Je nutné dať dieťa do škôlky ako 3-ročné?
Od dietata som nebola dlhšie ako 2-3 hodiny pri predstave že bude cely den mimo mna ma chyta panika. Financie ma netlačia, dceru ešte dojcim na konci leta ma 3 roky. Je prijatá do skolky ale ja ešte nechcem aby šla. Robím chybu ? Škodím nám? Alebo je to normálne ?
Neviem ci robis chybu,ale ja by som dala dieta do skolky,teda aj oboch som dala,je to lepsie,sa socializuju,najdu kamošou,kopec hier a veci sa naučia....a ja som sa aj tešila že idu...troška oddychu nezaškodi a ja som sa teda aj do roboty tešila
Kokos vedšina mam plače ze nemaju kam dat dieťa musia ist do prace a dieta nevzali do školky. To máš šťastie teda bud nehaj doma alebo ako píšu dat na pol dňa aspoň... mne prvu nevzali bola doma z dedom naštastie. Ja do roboty aj ked mi to bolo ľúto. Ked som otehotnela druhy krat a blizil sa 3 rok tak som v uzkostiach očakavala rovnaku scenár stým že z dedom som už nebola ztotožnena ju nechat. Naštastie mi ju vzali a jaxteda opat z lutostou do prace.
Nie neškodis, pre dieťa je lepšie keď bude s tebou doma. do 6-7 rokov potrebuje mať pri sebe osobu ktorej dôveruje 🤷
Ja chápem že ak sa niekto teší do práce Resp je nutne ist kvôli financiám tak to rozhodnutie je ľahšie. Na mužovi závislá nie som čiže tato motivácia dať dieťa do skolky chyba preto sa mi asi ťažšie rozhoduje čo dať alebo nedať ..
Podla mna je dolezite, ci chce alebo nechce ist do skolky.
@akvi ja si zase domace vzdelavanie viem predstavit iba ak dieta nie je schopne byt v skole..ako svojvolne rozhodnutie nikdy..moje deti prezili v skole krasne roky plne priatelstiev, zabavy a socialnych situacii, boli od malicka sikovne, samostatne a spolocenske, neviem si predstavit dat ich do bubliny..aby nezili vo svete medzi rovesnikmi..dve su uz dospele a myslim ze bez skoly a zaujmov by nikdy neboli take vyspele vo vsetkych oblastiach ako su..najmladsia chodi do statneho bezplatneho programu pre nadane deti, je to trieda v beznej skole, je prvacka a skolu miluje, je ich 13 deti a ucitelka skvela, krasne a cutlivo ich vedie, bez znamok, a vyuzivaju mnohe alternativne metody, vela sa ucia v spojeni pohybom..napriek tomu je to statna skola so statnym vzdel.programom..nikdy by som nevolila pre nu domace vzdelavanie. U nas v skole su to len deti, ktore maju vyrazne narusene komunikacne schopnosti alebo ine poruchy vyvinu..velakrat rodic na tom trva, aj ked je pre dieta 100% lepsia skola..nam sa vlani podarilo prehovorit jednu mamu..dievca je super v skole a doma s uzkostlivou a nie celkom ok matkou by bolo totalne dole..ona z nej uz roky robi " choru" a pritom je to osobita krasna osobnost..jaj..az mi je tazko ked to pisem..ale zase nevravim mozno su aj vynimky ale podla mna je to zbytocne experimentovanie s dietatom..ktore nemusi byt
@lacibo no ja zase 90% domoskolakov, ktorých som mala možnosť nejakym spôsobom spoznať, tak nemali deti doma, to je veľmi skreslená predstava o domoskolakoch. Drvivá väčšina chodila do komunitných škôl, pretože je prirodzené, že deti chcú byť s deťmi. A aj tí, čo boli doma, tak väčšinou to boli viacdetne rodiny a tiež sa párkrát do týždňa stretávali s ďalšími podobnými rodinami. Vyslovene doma s mamou bol len jeden domskolak, ktorému som robila garanta, lenže to bolo práve také dieťa, ktoré štátna škola doslova donútila ostať na DV, pretože dieťa malo ľahkú mentalnu retardaciu a škola s ním nedokázala pracovať. Pritom dieťa sa v pohode naučilo aj čítať, aj počítať, len potrebovalo viac času. A taktiež poznám prípady AS a ADHD detí, ktoré školy donútili ísť na DV, lebo ich nezvládli, pritom v komunitných školách ani nebolo poznať, že majú "diagnózy".
