Je škôlka v Bratislave len pre tých, ktorí tam majú trvalé bydlisko?
Ahojte maminky, prosím Vás ako je to v Bratislave so škôlkami? Radi by sme sa presťahovali. Musíme mať trvalý pobyt ak chceme štátnu škôlku? Ako to máte s platbami? Čo treba všetko nakúpiť? Skôr by som sa z finančného hľadiska bavila iba o štátnych škôlkach, bohužiaľ na súkromnú určite nemáme. Dcérka mala vo Feb. 4 roky a do škôlky chodí už 3rok, takže nebude nováčik Ďakujem za všetky informácie 😵
@beatastrapakova ale aj sukromnu skolku najdes aj do 300 eur. ale to asi nebude nic extra len ako keby odlozenie deti niekam kym ty pracujes
@maznacik007 ma napadlo keby si beatastrapakova dala trvalý pobyt na mestskú časť kde by bývala v podnájme nepomohlo by jej to ?
@sendy1977 myslis tak ako bezdomovci ze maju TP na obci resp.mestskej casti? neviem ako teraz jej to uz nepomoze tie miesta su obsadene a su dlhe poradovniky nahradnikov ...
a k tomu platu tak neviem kolko ma este vyzivne k tomu ale zavisi od toho kolko da za podnajom .... ak das 500 EUR za byt aj s energiami tak ja neviem ci jej staci ten zvysok na zivot a ich potreby ...
osobne ak uz mam vyrazit takto tak idem skor do viedne ...
@maznacik007 áno to. Myslím tým zápis v marci 2014, a v budúcnosti môžno aj základná škola.
@sharmana nikto nikdy neda prispevok matke na sukromnu skolku len preto, ze jej dieta sa do skolky nedostalo. Tych deti nie je tak malo, ako si myslis, v skutocnosti je to dost velke cislo, ked sa to vezme celostatne. Navyse... nie vsade stoja sukromne skolky rovnako. Pred par rokmi, ked sme pri prvom synovi aj my uvazovali, ci ho nedame do sukromnej, kedze sme mali tusaka, ze nam ho nezoberu, tak tu pri nas stala sukromna skolka (naozaj kusok od nasho domu) 450 Eur na mesiac, samozrejme s tym, ze ked bude dieta chore, tak sice nevracaju peniaze, ale boli schopni obstarat opatrovanie k nam domov a pod. a za doplatok obstarat aj opatrovanie na vecer, ci vikend. Stat to riesi po svojom. Nemusis predsa nastupit do prace... mozes byt na neplatenej rodicovskej az kym dieta nedovrsi 6 rokov a teda by malo ist do skoly... Rovnaku odpoved som na urade dostala, ked som sa pytala, co s dietatom, ked ho nevezmu do skoly, lebo nie je miesto... povedali mi, ze dnes je uz zo zakona vraj moznost ucit deti doma, ak ma clovek strednu skolu, tak cely prvy stupen a ak ma vysoku, tak aj druhy stupen tusim... take volaco splietala ta baba...
Stat na sukromne skolky nedava nic, a sukromna skolka sa o svoje problemy a potreby stara sama. Ale peniazky davaju priamo rodicia. Hovoris, ze prispievanie vecami v skolke je vec nepovinna... a ze ak bude stav havarijny, tak bude konat Miestny urad. Mas pravdu, bude konat, ale tak, ze nam skolku zavrie a povie, ze je to aj tak len kopec penazi z rozpoctu. A to urcite nikto nechce. Navyse, casto sa tie peniaze pouzivaju na tak skvele aktivity, ako boli minule, ze do skolky priviedli krasne koniky a povozili deti (pani robi terapiu s konikmi, dokonca aj pre postihnute deticky...). Dokonca som dostala na urade vyjadrenie, ze mestska cast nema povinnost prevadzkovat ziadnu skolku a je to len ich dobra vola, ze sa tak deje. A z jedneho zasadnutia je aj zapisnica, ktora hovori, ze sa bude uvazovat v nasej mestskej casti o zatvoreni dalsej skolky, lebo na to nie su peniaze... aj ked zaujem zo strany rodicov je velky.
