Je príliš veľa akcií v materskej škole?
Aký máte názor na aktivity a akcie vašich detí v MŠ?
Ja posledný rok takmer každý deň podpisujem nejaké informované súhlasy. Takmer denne pribúdajú v galérii fotografie z rôznych akcií. Ja neviem či som jediná komu toto vadí?
Syn chodí do škôlky totálne znudene a šomre že aj tak sa zas nebudú môcť hrať.
Okrem toho nepamätám kedy naposledy priniesol zo škôlky nejakú novú básničku alebo pesničku ak nerátam tú jednu na deň matiek.
Naozaj som jediná ktorá má pocit že je tých akcií nejak priveľa na úkor tých deti?
Tu je skoda slov... tiez som ucitelka v MS a dnesnym niektorym rodicom neni sanca vyhoviet:( co chce jeden, druhemu sa to nepaci..... rodicia nemaju absolutne ani najmensie tusenie, ako prebieha den v skolke a nie to este akcia, kolko usilia a pripravy a zodpovednosti to toho ucitela stoji....dala by som takym mudrym mamickam vyskusat si taky den alebo tyzden v skolke a potom nech frflu dalej.. a autorka ak sa ti nepaci, daj ho do inej skolky ale vopred si prosim zisti, kolko akcii a kruzkov maju za mesiac 🙂 v mestach ich je isto viac ako na dedine, takze kludne mozes nosit syna do dedonskej skolky, ak ti ho vezmu kapacitne...
@bejka90 to nie su len skolky, ale aj skoly a vsetky ostatne veci, ktore sa mamickam nepacia, my sme mega ufrflany narod.
Osobne sa mi viac paci dnesny pristup, kedy sa deti ucia osobnou skusenostou v terene 😁
Rapotanie basniciek ma nezaujima. Slovnu zasobu si urcite natrenuje lepsie citanim knih a rozpravanim sa s realnymi ludmi.
Autorka ak nie si spokojna, preloz dieta inde. Ine riesenie asi nie je. Nebudu sa hadam prisposobovat jednej nespokojnej matke.
Ja si inak zo svojej skolky pamatam akurat tak hranie sa s plastelinou a skackanie na pre deti nevhodne pesnicky 😅 ako napriklad tie od Vengaboys. Kto toto dovolil ? 😅
Takze dufam, ze moje dieta bude mat lepsie spomienky a zazitky.
Neviem, z akého mesta ste, ale celkom by ma to zaujímalo. Úprimne. My žijeme v BA, deti chodili do štátnej škôlky, na jar bolo akcií vždy trochu viac, ale zďaleka nie toľko ako u vás, a to ani v predškolskej triede. Neviem, či preháňaš, alebo je toho naozaj toľko ako píšeš. Áno, v máji vždy bol nejaký koncert, nejaké divadielko, nejakí hasiči, v júni Deň detí, športový deň, výlet...ale koľkokrát bola aktivita prechádzka na blízky kopec alebo len prechádzka na zmrzlinu tu v okolí, či kreslenie kriedou na chodník. Aj to je veľká akcia? Inak mimo tohto jarného obdobia iba besiedky a karneval, možno vianočné dielničky. Na jednej strane ti rozumiem, že v dnešnej dobe sú deti zahltené instantnou zábavou. Podľa mňa je tiež v poriadku sa aj nudiť, alebo mať obyčajný deň. My si v tejto dobe na deťoch asi vynahrádzame to, čo sme nemali my. Ale sú aj rodičia z nižších vrstiev, ktorí deti nikam neberú, a pre ne je to tým pádom väčší zážitok. A ako rodič si pamätám aj dobu covidovú, kedy moje deti chodili do škôlky s rúškom a akcie neboli žiadne, a som veľmi vďačná za to, že sa vrátil normálny život. A možno práve preto si to o to viac užívajú aj tie učiteľky.
Na zaciatku roka si suhlasila s fotenim aj pridanim fotiek na str. Skôlky/ skoly. Treba dva x citat co podpisujes.
Akcie su fajn, ale nemyslim, ze ich maju uplne kazdy den. Neviem si to predstavit. A zas k podpisu, preco podpisujes povolenie na ucast, ked nechces aby tam bol.
