jedného trucovitého dieťaťa ktoré nakoniec dostalo na zadok. Ja chápem že mamička chce chrániť svoje dieťa, ale nesmie mu držať stranu za každých okolností. O 2 roky sa jej môže stať, že dieťa v škole sa zatne že nebude odpovedať a bude jej v prvej triede nosiť 5. Ak by išlo o 2-3 ročné dieťa ktoré pri spaní vyvádza tak to ešte pochopím a aj tie učiteľky by mali iný prístup ale aby vyvádzalo 4,5ročné dieťa že nebude v škôlke ležať...chápem aj to dieťa, prvý deň v škôlke, mama sľúbi že poň príde a nútia ho obliecť si pyžamko a ležať....A učiteľka ho nemôže ani nechať v inej miestnosti kým číta rozprávku ostatným.Takže nedávala by som vinu len učiteľke alebo dieťaťu či mamine....Jednoducho by som to nenafukovala a nerobila z toho kauzu, ale dieťaťu vysvetlila čo sa stalo a prečo a išlo by sa ďalej. Dieťa nemalo vyvádzať, učiteľka mala byť trpezlivejšia a mama mala prísť po dieťa včas.

mogaa
9. sep 2018

@lalota dávaš vinu len učiteľke lebo dala tvojmu dieťaťu na zadok. Ty na tom nemáš svoj podiel viny? Ak by si prišla pre svoje dieťa včas, nič by sa nestalo. Dieťa by netrucovalo a aj keby nespalo, ležalo by s ostanými a počúvalo učiteľku ako im rozpráva rozprávku. Nehovorím že je to tvoja chyba, len si to celé nafúkla. Tvoje dieťa bolo to dieťa čo tam trucovalo že nechce ležať a ostatné deti kvôli nemu nemohli spať. Zrejme nepomohlo dohováranie, tak mu učiteľka dala na zadok a zjavne to pomohlo keďže zaspala a mohli spať aj ostatní. Učiteľka ho nemohla nechať vedľa v miestnosti a ani s ním ísť vedľa a 19 ostatných detí nechať tak....Mala si dieaťaťu vysvetliť čo sa stalo, že to bola aj tvoja chyba lebo si prišla neskôr a on už spal, že nemal
vyvádzať ale potichu ležať lebo nemohli spať ani ostatné deti a že aj učiteľka mala byť trpezlivejšia. Ty si to ale všetko hodila na učiteľku a spravila z nej tú zlú ktorá tvoje dieťa bije a celé si to zbytočne nafúkla. Ale tak ti treba, teraz ostań s dieťaťom doma alebo si plať súkromnú škôlku ak ešte v nejakej zoženieš volné miesto.

