icon

Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?

katuska93
8. jan 2024

Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.

cookie29
10. jan 2024

No tak za mna osobne bola škôlka krutý trest. Ja mám z toho nočnú moru. Tiež som nespavec a dodnes keď náhodou zdriemnem poobede nespím v noci. A bol to neskutočný stres musieť ležať a cumiet na plafon. Veľa veci si nepamätám ale tuto traumu áno. A čo sa týka deti, staršie nespavec od narodenia. Denný spánok doma zrušilo okolo 18m. A dodnes spáva malo. V škôlke napodiv spávalo pretože iný režim hluk a hra proste väčšia únava. Ale teda spat nemuseli. Mohli si listovať knižku a pod len nesmeli rušiť iné deti a po určitom čase mohli vstať a ísť sa hrať potichu.

alena1054
10. jan 2024

Aj naša skvolka to má celé zle ,, a to som si myslela že všetky to tak musia mať, moja nespava od roka a pol cez obed vôbec, vo skvolke spat MUSÍ, musia mať zatvorené oči a nemôžu sa ani otočiť na druhú stranu ,učiteľka im musí vidieť oči🤦🤦🤦. Tiež sú už o 11:45 v posteli a aj do 14:20 . 3 mesiace mi doma plakala že tam nechce chodiť lebo musí spať, ráno ju budim 5:30 keďže je skvolka ďaleko a ako spi vo skvolke doma zaspáva po 22-23 a stalo sa aj po 24hod, majú v triede dokonca 3 miestnosti ale že nemôže byť inde len v posteli a spať, podľa mna trpí a ževraj sa to zmeniť nemôže, lebo presne ako ste písali že potom aj iné deti budú vymyslat keby jednému dieťati dovolili

andreatytler
10. jan 2024

@alena1054 Pre boha. To je uz ina drezura, ked ani oci nemozu otvorit a ani sa otocit. To je neuveritelne.

alena1054
10. jan 2024

@andreatytler veru je, staršia dcéra má traumu zo skvolky lebo aj oni to tak mali a + ju kŕmili kým sa všetko nezjedlo, a niekoľko krát cestou domov zo skvolky mi pri strome grcala co jej bolo zle, a tá staršia ani čurat nemohli chodiť, a piť len jeden pohár že aby veľa nečurali. Každý deň som do skrinky dávala fľašu z vodou čo ju vypila keď prišli z vonku napr, urobili im beh cez prekážky (stoličky) potoka sa a spadla na stoličku. Ráno po 8 ja som prišla po dieťa pred 16 a dieta taký spuchnuty nos že hruuza až škulava, samozrejme nos zlomený a žiadne ošetrenie, ešte má byhukali že ja idem histercit lebo som mladá že jej dali na to zimne, mne nik nevolal a celý deň tam plakala zo zlomeným nosom, šla som na pohotovost tam má byhukali kde som bola doteraz ,mala aj posun kosti, skvolka mi odmietla dat potvrdenie že sa to tam slalo,ešte šťastie že lekár bol taký super a vedel ako v Tom chodiť inak by som mala asi aj sociálku na krku,

stanzi
10. jan 2024

@alena1054 😳 Priserne. Takuto skolku okamzite zavriet….

barbr
10. jan 2024

Vždy záleží od pani uciteliek a ked sa chce tak sa da. U nas su obrovské triedy, ktore su rozdelené na zóny (spálňa, herňa, učebná). Tym odpadá problem ze jedna ucitelka nevie dozrieť na spiacich aj hrajúcich sa. Podotykam ze ide o štátnu skolku. Po obede si vsetky deti idu oddýchnuť na 30 minut. Ti co spavaju vacsinou zaspia, ti co nespavaju sa mozu potichu hrat. Synovi napr. trva dlhsie kym zaspí, ucitelky to uz vedia tak ho nechaju ležať aj po uplynutí pol hodiny a on potom zaspí. Doma nespáva poobede vobec. Mne to nevadi ked si v skolke pospi lebo vecer nema problem zaspat. Teraz je uz predskolak a v triede maju napr. aj male 3 rocne deti, ktore maju absolutne ine potreby ako predskolaci. A fungujú, ucitelky nehľadajú sposob ako sa to neda ale ako sa da. A ked chodila dcera do skolky, ktora nespavala od 2,5 roka, bola som nesmierne vďačná ze v skolke ju nikto spat nenútil. Oddýchla si pol hodku a mohla sa hrat. Ak sa stalo nahodou ze zaspala, vedela som ze uložiť ju vecer skor ako o 11 ani nema vyznam. Nezaspala a mna islo vyrutit. Takze nútiť deti ležať 2 hodiny zo zavretými očami je v 21. storočí absolutne neprijateľný pristup pedagóga.

