Je nutné dať dieťa do škôlky ako 3-ročné?
Od dietata som nebola dlhšie ako 2-3 hodiny pri predstave že bude cely den mimo mna ma chyta panika. Financie ma netlačia, dceru ešte dojcim na konci leta ma 3 roky. Je prijatá do skolky ale ja ešte nechcem aby šla. Robím chybu ? Škodím nám? Alebo je to normálne ?
@tanyag áno, to je všetko pravda, ale pre duševnú pohodu moju, aj mojich detí je lepšie, keď spolu nie sme 24/7 ... Svoje deti milujem, venujem im dostatok času, takže bez výčitiek a rada ich dá(va)m do škôlky, kde majú/budú mať svoj čas pre seba, s kamošmi, bez mamy a tata 🙂
Každa mama robí tak, ako uzná za vhodné pre svojich potomkov, a nemala by mať výčitky ani sa trápiť pre to, čo si pomyslia ostatní ... veď to, že je dieťa v škôlke neznamená, ze som horšia mama ako tá, čo ho má doma do 6 🤷
Náš najstarší neišiel do škôlky v troch rokoch, on nemal záujem o ostatné deti, bolo to na ňom vidno. Manžel robil z domu, ja som bola doma s mladšou, ostal aj on. Budúce leto bola situácia iná, on dozrel, išiel sa raz pohrať so škôlkarmi na dvor a zapáčilo sa mu to. V septembri už išiel s radosťou. Dozrel sám 🙂
Nemusis davat, alebo daj len na 4h, odovzdas 7:55, vyzdvihnes 11:45 ked dopapa 😊 to padne vhod aj tebe, aj malej. Zo svojej skusenosti - ja viem detom ponuknut ovela podnetnejsie aktivity nez maju v skolke, detto vylety, kulturny program, takze co sa toho tyka, nestradali by doma. Ale zas v skolke je kolektiv (nieco uplne ine nez deti na ihrisku) autorita ucitelky, to je plus.
tá slávna socializácia, ktorou sa na internetoch tak často oháňajú prebieha v skutočnosti celkom prirodzene kdekoľvek, kde dieťa prichádza do styku s inými ľuďmi - socializuje sa v obchode, na detskom ihrisku, pri návštevách rodiny a pod.
ako učiteľka v škôlke viem, že veľmi veľa detí nie je v 3 rokoch zrelé na kolektív a odlúčenie od maminy, ale bohužiaľ, veľa mamičiek nemá inú možnosť, musia do práce, tak dieťa musí do škôlky. Ak máš možnosť a cítiš to tak, pokojne si ju nechaj doma, ale postupne by som zaradila to, že budete od seba odlúčené trošku častejšie a dlhšie.
nič jej neujde, ak pôjde do škôlky až v 4-rokoch.
Sprav si podľa seba, aby si ty bola spokojná. Nie nadarmo sa hovorí - spokojná matka, spokojné dieťa. To čo ukážeš dieťaťu ako "normálne", to bude pre neho normálne a nebude nad tým nejako extra rozmýšľať, že či by malo/nemalo byť v škôlke. Ja som sa rozhodovala podľa seba.
Každé moje dieťa šlo do škôlky ako 4r, nemyslím, že som urobila chybu - každé si normálne zvyklo na kolektív, respektuju aj autority, nemajú problém v správaní (najmladší áno, ale on je zrejme iný a v škôlke nemá problémy, aspoň pokiaľ viem, ide už do skoly) pokiaľ má žena možnosť byť s dietatom, nefrustruje ju byť doma a venuje sa mu, dieťaťu nič nechýba.. na kolektív má dosť príležitostí aj pri mame a do škôlky môže nastúpiť neskôr..
@miriam11 trápne prehananie 😏
Moji išli ako 2,5 roční aj syn aj dcéra a bez problémov...