No, ja sa priznam, ja vidim moje dieta spokojne po skolke a ani v pate netusim co robia - iba to co mi samozrejme povie dieta..nevypytujem sa uciteliek, nekontrolujem ich, nehovorim im moje predstavy a ani ziadne predstavy nemam..kym vladne dobra atmosfera nech si robia aj svateho dindiho, je mi to jedno..obe baby su spoko, to je pre mna smerodajne 🙂
No to je tá nová reforma....samé akcie, zážitky aby deti len nudné nesedeli a neučili sa len básničky....A počkaj keď príde na ZŠ..
Mám na to taký názor, že v škôlke sa im venujú totálne perfektne. Majú vystúpenia, podujatia, tvorivý program, chodia odtiaľ spokojné, vyjašené, ufúľane a šťastné. Škôlky majú finančné prostriedky, ktoré im pridelilo mesto a sú určené presne na to, aby mali akcie a podujatia. Každé euro musí byť vydokladované a každý riaditeľ, riaditelka a učiteľky robia všetko pre to, aby ich rozumne minuli, inak nabudúce môžu dostať prd.
P.s. ty si svoje dieťa kedy naposledy naučila básničku?
@galganka to by ma ako šéfku škôlky zaujímalo, aké peniaze "dostanú škôlky na akcie od mesta/zriaďovateľa" 😏 Väčšinu financujeme zo zdrojov ZRŠ (čiže od rodičov), sponzorov a niekedy aj z peňazí určených pre predškolákov (teraz príspevok na súčasti vzdelávania).
Škôlka je školské zariadenie ktorého cieľom je v prvom rade výchova a vzdelávanie. Akcie si vyžiadali hlavne rodičia. Vytvorila sa neskutočná súťaž škôlok a škôl "kto viac, kto farebnejšie a kto prvý". A je to šialenstvo. Verím že sa to pomaly začne meniť a budeme mať čas venovať sa naozaj aj deťom. Je to pre ne nesmierne stresujúce a absolútne nevhodné žiť v takom chaose. Každú chvíľu akcia. Deti sa potrebujú v prvom rade upokojiť a spomaliť, uzemniť sa. Pribúdajú neurózy, poruchy pozornosti. To všetko je dôsledkom uponáhľanej doby a toho, že škola/školka sa jej prispôsobila a neudržala si svoj status vzdelávacej institúcie. Z učiteľov sa stali animátori a zabávači.
@galganka to by ma ako šéfku škôlky zaujímalo, aké peniaze "dostanú škôlky na akcie od mesta/zriaďovateľa" 😏 Väčšinu financujeme zo zdrojov ZRŠ (čiže od rodičov), sponzorov a niekedy aj z peňazí určených pre predškolákov (teraz príspevok na súčasti vzdelávania).
Škôlka je školské zariadenie ktorého cieľom je v prvom rade výchova a vzdelávanie. Akcie si vyžiadali hlavne rodičia. Vytvorila sa neskutočná súťaž škôlok a škôl "kto viac, kto farebnejšie a kto prvý". A je to šialenstvo. Verím že sa to pomaly začne meniť a budeme mať čas venovať sa naozaj aj deťom. Je to pre ne nesmierne stresujúce a absolútne nevhodné žiť v takom chaose. Každú chvíľu akcia. Deti sa potrebujú v prvom rade upokojiť a spomaliť, uzemniť sa. Pribúdajú neurózy, poruchy pozornosti. To všetko je dôsledkom uponáhľanej doby a toho, že škola/školka sa jej prispôsobila a neudržala si svoj status vzdelávacej institúcie. Z učiteľov sa stali animátori a zabávači.
@maya_hi presne si to vystihla: chaos, neuroza, poruchy pozornosti, neustale rozptylovanie sa.