Ale... kamaratka platila sukromnu skolku volakde v Bystrici ci kde len nejakych 40 Eur mesacne... u nas 450... preco by som ja a ona mala dostat rovnako 260 Eur, ako ty pises...? Jednoducho... ak mas na sukromnu skolku, tak plat. Ak nemas, mozes ostat doma (netvrdim, ze je to spravne, alebo ze nebodaj suhlasim, ale ze je to proste tak).
A ano, jasle asi su drahe a netusim, co stoja, pretoze v nasej mestskej casti ziadne statne jasle nie su a ani nebudu, ani do buducnosti sa s nicim takym nerata...
všeobecne to vidím tak, že buď teraz začnem strašne veľmi moc bojovať aby sme to s malou zvládli a vybojovať jej to miesto v škôlke..atď ...alebo sa na to vykašlať a čupieť v tejto "dedine" kde práca nie je ☹
@mimikas a v ktorej časti Ba prosím Vás bývate? Ďakujem
@beatastrapakova teraz ta asi povzbudim 🙂
Prave som cez obed stretla byvaleho suseda, ktory sa odstahoval do novej bytovky, kde sa pristahovalo x mladych rodin, z celeho slovenska a maju male deti. Rychlo sa vraj poprihlasovali na trvaly pobyt a cuduj sa svete, velku vacsinu z nich aj do skolky teraz v septembri zobrali (aj trojrocne deti). Paradoxne jeho jedno vnuca nezobrali ani teraz ako 4 rocne a druhe riesia teraz na odvolanie, aby ho zobrali do predskolskej triedy a to tu byvaju od narodenia (oni, aj rodicia, aj prarodicia)... Takze vsetko je mozne!
@hradnapani Ty si ma teraz tak povzbudila, že to nevzdávam 😀 Ďakujem!! Takže už si len vybaviť deň voľna v starej práci a šup zisťovať do Ba 😎
@beatastrapakova Vsetko je to o stasti, suhre nahod, na koho natrafis atd... netreba hadzat flintu do zita, treba skusat a hladat 🙂
@daneso kde je prosím tá škôlka - nie je v Ružinove? 🙂
@biancaneve ano v Ružinove chceš vedieť ktora 🙂 😀
@deniseee ale ty to máš nejaké popletené.. ja som nenapísala, že Mestský úrad zaplatí, ale že by mohol zaplatiť, lebo to ide z daní a tie odvádza rodič, ktorému sa dieťa do škôlky dostalo a aj ten, ktorému sa nedostalo. Je to z ich peňazí, takže občania mestskej časti majú právo rozhodovať, čo sa bude diať s ICH peniazmi. Takže ešte raz, toto bol ako nápad, nie že to tak je 😉
Doplácanie 260 eur neznamená, že ich má dostať niekto automaticky, ale že napríklad do výšky max 260 eur, takže ak matka nevie vydokladovať zo škôlky takú sumu, tak by jej preplatili len skutočnú výšku. Ale dnes taká škôlka asi ani neexistuje, ktorá by stála menej. Tých 40 eur, to je asi štátna škôlka, súkromná za 40 eur neverím 😀
A že ak neumiestniš dieťa do štátnej a máš dať do súkromnej a ak nemáš peniaze, tak zostať doma, to je úplne mimo. Však a z čoho bude tá rodina žiť? Ved väčšina rodín platí úvery a škôlka je priam nevyhnutnosť, aby mohol rodič pracovať, takže toto mi príde úplne od veci. Nechápem 😕
@sharmana Vies, neviem ako by prisli rodicia k tomu, aby niektore deti chodili do osarpanych statnych skolok, s polamanymi hrackami, do nezateplenych budov, a pod., a tym, ktorym dieta tam nevezmu, tak by podla teba mal priplacat urad na sukromnu skolku, kde budu deti vo vybornych a krasnych priestoroch... to by potom kazdy rodic zhanal len potvrdenie o tom, ze mu dieta do statnej skolky neberu, len aby jeho dieta chodilo do sukromnej skolky. Prepac, ale to mi pride uplne zle. Ja som skor za to, aby sa vytvorilo dost statnych a kto ma peniaze na sukromnu, tak nech si ju skutocne plati zo svojho. Kamaratka plati sukromne skoly obom starsim detom a najmladsej sukromnu skolku. Mesacne ju to vyjde 1300 Eur a nestazuje sa... jednoducho na to ma, tak preco nie? Ale este aby jej stat prispieval??? Ved ona si vybrala tu skolku a tie skoly... To by potom ziadali prispevky aj rodicia, ktorych deti navstevuju sukromne ZS a SS. A to uz mi pride fakt uplne ujete...
