icon

Je normálne zbierať peniaze v škôlke na darčeky?

12. jún 2024

Pridávam mail ktorý sme obdrzali, syn sa tešil že učiteľkám darčeky odovzdá osobne. Príde mi to take vychcane od danej mamičky …

Je normálne zbierať peniaze v škôlke na darčeky?
nika357
13. jún 2024

Podľa mňa je to choré dávať takéto úplatky. Nemusíte sa ani trafiť do ich vkusu a čo je oveľa dôležitejšie je, že ony dostávajú plat za to, čo robia. Vy tiež dostávate napr. zlaté hodinky na konci roka od klientov? Veľa mamičiek takto ukracuje vlastné deti o výlet, dovolenku, či tábor počas leta, pretože nie každá si môže dovoliť vyhadzovať peniaze na to, aby sa niekomu strkala do zadku. Mamička môže byť aj samoživiteľka s tromi deťmi...Choré predbiehanie sa o to, kto dá triednej učiteľke viac. Na to slúži dnešný edupage - na diskusie o úplatkoch pani učiteľkám. Poskladať sa na kyticu, dať drahšiu bonboniéru spoločne, max.napr. spoločnú poukážku ku kaderníkovi a koniec.

anavixy
13. jún 2024

Ja stale neverim ze niekto sa dvom.. DVOM ucitelkam vyzbiera 800€ na darceky a este obcerstvenie na rozlucku maju rodicia priniest zvlast, ani torta v tom nie je? 😂 nie ze neverim autorke, ale ze je to tak sialene, ze sa mi nechce verit 🤷🏻‍♀️

koniarova
13. jún 2024

Keď vás je len 18, každá po 30 eur to je 540 eur. To akože niektoré poslali aj viac? Či?🤷

candii
13. jún 2024

@nika357 aj tá poukážka ku kaderníkovi mi už príde cez. Ja tiež pracujem s ľudmi a zatiaľ mi žiadny zákazník nezaplatil za moju prácu kaderníka. Nech je to úžasná a dobrá učiteľka ako len chce, takéto veci nech si financuje zo svojej výplaty ako každý iný človek.

15barbara1512
13. jún 2024

@henka123123 presne u nás to isté nič plati sa to zo zrps...aj tablo už majú vyrobené.. a to dostanú ešte dar od škôlky potreby na výtvarnú výchovu az rodiča nekupuju...takže.. toto mi príde prehnane

henka123123
13. jún 2024

@15barbara1512 ved ano..alebo aj ked chceli darcek tak dajme tomu do 200 euro aj s kyticami..a neh si to rozprataju...preco by mal kazdy davat horibilne sumy..za mna prehnane tiez uplne

purple_wolf
13. jún 2024

nemusis dat ani cent... maly nech jej da co ste vybrali... mama bola ucitelka a kazdy rok dotiahla domov obrovske mnozstvo vsetkeho mozneho ... kolkokrat dve auta museli ist v posledny den do skoly .. jeden darcek hore-dole je nic... tato moze byt premotivovana civava alebo sa kamarati s viacerymi matkami a vymtsleli to spolu niekde a vam len oznamuju

nekonecna_katastrofa
13. jún 2024

Mail je pre mňa v pohode. Suma pre 2 učiteľky veľká, ale tak neverím, že si to tá dotyčná stanovila sama. Zbieranie ako také je pre mňa lepšie než keď každý kupuje za seba a učiteľka dostane 5 hrnčekov, 10 kytíc, 4 medovníky, 3 sviečky a 5 kľúčeniek. To radšej nech má jednu veľkú kyticu a poukážku (v rozumnej hodnote!!!! do Martinusu či OC). Čo ma ale udivuje, že sú tu každý rok takéto témy a autorky tých tém namiesto toho, aby sa postavili za svoj názor a povedali pripomienky iniciatívnej matke, tak vypisujú na internete a často to skĺzne do lynčovania nenažraných učiteľov. Normálne si otvorím ústa a poviem: "nesúhlasím so spoločným zbieraním" alebo "suma je prehnaná". Alebo "ďakujem, moje dieťa si darček porieši samo".

