icon

Je správne tajne opustiť dieťa v škôlke?

9. júl 2024

Ahojte mamy, je normalne ze v skolke si to prvy den predstavuju tak, ze ziadne lucenie s dietatom, ale mam sa vytratit tak aby si to nevsimol.? Nemam z toho vobec dobry pocit. Viem ze dlhe lucenia nie su dobre, ale planovala som mu normalne povedat, ze idem prec a ked sa naobeduje sa po neho vratim a dovtedy ked bude nieco potrebovat ma ist za tetou ucitelkou. Viem ze v tom momente mozno zacne revat ale to je prirodzene, horsie je podla mna ked nebude vediet kam som zmizla . Doteraz som mala z tej skolky dobry pocit ale teraz mam zmiesane pocity.

nikaeli
9. júl 2024

Môj názor som ti napísala nie len ako matka, ale aj ako učiteľka MŠ 😉

autor
9. júl 2024

@nikaeli plne zastavam tvoj nazor 🙂

autor
9. júl 2024

@nikaeli a tak to aj spravim.

nikaeli
9. júl 2024

Zvládnete to 😉 neboj. Držím prsty!

snazilka_bio_mamka
9. júl 2024

este len cakam dieťa ale neviem si predstavit ze by som ho takto podrazila. Ucitelky v skolke preferuju zrejme tento spôsob lebo je "ľahší" pre nich ale to dieťa si to bude pamätať navždy. a veci si urcite vysvetlite doma a v skolke prezut, pusu a prislub ze sa vratis preň .

clementine93
9. júl 2024

Určite sa nevytratiť ale zase ani vo dverách nevysvetľovať, že ideš preč. To si povedzte predtým. V škôlke len objatie, pusa a odísť, žiadne ľútostivé mojkanie a vysedávanie v šatni na lavičke. Ver mi, urobíš len dobre.

nikaeli
9. júl 2024

@snazilka_bio_mamka čo je pre učiteľky ľahšie? vziať 20 plačúcich detí z náruče matky a počúvať ich plač za zatvorenými dverami? naozaj si to myslíš? aj my sme matky a budeme tam s tvojim dieťaťom takmer celý deň. Žiadna z nás nechce, aby deti v škôlke trpeli a plakali.

katarinaba
9. júl 2024

@bubuzu To, ze sa nieco deje a ze su na to ucitelky zvyknute, neznamena, ze je to spravne. Dieta sa ma priviest do skolky, prezliect a odviezt do triedy. Povedat ahoj a dat este pusu. To je vsetko. Nie sa tam rozpravat, co koho cez den caka, kedy po dieta matka pride a pod. Tieto veci sa maju prebrat doma v klude. Nie v case, kedy je dieta rozcitlivene. Takto som to robila s tromi detmi. Ziadny problem s tym nebol. Narozdiel od rodicov, co tam v satni alebo pred triedou svoje deti zbytocne stresovali, natahovali cas rozlucky, cuckali a muckali. Aky to ma vyznam? Myslis, ze toto je pre dieta dobre? Ale v pohode, nech si kazdy vychovava po svojom.

olivierko229
9. júl 2024

Ja s tebou suhlasim. My sme si mohli dovolit nestrcit dieta do skolky a zmiznut, takze sme to nesilili, nechali na deti ci skolka ano alebo nie. Ja co som tam videla, zufale deti utekajuce z triedy, nechapu preco, preboha preco, ich tam mama nechala, plac. Ja keby ma moj muz takto odnesie do dajakej firmy s kopou cudzich ludi a zmizne, tak mam problem to spracovat. A to nemam tri roky. So vsetkym co robite by ste mali byt vsetci vnutorne uzrozumeni. Inak si do vztahu naservirujete nedoveru.

