Je normálne zbierať peniaze v škôlke na darčeky?
Pridávam mail ktorý sme obdrzali, syn sa tešil že učiteľkám darčeky odovzdá osobne. Príde mi to take vychcane od danej mamičky …

Vacsinou to robia ti rodicia, ktori sa chcu co najvisc vopchat do riti uciréke, aby ich dieta mala viac rada a spravala sa k nemu lepsie, preto oni su ti najhlucnejsi pri zbierani a pravdepodobne konkretne oni budu hlucne aj odobzdavat ze vsimnkte si ze to JA som vam vyzbierala
@tramtada31 ale ved my mame za starostlivost o vase deti kazdy mesiac vyplatu. Pracu robim rada a dobrovolne. Naozaj staci kvietok ako vyjadrenie spokojnosti, vdaky. Je to velmi mile ze si nas maminky vazia.
@minutka ale tá vyplata je podpriemerná, na to, v akých podmienkach pani učiteľky pracujú v Bratislave, zodpovednost a čo všetko musia s detmi robit. Vieš, naše učiteľky sú poklady, na Vianoce nám sami varia kapustnicu, aj na rôzne spolocne akcie pripravujú sami obcerstvenie (cigánske, popcorn), synova pani ucitelka kazdemu jednemu dietatu v škôlke robi oslavu a upecie mu doma tortu za vlastné peniaze v čase osobného volna (jedna sa o štátnu škôlku), má advokátsky titul, takze by mohla úplne iné peniaze zarabat, ona to berie ako poslanie. Netuka do mobilu, ale detom sa plne venuje aj na ihrisku. Takejto učiteľke by si zniesla modre z neba a nebolo by ti za tazko zložit sa jej 20 eur na darcek. To majú za tazko len rodičia, ktori si prácu učiteliek nevážia a ešte si nevážia ani tu matku, ktorá ich chce odbremeniť od skladania sa na darcek, ktorá s tým má starosti.
@tramtada31 to sú teda silné obvinenia rodičov o ktorých nevieš zhola nič.. ja si prácu dobrého pedagóga vážim dosť, avšak myslím že najviac pre takého pedagóga môžem spraviť je, že moje deti sa normálne chovajú cez školský rok, že nerobia zle spolužiakom, normálne komunikujú a že s pedagógom normálne komunikujem ja a spolupracujeme.. že nemá s mojimi deťmi žiadne starosti a svoju prácu môže vykonávať bez toho aby chodil do práce so stiahnutým žalúdkom čo zas bude musieť riesit..
@tramtada31 cize sociálne prípady co žijú z ruky do huby obracaju každý cent a je im ťažko pustiť aj 1 euro len aby im ostalo na suché rozky si nevážia učiteľku áno? Za mňa stačí aj poďakovanie a to je muž pedagóg už vyše 10 rokov, skôr ti hore nech sa pozru na platy, ja so SŠ som pred rd ako nastupny mala 1,8 krat vyšší plat ako ma on teraz po 12 rokoch a špecke a atestácii, smutne
Jeden krasny clanok k tejto teme:
@stormie Zas je to len o tom, že sa nájdu iniciatívni rodičia, ktorým sa nikto nepostaví. Ostatní držia hubu a krok, namiesto toho, aby vyjadrili svoj názor. A to zveličenie o tom strašnom zaťažení rodičov elektronickou komunikáciou 🤦♀️ Veď môžu sa aj na osobnom stretnutí dohodnúť a vyriešiť to za polhodinu. Lenže to je zas zaťažujúce pre mnohých. Stačí jednoduché "ďakujem, odstráňte ma zo spoločného chatu" poslané doma z gauča a nemusia ani čeliť pohľadu zbierajúcej matky. Už mám pocit, že sa nikto nevie za seba postaviť, len vykrikovať na internete.
@stormie perfektný a úplne vystihujúci článok.. len by som rada dala do pozornosti výstižnu vetu..
"Dar pre učiteľku je jednoduché gesto, ktoré pôvodne bolo dôležitejším signálom pre samotné dieťa než pre rodiča či pedagóga."
Preto aj tak moje deti donesú kvet, aj keď učiteľky dostanú už ani neviem čo z toho čo sme sa skladali proti môjmu presvedčeniu..
chcela som najmä aby sa deti poďakovali, nie ja..
