icon

Hodnotenie detí v škôlke

katarinanad
4. mar 2018

Milé maminy, veľmi by ma zaujimal vas nazor a skusenost. Moja dcera 4,5 chodí do zmiesanej triedy v skolke, kde su deti od 3 do 6 rokov. Deti su rozdele pri vyplnani pracovnych zositov do troch skupin pretoze aj pracovne zosity maju na troch urovniach. Uciteky hodnotia deti ktore vyplnia vsetko spravne hviezdickou, deti ktore sa pomylia nedostanu nic. Uvediem priklad, maju spajat napr. postavicky nejakych povolaní s vecami, ktoré s tym povolanim suvisia a v ten den to preberaju, alebo ucia sa o materialoch (drevo ,sklo, kov) a maju spajat hotove vyrobky ktore su z rovnakeho materialu. Dcera sa vzdy pomyli, este neurobila spravne cvicenie a tak este nedostala hviezdiku. Doma kvoli tomu plakala. V osnovach skolky a aj na stranke skolsky portal som sa docitala o hodnoteni detí, a maju byt hodnotene ustne (teda nie pisomne). Co si o tom myslite ako to funguje u vas v skolke. Dakujem za cenne informacie.

Strana
z2
lubiss
5. mar 2018

a to tym uckam samym akoze nedojde ze to tomu dietatu moze byt luto? ze moze mat z toho stres, demotivaciu ? ohromna predpriprava do skoly ze dieta potom doma place ze nema volaku posranu hviezdu....ja by som im to asi isla velmi rychlo vysvetlit...

mircalla
5. mar 2018

@stanulienkat možno by to chcelo len trošku pochopenia k citlivej detskej duši. Podľa toho, čo tu pises, tak makaj,nebuď lenivá s zvykni si,aj tak budeš dostávať známky....však bude,len na čas a v ako 6 -7 ročná to bude lepší e chapat

stanulienkat
5. mar 2018

@mircalla ok, uznavam, ze je to na vacsie deti.

tana85
5. mar 2018

nemam skusenost, ale zle sa to cita. deti miluju ucenie, nasavaju vsetko okolo a je treba to vyuzit, lenze uplne inak. takto v ziadnom pripade, pre mna by to bolo neprijatelne. ale to vidim aj na mnohych mamickach ako velmi chcu predviest sikovnost svojich deti a v dvoch rokoch ich ucia abecedu, pocitat, v troch uz aby citalo...deti spoznavaju svet inak. niekto tu napisal, ze ak si doma s mladsim babom, tak ju vezmi naspat domov. toto by bol pre mna dovod ubrat na vlastnom komforte

uhnakova
5. mar 2018

V nasej skolke tiez hodnotia deti podobne, dostavaju nalepky, akurat teda deti su rozdelene v triedach podla veku. Minuly rok (v prostrednej triede) to bolo v pohode, ucitelka rozdelovala nalepky plus minus rovnako vsetkym detom. Tento rok je syn predskolak a na svoju prvu nalepku cakal do decembra, ine deti uz mali po tri. Je mi to luto a pride mi to velmi demotivujuce, ale syn to nejako nepreziva, tak to v skolke nerozmazavam a chvalim ho ja, ked uz v skolke pochvalu nedostane. On inak stale doma nieco tvori, vystrihuje, kresli, lepi, nic ine nerobim, len zbieram ustrizky z koberca 🙂. Objektivne tie jeho dielka nie su nejake extra krasne, ale zase vymysli a vytvori ich sam podla svojej fantazie a to je pre mna viac, nez keby boli dokonale podla navodu.

andula09
5. mar 2018

Ale netreba z toho robiť takú tragédiu, treba malej vysvetliť, že to nevadí nech z toho nie je nešťastná..