@tatianamaria to je krásne napísané♥️♥️♥️ úplne suzniem ♥️
@jana_eyre_2 lenže niektoré matky to deťom aj robia. Len s mamou, lebo inak by neprežili. Niektoré sú tak naviazané na deti, že nevidia ako im škodia.
Ak budem mat tu moznost, tak najmladsiu v 3 rokoch so skolky nedam a necham si ju do 4 rokov doma. Absolutne nesuhlasim so vseobecnym tvrdenim, ze skolka je pre dieta najlepsia. Ma svoje vyhody, aj nevyhody. A kazde dietatko je ine. Niktore potrebuju mat vztahovu osobu pri sebe dlhsie a ine kratsie. A rovnako aj kazda mamina je ina. Co neznamena horsia alebo lepsia, len ina. Takze si spravte tak, ako to bude vasej rodine vyhovovat. Nazor nas ostatnych je uplne bezpredmetny.
Moje dve deti šli do škôlky v 4 rokoch a tak pôjde aj tretie. Tie spoločné roky nám nič nenahradí, uzijeme si ich, ako sa len dá. V prvom rade je rodina, vzťah matka - dieťa v tomto veku ešte a potom ostatné. Celý život sa budú socializovať, ten jeden rok ich o nič neuberie, práve naopak...
Zo 100 prípadov 50 je ti vždy mamička, kt. ma problém. 😉 A áno dala by som aspoň na 4hodky
Ak sa na to necitis, tak nerob nieco co ti je proti srsti 🙂 ak mas pocit, ze aj ona bude spokojna, tak o to viac chod podla seba 🙂 ja by som moju rada dala, nevzali mi ju ale nevadi, som doma aj tak s mladsou 🙂
@kvetinka75 sú vseliake matky, vseliake deti a vseliake situácie.. to ale neznamená že sa to týka tejto konkrétnej autorky a keby aj, myslíš že to zmení diskusia na modrom koniku?
Tak ako existujú aj matky ktoré na svoje deti kašľu, tak existujú aj ženy, ktoré su opicie - dá sa to však zovšeobecniť? Nedá.. tak ako nebudem žene písať že robí chybu ak ide do práce od 1roka dieťaťa, lebo existujú pripady, kde matky zabúdajú na svoje deti a nevenujú sa im..
@jana_eyre_2 ja som sa nevyjadrovala konkrétne k tejto autorke ale ku konkrétnemu komentáru
Vôbec nemusí ist. Syn šiel do škôlky ako 4r., aj to len na pol dňa. Určite bol zrelši než 3rocny a do škôlky sa tešil, keďže tam bol len 4 hodiny a naobed sa vyspal doma.
A si úžasná,že dcérku stále dojcis, viac takých maminiek! ❤️
Držte sa!
@kvetinka75 a ku ktorému z tých mojich dvoch? Lebo priznám že teraz mi uniká pointa..
Moja dcerka nesla do skolky ked mala 3, ale skor z dovodu cestovania. Ale ani by som ju nedala. Tento September ju chcem dat aspon na par dni v tyzdni, ale aj z toho ma chyta taky nepokoj. Ale vidim, ze potrebuje deti. My sme na nu cakali 14 rokov.
@jana_eyre_2 k tomu trápnemu preháňaniu - odpoveď miriam 11. Preto som napísala, že niektoré matky sú také. Netvrdím že autorka - môže medzi ne patriť a nemusí. Mať doma 3 ročné dieťa nie je tragédia. Ale niekedy to tak pôsobí, že ženy chcú mať tie deti ,,iba pre seba,,.
