icon

Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?

katuska93
8. jan 2024

Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.

akvi
11. jan 2024

@hanka2020 bývali sme v chate v horách a chodili domov 10 km pešo. Pre 4 ročné dieťa celkom dosť pohybu, že. Nemyslím si, že nebol dostatočne unavený. Keď niekto od roka a pol poobede nespava, pretože to nepotrebuje, tak v štyroch rokoch ťažko začne.

lalala94
11. jan 2024

@lenkaaa25 prepáč, ale ty aj pár podobných tebe, ktoré ste sa stretli v tejto diskusii ste také tabuľkové teoretičky. 😂 Jediné vaše šťastie je, že ste mali deti, ktoré mali normálnu spánkovú potrebu a teda ten poobedný spánok potrebovali aj v škôlkárskom veku. Nič viac, nič menej. Nebolo to niečo, čo ste ich naučili alebo niečo, čo sa získava disciplínou a výchovou. 😉 Jednoducho to mali v sebe, ale pokojne sa tu tlapkajte po pleciach, že ste lepšie matky ako tie, ktorým deti nespia. 😀

hanka2020
11. jan 2024

@akvi ak prechádzka nepomáha lebo dieťa je zvyknuté hľadala by som iné aktivity čo dieťa zaujmú a vyblázni sa pri nich. Prechádzka možno unaví rodiča ale dieťa môže byť nevyhraté. Na každé zaberá niečo iné treba skúšať. Ak o polnoci pobehuje po byte nie je to problém obedného spánku. Naučiť sa oddychovať a relaxovať je dôležité tiež. Moja sa nezastaví od rána do večera, pusu nezavrie ani na chvíľku. To že sa učí oddychovať a zavrieť pusu cez obed je pre ňu prospešné za mňa.

akvi
11. jan 2024

@hanka2020 ja toto mám už našťastie za sebou, dieťa je už veľké. Fakt si myslíš, že rodič, ktorého dieťa je nespavec, neskúsil všetko a je celý šťastný, že dieťa nechce spať?

lienka.7
11. jan 2024

Mňa by zaujímalo, ze vsetky co tu píšete, že aký máte zo škôlky stres, traumu a pomaly ešte neviem ze co, keďže vás tam nútili nasilu spávať, ze ci toto mate aj potvrdene nejakým psychiatrom alebo sú to len vaše domnienky a pocity, ktoré teraz prenasate ďalej na svoje deti.
Ja som tiež v skolke nechce spať, normalne som teda ležala, ale ze by som z toho malá nejakú traumu???? Jasne, z toho, že som musela poslúchať tie zlé bacha roky a nemohla som si robit co som proste chcela ja? Paneboze 🤦‍♀️
@simsalabim ja keby som sa mojej spytala, ci chce ísť spať alebo nie, tak hadaj co mi asi odpovie? A potom ju musím samozrejme budiť, lebo by spala aj 3 hodiny. Dieta ma mat nejaký systém a režim. Tomu sa hovorí výchova. Ci ty, keď povieš doma ze je obed, dieta ti povie, že ono teraz proste nechce jest (hoci je čas obeda a idete všetci jest), tak ty mu povieš ze jasne, ok zlatíčko, povedz mi, keď budeš hladné a potom budeš papať??? No comment 🤦‍♀️

stanzi
11. jan 2024

Rozum sa mi zastavuje, kolko zien tu obhajuje nutene 2-hodinove lezanie v posteli, a este napise, ze je to vlastne dobre, lebo je to trening do buducna a pod...Coze...? Ako jasne, ze v skolke (ani inde) nemoze byt anarchia a deti potrebuju urcite pravidla, ale tu sa bavime o spanku, co je potreba a neda sa naucit, ako tu uz bolo napisane.... Hlavne mam pocit, ze niektore zabudli, ze sa tu nebavime o batolatach, ale o cca 5-rocnych detoch (vid autorkin uvodny prispevok), a je ozaj normalne, ze tak velke dieta uz cez den spat proste nepotrebuje.
A ta analogia s pracou, ze vsak ani v praci nebudu respektovat vasu individualitu...to snad uz nemozete mysliet vazne. V prvom rade v (danej konkretnej) praci ste dobrovolne, sami ste sa tam prihlasili, podpisali zmluvu, cim ste suhlasili so vsetkymi podmienkami pracovneho prostredia, a teda aj s tym, co sa vam tam mozno velmi nepaci...v com je to to iste, ako nutenie do fyzickej potreby, akou spanok je? 🙄