Nie je to normalne
@akvi ved ako hovorim..moze to byt individuálne..a je pravda aj to, ze na bežných ZŠ je to už riadna divočina teraz, velké počty v triedach a obrovské množstvo deti s problémami, pre prácu s nimi nie su vytvorené dostatočné podmienky..ani keby ucitia chceli..nemaju podmienky..to je celé..tak.v niektorych pripadoch to moze byt lepsie, vzdelávat v malých skupinkách..to určite
urcite nemusis, povinna je len predskolska od 5 rokov. ak sa ti da a vyhovuje vam obom byt dlhsie spolu doma, tak to vyuzi. moje deti isli az takmer 6-rocne a takmer 5-rocne do skolky. o nic neprisli, naopak, mam krasne spomienky na cas s nimi doma.
dieta nepotrebuje socializaciu a zlepsenie imunity zo skolky. Deti sa ucia aj doma, kazdodennym zivotom a co sa tyka imunity, z mojich skusenosti je to len horsie a horsie, od kedy su moje deti v kolektive.
drzim palce!
@mircalla prepáč ale to je fakt na smiech čo píšeš 🤷 sa zamysli, dojčiť sa má Minimálne do 2 r a následne ako chce maminka a dieťatko. Šťastné dieťa to je... Totálnu fixáciu? To v akej múdrej knihe si čítala?
@gabka123123 Na smiech si ty a podobne matky, ktore by najradsej boli s dietatom do puberty. Jej dieta bude mat 3. Doteraz nebolo bez matky dlhsie ako 2 hodiny. Chora fixacia. Extrem
@gabka123123 To stastne dieta bude mat totalnu traumu, ked raz pojde do skolky. Ak vobec pojde
@mircalla 😘
Pravdaze nie. Rozhodne nie je dobre rovno od prsa do skolky, najmä , ak to tak necitis. Daj prerusenie na rok a nechaj si ju doma. Skolka nie je povinna. Iba rok pred nastupom do skoly (predskolaci).
Kľudne zostaň s ňou doma. Ja som dcérku mala doma do 5r. Lebo ak tak som bola doma s mladším.
Do škôlky sa veľmi tešila, lebo tam mala svojich kamarátov z ktorými sa hrala na ihrisku. Do škôlky chodila s radosťou a neplaka ani raz. Doma jej nič nechýbalo na škôlku si zvykla hneď. Vedela všetko tak isto ako aj jej rovesníci. ( akurát učiteľky sa na nás kukali kde sme boli do teraz, ale keď zistili, ze všetko ovláda ako ostatné deti tak už prestali zazerať)
Teraz by mal ísť mladší 3.r do škôlky ale keďže pracujem z domu a nechce ísť tak si ho nechám ešte tiež doma.
Ak vieš čo chceš stačí, že budeš prehliadať blbé komentáre okolia. Držím palce

@lacibo ja sa zase 20 rokov zaoberám alternatívnym vzdelávanim, robím garanta domoskolakom, pomaham rodičom riešiť problémy v školach a aj som posobila v rôznych školách a to, čo na prvý pohľad vyzerá, ako možnosť, tak bohužiaľ, je stále len oklieštena možnosť, nakoľko aj to DV je pod palcom štátu. Viem veľmi dobre, aké deti končia na DV a aj prečo. A áno, môžeme byť radi za túto možnosť, ale je to skôr smutné, ako pozitívne, keď viem, ako to je v skutočnosti a ako by to mohlo vyzerať. Povinná škôlka od troch rokov nie je otázka, či to bude, ale kedy. A rodič bude zase ako idiot hľadať cestičky, ako sa tomu vyhnúť, ak nebude mať záujem. Už teraz poznám premotivovane škôlky, kde robia deťom na DV neprijemnosti. A tlak okolia bude ešte väčší, ako je teraz, rodičia, ktorí to chcú inak, tak to budú mať podobne ťažké, ako tí dnešní domoskolaci. Ľudia dokážu byť veľmi neprijemni na každého, kto vyboci zo stáda.