klip0
9. júl 2024

@olivierko229 zas to dieťa môže byť vnútorné neuzrozumene aj v piatich rokoch. A keď matka musí naspäť do práce tak proste musí aj ak dieťatko plače

monuska1234
9. júl 2024

Neviem, trochu ma prekvapuje, ako tu iné maminy píšu, že najlepšie, keď dieťa nevie o tom, že ste odišli, ja mám presne opačný názor, z vlastnej skúsenosti, i keď málinko odlišnej...raz som nechala vtedy 3 ročnú dcéru strážiť svokre, urobili sme to presne štýlom, ona ju zabavila, ja som sa vytratila a teda už by som to nikdy tak neurobila...svokra povedala, že to aký rev a zúfalstvo u nej prišlo, to ešte nevidela...ani u nás v škôlke to tak nerobíme, ale nedejú sa žiadne dlhé lúčenia...proste prísť, prezuť, dať pusku, poobede pre teba prídem a odovzdať pani učiteľke, určite by som však neodišla bez toho, aby o tom dieťa nevedelo

dkethe
9. júl 2024

Staci par povzbudivych slov "uzi si to", vyhni sa reciam mamka zachvilu pride a hotovo.
Mne s touto taktikou (uplatnovanou ale mesiace vopred)neplakalo ani jedno. Ani raz 😂

olivierko229
9. júl 2024

@klip0 ano, moze. Autorka zatial ale riesi len to vytratenie. Ale starsie dieta uz predsa len inak vnima potreby inych ako mladsie. Ako vravim, my sme sa mohli prisposobit potrebam deti. To asi ine mamicky by vedeli poradit, co v takej situacii

margaretka_
9. júl 2024

Nikdy som sa dietatu nevytratila. Jasne, ze sa dietatu dopredu vravi o skolke. Ale vzdy je to len abstraktna predstava kym tam nepride naozaj. Dlhe lucenia urcite tiez nie su ok. Ale ani vytratit sa bez toho, aby si dieta uvedomilo, ze rodic odisiel. Za mna je to trochu zrada.
Urcite vela zalezi aj na povahe dietata. Ale za mna je najlepsie, ak prve dni tam moze dieta stravit cas aj s rodicom. Spozna prostredie a ludi, a potom sa mu tam ostava urcite lahsie, ako ked zrazu novi ludia, nove prostredie a zrazu aj rodic nikde 🤷

zuzanaete
9. júl 2024

Ja si ani neviem predstavit vytratit sa zo skolky. Ved dieta riesis v satni a potom pri dverach do triedy si ho berie ucitelka. Tam sa neda vytratit. Aspon u nas sa nedalo. Koncom augusta si hovorte, co ako bude prebiehat. Ale uz pri odovzdavani dietata naozaj nie je priestor vysvetlovat. Mozem len jednoduchou vetou zopakovat, ze sa vratis.

danielle21
9. júl 2024

Js to nechavam na rodičovi, oni poznaju svoje dieťa, niektore sa dohaduju v šatni, niektore sedia s doetatom na chodbe a hraju sa lebo dieta odmieta vojst do triedy, niektori rodicia idu az do triedy a ked dieta dovoli, tak rodic odchadza, no mame aj takych co chcu, aby sme dieťa vzali nasilu, lebo idu do prace, ja ku vsetkym detom priebežne chodim a pytam sa na situaciu ci chcu aby som zakročila, dohovarala dietatu a tak, no nie vzdy to ide tak lahko, ale neuznavam ziadne nasilu, uteky a pod