nicol21
5. mar 2018

som uc. v skolke. nastastie takto som zmiesane vek. kategorie nemala aj ked stretla som sa s tym uz .. ja osobne to akosi neuznavam pretoze edukacne aktivity prisposobujem veku deti v triede a predstava ze by som to mala takto kombinovat...
co sa tyka toho hodnotenia.. pri takejto zmiesanej skupine deti sa aj tazko moze venovat kazdemu. to ze robia prac. zosity nie je zle. cvicia si jemnu motoriku ale to ake cvicenia pani uc. voli je uz druha vec.zrejme to neprisposobuje urovni detiata. povedat ze niekto na to nema hlavu este ked sa bavime o Mš je od veci . hodnotit by mala ustne.. napr. v kruhu.. klast detom otazky..co sa im pacilo..nepacilo. co bolo pre nich lahke/tazke ..co sa im podla nich nepodarilo ale vzdy by sa mala najst nejaka ta pochvala pre to dieta a vyslovit povzbudenie ze nabuduce sa to napr. podari este lepsie. a ak sa chcu deti pochvalit svojim vytvorom dat ich na nastenku. deti sa z toho potom tesia ukazuju to rodicom babkam atd... kazdopadne aj to hodnotenie samotne je potrebne prisposobit vekovej skupine.. preto neuznavam taketo zmiesane triedy je to o to narocnejsie vsetko prisposobovat tak aby jednak deti nizsej vek. kategorie sa nepretazovali respektive tie starsie sa zaroven posuvali...je to vela aj o pristupe pani ucitelky. no verim ze si to nejako vysvetlite a prijdete na riesenie aby malinka nebola demotivovana.

nelinka2009
5. mar 2018

@katarinanad to prvy krat pocujem, ze hodnotenie v skolke

katka1981
5. mar 2018

@katarinanad, ked chodila dcera do MS, ziadne hodnotenie sa nerobilo. Teraz ma 8,5, uvidim ked ta nastupi syn. Pride mi to chore.

katarinadei
5. mar 2018

Urcite to tak nema byt. Rozpravaj s ucitelkou alebo lepsie s vedenim,nie ze sa stazujes, ale ci to je teda motivacne a standardne (podla mna ani nahodou), ak, tak sa opytaj inej riaditelky skolky alebo hocikoho, kto je vto tom "in" a autorita a povedz im. Mne bolo viackrat povedane, ze ak sa budu rodicia stazovat alebo dozadovat niecoho, je tendencia urobit to, ak by chceli zmenu napr.len zamestnanci,nic neurobia mnohokrat.

zuz02
5. mar 2018

Tak mne sa to vôbec nepáči. Sama som učiteľka, ale na strednej škole a tento systém mi príde pri malých deťoch absolútne demotivujuci. Systém známkovania stačí, keď spoznajú na základnej škole. Určite nie je podľa mňa vhodné takto stresovať malé, hlavne tie citlivejšie deti, keďže vieme, že aj polročný vekový rozdiel vie byť velkym rozdielom. Moje deti majú väčšie šťastie na pani učiteľky. Najmladšia mi ešte chodí do škôlky a tam to takto nefunguje. Každé dieťa dostane pečiatku za vyplnenú úlohu a keď nevie, tak mu to pani učiteľky vysvetlia. Nečakajú na to, že niečo nevie, aby ho potom za to "zhodili".

adula12
5. mar 2018

Syn ma 5r a tiez tak funguju uz druhy rok. Od 4r maju pracovny zosit a hviezdicky. Na 90% hviezdicku dostane... a ked nahodou nie, doma mi len povie preco ju nedostal, ze iny dostali, kde urobil on chybu.... ja mu to vzdy vysvetlim, ze nemoze byt chvaleny za nespravne veci a on to tak berie. A takisto v skolke im to vysvetlia, ze nevadi ked nedostal dnes, dostane zajtra hviezdicku.
Treba s dcerkou trenovat doma rozne aktivity, aby sa v skolke nestavali take veci 😉 a treba s nou rozoberat kde robila v ulohach chybu a z akeho dovodu.

tami2014
5. mar 2018

@katarinanad U nas je to tak isto. Nasa ma len 3 roky, zatial to tak nevnima, mne sa to nepaci.
A nepacia sa mi ani rozne sutaze, napr. Sutaz o jesenny vytvor. S dcerkou sme vyrobili jednoduchu lodku. V skolke som skoro odpadla ked som videla tie parniky, plachetnice. Bolo evidentne, ze to deti nerobili a napriek tomu to bolo hodnotene. Nerozumiem, comu to ma deti naucit.

katulienkax
5. mar 2018

Fu no chvalabohu v našej skolke ani o takom neviem žeby mali, ale mojej dcere by to asi bolo šumafuk viem ze mala modrú guličku a to znamenalo ze nepočúva ucitelky a ona na to ze veď nemá čiernu guličku ako niektoré deti co robia zle inym deťom 🙂 hehehehe

adula12
5. mar 2018

@katulienkax toto je este horsie 😲

kasokri
6. mar 2018

@katarinanad Cudujem sa tomuto postupu. Deti maju byt práveže povzbudzované, posmelované. A tymto postupom dosiahnu presny opak.Sú tam kvalifikovaný pedagogovia?

Strana
z2