dodobubu
9. sep 2018

Dievčatá budem sa opakovať,ale je to tak ako píšete mnohé.Deti v škôlke nechodia skôr spať,majú stanovený čas,že ako nemáme čo s deťmi robiť tak ich dajme skôr spať,či ako.Oznámili ste ráno učiteľke,že prídete po dieťa skôr,alebo ste si to vybavili len medzi sebou v šatni.To je dosť podstatný údaj.Podľa reakcie druhej učiteľky asi netušila,že ste chceli prísť po dieťa skôr,lebo deti ,po ktoré si rodičia majú prísť ešte pred spánkom,alebo cez spánok , sa neprezliekajú a čakajú v triede na rodiča buď si kreslia,alebo sa hrajú,ale väčšinou kreslia,aby nerušili ostatné deti. A to je jedno či ste v štátnej,alebo súkromnej škôlke ak rodič povie prídem, učiteľka o tom vie, dieťa sa neprezlieka a čaká či už len tak leží,alebo kreslí.A ak sa aj stane,že dieťa pri ležaní zaspí a rodič príde dieťa sa budí a s rodičom odchádza,ale väčšinou ak sa vie, že rodič príde dieťa sa spinkať nedáva,samozrejme ak si che ísť ľahnúť samo, tak si ľahnúť ide, to bez debaty,mamička príde,dieťa sa zobudí a odchádza,nie je dôvod posielať mamičku preč s tým,že dieťa spí,keď učiteľka vie,že mamička príde,lebo musí zobrať dieťa domov, nech už to je s akýchkoľvek dôvodov. A aj keď učiteľka nevie,že rodič príde, ak si to rodič želá,že chce dieťa domov,predsa sa môže za ten deň čokoľvek stať, vyskytnú sa všemožné situácie,dieťa sa zobudí a odchádza, nie je absolútne dôvod,držať dieťa v škôlke, ak rodič po neho príde hoci aj v čase spánku.Takže mi v tom príbehu mi chýbajú nejaké tie podstatné info!!!!!A riešiť to hneď s riaditeľkou a s ministerstvom,prosím Vás.Pozrite sa na to z druhej strany ste učiteľka máte na starosti 20 pokladov za ktorých by rodičia aj umreli,všetci rodičia bez výnimky,tí druhí rodičia môžu riešiť s riaditeľkou a ministerstvom, opačný problém,že ich dieťa sa nevyspalo,lebo nejaké iné dieťa tam celý čas plakalo a plakalo a to možno len preto,lebo mamička sľúbila v šatni,učiteľke nepovedala a k tomu ešte prišla neskoro.Podstatné je či ste to učiteľke povedali,predpokladám,že napíšte "áno,samozrejme",lebo ak áno, nič z toho by sa nestalo.A je jedno či sú učiteľky staré,či mladé,vyžité či premotivované, či prísne ,alebo benevoletné každá jedna z nich vie,že má na starosti Váš poklad a Váš a aj Váš poklad,kde jeden je veselý,iný uplakaný,introvert,extrovert,jeden nechce kresliť,druhý nechce jesť polievku,tretí sa nechce s nikým podeliť,štvrtý zas dáva každému odhrýznúť zo svojho chlebíka,lebo každého ľúbi,ale podstatné je ,že pre ten poklad by každý rodič aj vraždil ak by musel, a je jedno či spinka, alebo stojí pri okne a srdcervúco čaká mamku, a podľa toho k tomu aj tie učiteľky pristupujú uznajte, strážiť 20 pokladov je dosť zaväzujúca činnosť. Podľa mňa došlo k dezinformácii na oboch stranách a v dnešnej dobe si žiadna učiteľka nedovolí biť dieťa a dokonca fackovať ani na strednej sa to nerobí a nie to v škôlke.Škoda,že máme výpoveď len jednej strany,rada by som si vypočula aj názor učiteľky,ale to sa už nikdy nedozvieme.Fakt by som rada vedela, čo dostalo a prečo dostalo to dieťa facku, tak ako tvrdí jeho mama.Chyba je väčšinou na oboch stranách,treba si to bez hanby priznať.

marsmykkok
9. sep 2018

@dodobubu tak druhú stranu sa nedozvieme lebo bohužial v dnešnej dobe učiteľ nemôže nič povedať na nejaké "zlatíčko" a ani sa nebodaj priznať že dostalo po zadku a čo vystrájalo lebo riskuje fyzické napadnutie od rodiča alebo problémy s úradmi

mircalla
9. sep 2018

Niektori rodicia asi uz tiez nevedia, co so sebou. Dneska som bola na ihrisku (nove, vcera otvorene). Mamicka s asi 2 rocnym dietatom. Dieta na smyklavke a preliezkach bez nohaviciek, bez plienky...proste hola rit. Fakt mi to nedalo a pytam jaj je, ci jej nechce daco dat. nechvapava odpoved:Naco? Hovorim, ze no hadam hygiena, toto nie je kupalisko, ale ihrisko....Ved to pouzivaju ine deti. Nic, nechapacky

elainedeclerq
9. sep 2018

@danielle799 aj ja som ucila v statnej skolke, avsak iba 3 mesiace. Neuznali mi vysoku skolu, lebo to nebola predskolska pedagogila, ale liecebna pedagogika. Nehovoriac o tom, ze strednu mam pedagogicku. Neuznali mi prax v sukromnych skolkach a z tabulkoveho platu 401€ som mala vyzit v Bratislave. Platit najom, stravu, cestovat kazdy den na druhy koniec BA. Bola som mlada, nadsena, plna napadov a lasky k detom, no z toho by som nevyzila..