svetlonos
9. júl 2024

To su psychopaticke praktiky! Nám toto práve ucitelky zakázali!
Véd to dieta môže kludne stratiť v teba dôveru, ktorú ste si 3 roky budovali, len preto ze pani učiteľky nechcú mať stres. Ale hlavne ze 3 rocne dieta v cudzom prostredí ho mat môže 🙈 Pometenci. Dieta zacne bud plakat ale bo sa zasekne, bude to v sebe dusiť a plytvanie energiou na "prezitie" casu bez mamy. Slova psychologa, nie moje.
Malý chodil k opatrovatelke, lúčili sme sa pri dverách. Ahoj, keď sa vyspinkala prídem pre teba 🙂
Žiadne dlhe lúčenie ale posa a papa.
V skolke tak isto. Prišli sme vyzliecť a tak meter od dverí do triedy som mala ostat stat a maly vošiel sam. Na začiatku mu isli naproti, pozdravili ho a vzali ku stolu s hrami k iným detom. Tiez som pri prezliekani povedala, že po obede sa pohra a prídem pi neho, pusa, niekedy chcel 2 a vošiel do triedy. P. ucitelky sú dobré, keď mu prišlo smutno utisili ho pokojne, venovali sa detom ktoré plakali.
Doma sme mu presne popísali rano. Cesta do skolky, przut, vyzliecť bundu, umyt ruky, objať pusa a sup do triedy k p ucitelkam hrat sa.
Jasne ze žiadne dlhe lúčenie ale strčiť tam dieta placuce alebo zvrhnúť bez pozdravu, tak takú nehrali.

liby7
9. júl 2024

moja skúsenosť : (môj syn práve prekročil 30-ku 🙂 ) Do škôlky šiel ako 4 ročný. V prvý deň sme ho s manželom priviedli, učiteľka ho vzala medzi hračky a deti a nám naznačila, aby sme rýchlo odišli. Manžel sa chcel rozlúčiť, ja nie, ale počúvol ma a ticho sme sa vytratili. Ešte pár rokov synak spomínal na prvý deň v škôlke slovami - Keď ste ma tam nechali... 🙂
Našťastie nikdy neplakal. A hneď na začiatku som mu vysvetlila, že aj keby nastalo zemetrasenie a zem by sa začala naopak točiť, ja budem vždy o 15.30 v škôlke a prídem si ho vyzdvihnúť. A keďže náš vzťah bol založený na tom, že nikdy neklamem a moje slovo je sväté, bez odporovania stanovené pravidlá prijal. Mimochodom, v ten prvý deň som pre neho prišla výnimočne už o 12,00, ako kázala pani učiteľka. Už boli v postieľkach, zavolali ma do spálne. Všetky hlávky z postelí sa zdvihli, iba môjho syna nie - on spal. 🙂
Zhodou okolností pár posledných rokov pracujem v škole a škôlke. Z toho čo vidím, každé dlhé, odkladané a opakované lúčenie - celé zle. A verte, že niektoré deti dokážu ísť ako sirény celé dni, týždne a mesiace, tento ročník jeden chlapček vydržal až do júna rumázgať. 🙂 Verte, že nejde iba o učiteľku, tie staršie sú už aj otrlé a zvyknuté. Ale viete, aké vynervačené, unavené a vystrašené sú tie ostatné deti v triede už po takej hodinke vyvádzania? Čím úzkostlivejšie a opakované pohľady na dieťa mamka pri odovzdávaní vrhá, tým horšie.
Univerzálna rada asi ani neexistuje, pretože každé dieťa je iné. Iba rodič si dokonale pozná dieťa a vie, čo na neho platí. Ale ak sa prestanete báť vy, bude sa menej báť aj to dieťatko, lebo na nervozitu dospelých ony majú "antény" 🙂.

anketkarka
9. júl 2024

@liby7 to je tak krásne, čo si napísala. Je to o nastavení rodičov. Ak tam dieťa vedú socializovať a učiť sa nové veci, tak aj dieťa to bude vnímať pozitívne. Ak to berú tak, že ho tam musia dať do stresujúceho cudzieho prostredia a boja sa o neho, tak sa aj to dieťa bude báť. Čas kedy mu bolo najlepšie pri mame skončí. Príde čas, keď potrebuje rovesníkov a iné podnety ako mu môže dať domov.

autor
9. júl 2024

@olivierko229 no ja sa tiez rozhodnem podla neho, ci v skolke zostane alebo nie. Ak to bude velmi tazko znasat, tak skolku zatial odlozime, zatial si to mozme dovolit nastastie.

