Je nutné dať dieťa do škôlky ako 3-ročné?
Od dietata som nebola dlhšie ako 2-3 hodiny pri predstave že bude cely den mimo mna ma chyta panika. Financie ma netlačia, dceru ešte dojcim na konci leta ma 3 roky. Je prijatá do skolky ale ja ešte nechcem aby šla. Robím chybu ? Škodím nám? Alebo je to normálne ?
Ahoj. moja skúsenosť je taká.. dcéra je tiež augustová..nastupila v septembri do škôlky a bola to katastrofa, plač ( jasné ,asi každé dieťa nástup do škôlky oreve)..v decembri zavreli škôlku, kvôli pandemii až do nejakého apríla/maja..a vtedy keď nastupila, takmer 4 ročná tak to už bola paráda, tešila sa.. takže aj dobre, že škôlka bola zavretá, mladá nám dozrela .
No ja určite nebudem svoje dieťa dávať do škôlky v 3 rokoch pamätám si na seba aké to bolo hrozne obdobie ako píšu baby dieťa ktoré má 3 roky je najlepšie pri matke ..a tiež mám strednú pedagogickú učila som jeden čas a som proste toho názoru áno aj keď nikto v mojom okolí toto nepodporuje dokonca su na mňa urážky v jednom kuse ale mne je to jedno ja viem že pre svoje dieťa robím maximum ❤️ veď malé je len raz ❤️
Nie je to nutne, ale kolektiv potrebuje. Tak ju daj na doobedie a potom domov o 12 spinkat
Pri prvej dcérke som mala rovnaké pocity, ale nakoniec bola aj tak viac doma ako v skolke, lebo vkuse mala sople. Bála som sa, že prídeme o miesto v skolke, keby nenastúpila. Vyskúšaj ju dat a sama uvidíš, ako sa to vyvinie. Mladšia bola na mňa neskutočne naviazaná a nikdy nebola sama bezomna a zvládla to oveľa lepšie, bez plaču, a neskutočne sa tesi na učiteľky a vkuse im niečo doma vyrába. A keď ma trochu kašeľ a chcem ju nechať doma, tak place, že bude nuda.. Tak je nuda, uznávam, lebo ja musím pracovať 😔
No to si musis rozhodnut sama. Kazde dieta je ine. A aj kazdy rodic je iny. Takze vsetko je individualne. Ja osobne som skolu neznasala. Moj syn si to uziva +++ a jemu kolektiv chyba. Ked bol Covid a lockdown, tak chytal depky, pretoze chcel kamaratov. A to sme doma vymyslali aktivity od vymyslu sveta a hrali sme sa a podobne. Nikdy by som nebola verila, ze tak male dieta moze mat depresivne stavy. Proste on je spolocensky typ. Niekedy aj doma je sklamany, ze je nedela a ze nejde do skolky... A to sa mu venujem. Mladsie dieta sa prehra aj samo.
Nie nechaj su ju doma 🙂 bude aj ty aj ona spokojna ja som dala tiez az od 4r daj si predlzenu do 6r a ak ani vtedy nebudes chcet na celodenu nechaj len do obeda 🙂
A ine zeny neries kazda sme ina jedna musi furt pracovat lebo nemoze byt doma ina moze byt doma tak to vyuzi a druhe neres 🙂 rob si podla seba ak vas financie netlacia tak si ostan doma 😍😍😍
Kazde dieta je ine a ak vidis, ze to tvoje nie je pripravene na skolku, nechaj ho doma. Moja starsia chodila cele 4 roky do skolky ako za trest, prvy rok len na 4 hodiny, aj to s tazkostami. Ale chcela som, aby sa socializovala (nepomohlo, ona je doteraz totalny introvert, konci prvy stupen zs a kamosky ma max. 2, nepusti k sebe nikoho, nedajboze sama nadviazat konverzaciu...). Takze s odstupom casu lutujem svoje rozhodnutie, uz by som ju nedala, najskor az v 4-5 rokoch. Mladsia je zas uuuplne iny pripad, ta sa do skolky tesila davno pred nastupom a chodila od prveho dna s radostou, nastupila ako 3,5-rocna (skor ju nevzali, je majova).