@jana_eyre_2 ako vieš, že sa normálne chovaju, keď deti sú v škôlke úplne iné ako doma? A nemat s dietatom starosti? Starosti sú už len 20 deti vychystat, prezliekat do pyzama, v zime do zimných overalov, nacvičovať s nimi brutálne besiedky, nie odrapotat s nimi tri basnicky a utierať ritky asi tak 20x za deň tiež nie je med lízať. Viem, že na toto napíšeš, že sú za to platene, ale ja zase na to poviem, ze sú platené málo, veď za kasou v lidli by v Ba mala ďaleko viac. Áno, tvoj koment len svedci o tom, ako si tato spolocnost tuto profesiu neváži, a to je smutne.
@tramtada31 ako to viem? Ako som už písala v komente predtym - komunikujem s učiteľom a informácie mám priamo od nich.. chces ešte nejaký súd vyriect o človeku ktorého vôbec nepoznáš? Ukazujes sa tým len ty sama..
@ptvw suhlasim, je to smutne, ako sú tie platy nastavene, lebo to pedagógovia majú ťažké, veď vidim v spoločných chatoch, ako im aj niektorí rodičia davaju zabrat a doslova ich buzerujú. A každý dá podľa svojich možnosti. Ja si v tomto prípade kľudne odpustím dve rodinne večere v restike a “plesnem sa po vacku”, lebo sa mi tri roky starali o deti a cez tyzden s nimi trávili viac casu ako ja.
@jana_eyre_2 skôr ty sa ukazujes 😀 ja sa ani nemienim dotahovat, ty si s tým začala, reagovala na mna a je to tvoja vizitka
@tramtada31 tvoje argumenty sú ako zo škôlky.. možno keď budeš mať dieťa v škole, začneš čítať s porozumením..
@stormie aj ja som dnes rano na jeden narazila, celkom to vystihlo moj nazor, aj ked syn bude mat uz 22 rokov a zo skolky je davno vonku..si mozu kocky pomysliet ze nemam do toho co, tak som bola ticho vcera, ale dnes som nasla toto..
Kde sú tie časy keď sa davali kvietky pani ucitelkam😕🙈🤣
My sme dávali len na konci roka nejaký darček aj to keď sme končili stupeň alebo strednú školu. Kazdy dal po 3-5e a kúpil sa obraz alebo naramok strieborný.
Dievčatá, treba sa ozývať a nezaoberať sa tým, čo si kto pomyslí. My sme sa pani učiteľke skladali na konci prvého stupňa. Mala deti 3 roky, prišlo nám jednoduchšie poskladať sa ako každý riešiť. Ale skladali sme sa po 10 EUR na žiaka. Detí bolo 17. Jedna mamina nesúhlasila, lebo sme sa z tých peňazí rozhodli kúpiť kyticu a poukaz na wellnes s večerou. Napísala to aj do skupiny. Tak sme mali k dispozícii o 10 EUR menej. A nikto s tým problém nemal. Veď sme dospelí, rešpektujeme sa. Možno tu keby sa niekto ozval, tak by viac ľudí vyjadrilo svoj názor a nemuselo to skončiť s číslom účtu a skoro 800 Eurami. A ako učiteľka sa musím priznať, že za celý čas si najviac pamätám domáci sirup a domáci pečený čaj v poháriku😉A ešte tých rodičov, ktorí na konci roka čakali pred dverami, aby sa mi poďakovali. Takže naozaj nepotrebuje učiteľ niečo špeciálne, výnimočné, drahé. Stačí vďačnosť a môj muž ešte odkazuje, že aj tie bonboniéry😀
@jana_eyre_2 ako som pisala uz skor - my sme sa skladali tiez, ale len na konci prveho stupna, nikdy pred tym a ani potom sme to spolocne neriesili, nikto nemal problem, niektori sa len vyskladali a neriesili, niektori boli aktivnejsi….ale neviem o tom ze by bol niekto vyslovene proti a isiel len “s prudom”
mne pride prave divne, ze vela deti ide pre vysvedcenie aj bez tej jednej kvetiny a poznam aj vela rodicov ktori to nepovazuju za potrebne (slusne?)