Ja sa uz ani necudujem, ze Slovensko je tam kde je, stale je tu velka absencia kritickeho myslenia, a ti, co maju vychovavat buduce generacie este budu tvrdohlavo trvat na nezmyselnych pravidlach, lebo vsak "nejde to, neda sa, ako si to predstavujete"...A ked sa niekto pokusi o normalny dialog, este ho zhadzuju vysmesnymi poznamkami typu "moderna vychova, premotivovane matky a pod." Fakt argumenty na urovni 👎

ibatanecnica
11. jan 2024

@stanzi a čo má tá učiteľka robiť? Je tam na deti sama. Má nechať tie, ktoré nespávajú samé niekde inde aby nerušili spáčov? A 5 ročné dieťa nie je 10 ročné. Stať sa môže hocičo. A mne sa zase niekedy pozastavuje rozum, keď niekto argumentuje - treba rešpektovať potreby každého jednotlivca. Ak tam má učitelka 20 detí, ako môže rešpektovať potreby každého zvlášť. Za takýchto podmienok to jednoducho nejde.

lienka.7
11. jan 2024

@lalala94 nikto sa tu netlapka po pleci. Ale keď raz moje dieta niečo nechce, a iné chcú, tak nebudem zvyšok triedy znasilnovat, aby to bolo podľa môjho dietata. Vysvetlim mu, ze jednoducho nemusi spinkat, ale jednoducho musí oddychovať a byt po tichu, lebo kamarátka Lenka spinka... potom sa budú pekne spolu hrať. To je ten rozdiel.
Keď teda nechceš, aby ti dieta nespavalo v skolke, bud si nájdi a zaplat sukromnu, kde to teda akceptujú, alebo si chod dieta naobed vyzdvihnúť. Ale kvôli tebe skolka nezamestna extra osobu, lebo tvoje dieta je "pokrokove" a nevie oddychovať na lôžku a rešpektovať nejaké "komunisticke" zaužívané postupy a pod. Btw, aj v škole potom povie, že ono chce teraz jednoducho prestávku a učiteľka teda kvôli nemu preruší hodinu?

lienka.7
11. jan 2024

@stanzi ja by som ti odporučila sa spýtať učiteliek prváčikov, kolko z nich by ešte aj v skolke spalo.
A ano, je to presne analoga s prácou, lebo potom si dieta mysli, ze cela zem sa bude točiť len podľa neho. A ked v živote narazí na nejaké pravidlá, tak potom sú všetci zlí a nikto nechape jeho "individualne" potreby. Presne tak, ako mu to vstepovala jeho premotivovana matka. Omg 🤦‍♀️

mariazatkova
11. jan 2024

@katuska93 podľa mňa je to pre dieťa utrpenie. Neviem co je na tom ťažké keď dieťa nemôže zaspať dat mu aspoň knihu. Alebo keď zaspí tak potom až o polnoci. To tiež nie je dobre. Lenže to nikoho nezaujíma. Strašný systém v škôlkach. Vôbec neberú ohľad na jednotlivca.

ibatanecnica
11. jan 2024

@lienka.7 veď to je to. Kde je tá hranica - čo chce jeden a kde sa už treba prispôsobiť väčšine? Potom prídu mladí do práce ako k mojej sesternici a že máme iba jednu polhodinovú pauzu na obed? A robiť 8 hodín? To fakt a 5 dní v týždni?

ibatanecnica
11. jan 2024

@mariazatkova aby ho brali, museli by tam mať viac učiteliek, aby mala každá na starosti skupinku s inými potrebami. A to tam nemajú, takže momentálne tie učiteľky inú možnosť nemajú. Ale rodič má - môže si vybrať súkromnú

hanka2020
11. jan 2024

@akvi hej sú aj takí čo hľadajú viac ospravedlnenia prečo to nejde miesto toho aby skúsili ako to ide. Alebo vyskúšajú dve tri veci a keď nefunguje tak to nejde a hotovo. A niekto tvrdí že dieťa od 1,5 roku nepotrebuje spánok a potom má stres že čo so spánkom v škôlke lebo dieťa tam tým týrajú tak asi nevyskúšal všetko aj keď si to asi myslí.

ibatanecnica
11. jan 2024

@hanka2020 tak prečo vypisuješ sem a nie kompetentným, ktorí to zmeniť môžu? Spravila si ty osobne niečo pre to, aby sa to zmenilo?