jeanne0
9. sep 2018

@elainedeclerq raz ked som isla z prace domov na chodbe skoly ma zastavila upratovacka a trocha sme pokecali, doslo aj na plat...ked som jej povedala tak najskor neverila a potom sa mi doslova vysmiala ze ona ma tak isto s tym rozdielom ze za dve hodinky ma upratane a nie je jednou nohou v base ako ja....ze nechape preco taku pracu robim. Tiez som mlada, plna napadov a dovolim si tvrdit ze s detmi to viem, no uz dva roky robim radsej veducu predajne kde mam tiez zodpovednosť ale plat sa neda porovnať a samozrejme aj ine aspekty....do skolstva sa nikdy nevratim a obdivujem ked tam niekto dokaze byt roky...

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2018

@mircalla ja si neviem ani predstavit, ake to mohlo byt prijemne tomu dietatu, ved smykat sa na holom zadku da mozno na topogane, ale na smykacke?? Takze dotycna maminka bola uplne mimo, od takej necakaj, ze bude mysliet na cudzie deti, ked nemysli ani na svoje🤐

mircalla
9. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl No ono to zacalo tak, ze dieta bola smyklavke, matka pliekove nohavicky v ruke - hovori malej, ze dam ti plienku, nebude sa ti to smykat takto. tak som si vsimla, ze je uplne naha, mala taku akoby tuniku bez rukavov a pod nou nic. celkom nechapem ist na ihrisko bosa a len v tunike (ani je ani strasne teplo), ale dobre...vzhladom na to, ze po dalsich 20 min ju neobliekla, uz mi to nedalo a ozvala som sa, ze halo prosim hygiena. Ako ja zjem aj zo zeme, ked mi padne, ale ked vidim, ze dieta si sadne s holym zadkom (mozno nie uplne cistym) na hojdacku ci smyklavku a dalsie to potom chyti rukou.....

mogaa
9. sep 2018

Ja obdivujem všetky učiteľky v škôlkach, lebo je to naozaj nevďačná robota. Stále sú jednou nohou v base a ešte by mali suplovať prácu niektorých rodičov - vychovávať im deti a učiť ich základným veciam ako napr.ako sa najesť, obliecť...Nehovoriac o tom, že učiteľka v škôlke môže uplne za všetko a vždy sa to hodí na to že nedávala pozor. Či sa deti pobijú alebo dieťa spadne vždy za to môže učiteľka. A ak sa to stane na ihrisku s mamičkou, tak vždy za to môže to iné dieťa. To nevadí že to druhé dieťa sa len bránilo alebo mu ich dieťa bralo hračku a preto ho uderilo.

abbey1
9. sep 2018

Kočky, vám naozaj príde normálne, že učiteľka zdvihne ruku na dieťa??? Ja som začínala v školstve, jedno dieťa mám už dospelé, druhé čerstvo po škôlke, ale nikdy nikto nemusel zdvihnúť na dieťa ruku. Nikdy som si to nedovolila ani ja. Učila som deti 3-15. Učila som i v škôlkach a tie peniaze učiteľky zvládali rôzne situácie s rôznymi deťmi, ale nikdy nebolo potrebné ruku zdvihnúť.
Problém je v tom, že i mnohé má inky majú pocit, že dieťa bez výchovnej sa vychovať nedá. 🙂 Podobných tém tu už bolo. Nechápem to a ani nechcem pochopiť. Ale chápem, že následne niekto považuje za normálne, že učiteľka vychováva capnutim po zadku. Ak vám to nevadí, vaša vec. Ale prosím vás, nesnažte sa tu niekoho presvedčiť, že je to normálne. Nie nie je a učiteľ si to naozaj nemôže dovoliť. Je to veľké profesné zlyhanie. Našťastie, väčšina učiteliek, ktoré poznám, zvládajú svoju prácu bez takýchto výchovných metód.
Ich prácu si vážim. Ale obhajovať tu nervózny učiteľku, ktorá capne, zúrivo vlečie dieťa,...???