Neviem, z akého mesta ste, ale celkom by ma to zaujímalo. Úprimne. My žijeme v BA, deti chodili do štátnej škôlky, na jar bolo akcií vždy trochu viac, ale zďaleka nie toľko ako u vás, a to ani v predškolskej triede. Neviem, či preháňaš, alebo je toho naozaj toľko ako píšeš. Áno, v máji vždy bol nejaký koncert, nejaké divadielko, nejakí hasiči, v júni Deň detí, športový deň, výlet...ale koľkokrát bola aktivita prechádzka na blízky kopec alebo len prechádzka na zmrzlinu tu v okolí, či kreslenie kriedou na chodník. Aj to je veľká akcia? Inak mimo tohto jarného obdobia iba besiedky a karneval, možno vianočné dielničky. Na jednej strane ti rozumiem, že v dnešnej dobe sú deti zahltené instantnou zábavou. Podľa mňa je tiež v poriadku sa aj nudiť, alebo mať obyčajný deň. My si v tejto dobe na deťoch asi vynahrádzame to, čo sme nemali my. Ale sú aj rodičia z nižších vrstiev, ktorí deti nikam neberú, a pre ne je to tým pádom väčší zážitok. A ako rodič si pamätám aj dobu covidovú, kedy moje deti chodili do škôlky s rúškom a akcie neboli žiadne, a som veľmi vďačná za to, že sa vrátil normálny život. A možno práve preto si to o to viac užívajú aj tie učiteľky.
@vespertine a teraz zrátaj co si vymenovala a vydeľ 10 timi. Koľko ti vyjde na mesiac? 😏 Toto je brutálne veľa akcií, ak by si si pozrela štátny vzdelávací program a výkonové štandardy ktoré by mali deti dosiahnuť. Pri toľkých akciách sa totiž s deťmi nerobí to čo má a naučia sa trt makový
@maya_hi je možné že som to neodparafrázovala úplne presne, ale na jednom z rodičovských nám riaditeľka vysvetľovala, že do škôlky dostanú obnos penazí, ktorý sa na iné veci nemôže použiť. Na vianočné darčeky, mdd, pomôcky sa zbierajú rodičia, ale prakticky všetky aktivity, podujatia, sokoliarov, vystúpenia, ... Toto všetko my, rodičia, neplatíme. Naposledy sa napr. naša škola zapojila do projektu Technická škôlka, deti dostali ponky, pílky, kladivá, klince, vyrábajú odušu. Predtým mali dve vystúpenia, tento týždeň včelárov, najbližšie majú prísť hasiči a policajti, na mdd bude zmrzlina, skákacie hrady... Nič z toho neplatíme.
@vespertine a teraz zrátaj co si vymenovala a vydeľ 10 timi. Koľko ti vyjde na mesiac? 😏 Toto je brutálne veľa akcií, ak by si si pozrela štátny vzdelávací program a výkonové štandardy ktoré by mali deti dosiahnuť. Pri toľkých akciách sa totiž s deťmi nerobí to čo má a naučia sa trt makový
@maya_hi Máj tri akcie, jún tri akcie. Vianoce dve akcie, karneval jedna akcia. Deň matiek. Všetko je v poriadku. Som tiež učiteľka, nie nezdá sa mi to prehnané. Každý mesiac majú cca 20 dní, kedy nerobia zhola nič. A jednu pol hodinovú prechádzku tam naozaj nebudem rátať, to je v rámci pobytu vonku. A aj tam sa učia o rastlinkách trebárs, alebo dopravnú výchovu.
Autorka, aj mňa by zaujímalo, či ide o štátnu, alebo súkromnú škôlku.
Moje dieťa chodí do štátnej a vždy začiatkom mesiaca pani učiteľky vylepia na dvere a pošlú rodičom do mailu plánované akcie na daný mesiac. Väčšinou sú tak tri. Teraz v máji mali ešte pár dní plávanie, potom bola besiedka ku dňu matiek, potom mali vystúpenie o kompostovaní, a tuším ešte čosi bolo. Myslím, že to je akurát. Okrem toho majú 2x týždenne angličtinu (to je polhodinka) a v prvom polroku mali jeden deň v týždni športový krúžok. Naučili sa celú maľovanú abecedu a veľa básničiek a pesničiek.
Možno závisí aj od veku dieťaťa - moja dcéra je predškoláčka a som rada, že majú tieto akcie, ale zas chápem, že ak je dieťa menšie, ešte sa len adaptuje na škôlku a neustále ho vytŕhajú z jeho rutiny, nemusí to byť najlepšie.
