icon

Je dieťaťu lepšie v škôlke alebo doma?

23. sep 2024

Keď má matka možnosť si dieťa ešte nechať doma, je to pre dieťa plus či mínus? Keď vidím 25 deti ako musía ísť von vedľa seba ako roboti, učiteľky vyčerpané bez úsmevu (nevravim že ja nie som), žiaden individuálny prístup, hovorím si, že azda má to moje dieťa čas a dám ho až predškolskej prípravy. Nemáme peniaze na súkromnú škôlku…

Strana
z4
autor
24. sep 2024

@oskvarka zas radosť z hry a celkovo radosť sa počtom deti násobí, tak snáď mi to nebude raz vyčítať. Ty si dávala až do predškolskej? Ako sa im darí teraz v škole keď si ich mala doma?

oskvarka
24. sep 2024

mi sme na DV nechodili ani do predškolskej ;)
Nič im nechýba, ale v pohode čo poznám deti aj čo nastúpili až do predškolskej tak úplne v pohode..

autor
24. sep 2024

@oskvarka ďakujem za zdieľanie skúsenosti.

11bodka11
24. sep 2024

@oskvarka u nas su 2 triedy. V prvej od 2,5 do 4 rokov. V druhej od cca 4,5 do 6,5r. Cize vekovy rozdiel 2 roky dodrzany 😀 Plus von chodia vsetci spolu. Aj rano a po spanku su vsetci spolu. Starsi pomahaju malym s obliekanim a obuvanim.

autor
24. sep 2024

Ak mi ešte viete niekto viete poradiť čo konkrétne robiť doma aké zručnosti dieťa učiť v 4 rokoch.

autor
24. sep 2024

@11bodka11 pekný systém.

oskvarka
24. sep 2024

@11bodka11 tak to je krasne 🙂♥

oskvarka
24. sep 2024

čokolvek čo dieta baví ho v tom podporiť, strihať lepiť kresliť skákať rozprávať sa čítať si... nič dramatické... ja sa rada venujem detom, mi sme veľa varili už od mala kreslili vyrábali a aj počítali.. hrali na klavíri.. skúšame kadečo... deti sa priroodzene rozvíjajú keď sú podporený v tom čo ich baví... podľa mňa nemusíš mať z toho stres a príliš nad tým rozmýšľať (jasné nápady sú fain) my sme si našli aj dva krúžky, s tým že máme starších súrodencov tak je to už iné, keďže moj je najmladší (to ho trochu postihuje - cíti svoju pozíciu :D.. ale s tým už nič nenarobím ďaľšie dieťatko už neplánujem a aj tak by bolo zase to najmladšie..) môj teda ako mladší brat prirodzene rieši už písmená čísla a tak ... ale ak tvoj nie nieje to vobec problém .. nech robí čo ho baví v tom sa deti najviac rozvíjajú ♥

misana84
24. sep 2024

@thoughtfulweirdo nie, nie je to denny režim lebo musi brat ohlad aj na ine deti, nie je tam samo, nie je stred vesmiru, musi sa aj prisposobit, vyhladava nove kamaratstva. vy viete co je to sa socializovat?

thoughtfulweirdo
24. sep 2024

@misana84 Moje deti si toto všetko vymenované osvojili už pred nástupom, lebo je to prirodzená súčasť interakcií v bežnom živote v spoločnosti 🙂 neviem si úprimne ani predstaviť, ako by sa dalo normálne žiť a vyhnúť sa socializacii.

cecilia29
24. sep 2024

Záleží ake dieťa a aká škôlka. Mojej to prospelo. Chodila na cirkevnú a bola som veľmi spokojná.

rybka1987
1. okt 2024

@mamamasama Ale skolka nie je iba o uceni sa farieb a cislach. Je to o socializacii a aktivitach s inymi detmi, ktore su na rovnakej urovni. Nemyslim si, ze je spravne to takto zovseobecnovat, ze urcite lepsie doma s mamou ako v skolke.

misana84
2. okt 2024

@thoughtfulweirdo s rovesnikmi? 8 hodin v jednej miestnosti? mate taku socializaciu? ako sa naucit vydržat, fungovat a mat pravidla v kolektive? ako je to trend ostavat doma a venovat sa dietatu...ja ako matka považujem pre nu prospesnejsie dať do skolky a ja pracovat. Nechcem žit len z davok a z minimalneho prijmu, chcem dcere dopriat aj nam aby sme sa mali dobre ( nemyslim rozmaznavanie, že jej kupim každu somarinu. to nie, praveže, je naucena, že neodstava co si prosi ak to vyhodnotim, že je to blbost)...ona je stastna v skole, pridem po nu o pol 4 a mame do 20.00 cas pre seba...hrame sa, ideme von, mojkame...ona je v pohode aj ja.

thoughtfulweirdo
2. okt 2024

@misana84 Ja píšem práve o tom, že byt zavretý 8 hodín v jednej miestnosti nie je jediný spôsob socializácie. Samozrejme, že je to socializácia, a veľmi špecifická socializácia, neznamená to však, že tí, čo toto neabsolvovávajú, sú nesocializovaní 🙂 socializuje sa každý človek, ktorý žije v nejakom spoločenstve.

1mina
2. okt 2024

Podľa mňa závisí od dieťaťa. Moja dcéra bola v.skolke fakt šťastná aj ju oplakala keď šla už do školy. A chodenie ako roboty to tak vôbec nebrala, ale s ktorou kamoškou sa bude držať za ruku dnes 😃 alebo či pôjdu v trojici .. kto dostane reflexnú bundičku. Také drobnosti s ktorých sa deti tešia. Ona sa tam fakt tešila, mali super program, učili sa, divadielka,kamarátky, ešte jedlo vraj lepšie ako doma. Mám šťastie že aj syn je zatiaľ šťastný v škôlke. Ale verím že sú deti ktoré si zvykajú ťažšie prípadne dlhší čas aby si zvykli.

misana84
2. okt 2024

@thoughtfulweirdo ale o rok, dva bude musiet toto absolvovat v skole...v skolke sa uci, že nie vždy je podľa nej...že aj ine deti chcu tie hracky a ona sa musi podelit, ustupit, dohodnut, vymenit...že musi pocuvnut pani ucitelku lebo inak nastane anarcha...ako fungovat tak dlho s rovesnikmi a tolerovat a respektovat inych.

thoughtfulweirdo
2. okt 2024

@misana84 Ja súhlasím so všetkým, čo píšeš, zároveň si ale myslím, že toto všetko sa deti učia v každom spoločenstve, v ktorom sa nachádzajú. V bežnom živote sa dieťa takisto prispôsobuje, učí sa rešpektu voči sebe aj ostatným, znáša následky svojich rozhodnutí. Skutočne sa tomu nedá vyhnúť 🙂

Strana
z4