Tych 40 E mali fakt sukromnu skolku, islo o nejake alternativne zariadenie pre deti, mali na to kopec grantov a co ja viem coho, peniaze mali aj z eurofondov a robili rozne projekty, z ktorych aj vela vyslo... proste taky bol poplatok u nich nejake 3 roky... potom neviem, uz sme spolu potom neboli, aby sme to preberali dalej.
A naozaj mi toto povedali na urade... a treba pocitat aj s tym, ze stat moze prevadzkovat, resp. ma peniaze len pre urcity pocet skolok, resp. miest v nich. Ak by stat peniaze mal, myslim, ze by radsej skolky spravil sam a nikomu by nepreplacal sukromne skolky. Ale kedze peniaze nie su, tak jednoducho je len obmedzeny pocet miest, pre obmedzeny pocet deti... a rodic nech si to vykryva ako chce, ked mu dieta nevezmu. A ja som to nevymyslela, len je to tak.
@daneso jasné 🙂
@deniseee ja by som radšej dala dieťa do štátnej školky ako do súkromnej, pretože kvalita učitelov nie je zaručená peniazmi. Viem že v súkromných škôlkach sa menia učitelia ako špinavé ponožky a je tam hocikto. A dnešné aj štátne škôlky majú dosť často vnútra prerobené a vymenené plastové okná, zrekonštruované toalety. Bola som v 3 a všetky boli prerobené a mali krásne zariadenie aj hračky, napriek vonkajšiemu postkomunistickému vzhľadu. A aj okolie a ihrisko si veľa škôlok riadne poprerábalo. Narozdiel od toho mnoho súkromných škôlok ani nemá riadny výbeh pre deti.
Ja som mala dcérku v 3 jasliach, prvé súkromné boli úplný šit, aj ked riadne spropagované, a výbeh hrozný. Druhé boli omnoho lepšie, ale žiadny luxus, bolo to v rodinnom dome, krásny pozemok. Ale štátne jasle boli na pedagogickú východu a profesionálny prístup úplne najlepšie a som rada, že sa tam dcérka dostala. Takže ja by som v žiadnom prípade nechcela do súkromnej škôlky.
Štátne škôlky ti už nikto budovať nebude, niečo rozširujú, plátajú, ale nikto nechce investovať, lebo je to nenávratná investícia. Obce na to nemajú peniaze.
Platenie súkromnej škôlky, teda doplácanie časti vôbec nie je na škodu, riešilo by to situáciu pre pracujúcich rodičov. A úplne od veci je porovnávať tvoju známu, ktorá si môže dovoliť platiť 1300 eur mesačne a obyčajných ludí. To už kto z nás má na toto peniaze?
Ak by si niekto vybral súkromnú a pritom by mu prijali dieťa do štátneho zariadenia, tak by samozrejme nedostal od mesta žiadnu dotáciu, ved mal možnosť umiestniť. Myslím, že by sa za tým matky až tak nehrnuli, lebo štátnu škôlku doplácaš cca 22 eur mesačne a súkromnú by si musela ešte 150 a viac, ak by teda stála aj 500 eur. Väčšina by sa aj tak snažila dostať práve do tých štátnych škôlok.