wuala2020
10. jan 2024

@mooonika1975 moja dcera mala v septembri 4r a spi ešte normálne cez obed aj doma.
Keď ju nedám tak je protivna, namrachtana už o 16:00.

andreatytler
11. jan 2024

@alena1054 Och, toto je ako zo zleho filmu. Hrozne, takyto pristup. To nie su ucitelky ale bacharky. Mna by slak trafil z toho zlomeneho nosa a asi by som ja niekomu zlomila nos. Tak presne som to mala ja, ze ma nielen nutili lezat, ale nedovolili ist na zachod a potom som sa uz toho zacala tak bat ze mi bude treba ist, ze som si vytvorila psychicky blok a v momente ked sme si lahli mi bolo treba ist na zachod a ja som sa tam 2 hodiny modlila aby mi neuslo. Hrozne muky. To iste s nutenim do jedla. Ale to bolo pred 45 rokmi. Som hrozne smutna za tie deti ze to stale existuje.

lenkaaa25
11. jan 2024

@katuska93 ja si nemyslím, že je to dlho. Ak by bolo dieťa naučené spávať tak spí. Alebo nech sa hrá aspoň s ručičkami a prštekmi. A akože aby dieťa nespalo od 1,5roka 🤦🏻‍♀️ Aj na mňa to deti skúšali, ale od toho sme rodičia aby sme ich nasmerovali a urobili režim. Dieťa si povie, že nepôjde spať, tak ho nedám. Potom povie, že nebude chodiť do školy, tak tiež poviem v poriadku?

milanemila
11. jan 2024

@katuska93 ja mam skoro 4 rocnu a doma uz cez den nespava (spi dlho rano ak nejde do skolky a ak ide vstava o7), ale v skolke uplne bez problemov aj vyse 2 hodiny :D u nich to je ale tak, ze ked sa dietatko zobudi, tak sa moze ist hrat do triedy a tam je s nimi druha p.ucitelka.

simsalabim
11. jan 2024

@lenkaaa25 nehnevaj sa, su veci, ktore nenaucis a spanok je jedna z tych veci. Je ine, ak dieta spanok potrebuje a vymysla, vtedy treba byt dosledny a dietatu pomoct zaspat. Ale chapes, ze tvrdis blbost, ze vies takto “nasmerovat” kazde dieta? Ved sa len zamysli, ake rozdiely su aj medzi dospelymi. Niekto s radostou vstane o 5, niekto rad vyspava. Niekomu staci 5 hodin spanku a niekto potebuje aj 9. Ludia su rozni a rozne su aj deti. “Naucit spat”, ked to niekto nepotrebuje, je nonsens. Spanok je potreba, rovnako ako jedlo. Ale ak tvoj sused zje 3 rezne na obed, treba trvat na tom, ze aj ty ich mas zjest? Treba ta to naucit?

stanulienkat
11. jan 2024

Sialene, ze niekto tu vyzdvihuje individualitu. Si uvedomte, ze je to velka skupina deti v skolke. Individualitu si cvicte doma. Nie v skolke, kde je niekto zodpovedny za 25 deti. Uz neviem, co vsetko vie vadit premotivovanym matkam. Vy si na pracovisku tiez robite, co chcete, lebo ved individualuta? Mnohe si neviete zvladnut doma 1-2 deti a od ucitelky chcete, aby z vasho dietata urobila samostatneho genia s dobrou vychovou. Si uvedomte, ze ak by si ta vasa i dividualita robila co chce, tak budi ostatne deti a ucitelka sa zblazni.