mozno by sa dalo v skolke dohodnut zeby tam chodila len na pol dna? rano? ty by si si porobila nieco doma, ona by si pomaly zvykala? ja som dcerku tak dala ze prvy rok len 2-2,5 az 3 hodiny, a som rada, lebo teraz od septembra uz by mala byt cely den… a zo zaciatku boli tazke aj tie 2 hodiny… v podstate si tak nejak cely rok zvykala…
Ja som tiež mala s týmto problém a veľky pri oboch synoch ,jeden sa však tešil len ja som robila paniku on bol v škôlke spokojný .obaja chodili a chodí jeden teda ešte len na 4 hodiny.som doma a takto mi to vyhovuje .druhý syn je introvert len doma by bol žiadna socializácia,plakal prvé dni ale teraz sa do škôlky teší a ja som štátna že je medzi deckami úplne zmenil chovanie komunikuje s deckami ale 4 hodiny mu úplne stačia.ty najlepšie musíš vedieť či dieťa bude v škole rado alebo nie ak sa mu nebude páčiť a bude plakať aj po dlhšom čase kľudne ho môžeš nechať doma ale ak by bolo spokojné a len ty by si mala pocit prázdna tak je to tvoj problém s ktorým sa musíš popasovať .ja by som ju určite dala a uvidíš ako bude reagovať .ono nie je dobré držať ju pri sebe aj teda to vyslovene nebude nutné
@kvetinka75 no ale veď Miriam to písala konkrétnej autorke.. to že niektoré ženy také reálne sú, neznamená že niekto môže takto zovšeobecnujuco preháňať.. ako som už spomínala, tak isto by som vnímala ako trápne prehananie keby išlo o rovnaké prehananie v opačnej situácii.. 😉
Aj moja malinka bola v podstate stale iba so mnou, kedze bol lockdown a nedalo sa velmi stretavat s ľuďmi. Nikdy nebola bezomna viac ako hodinku, dve. Do skolky sa tesila a nastastie si velmi rychlo zvykla. Podľa mna jej velmi prospelo stretavat sa s detičkami. Musim sa priznať, ze ja som jej odchod do skolky zvládala horšie. Nemala som klud kym som pre nu nešla do skolky. Cely doobedie som bola nervozna, bolel ma zaludok od nervov. Akonahle som ju mala doma, vsetko zo mna opadlo a nic mi nebolo. Takze z mojho pohľadu je pravda, ze rodicia si casto tazsie zvykaju na skolku, ako deti
Ísť nemusí, povinná je až predškolská dochadzka. No na druhej strane je škôlka pre dieťa veľkým prínosom, potiahne sa vo vývoji míľovými krokmi dopredu, a ten rozdiel vidno potom medzi deťmi (Hovorím z osobnej skúseností). Ešte je možnosť, že pôjde len na pol dňa, o 12-tej si ho vyzdvihnes a môžete si užívať zbytok dňa spolu...
To je podla mna individualne, nieco su aj obavy mam ale vela deti je v 3 rokoch este takych maminkovskych. Ak vas financie netlacia a muz s tim suhlasi ostante s nou, a ostatne nazory vas nemusia zaujimat. Ja som dcerku tiez prihlasila ako 3 rocnu a uplne som mala paniku, nejdem rozpisovat preco vsetko, ale nakoniec ju ani neprijali lebo kapacita a mala som doma mladsieho, tak som v duchu oslavovala ze ju nemusim davat lebo tiez cela rodina ze uz musi ist 3 rocna 😆 zobrali ju teda az ako 4 rocnu, tiez som sa troska bala, prve tyzdne boli tazke ale potom si to neskutocne uzila, terwz mi je az luto ze uz konci skolsky rok a jej trieda ide vacsina do skoly. Nasla si tam super kamosky, su nerozlucne , aj ucitelky sa na nich smeju a keby mohla chodila by do skolky aj sobotu. A teda ako matka tiez som mala najprv paniku pri predstave ze cely den bude mimo moju kontrolu atd, zverena zrazu cudzim ludom ktorym nemozem zavolat co rovia ako ked ju strazia babky 😆 ale zvykla som si nato, ucitelky ma super, a ona je tam baozaj stastna. Teraz skor neviem co s nou budem robit cele dni cez leto doma 😂