Takisto den ucitelov - ja detom vzdy nabalim po kvetinke a smutne ze uz sa stalo ze boli jedini v triede
Očividne som v zlej komunite rodičov.😀 Bežne učiteľky sme rady ak rodičia nám kúpia kvet či Milku.😀 Prosím kontakt na tú aktívnu mamičku, Chcem ju do svojej škôlky 😂
@tramtada31 Ty budeš asi ta premotivovana mater čo by sa pani učiteľkam, riaditeľke, kuchárkam a upratovačkam dakde napchala. Ideálne nech to zaplatí niekto iný, však? A keď si dakto dovolí mat iný názor tak si podľa teba prácu učiteliek neváži a bodka! Lebo ty vieš všetko najlepšie a vidíš druhým ľuďom do hlavy, že?
Možno raz keď Boh dá sa dožijeme právneho štátu a také ako ty budú prekvapene keď ich pri odovzdávaní vsimneho zbali polícia za korupciu.
Do tejto diskusie písali aj učiteľky a jasne sa vyjadrili že im takéto veľké dary nie sú príjemné.
@tomasisa Presne ako sa píše v článku, drahé dary vymýšľajú rodičia čo sú dobre situovani a nemajú páru ako žije zvyšok Slovenska. Vid paničku z tejto diskusie čo sa chudinka zriekne až dvoch drahých večerí a plesne sa po vačku a "prispeje" na dar učiteľke. To že bežná rodina na drahé večere nechodí a vysoký príspevok na dar pre učiteľku znamená že nebudú môcť dopriat deťom iné jedlo ako cestoviny s kečupom alebo nebude na výlety či tábor v lete je nad jej chápanie.
Ešte by som dodala že akčné matere čo takéto dary vymýšľajú sú zároveň aj lakome inak by celý nezmyselne drahý dar zaplatili sami a netrenovali na ostatných rodičoch manipuláciu, vydieranie a sociálne inžinierstvo.
@stormie tak ja som tiež nikdy nebola proti ak sa skladalo na normálny, primerany dar - kytica, možno poukážka do kníhkupectva, ale keď rodičia navrhujú wellness, poukážku a hodinky a pýtajú si 30€ na hlavu tak to už podľa mňa prehnané bolo a bola som zlá keď som sa ozvala, preto už som sa aj ja rozhodla že budem len plávať s davom lebo som vždy bola za lakomu blbku.. (pritom nech si niekto skúsi platiť to 3x lebo mám tri deti, plus potom triedne fondy, družiny, krúžky, papiere, toaletaky a cojaviem čo ešte) a ešte tu má oznaci niekto za človeka čo si neváži pedagógov lebo im moje deti donesú trápny kvet a čaj.. hnevá ma to, lebo vždy som si pedagógov vazila ale dávam to najavo inak ako kupovanim.. a o to viac ma to štve, keď to ešte lajkne niekto koho som tu mala aj celkom v oblube..
Zdravim, už mame po udalosti. Deti boli zlate, občerstvenie dopadlo naozaj nepríjemne keďže krémové poháriky boli skysnute a všimli si to rodičia až keď sa stvrtka pojedla
.. pani učiteľky naozaj dostali poukážky do nákupného centra - každá po dve jedna do centra všeobecne druha do douglasu v sume dokopy 300€ na osobu, zvyšné peniaze boli za kyticu a nespresso kavostroj s tabletami.
omg
300e poukazku ucitelky ani nesmu prijat
@anjelicek26 presne
@anjelicek26 sú to dve poukážky na učiteľku dokopy -4
Poukazka je financny dar, ktory v pozicii ucitel v tej vyske prijimat nemozu. Berie sa to ako uplatok. Riskuju stratu zamestnania a staci, ked to nahlasi jeden s tych xy rodicov... fakt rozumne stavat ucitelku do tej pozicie...skutocne sa cudujem, ze to okamzite nevratili, ze toto bohuzial nie je vhodne.

@keithy
"Keď rátam spolu je to 16€ na rodičov, pri počte 23 deti je skoro 370€. "
No, pri autorke to je 50€ na rodica (darcek+pohostenie), co je 3x viac, ako ste sa zbierali vy. Platy tu nie su 3x vacsie ako vo zvysku slovenska. V bratislave sice drahsie je ale bonboniery z obchodu stoja vsade rovnako, torty stoja 40-90€ vsade na Slovensku (cenovy rozdiel nie je 3 nasobny), dzusy stoja po celom slovevensku rovnako). Je to uplne uletena a prehnana suma aj na Bratislavu.