lienka.7
11. jan 2024

@stanulienkat presne tak , plne súhlasím 👏👏👏👏👏👏👏
Niektoré tu decko nevedia naučiť nič, tak to skrývajú za "individualitu", pripadne ešte nech tu napisu ze od perinky je geniálne s nadpriemerný IQ🤦‍♀️🤣
By som chcela vedieť, ako také malé dieťa funguje celý deň bez spánku. Pomaly napisu ze novorodenec je extrémne nespavy 🤦‍♀️👎🤣

lenkaaa25
11. jan 2024

@simsalabim porovnávaš úplne neporovnateľné 😁 Povedala som svoj názor. Obe moje deti vymýšľali pri poobednom spánku a s obcami som to dala. Bohužiaľ vidím aj to, čo sa deje s deťmi ktoré ako píšeš od 1,5roka nespávajú. Od rodičov žiadna disciplína a žiaden režim. Potom to všetko tak vyzerá ako vyzerá 😉
A netreba miešať hrušky s jablkami. Ak sa dieťa neučí na samé jednotky, nie každý je šikovný. Ale aby mi 1,5rocne dieťa diktovalo či bude spať alebo nie - prepáč, smejem sa 😁

simsalabim
11. jan 2024

@lenkaaa25 nechapes, ze tu nejde o diktovanie? Ale o to, ze to dieta nema potrebu, ze napriek tomu, ze ho ulozis spat, aj po 2 hodinach nespi? Nemyslis, ze tu mamu by potesilo, kebyze tie 2 hodiny dieta spi? Opakujem, je rozdiel medzi vymyslanim a tym, ze to dieta NEMA potrebu spat. Spat ho nenaucis, to sa neda. Ale vies to dieta naucit, ze ma urcity cas oddychovat v postielke bez vykrikovania a vybiehania von. To som naucila moju dceru a fungovalo to dokonale, dokazala 45 minut v klude oddychovat. Ale preboha, nie vyse 2 hodiny povinneho lezania so zatvorenymi ocami!!! To, ze aj ODBORNA literatura pise o tom, ze v 2 rokoch uz niektore deti poobedny spanok naozaj nepotrebuju, pre vas nic neznamena? Ze pisu o tom, ze to pre tie deti znamena neprimerany stres? Ano, zvalme to vsetko na to, ze tie matky "nevedia decko naucit nic", vsak, @lienka.7 ? A ako ilustraciu toho, ze novorodenec naozaj moze byt extremne nespavy ti opisem tuto moju dceru. Uz v porodnici mi povedali, ze "vy teda mate riadneho nespavca". Spavala cez den 4x 30 minut. Vstavala rano medzi 5-6 a zaspavala okolo 9 v noci, 3 prestavky na kojenie. Nebolo tej sily, co by tie denne spanky predlzila a ver mi, ze som sa snazila, dcera bola narocne dieta. Postupne zacala vynechat aj denne spanky. Fungovala uplne normalne. Moja mama aj starka hovorili, ze v zivote nevideli dieta, co tak malo spi. Co som sa napocuvala, ako tym vraj trpi vyvin mozgu a bla bla bla. Dcera ma 24 rokov, konci mgr. studium a popri tom si robi dalsi bc odbor. Cele ZS a gymnazialne studium mala same 1. Nikdy sme s nou nemali ziadne problemy co sa tyka spravania a podobne. Dlhsie zacala spavat az v puberte. Vtedy dospala to, co nenaspala ako novorodenec. V konecnom dosledku spala v puberte viac, ako ked bola babatko. Na druhej strane, mladsia dcera bola uplne ina a aj v skolke spavala cca do 4 rokov. Potom to uz takisto nepotrebovala.

gabrielabydzo
11. jan 2024

@simsalabim Tie deti čo spať potrebujú,tie ostatné čo nespia,tak ich rušia,lebo trieskajú s hračkami a vrieskajú.Moja vstávala o 5,30h a spať potrebovala.Neviem si predstaviť že by sa tam ostatné decká pri nej hrali.Jasné že by nezaspala.Ja som si s ňou doma poriadky narobila a jednoducho keď nespala tak ležala Ešte aby mi decko po hlave skákalo.To isto.Nič by som si pri nej neurobila.Tak je to aj v škôlke.Veď autorka nech si platí súkromnú šlôlku aj ostatným čo sa nepáči systém.Veď je na výber.