autor
9. júl 2024

@danielle21 paci sa mi ako to u vas prebieha

nikyniky998
9. júl 2024

Ahojte mamičky, viem že to sem nepatrí, ale potrebujem ešte zopár odpovedí, veľmi mi tým pomôžete, keďže nechcem svoje výsledky mať falosne. Vopred vam strasne silno dakujem za odpovede 🥰

https://www.survio.com/survey/d/W8P6A1T6A7H9C9E6P

autor
9. júl 2024

@margaretka_ ano, je to len nieco abstraktne, kym to nezazije. Mam pocit, ze zbytocne mu hovorim, co sa bude diat, na vsetko mi prisvedci ano a ano tesim sa ale vobec nemam pocit, ze by tomu rozumel. Verim, ze su deti, ktore to v troch rokoch dokazu ako tak pochopit, ale on medzi nich nepatri.

kitycat
9. júl 2024

@klip0
@luccija
@cookie29
Tak vyparit sa z domu je u nas obcas lepsie ako robit papa a nechat revajuce dieta tomu druhemu 🥹
V skolke sa rychlo rozlucit a nepredlzovat trapenie aj mne aj dietatu, komu sa tym pomoze?
A co ostatne deti co ich rodicia odisli ale tam jedna ostava a riesi slzave udolie pred dverami

misana84
9. júl 2024

Autorka to nie je pravda… kuzte mu obrázky,.. ja som mala dverí pripravenú a ani raz neplakala

katkakuch1
9. júl 2024

Nie je to teta učiteľka ale pani učiteľka.. Nebolo to náhodou myslené tak, že už keď budete vo dverách triedy tak žiadne 10minútové pusinkovanie, kývanie, objímanie ? V takom prípade áno, pozdraviť sa s dieťaťom posledný jeden božtek a zavrieť dvere-ale nie len tak zmiznúť. Ostatné veci povedať už v šatni.. najhoršie je, keď maminky stoja vo dverách, decko reve a mama začne tiež a stojí tam a hľadí na dieťa. V takom prípade už potom ja zatváram dvere pred rodičom. To nerobí ozaj dobrotu ani pre dieťa ani pre rodiča.

dory11
9. júl 2024

Nikto mi nemôže zakázať ani prikázať ako sa budem lúčiť zo svojim dieťaťom .
Ja sa vždy zmalou rozlúčim keď idem preč proste to tak cítim aj mala jej menej nervózna keď vie kedy som odišla preto odnej nikdy neodchádzal keď spinká aby sa nebála ale vždy jej poviem že kde idem a že prídem a ahoj vždy sa lúčim aj z mužom .
A budem sa snou lúčiť aj keď bude chodiť do škôlky

bubuzu
10. júl 2024

@katarinaba však ale si prosím prečítaj, čo píšem. Pretože píšem to isté, čo ty. Okrem toho, že mne príde plač v poriadku a tebe nie. Tvoje deti neplačú? Uvedomuješ si, že deti môžu byť rôzne?Že to , že sa tvoje pri puse a čau nerozplače nie je tvoja zásluha, ale len proste máš takéto deti? Ja učím v škôlke, viem ako to má ideálne prebiehať a aj tak sa môj syn pri puse a čau rozplače. Jednoducho to má tak. Je to normálne.

vinkel
10. júl 2024

Ja som svojmu vysvetľovala že sa ide zahrať tam a poobede po neho prídem. Prvý deň hovorí že mamka a prečo všetci plaču keď sa ideme hrať. Sak ty prídeš po mňa aj ich mamky prídu nie?. Ale prvé dva týždne tam nechcel chodiť kvôli tým deťom čo plakali a on bol nervózny. Ale chcela by som vrátiť spať čas 🫣😞.

3petka
10. júl 2024

Ja som toto urobila s prvým synom, tiež mi to učiteľky tak nakázali. Keby som to vedela vrátiť tak to urobím úplne inak. Určite by som šla skôr a lúčila sa s ním tak dlho ako by potreboval. Pri druhom ma už odtiaľ nedostanú...