@sharmana vidis, ja mam presne opacne skusenosti ako ty a moji znamy su na tom rovnako. Statna skolka... grc. V zime zima, v lete teplo, normalne maju dvojmesacne prazdniny ako skolaci, pristup uciteliek... akoze prezijem. Ak si mala stastie na zrekonstruovane skolky, tak sa tesim. My mavame kurzy v jednej statnej v meste a mozem povedat... ako hygienik by som dala prisne nariadenie nieco so zachodmi urobit. A zazila som aj kopec inych problemov inde. Jedna skolka u nas napr. funguje do 17:00, druha len do 16:30. No neviem, komu toto vyhovuje. Ved ked niekto musi byt v praco do 17:00, tak sa to neda stihnut. Mala som v rodine dve ucitelky, babku a tetu. Sukromna skolka o ktorej hovorim ja, bola tiez v rodinnom dome, deti bolo malo na jedneho ucitela, co bolo znat, na kazdeho mali cas. Vybeh bol velky, pekne upraveny a este mali aj detsky bazen a ten bol kryty. Moju tetu si po jej odchode do dochodku potom platili niektori rodicia sukromne domov hlavne preto, ze aj ked uz nepracovala ako ucitelka, ale deti ju milovali. Ty by si mozno uz do sukromnej dieta nedala, ja by som zase bezala ako prva vybavovat papier, ze mi dieta nevzali, tak nech mi davaju prispevky na sukromnu skolku, ale to je uplne nerealne. A ver, ze mnohe zeny maju penazi az-az. Osobne to vidim na kazdom kroku.
@deniseee vieš, tažko povedat, či dnešné mamičky hladajú super vybavené škôlky alebo sú radi, ak sa dieťa niekam dostane a nemusia veľa doplácať.... a nemá každá na to doplácanie. A aj keby mamičky mali peniaze, teda ak zarábajú a odvádzajú do rozpočtu mesta, tak nevidím dôvod na to, aby nemohli ten príspevok dostať. Prečo by mala mať nárok na škôlku žena ktorá nepracuje alebo má nízky príjem a druhá, ktorá napr. zarába nadpriemerne, si to má platiť čisto zo svojho? Ved aj tá žena prispieva do mestskej pokladnice 😕
Problém so škôlkami je možno ešte otázkou 10 rokov, možno 15, ale je to velmi frustrujúce, ked sa niekto snaží pracovať a štát mu to neulahčuje. Potom sa nečudujme, že sú matky, podotýkam nie z "osád", v malých mestách, ktoré si nechajú status slobodnej matky, poberajú od štátu ešte pri 8 ročnom decku sociálne príspevky na dieťa a bývanie do 250 eur mesačne a nejdú do práce, lebo v čistom by dostali minimálnu mzdu cca 300 eur. Ta na čo by chodila do práce?
Tadialto cesta tiež nevedie si myslím.
@sharmana Ano, mas pravdu, vela mamiciek je rado, ze im vobec dieta do skolky zobrali a ze nemusia vela platit. Ja nehovorim, ze dobre zarabajuca matka nema mat narok na skolku, alebo ze ten narok ma mat len slabsie zarabajuca zena. Avsak, preco ma dostat miesto v statnej skolke zena, ktora zaraba nadpriemerne a zena, ktora z platunledva vyzije, toto miesto dostat nema? A preco si to ma platit zo svojho ta zena, ktora zvolila drahu, povedzme anglicku vyborne vybavenu detsku skolku? Mozno preto, ze oni statnu skolku vobec nechcu, jednoducho zvolia taku skolku, ktora vyˇhovuje ich poziadavkam. Tak nech teda platia. Aj v obchode nemozes cakat, ze kvalitnejsi tovar bude stat tolko, co nekvalitny, len preto, aby vsetci platili rovnako. Kto chce nieco naviac, tak je logicke, ze si za to zaplati. Ak teda rodic ma svoje poziadavky, ktore statna skolka nesplna, a da dieta do sukromnej, tak nech mu to plati. Ved napr. aj ja platim u niektorych lekarov plnu sumu za uplne vsetko. Mozem samozrejme obehat pol Bratislavy a zistit, kto zo statnych lekarov by ma vzal ( kto este berie novych pacientov, lebo aj toto je tu zufale, vela doktorov ma nadstav a novych uz neberu), ale ja napr. ovela radsej zaplatim sukromneho. Jednak nemusim cakat 4 hodiny na vysetrenie (raz sa mi to u statneho stalo a vraj je to uneho normalne), vsetko mam rychlo, ALE za vsetko platim. A nemozem ani omylom cakat, ze mi niekto preplati aspon tolko, co preplaca stat tym, ktori idu do statnej ambulancie. Jednoducho je to moja volba. Tak aj rodic, ktory zvolil sukromne zariadenie, tak si vsetko plati.