mogaa
9. sep 2018

Tak určite to bola chyba aj učiteľky, mala byť trpezlivejšia a capnúť dieťaťu naozaj nemala....Ale naozaj mi to príde nafúknuté utekať s tým k riaditeľke a písať sťažnosť. Rovnako capnutie po zadku nazývať fackou a že učiteľka zbila dieťa....Mamička to celé hodila na učiteľku a svoj podiel viny si ani nepripustila, veď dieťa vyvádzalo lebo mu slúbila že preň príde a prišla až keď spalo. Rovnako si myslím že 4,5ročné dieťa by už nemalo takto v škôlke vyvádzať kvôli spánku, ok že nechce spať ale ležať môže. Ja keď vidím na ihrisku aké majú niektoré mamičky benevolentnú výchovu, tak sa len chytám za hlavu. Mne osobne to capnutie po zadku ak zlyhajú ostatné metódy (napr. vysvetlovanie, napomínanie) príde rozumnejšie ako nechať dieťa robiť si čo chce alebo mu všetko dovoliť. Hlavne v takom malom veku mu to neublíži a pomôže stanoviť hranice....Nehovorím o tom, že treba denne a vždy len capnúť po zadku ako jediný prostriedok výchovy, to nie, u mňa to bolo vždy posledné riešenie ak všetko ostatné zlyhalo. Každé dieťa je iné, ale každé by malo mať stanovené určité hranice. U nás staršiemu chlapcovi stačilo pekne vysvetliť, prípadne zvýšiť hlas a poslúchol, mladšia bola živel, u nej veľa krát nepomáhalo ani vysvetlovanie, ani prosby, ani hrozby, ani krik, veľa krát zafungovalo až to capnutie po zadku. Dnes je z nej už veľká slečna, už dlho po zadku nedostáva🙂🙂 ale stále pozná svoje hranice a vie čo si môže dovoliť a čo nie. Aj keď ako každý puberťák skúša čo ešte ako rodičia povolíme a čo nie🙂

lalota
autor
9. sep 2018

Učiteľka nemala uložiť dieťa spánok, lebo som pon prišla v čase, ktorý mi určila ona sama. Pýtajte sa, prečo dieta uložila do postieľky skor, keď vedela, že po ňu prídem. Ja som po ňu prišla.

adelakk
9. sep 2018

@mogaa ale ona neprisla neskor.prisla v dohovorenom case, iba ucitelka ich dala spat skor nez mala......a kazdopadne ucitelka v skolke bit deti nema. Moja dcera tiez chodi domov skor, tak ju nedavaju spat, kresli si a caka az prideme pre nu.

terezka1947
9. sep 2018

@mircalla ved,za bitie nie som ani ja.

diablikovci
9. sep 2018

Boze stym spaním robia problémy Mário... Môj brat nechcel spat v škôlke vôbec a ani ležať. A tak sa mu vybavilo že bol každý deň iba do 12 v škôlke a to chodil do predškolskej už a sa naobedoval a išiel domov. A to sa dalo už 1992 roku spraviť.. 🙂

kikusa008
9. sep 2018

@abbey1 presne, normálne sa cítim ako z Marsu, lebo nie som za bitie a už vôbec nie bitie cudzou osobou, normálne som až v šoku, že jedna matka môže povedať učiteľke, že veď kľudne dajte aj po riti.... A ze to vôbec aj nejaká učiteľka praktizuje 🙄🙄🙄🙄

yanni
9. sep 2018

@diablikovci Presne tak. To je totalny prezitok onej doby. Uz by to mali pomaly aj na Slovensku zmenit. Nutit deti 3+ rocne spat na obed, ked nechcu. Nie len doba ale aj celkovo luddig a aj "mali ludia" sa menia. Nasi taja starsi nespoli od 2 rokov a nedonutila si ich ani za svet. Mala ma presne tri roky a uz par mesiacov zacina menit svoj denny rytmus. Niekedy spi, niekedy nie. Typujem tak najviac pol roka a uz spavat cez den nebude. Zijeme v zahranici a tu deti spat nenutia. Ci uz je to statna, ci sukromna skolka. Vsade maju extra miestnost, ked dieta chce spat moze, ked nechce, nemusi. Niektorym detom napr staci si polezat pol hodinku. Jednoducho akasi "siesta". Nespia, len oddychuju. A ze pyzamo v skolke🙈🙉 Najstarsi ma 12 rokov a o pyzame v skolke ani chyru ani slychu.