klip0
13. jún 2024

Inak toto že každý nech pošle koľko chce... Verím že niekto poslal aj 5-10€ alebo nič. Takže čo niektorí poslali po 100€ ? Mali ste aj dohodnúť sumu, že napr po 3€ každý a kúpiť kvety a hotovo. A nie ľubovoľná suma a pretekať sa kto dá viac.
Len aby učiteľka nevyfasovala zoznam kto koľko dal

micicka
13. jún 2024

Vies aspon ake darceky sa z tej sumy kupia?

minutka
13. jún 2024

Napisem ti z pohladu ucitelky. Toto co vymyslaju rodicia, nie je normalne. Za svoju pracu dostavame placu. Netreba dalsie “vsimne”. Velmi potesi ozdobeny hrebicek na konci roka. Za 700€ by vysiel paradny catering a hodnotne dary. Ale naco?! Preco?! Co koncia oxford deti? Sibe vam uz? To sa nevie 1 asertivny rodic ozvat? Kazdy len ide s davom? Neverim, ze to vadi len tebe. Na mieste ucitelky by som sa citila velmi neprijemne a hodnotny dar by som neprijala

enya00
13. jún 2024

uz niektorym pekne zasibava 🤦‍♀️ to ani nekoncia MS? Po kolko sa budete skladat, ked budu koncit?Zboznujem taketo ritolezky

ukulela
13. jún 2024

tak u nas sa na rozlucku vzdy sklada, sme mala skolka, predskolakov je niekedy len 10 .... rodicia kupia kytice ucitelkam, kucharke, upratovacke a maly darcek, alebo kos alebo take nieco .... napecu sa kolace, niekedy niekto zasponzoruje, alebo sa da zo ZRPS na skakaci hrad, alebo zavolaju hasici a urobia penu, alebo pridu ocovia a povozia decka na stvorkolkach .... davat ucitelke darcekovu poukazku na 300€ do Bory??? prva by som sa ozvala ... a byt ucitelkou, tak ani neprijmem ... 770 na 2 kytice a 2 poukazky je nonsens z mojho pohladu .... (nezavidim ucitelkam, no nepride mi to OK. pritom nasim ucitelkam bezne dame bonbonieru na mikulasa, drobnost na vianoce, aj kucharkam poslem kavu na konci roka di kuchyne .... takze nie je to o zavisti, )

sisa_s
13. jún 2024

@ukulela autorka pisala, ze toto nie je rozlucka so skolkou...iba koniec sk.roka a taketo ceremonie...

stormie
13. jún 2024

A ako doslo na tuto zbierku? Je to aktivita jednej mamicky alebo ste si to nejako medzi sebou vsetci odkomunikovali, ldohodli sa na sume a co konkretne sa bude kupovat?
My sme sa tiez skladali, sice uz to bola skola ale princip rovnaky - najprv sme sa dohodli ze kupime spolocny dar, potom ze co by to malo byt a priblizna suma sa rozratla medzi deti. Organizovala som to ja a ano tiez som posielala mail kde som pripominala platbu, ale bolo to vsetko dopredu dohodnute, nikto nebol proti takze ak zabudol zaplatit po prvom maily tak nemal dovod sa citit nejako pohorsene

jana_eyre_2
13. jún 2024

@katka700 ono mne je ťažko sa postaviť proti všetkým, bohužiaľ mňa neikedy dosť trápi ako ma berú.. síce nie som bez tak nejako obľúbený človek medzi rodičmi, ale už som si povedala že nebudem tá čo má s takýmito vecami problém, keď sa nikto iný neozve.. ale presne to čo píšeš bol vždy môj pohľad, len bohužiaľ ojedinelý..
@lauricka mne by to bolo tiež veľmi blbé na mieste obdarovaného..

moulin20
13. jún 2024

Nedavno som čitala članok čo sa už nepovazuje za maly darcek pre ucitelku ale za uplatok, resp. nepenazny prijem. takto mozu ucitelkam zavarit na problem. Darcekove poukazky su uz priliz.

reddflowerlife
13. jún 2024

Vzdy mi liezli na nervy taki premotivovani rodicia, ktoro nikdy nic neprebrali s ostatnymi, pripadne prebrali s 5timi vyvolenymi, a zrazu sa uz len clovek dozvedel ze sa treba na nieco skladat.

strop23
13. jún 2024

Ja som to pochopil tak ze to je na dary pre deti. Pre dve ucitelky je to dost prehnane

akje
13. jún 2024

@strop23 "..spolocne dary ako vyjadrenie vdaky za starostlivost o deti"
Mne toto vyjadrenie nepride, ze sa to tyka deti.