hanka2020
11. jan 2024

@ibatanecnica toto asi nebude mne.. 😊

00ivi00
11. jan 2024

Môj syn nespáva poobede od 2 rokov. O chvíľu bude mať 4 roky a večer chodi spať až okolo 21:30 až 22:00..od narodenia to bol príšerný spáč 🤦🏼‍♀️a to mám aj druhého 2 ročného, ten našťastie ešte spáva.. Ale oboch mám doma, staršieho som do škôlky nedala, aj kvôli spánku, pretože nechcem aby ho niekto nútil takto ležať, on má energie za 3 ľudí. A takto si buduje vzťah aj s bratom, s ktorým sú už teraz parťáci (aj keď ja som občas na nervi, lebo mám doma dvoch absolútne odlišných ľudí a neviem čo prv) 😅
A tak nejak si nemyslím že pre tieto energické deti čo majú energie na rozdávanie je "oddych" taký potrebný, to nie sú chorí dôchodci na liekoch 🤣 na druhú stranu kamaratkyne deti chodili vždy spať poobede a večer o 20hod už boli uložení na noc, čo u nás by sa v živote nestalo. 2 ročný poobede spi a potom ho do 22hod nevieme uložiť 🤦🏼‍♀️
Takže individuálny prístup k deťom je veľmi dôležitý, len to by mami museli ostať doma a neísť do práce.
Ale najsmutnejšie je keď sa mamičky z môjho okolia čudujú prečo som syna nedala do škôlky a keď im dám proti otázku prečo ony dali prvorodené do škôlky pričom sú z druhým doma tak odpovedia viaceré štýlom "aby mi už neišiel na nervi" alebo "už mu odratavam dni keď sa vráti do škôlky"...smutné

ibatanecnica
11. jan 2024

@hanka2020 ja som reagovalana tvoj príspevok : hej sú aj takí čo hľadajú viac ospravedlnenia prečo to nejde miesto toho aby skúsili ako to ide. Alebo vyskúšajú dve tri veci a keď nefunguje tak to nejde a hotovo. - ale možno som si ho zle vysvetlila.

mariazatkova
11. jan 2024

@lalala94 súhlasím. Ja tiež nepochopím ako ho mám prinútiť zaspať. Mam ho nechať 2 hodiny vrieskat v postieľke alebo v kočíku? Koľko? Mesiac, polroka alebo rok každé poobedie? Nepotrebujem takto deptat svoje dieťa ani seba. Ale toto pochopia len matky nespacov.

hanka2020
11. jan 2024

@ibatanecnica rodičia ktorí hľadajú prečo to nejde to znamenalo, bola to reakcia na príspevok vyššie 🙂

ibatanecnica
11. jan 2024

@hanka2020 to som pochopila, len toto som asi zle vyhodnotila 🙂, stáva sa

simsalabim
11. jan 2024

@hanka2020 absolutne nerozumiem. ved spiace deti by boli stale v rovnakej spalni. Citala si moj prispevok na druhej strane? A navyse, u nas v skolke sa bezne stavalo, ze bolo treba deti pospajat aj z inych tried. Upratovacky v tom pripade preniesli celu postielku aj perinami toho dietata. A dlzka oddychu - u nas boli uz v postielke o 11.45 a vstavali o 14.30!!!! Viem to, lebo sme vselijako riesili a platali, kto kedy moze dceru vyzdvihnut skor.
@lenkaaa25 hodinku lezkat vydrzi. Ale u nas v skolke - a zdaleka nie je jedina, ako tu citas - trebalo lezat vyse 2 hodin a so zatvorenymi ocami! Bez hracky ci bez knizky.
@panda21 ok. Tak dovolme tym nespavcom potom, ked tvoje dieta zaspi, si do postele vziat knizku, hm? A po hodine vstat. Preco ma lezat vyse dvoch hodin so zatvorenymi ocami? Ale aj tak si nemyslim, ze by to nefungovalo. Akoto, ze to funguje v sukromnych skolkach, ako to,
ze to funguje v statnej skolke vo Svedsku napriklad?
@lienka.7 ved ty sa svojej dcery nepytaj, ci chce spat. ty oznam ucitelke, ze ona spat pojde. T vazne NEROZUMIES tomu, ze ja som mohla dceru nechat lezat hodiny a ona nezaspala? Ty vies spat nasilu? Ked som pochopila, ze ona spat poobede nepotrebuje, naucila som ju oddychovat potichu v posteli. S knizkou vacsinou, s tym, ze NESMIE na mna volat, kym nezazvoni kuchynsky budik. Postupne som ho predlzila na 45 minut a ver mi, ze som ho aj potajomky sem tam vypla a nechala ju dlhsie, ze ci nezaspi. No nie, nezaspala. Ale vedela, ze ma oddychovat a mna nevyrusovat, lebo aj ja oddychujem. Moje dospele deti doteraz s usmevom hovoria - mama pije kavu, teraz ju nechaj tak 😂
@hanka2020 fakt je chore si mysliet, ze rodic "nevyskusal vsetko" aby dieta poobede spalo.... A navyse, tych par razov, co dceru v skolke nejako prinutili zaspat (mozno 5x za tie roky), vies, co to znamenalo? Ze nabrala tolko energie, ze nespala este o 2 v noci. Ano, bola naucena ist spat, o 8 uz v posteli, nikdy nevybiehala, nekricala. Ked sme isli spat o 10.30 s manzelom, este bola hore. A o 2 v noci sa zobudim na wc a ona si v izbe zapla svetlo a hrala sa.... Ak poobede nespala, okolo pol deviatej vecer uz spala. Nie je to takto lepsie?