Na margo Toho že sme naviazané na seba keďže kojím ešte tak zaspí len so mnou ale chodí aj na stráženie k starej mame vydrží ani si nespomenie na mna, vydržala aj kým sme boli na svadbe bez nás 10-12 hodin síce nezaspala ale neplakala. Je pravda že po ihriskách nebehame tak často skôr chodíme po výletoch do zoo po dovolenkách, kníhkupectvo take bezne veci nie úplne že detske kútiky. sme zvyknuté sa zobrať aj same a ist na cely den do wellnessu takze čo sa týka detského kolektívu neviem či vie tolko dať keďže dcéra sa nebojí rozpráva od 18 mesiacov a je veľmi rozumná ..
Ked stretneme napríklad rovnako starého suseda ktorý nerozpráva moc tak vidím na nej že je z toho nesvoja keď vydáva zvuky potom mi to aj chvíľu opakovala a neviem no bojim sa skôr že sa naučí to horšie v tej skolke
@akvi to je velmi zjednoduseny pohlad ten Tvoj - ze dam do skolky, som.chladna mama, dieta trpi..alebo nedam, som super mama a dieta je stastne..to nie je cierno - biele, dietatu treba pomoct v rozvoji osobnosti vsestranne, ma mat co najviac vhodnych podnetov, ucit ho samostatnosti, sebadovere, dovere vo vlastne schopnosti, komunimaciii a empatii s inymi..v tomto vsetkom moze zdravemu dietatu z funkcnej rodiny skolka pomahat..vsetko je ale individualne..kazda rodima na iny styl vychovy a aj ciele vychovy..niekedy sa viac presadzuju ciele rodicov na ukor dobra deti..pre mna je rozvoj dietata po kazdej stranke na prvom mieste, az potom su moje vlastne zaujmy v tomto smere
Toto iste som aj ja zvažovala dať či nedať. Nakolko som mala moznost dat skusobne dcerku na par hodin par mesiacov do skolky tak rozhodla sama plakala v noci sa budila nechcela tam chodit citila to s mojej strany zradu ze sa jej chcem zbavit. Takze som nechala na jej rozhodnuti chcela byt doma somnou. Robime vsetko spolu prestala sa vnoci budit vidim ze je spokojna spi do 10h nema stres cely den sa hrame,ucime,kupeme a bicyklujeme. Je šťastna, pojde az do predskolskej. Je to moje posledne male dieťatko a chcem si ju užiť.

@lacibo to, čo píšeš, som ja nikde nenapísala, tak mi nevkladaj do úst domnienky. S ostatným čo si napísala môžem len súhlasiť. Takže fakt neviem, kde si prišla na to, že považujem namy, ktoré dali dieťa do škôlky za "chladné". 🙂 Ja stojím vždy na strane dieťaťa, vždy. V každom mojom komentari.
Vôbec to nutné nie je. Naše deti ani nevedia čo škôlka je 😄 jasné vedia o nej ak by chcel niekto rýpať, ale nikdy do nej nechodili a ani chodiť nebudú 🙂 len ľudia zvyknú mať divné poznámky, ale už si zvykli keďže my pokračujeme aj ďalej v škole a staršie deti mám v homeschoolingu 🙂 samozrejme rovnako budeme takto vzdelávať aj najmladšieho drobca 😊 ja som inak tiež do škôlky nechodila, šla som priamo do školy, nemala som žiadne problémy s adaptáciou ani režimom 🙂
To dojcenie do 3 rokov je uz naozaj "tú mač" 🙂
Tak prečo si jej podávala prihlášku do škôlky keď ju tam nechceš dať? Kde je tu logika?