zorkahorka
11. jan 2024

@akvi u nas spavaju vo vedlajsej miestnosti na prizemnej chodbe, cez ktoru behaju skolaci domov a na obed. Keby mala ucka pendlovat medzi dvomi miestnostami, tak z obedneho spanku nic nie je a postipne by si kazdy radsej vybral hru ako spanok. Hraju sa predsa cely den... podla mna ta jedina moznost - spanok/oddych na lozku je najrozumnejsia. Deti nemaju na vyber a ucia sa byt na nejaky cas v pokoji. Je to trening do buducna. V skole, ked sa mu nebude chciet ucit, tiez sa nepojde hrat. Musi vydrzat a dodrziavat nejake pravidla

simsalabim
11. jan 2024

@gabrielabydzo na druhej strane tejto diskusie, v 4 prispevku od spodu, som napisala podla mna velmi realne riesenie - nikto z pani uciteliek tu v diskusii mi neodpisal, preco by sa to takto nedalo zrealizovat. Spiace deti by neboli rusene, nespiace by mali svoj oddych. A naozaj mi neda - ako v tejto diskusii vidno, v niektorych skolkach staci hodinovy oddych (co je znesitelne aj pre nespavcov), dokonca im umoznia mat hracku ci knizku v postielke. V inych spanok trva vyse dvoch hodin s povinne zatvorenymi ocami. Ja - hoci sa ma to uz absolutne netyka - by som chcela zrusit tu druhu situaciu. Vsetko to su STATNE skolky.

milanemila
11. jan 2024

@lenkaaa25 ze disciplina a rezim 🙈 u nas maju deti domov nie basu alebo polepsovnu. Uz ti iba chyba par vychovnych napisat. Snazime sa vychovat schopneho a sebavedomeho cloveka, nie poslusneho panaka 🤷🏼‍♀️ a ano ked mi aj 2 rocna povedala, ze nie je unavena na obed, tak spat nesla.

panda21
11. jan 2024

@simsalabim napríklad môj spať "nepotrebuje" a pritom prvý zaspí. Ale keby vidí, že iné deti sa idú hrať, a on musí ísť spať, tak by im tam 2h v posteli vymýšľal a knucal, že nechce spať. Čiže delenie by moc nefungovalo, lebo veľa spiacich detí spí, lebo nevidia iné deti hrať (sú jednoducho unavené, spali by, ale keď si majú vybrať, samozrejmé že sa pôjdu radšej hrať). A také že po 30 minút sa ísť hrať tiež nehrozí, lebo majú maličkú triedu a postielky rozkladajú po celej triede. Nespiace deti by sa museli hrať v uličke medzi postielkami, a to si neviem pri deťoch so slabším spánkom predstaviť. Chápem, že pre nespavcov to musí byť ťažké, ale už si niekedy zobudila spiace dieťa po 30 minútach spánku? Môj by bol zvyšok dňa ako tiger. Proste je náročné skĺbiť potreby 20 deti v jednej mini triede

simsalabim
11. jan 2024

@panda21 opakujem, pozri si moj prispevok na druhej strane tejto diskusie, 4. odspodu. Tam je jedno z moznych rieseni a podla mna by fungovalo. A nevyberalo by si dieta, oznamoval by to ucitelke rodic. Tak, ako jej oznami, ze dieta nepojde na vylet, na kurz korculovania alebo sa nezucastni besiedky. To tie deti potom neknucia, ze Misko moze a on nie? Dieta, co spanok potrebuje, mozno bude prve dva dni vymyslat. Ale potom si zvykne a spat bude. Lebo bude unavene. Dieta, co spat nepotrebuje, nebude spat v skolke niekolko rokov.

lenkaaa25
11. jan 2024

@milanemila u nás nie je basa a ani polepšovňa. Keď nechceli buvať, išla som si s nimi lazkat, zaspievala som im a zaspinkali. Obe deti sú šikovné, vychované a v škôlke nič zlé na nič nepovedia. Nikdy nikoho nekusli, nikoho nebuchli a pod. Ani jednému sebavedomie nechýba. Krásne vedia aj pred ľuďmi zarecitovat, zaspievať... Treba si možno niečo aj naštudovať aký je spánok zdravý pre malé detičky.