luccija
13. jún 2024

Suma je abnormálne vysoká neprimeraná.
Z tej sumy teda, keď ste už toľko vyzbierali malo byť platené občerstvenie, torta, výzdoba.Ano, dat malú pozornost, ale nie polovicu mesačného zárobku.Ale každý je ticho...prispela by som aj dala synovi kvietok, ale nie prehnanú sumu.Neviem načo sa potrebujú niektorí rodičia hrať.To sa mohlo radšej za peniaze kúpiť niečo pekné na dvor, do triedy okrem toho sa platí nemalé zrps.A to som si najprv myslela, že je to rozlúčka so školou a nie iba koniec prvej triedy.

evaachesa
13. jún 2024

Odpíš jej nech rovno zabezpečí aj catering. 🤷Veď vyzbieraná suma je dosť vysoká na to aby ste ešte nosili niečo z domu. 🤦🏻‍♀️ A tá suma je už na celé obdobie v škôlke? Či len za tento rok? Dosť štedrí rodičia v tej vašej triede. 🤑

keithy
13. jún 2024

Nečítam to celé, lebo je to dlhé. Ale teda zrovna dnes sme mali rozlúčku v MŠ. Ja som organizovala skladanie, skladali sme sa len na tortu deťom a kytice pre dve učiteľky, riaditeľku a ružičky pre dve upratovačky a vedúcu jedálne. Kúpila som im tri drahšie bonboniery. Stalo nás to 10€/rodicia dieťaťa. Plus sa budeme ešte jednu zbierku skladať, na dar pre učiteľky na koniec roka, lebo sme si povedali, že tých karafiatov a ruziciek majú na konci roka vždy veľa a vydržia pár dní. Chceme im kúpiť nejakú poukážku, čo pôjde tak 6€/rodicia dieťaťa. Keď rátam spolu je to 16€ na rodičov, pri počte 23 deti je skoro 370€. Ale my sme na Orave, tu ani kytice ani torty nestoja toľko, čo napr v BA. Keď rátam 770€ na 23 deti je cca 34€ na rodiča. Co v takej Bratislave je celkom primerane. Véd koľko stoji jedna ozdobená ružička? U nás v tescu stojí 7.5€. Keď kúpim dve, plus dve velvetky a dve bonboniery mam to tiež skoro 35€ na darčeky, ktoré som kupovala na konci školského roka ako individuálna osoba. No príde mi určite lepšie im kúpiť spoločný darček, jednu veľkú kyticu, bonbonieru a nejakú poukážku do drogérie a kníhkupectva, ako 25 ruziciek, velvetiek a Milka cokolad. Ci? 😊

chvostik1
14. jún 2024

Možno im kúpili letnú dovolenku alebo nejaký kvalitný domáci spotrebič :D lebo si inak neviem predstaviť čo by to za 400e bolo.

mariazatkova
14. jún 2024

Podľa mňa to už niektorí ľudia preháňajú. Za 20 rokov takýmto štýlom sa co bude dávať učiteľom? Trocha skromnosti by nezaškodilo...

basska_b
14. jún 2024

Sranda bude, ak sa pisatelke mailu len zatriasol prst a miesto 70 eur napisala 770 eur a cely konik zuri 😃

tramtada31
14. jún 2024

Presne pre toto som neorganizovala spoločný dar, žiaľ, u nás sa k tomu ziaden rodič nemal, čo je smutne voči ucitelkam, ktoré sa 3 roky o ne starali. Ale keď som si predstavila presne toto, že miesto vdaky zo strany rodicov, za to že nebudu mat starosti, ešte budem mať kritiku, nebodaj obviňovanie (lebo akokoľvek to spravite transparentne, tak vzdy sa najde niekto, kto to za transparentne považovať nebude), tak som sa na to vykaslala a budem musieť zhanat niečo sama a bude ma to stat oveľa viac ako keby sme sa skladali po 20-30 eur

jana_eyre_2
14. jún 2024

@basska_b za 70€ by asi nekúpili dve kytice a dve poukážky do Borov.. takže sa jej prst nezatriasol
😅

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
14. jún 2024

@minutka vieš, len keď sa 1 asertivny človek ozvite, tak je zlyncovany väčšinou premotivovanych matiek. A ze ludia nemajú peniaze 👌