@deniseee "Ja nehovorim, ze dobre zarabajuca matka nema mat narok na skolku, alebo ze ten narok ma mat len slabsie zarabajuca zena."
tak asi nechápem.. a prečo má byt trestaná lepšie zarábajúca žena? možno má lepšie zarábajúca úver na bývanie a tá menej zarábajúca dostala byt od rodičov, alebo jeden investuje do svojho štúdia, vzdelávania, preto sa mu podarí aj viac zarábat a niekto na školu serká, robí nekvalifikovanú prácu a odvádza aj menej do štátu, tak má dostať miesto pre dieťa v škôlke... my nie sme v socializme a nevidím ani dôvod na to, prečo trestat lepšie zarábajúcu matku. ved aj ona to môže mať tažké, možno má vysoký úver a dokážu žit dobre len ak pracujú s manželom obaja, alebo manžel zarába menej.... to sa takto nedá porovnávať... môže mať rôzne iné výdavky a platenie súkromnej škôlky im môže narušiť rodinny rozpočet, mohla zarobiť dobre minulý rok, ale další rok je na nule alebo o prácu príde a nájde si s nižším príjmom.
a čo je to lepšie zarábajúca, kde sú hranice?
vieš, toto nie je riešenie, to je len zvláštne rozdelenie matiek na "ty si plat, odvádzaj do štátu viac, lebo na to máš, tak ti nič nedáme" a "ty čo máš menej, možno si bola lenivá, nechcelo sa ti zvýšiť kvalifikáciu alebo žiješ v meste s nižšími platmi, ty dostaneš".... a akosi sa tú zabúda na spravodlivosť, že každé dieťa si je hádam rovné, nie? ved tie škôlky sú pre tie deti 😉
ludia s vyšším príjmom odvádzajú vyššie dane aj odvody do poistovní, už tak či tak prispievajú viac než ostatní do štátnej pokladnice a ešte majú byť ich deti znevýhodnené v takejto záležitosti, ako je vMS, pritom to je základ toho, že môžu pracovať a tým pádom aj odvádzať na ostatné matky, sociálne znevýhodnené, nepracujúce atd.
@deniseee okrem iného, ak máš na mysli tie velmi bohaté mamičky, tak tie majú podla mna opatrovatelky a vôbec neriešia škôlku, tu ide skôr o matky strednej vrstvy, ktoré by boli radi, aj keby si doplatili tých 100 eur mesačne za súkromku, aby to dieťa mohli niekam umiestniť a nie z vypočítavosti, ale možno z existenčných dôvodov, aby im to nenarušilo rozpočet a mohli pracovať.