hanka2020
11. jan 2024

@simsalabim len sa zamýšľam, že keď na spánok budú deti spájať do jednej triedy to ako budú každý deň deťom prať obliečky, či každý deň budeš nosiť ty čisté na vymenenie a budeš prevliekať? Alebo ako neriešiš, že si tie deti budú spať navzájom v perinkách? Aj ty to tak robíš?
To že v škôlke je spánok naplánovaný na 2,5 hodiny neznamená, že deti 2,5 hodiny spia. Minimálne pol hodka kým sa uložia všetky (prezliekať, cikať, pomojkať a vždy niekto iný..) potom si čítajú na chvíľku pospia, potom sa ešte prevaluju v postieľke a postupne vstávajú. Ak nebude spať naučí sa aspoň relaxovať a to je tiež dôležité.
Ak by ich spať nadávali, ok zaspí ti asi skôr večer ale úprimne prídeš z práce na chvíľku sa po hráš, navečeriaš, okúpeš a šup do postele nech o 19-20 spí však už je pre dieťa neskoro keď cez deň nespí. Kedy chceš ako tráviť čas so svojím dieťaťom?

akvi
11. jan 2024

@zorkahorka vaša škôlka možno nemá ideálne podmienky, stovky ďalších ich majú a hľadajú dôvody, ako to nespraviť. A s tým "treningom" to nemôžeš myslieť vážne. Z môjho pohľadu je to priam telesný trest. Skús si niekedy doma ľahnúť poobede do postele a stopni si dve hodiny. Som zvedavá, koľko vydržíš bez pohybu.

akvi
11. jan 2024

@hanka2020 aha, čiže ak dieťa v škôlke od nudy zaspí a potom je večer hore ešte o polnoci, to je v poriadku? Môj napríklad zaspal možno po hodine a pol prehadzovania sa. Potom ešte o polnoci čerstvý ako rybka. Ale väčšinou nezaspal vôbec. Našťastie naša učiteľka bola z tých chapavych a keď som jej povedala, ako to je, tak ho nechala ležať pol hodinu a potom sa mohol ísť hrať. Boli možno 4 takéto deti v celej triede a učiteľka z toho nerobila vedu. SVP hovorí dosť jasne, ako to má prebiehať, snáď ho nepísali totalni idioti. A ten SVP existuje práve preto, aby si učiteľky svojvoľne nerobili, čo sa im zapáči.

panda21
11. jan 2024

@simsalabim veď tam píšem, že by to fungovalo ťažko. Ja mám takého vymyselnika, že keby vie, že sa vedľa hrá, nezaspi ani po týždni. Nezvykne si. Proste sú deti, ktoré spať "nepotrebuju" lebo je dôležité všetko ostatné, ale keď ich uložia tak zaspia. Sú deti, ktoré sa pýtajú samé spať, ktoré nespia, a ktoré keď majú na "výber" tak si vyberú hru. Sú rôzne deti, s rôznymi potrebami. Keď chceme rešpektovať jednu skupinu nespavcov, treba rešpektovať aj ďalšie dve skupiny.

lenkaaa25
11. jan 2024

@simsalabim dobre, veď nech nespí. Ale nevydrží hodinku lezkat? Dôležité je, aby si organizmus oddýchol... Áno, máš pravdu, že 2hodiny sú naozaj dosť. Ale keď učiteľka povolí jednému, bude chcieť aj druhy. Novorodenec - prvorodený bol tiež nespavec, má 5rokov a dávam ho cez obed ešte lezkat. Poležká si a príde za mnou. Nemusím ho tam byť nasilu, ale tak sme ho naučili...

hanka2020
11. jan 2024

@akvi tak ak potrebuje poobede vybijat energiu sprav akcnejsi program. Moja keď sedí na riti tiež dlhšie zaspáva ako keď sa poriadne vylieta.

ibatanecnica
11. jan 2024

u nás púšťali aspoň rozprávky na CD tak dcéra počúvala. Vedela všetky naspamäť 😂. Na jednej strane, chápem, ak je tam jedna učitelka, nemôže jednému dovoliť listovať v knižke, pretože - jednak to môže rozptylovať druhých a možno aj další by chceli a zase nechať deti samé - predpokladám, že by tam bolo viac nespavcov, nielen jedno dieťa, nemôže nechať samotné v inej miestnosti. Tak tie rozprávky by boli aký kompromis. Ten čo nespí, bude počúvať, nebude sa ak nudiť a nebude mu dlho.

ibatanecnica
11. jan 2024

@milanemila možno to myslela tak, že jednoducho sa musíš prispôsobiť situácii. Ty si tiež v práci nerobíš čo kedy chceš. V škôke je za deti zodpovedná učiteľka, ak ich musí mať pod dozorom a nie aby si každé decko robilo čo si zmyslí. Keď sa niečo stane, kto bude potom za to zodpovedný?