@aurora33 neviem asi spoločenské normy moc som sa tým nezaoberala ani som nečakala že nás príjmu v našej mestskej časti po predchádzajúcich rokoch ale keďže prijali tak zvažujem
@darijja myslíš? U nás to plynie veľmi prirodzene do samoodstavu takze nemám to prečo siliť Sak sme spolu na materskej ja práveže vidím kopu starších deti s dudlikmi a ani by má to nenapadlo že to je “tu mač” napr cibulkovej syn veď to patrí k malym deťom.
Nikomu neskodis. A reci o socializacii by mali vyznam, keby zijes na samote a najblizsie sused je of vas 50km. Pokojne si uzivate jedna druhu, kym sa to da. Starsiu som tiez nedala do skolky, ked mala 3, boli sme doma, kedze sa narodil surodenec, a na dalsi skolsky rok som ju dala do skolky na 3 hodiny. Tolko reci okolo toho, ako ju ukracujem o kolektiv a bla bla bla(dcera je introvert). Za mna, skvele obdobie byt s obomi detmi doma, aj ked som si to mohla "ulahcit", podla niektorych
Myslim, ze vidiet na ihrisku 3rocne dieta s dudlikom je lepsi pohlad ako vidiet na ihrisku 3rocne dieta. ktore si matka sediaca na lavicke pichne pod tricko...pre mna je to uplne absorudny pohlad. Prepac. A ani neviem, co si vlastne od dojcenia do 3rokov matka slubuje. Aky to ma zmysel...nakolko taketo dieta uz zje vsetko a z hladiska vyzivy opat zbytocne
@darijja to je tvoj pohlad, a tiez nie zarucene 100%spravny. Myslim, ze vyhody dojcenia aj vo vyssom veku uz boli popisane v mnohych knihach, a rovnako nevyhody cmulania cumla v 3rokich. Porovnavas neporovnatelne. Ked to nevyhovuje tebe, nerobis to, to je vsetko, ale neznamena to, ze to nema vyznam. A nemusi byt vyzivovy
@stanislavicenka ved ano. Je to moj pohlad. Nic viac ,nic menej
@stanislavicenka a to ze niektore matky by najradsej sedeli s detmi doma do 18tky je moj dalsi pohlad... 🙂 vo vyspelych krajinach ako je napr Svajciarko je materska 3tyzdne a sup do prace. Ziadne take sediat doma a cucat stat do 3 rokov (a viac)..🙂
@darijja ale ja si nikoho nepicham pod tricko😃 a práveže na ihrisku by to nemalo vadiť nikomu. My moc po ihriskách nechodíme. Ale netreba si od dojcenia nič sľubovať. Tak isto si od dudlika nikto nič nesľubuje možno lepšie zaspatie. A pri chorobe ak dieťa odmieta tekutiny mám zaručene že prsník pomoze a aj sa nám to osvedčilo. A keď tak rozmýšľam na verejnosti si dojcenie za tie 3 roky ani nepamätám čo je škoda lebo zrovna ja som ten typ čo sa nenechá tak lahko priviesť do rozpakov ľuďmi podobne zmýšľajúcimi ako ty
Môj syn išiel do škôlky v 4 rokoch .odchodil si všetky 3 triedy..nič mu neušlo.. socializácie si užije aj keď pôjde o rok neskôr do škôlky.. navyše môj bol fakt v 3 rokoch nepripravený na škôlku, po všetkých stránkach..potreboval proste viac času aby na to "dospel"
@darijja ty si videla niekedy 20’rocne dojča ?

Ahoj, ja som mala 1.rok malu v skolke iba doobeda. Aj tak sa to da. Cinnosti robili vacsinou doobeda takze jej nic neutieklo, pohrala sa a o 11:30 som ju bravala. Dieta spokojne, vyhrane, doma islo spat, mama spokojna 🙂