Kedysi sa na školách učilo veľa básni a textov spamäti od 1. ročníka aj na SŠ. Bol to jediný spôsob mozgového tréningu na zlepšenie logického myslenia. Deti boli rozumnejšie, pohotovejšie reagovali na podnety, rýchlejšie sa učili. Zapájali viac mozog na počuié a čítané, čím sa neurotransmitery zosilňovali. Omnoho ľahšie sa im učilo, ako deťom teraz, keď učivo vnímajú predovšetkým zrakom. Zrakom získané vedomosti sú krátkodobé. Učivo sa skúr zabúda a oveľa menej sa rozvíja logické myslenie. Na rozvoj mozgu prispievajú práve kultúrme akcie, kde sa deti učia aj spamäti a cvičia si tým mozog. Pred týždňom práve na túto tému šiel na CS Mystery veľmi dobrý dokumentárny film. Čím skôr sa dieťa učí spamäti, tým je to lepšie pre rozvoj mozgu. Pochopili to na vlastných skúsenostiach ženy aj v minulosti a detičky učili od malička riekanky, pesničky,... Deti posadené pred TV alebo s tabletom či mobilom v ruke sa nielen horšie učia, ale sú menej vyspelé, detinskejšie, menej rozumné k požiadavkám rodičov.
Deti mi chodili obe aj do statnej skolky aj do 2 roznych sukromnych skoloch v Bratislave....Mali ozaj dost aktivit...Ale ze 9 kruzkov a pocas spanku...absolutny nezmysel. To ziadna skolka nerobi. Z nudy si vymyslas, to uz vidno podla reakcii, vymyslena tema na rozputanie diskusie, nic viac
Plebs???😃😃🫣🫣
Ja úplne rozumiem o čom rozprávate. V našej škôlke je tých akcií málo, povedala by som, že primerane. Asi 2 x ročne divadlo + všetky tie " povinné ako Mikuláš , karneval, deň matiek, rozlúčková... A aj tak si myslím že nestíhajú sa deťom dostatočne venovať. Pripravovať ich do školy, čo je zas ani nie tak ich chyba, ale skôr systému keďže podľa mňa 2 učiteľky na 1 zmiešanú triedu je málo a to sú spolu len počas obeda a spánku, takže väčšinu času je 1 učiteľka s 20+ deťmi rôznych vekových kategórií. Detičky sa dosť pohrajú s tým nie je problém ale je potrebné aj rozvíjať ich zručnosti, vzdelávať ich. MŠ je výchovno-vzdelávacie zariadenie ktoré má svoje povinnosti voči deťom spísané vo forme osnov, ktoré majú dodržiavať pri vzdelávaní detí. Mš nie je len na postráženie detí. Učiteľky sú tam platené za niečo iné. Každý rodič má svoje predstavy o škôlke, alebo výchove, vzdelávaní svojho dieťaťa. Niekomu vyhovuje jedno druhému zas iné, preto si myslím že tieto nenávistné útočné komentáre tu nemajú miesto. A hlavne to je vždy "najkrajšie", že matka útočí na matku. Žiaľ do škôlok nevidíme ktorá by nám vyhovovala najviac, iba keď už tam chodí dieťa vieme povedať či to bolo dobré alebo zlé rozhodnutie a prepis dieťaťa ak nie sme spokojný do druhej škôlky je tiež neľahké rozhodovanie a závisí aj od povahy a flexibility dieťaťa.
Ešte by som chcela reagovať na tie finančné prostriedky na akcie. Neviem, že o ktorom meste sa bavíme ale v našej škôlke za každú akciu aj za odvoz autobusom platia rodičia. Tak isto aj za fotenie, balíček od Mikuláša a podobne. Určite musí riaditeľka vykázať, že na čo sa peniaze míňajú, to je samozrejmé a nám to na koncoročnom RZ aj je stále odprezentované, ale u nás v škôlke sú radi ak si vedia zabezpečiť potrebný materiál na kazdodenne činnosti s deťmi. A podľa rozhovorov s kamarátkami je to tak aj v ostatných okolitých škôlkach.
Tak "autorka" ak ste prepísali syna do druhej škôlky tak držím palce aby sa mu tam páčilo 😊 A tým maminkám, ktoré si tento komentár prečítali až dokonca odkazujem aby sme boli s ľuďmi tolerantnejší. Žijeme dobu akú žijeme skúsme byť k sebe milší. Každému odporúčam prečítať knihu "Dobrý deň opica škorica" - autor Peter Stoličný, je aj v audio verzií komu sa nechce čítať. Myslím že tam nájdu ponaučenie aj dospelý ktorý zabudli ako sa treba správať slušne.