@deniseee @sharmana
rozmyslam ci nieco napisat k tym poslednym prispevkom...
ale neda mi to😉 - myslim ze je len zasluhou solidarnosti ze na statne skolstvo, zdravotnictvo etc. maju rovnake pravo ti lepsie aj horsie zarabajuci - mozme sa nato pozerat z akehokolvek uhla, fakt je ze 90% statnych veci financuje vo velkom mozno 5-10% tych najlepsie zarabajucich - mne z toho vychadza ze ti menej zarabajuci by im mali byt zato vdacni a nie nadavat a riesit ci ti viac zarabajuci maju mat pravo nato co vlastne sami financuju😉
mne osobne pride uplne populisticke rozmyslanie stylom ze sukromne skoly a normalne zaregistrovane skolky maju stratit prispevky od statu - preboha ved tam chodia deti ludi ktori v mnohych pripadoch su prave ti majoritni prispievatelia do statneho rozpoctu... ci ja mam akoze prispievat vo velkom a nasledne moje vsetky prispevky pojdu vsetkym cudzim detom ale mojmu nie?
co sa tyka porovnavania statnych a sukromnych zariadeni, tak je podla mna uz na zaciatku uplne zle polozena otazka, ci subjekty hodnotenia... v oboch typoch totiz najdete odpad ale aj super zariadenia - u mna to vychadza tak , ze rodic co sa naozaj zaujima zvaecsa najde dobre zariadenia... ja mam napr. deti v sukromnych zariadeniach a som velmi spokojna, moja svagrina v statnych a tiez je velmi spokojna ( upozornujem ze svagrina je bohatsia ako ja😉 skor u nas zavazila otazka priorit😉 ) - obe zariadenia sa nachadzaju v ba - jedno v ruzinove, druhe v starom meste...
ja osobne mozem len kazdemu komu ide dieta do skolky odporucit aby venoval urcity cas vyberu - nech nie je pre ludi dolezita len krasa priestorov alebo vzdialenost od domu - ak im teda ide o ich deti... ja osobne si myslim ze najdolezitejsi je personal - ked ma dieta super ucitelov tak bude mat aj super spomienky na skolku, bude tam chodit rado a bude od tej osoby vsetko nasavat ako spongia... pre mna boli ucitelky mojich deti vzdy to najdolezitejsie meritko veci - aby boli vzdelane a laskave... ak maju deti taketo ucitelky tak im stacia ok priestory, nepotrebuju super luxus... co casto vidim je ale ze rodicia si zvolia uplne odveci priority - to ze skolka je pri dome je castokrat pre nich to najdolezitejsie, mnohokrat sa vopred neidu ani do skolky pozriet, ani porozpravat s personalom - toto je pre mna nepochopitelne☹ momentalne mame moznost vyberu, tak preco ju nevyuzit - akonahle by som si vybrala skolku tak spravym vsetko mozne preto aby sa tam moje dieta dostalo...
tak ja som platila detom sukromnu skolku, lebo som potrebovala pracovat a statnu som nedostala. keby som statnu dostala, dam deti tam. tak nechapem, co su to za napady, ze nemam mat pravo na statnu skolku, lebo mam vela penazi? v konecnom dosledku mi potom z vyplaty mozno ostalo menej, ako niekomu, kto zaraba menej a dostal statnu skolku. a keby som namiesto prace zostala doma, tak stat nema zo mna nic.
no a tie uvahy pani na urade, ze ked dieta nedostane miesto v skole a nechcem mu platit sukromnu skolu, tak ho mam ucit doma, to by som sa na nu asi rovno niekde stazovala. nemame nahodou na Slovensku garantovane bezplatne skolstvo? Miesto v skole dieta jednoducho musi dostat, otazka je, ci ho nahodou nezaradia kvoli miestu na skolu, ktora je v inom meste a pod. a pre rodicov je zlozite tam dieta vozit. ale niekde ho zaradit musia.
Pisala som, ze kamaratka platila v BB sukromnu skolku a viem, ze to bolo do 40 Eur... bola som obvinena z klamstva... nuz, tak tato skolka to bola... http://www.skolafantazia.sk/skola/myslienka-sko... http://www.skolafantazia.sk/skola/kontakt/spolu...

@beatastrapakova velmi zalezi o ktorej casti BA sa bavime, napriklad u nas beru deti uz od 2,5 roka a matka moze byt kludne na materskej s druhym dietatom, ono ak nemate trvaly pobyt treba sa poinformovat o prechodnom pobyte, vtedy sa budete zaratavat ako normalny obyvatel mestkej casti 😀