hanka2020
11. jan 2024

@simsalabim ak keď ten nespac bude unavený tak akože nepôjde spať? Mne príde choré aby sa denne prenášali postieľky podľa toho ktoré dieťa potrebuje ísť spať a ktoré nie. Alebo nedá spať dieťa len preto, že to rodic povie ze jeho dieťa späť nebude. Ale teda máme asi rozdielny pohľad na to čo je "choré". Prajem ti pekný deň a menej stresov lebo tie nie sú zdravé ani pre mamičky 😊

ibatanecnica
11. jan 2024

@simsalabim v súkromných to ide, majú na to podmienky. A väčšinou je tam viac učiteliek. Mám kamarátku učitelku v MŠ - v súkromnej. Takže tam je systém fungovania iný a menej detí na jednu učitelku a majú viac učiteliek. Druhá kamarátka v štátnej - má na starostli sama - všetky deti v triede. Jasné, že jej nespia všetky, ale nemôže si dovoliť nechať to nespiace niekde inde alebo dať do inej triedy alebo postrážiť inému. ONA je za to dieťa zodpovedná a keď sa niečo stane, ONA bude niesť následky. Takže žiadne dohody s rodičmi, pretože sa to môže obrátiť nakoniec proti nej. A ak dá knihu jednému, nech si listuje, tak by vymýšlali aj ďalšie deti. Kto má deti príp viac detí, vie ako deti dokážu vymýšlať. Takže ich uloží všetky, pustí im rozprávku a buď zaspia alebo počúvajú. Momentálne viac spraviť nemôže.
Komu sa to nepáči, môže to riešiť s riaditeľkou príp. s inými kompetentnými a keď jej príde usmernenie, čo v takom prípade nespáčov - spraví. Ale svojvôlne nie, pretože len ONA na to môže doplatiť a to riskovať nebude. Ale zatiaľ nikto nič priamo u nich neriešil. možnosi ľudia zanadávajú, napíšu na net ale v skutočnosti neriešil nikto nič.

lienka.7
11. jan 2024

@ibatanecnica presne tak. Potom keď chceš niečo úplne normálne (napr.ze ma prísť na 8.00 do prace), tak to už zasahujes do jeho individuality🤦‍♀️
Ako no comment, co uz teraz niektori mladí vymýšľajú.
U nás v praci, povedala jedna "staršia" (rozumej 40 rocna) kolegyňa tej "mladšej" (rozumej 22 rocnej) keď mali spolu robiť na projekte niečo v štýle ze šup šup no poďme uz na to nech to mame čím skor za sebou...
na druhý deň mlada neprišla do prace, ostala na PNke, ze ona sa z toho "psychicky zrutila", z takéhoto neprimeraneho nátlaku na nu. Bola doma 2 týždne a potom dosla a povedala, že ona si neželá takúto komunikáciu, lebo je to hrubý nátlak na jej krehkú psychiku (niečo v tomto zmysle). No my ostatne sme cumeli ako puk ti poviem 🤦‍♀️

simsalabim
11. jan 2024

@hanka2020 tie postielky sa u nas realne prenasali denno denne. Lebo ta ucitelka chybala, henta potrebovala odist skor, tam chybala pol triedy kvoli kiahnam.... tak sa deti trebars z 2. triedy rozhodili do 1., 3., a 4. A nikto sa z toho nepototo. A ver mi, z vlastnej skusenosti. Ak je nespavec unaveny, tak ma horucku a treba zavolat rodicov.

simsalabim
11. jan 2024

@ibatanecnica citala si moje riesenie z 2. strany? Ved deti bude strazit ucitelka.

ibatanecnica
11. jan 2024

@simsalabim a ktorá? Ak tá, ktorá bude pri spáčoch , tak v tej miestnosti by musela mať aj nespáčov . Potom začnú vymýšlať aj tie deti, ktoré by spali ,že nechcú, príp. by nespáči rušili spáčov. To sa zase druhá strana môže sťažovať

simsalabim
11. jan 2024

@ibatanecnica nie, nemusela. Citala si moje riesenie z 2. strany?

ibatanecnica
11. jan 2024

@lienka.7 jáj tak toto mi je povedomé. Od nás tiež jedna odišla, pretože bolo treba spraviť výplaty do 8.1. A to ona nedáva taký tlak

snowflakenel
11. jan 2024

@stanzi presne tak, moja prva popoludni nespala od 1,5 roka. Mohla som sa aj na hlavu postavit. Ale zato bola o,19.30 v posteli a spala.vacsinou do rana- s vynimkami