mogaa
9. sep 2018

Ale aj na Slovensku dieťa nikto nenúti spať. Jednoducho len hodinu leží a počúva ako učiteľka číta rozprávku. A 12-ročný na Slovensku chodia do školy nie do škôlky🙂

diane87
9. sep 2018

@mogaa ale yanni to myslela tak ze ten 12 ked chodil do skolky tak nemavalu ani vtedy pyzamo v skolke...

mircalla
9. sep 2018

@yanni dcéra mi tiež od 2 rokov poobede nespí.pokial spí, tak ešte o 23 hod nie je unavena, má dokaslany celý režim. Jej stačí dosť málo. Tiež som za dobrovoľne spanie, u nás to skôr škodí, ide mi potom spat strašne neskoro večer

zenaajmama
9. sep 2018

Ahojte, nečítala som celú diskusiu, pridám len svoj názor.
Nie som z tých supermatiek ktoré všetko dokonalo zvládajú a učia 3 r deti doma vybrané slová.
Aj kričím na dieťa občas, a áno capnem po zadku ak je to úplne krajná situácia.
ALE za žiadnych ale vôbec žiadnych okolností by som neakceptovala aby učiteľka,babka,Katka , sused alebo ktokoľvek udrel moje dieťa.Ani capnutie po zadku ani nič podobné.
Ak by to spravila učiteľka išla by som za riaditeľkou,trvala by som na spísaní zápisnice a veru dovtedy by som riešila kým by ju nedali do druhej triedy.Ak riaditeľka nie je schopná nájsť riešenie, tak pomôže zriaďovateľ, alebo inšpekcia.
Proste nemôže existovať situácia v ktorej sa to dá ospravedlniť.
Ja s svoje dieťa do škôlky pripravím, vie čo sa tam bude diať a ako sa má správať.Ak napriek tomu nastane situácia v ktorej sa správa nezvladnutelne tak mi má učiteľka zavolať aby som došla pre ňu.

NECHÁPEM niektoré vyjadrenia.Keby tu písali že v útulku použili na psa telesný trest, tak by ste zúrili.. ale ak učiteľka udrie DIEŤA tak si z toho netreba robiť ťažkú hlavu.

yanni
9. sep 2018

@mogaa
Tak 12 Rocne deti asi Nikdy na Svete uz nechodia do skolky😱

yanni
9. sep 2018

@mogaa a to lezanie je co? Aj to ich nutia. Dieta, ktore mi od 2 rokov cez den nespi, nedonutis Ani lezat. Tiez si neviem predstavit to iste dieta v 5.-6. rokoch ako mi Bude o 12tej na obed Hodinu lezat a pocuvat rozpravku. Ja v mojom okoli nepoznam Ani jedno dieta, ktore 5-6 rocne na obed islo dobrovolne spat/lezat.

yanni
9. sep 2018

@mircalla ja som Rada, ze nie sme na SK. Mna by Porazilo. Mali by sme Totiz to iste. O Polnoci by bola este party.

lalota
autor
9. sep 2018

@adelakk konečne si to niekto prvýkrát všimol o tom mojom príchode. Na druhý den si dcéra kreslila, lebo som mala prísť v rovnakom čase. Prečo v prvý deň tiež takto na mňa nečakala ? Odpoveď si dajte samé... Praskli jej nervy a musela to nejako skryť. Prečo teda klamala riaditeľke, že som videla svoju dcéru spať v postieľke ? Vám to divné nepríde? Ja som ju nevidela... Dcéra mi povedala, že má počula, keď som prišla, ale bála sa postavit... ani sa nečudujem... Bola v miestnosti hneď vedľa a mali ešte otvorené dvere, no nie som ten typ, ktorý niekam vtrhne. Škoda.

lalota
autor
9. sep 2018

@mogaa treba čítať pozorne. Prišla som včas. A majú ich dve učiteľky.