@maya_hi je možné že som to neodparafrázovala úplne presne, ale na jednom z rodičovských nám riaditeľka vysvetľovala, že do škôlky dostanú obnos penazí, ktorý sa na iné veci nemôže použiť. Na vianočné darčeky, mdd, pomôcky sa zbierajú rodičia, ale prakticky všetky aktivity, podujatia, sokoliarov, vystúpenia, ... Toto všetko my, rodičia, neplatíme. Naposledy sa napr. naša škola zapojila do projektu Technická škôlka, deti dostali ponky, pílky, kladivá, klince, vyrábajú odušu. Predtým mali dve vystúpenia, tento týždeň včelárov, najbližšie majú prísť hasiči a policajti, na mdd bude zmrzlina, skákacie hrady... Nič z toho neplatíme.
@galganka tak to sú projekty. S tým zriaďovateľ nič nemá. To je ďalší zdroj. Zriaďovateľ väčšinou s odretými ušami vykryje chod budov, energie, mzdy zamestnancov. Spôsob financovania vzdelávania a všetkého, čo s tým súvisí sa tento rok menil a doposiaľ nemáme poriadne smerodajné informácie, čo si môžeme dovoliť a čo radšej odložiť. Všetci len čakáme. Našťastie, mám pocit, že sa to pomaly mení a noví rodičia sú viac naklonení tomu, aby sa mimoškolské aktivity trocha zredukovali a pozornosť sa naozaj obrátila na deti a ich potreby. Pribúda nám ŠVVP detí, ktoré potrebujú asistentov, iný prístup, viac pozornosti... Treba to naozaj zmeniť. Nie je to dobré kam sme sa dostali. 😒
@maya_hi Máj tri akcie, jún tri akcie. Vianoce dve akcie, karneval jedna akcia. Deň matiek. Všetko je v poriadku. Som tiež učiteľka, nie nezdá sa mi to prehnané. Každý mesiac majú cca 20 dní, kedy nerobia zhola nič. A jednu pol hodinovú prechádzku tam naozaj nebudem rátať, to je v rámci pobytu vonku. A aj tam sa učia o rastlinkách trebárs, alebo dopravnú výchovu.
@vespertine ale tie akcie treba pripraviť, na besiedky nacvičiť program a to trvá na každú aj mesiac v tejto vekovej kategórii. Takže k tomu "zhola nič" treba pripočítať aj túto činnosť. Učiteliek aj detí 😏
@sely11 mna ste asi omylom oznacili,lebo ja som spokojna s aktivitami v nasej skolke.
@simona92101 Prepáčte, bol to omyl.
Ja pracujem tiež v MŠ.Neviem pochopiť prečo sa tu rieši takýto problém.Ak to môžem nazvať problémom.Poznám mš v ktorej deti na konci roka prinesú prázdne pracovné zošity,žiadna akcia,detičky sa len hrajkajú.S týmto by som určite nebola spokojná.Veď dieťa má každý deň niečo pekné zažiť, niečo sa naučiť.Veď ja keď organizujem nejakú akciu napr.stretnutie s políciou,s hasičmi,so sokoliari,návšteva dopravného ihriska...si vyžaduje dôkladnú prípravu zo strany riaditeľky.A deti majú zážitky,mali sme lesného pedagóga,stretnutie trvalo skoro hodinu,deti sa zaujímali o prírodu a pozorne počúvali.Česť MŠ ktoré organizujú aktivity.Majú zamestnaní rodičia čas plánovať rôzne aktivity,napr.mamička na MD príde s úsmevom na tvári na doraz.Ja osobne by som si vybrala MŠ,ktorá organizuje rôzne aktivity.Dieťa nech má zážitky.

Tu je skoda slov... tiez som ucitelka v MS a dnesnym niektorym rodicom neni sanca vyhoviet:( co chce jeden, druhemu sa to nepaci..... rodicia nemaju absolutne ani najmensie tusenie, ako prebieha den v skolke a nie to este akcia, kolko usilia a pripravy a zodpovednosti to toho ucitela stoji....dala by som takym mudrym mamickam vyskusat si taky den alebo tyzden v skolke a potom nech frflu dalej.. a autorka ak sa ti nepaci, daj ho do inej skolky ale vopred si prosim zisti, kolko akcii a kruzkov maju za mesiac 🙂 v mestach ich je isto viac ako na dedine, takze kludne mozes nosit syna do dedonskej skolky, ak ti ho vezmu kapacitne...