icon

Je správne tajne opustiť dieťa v škôlke?

9. júl 2024

Ahojte mamy, je normalne ze v skolke si to prvy den predstavuju tak, ze ziadne lucenie s dietatom, ale mam sa vytratit tak aby si to nevsimol.? Nemam z toho vobec dobry pocit. Viem ze dlhe lucenia nie su dobre, ale planovala som mu normalne povedat, ze idem prec a ked sa naobeduje sa po neho vratim a dovtedy ked bude nieco potrebovat ma ist za tetou ucitelkou. Viem ze v tom momente mozno zacne revat ale to je prirodzene, horsie je podla mna ked nebude vediet kam som zmizla . Doteraz som mala z tej skolky dobry pocit ale teraz mam zmiesane pocity.

saxana000
10. júl 2024

Normalne by som sa rozlucila medzi dverami pusa ahoj mama ide kupit jablcka poobede pridem jedno ti prinesiem.pekne sa zahraj s detmi.ziadne tiche vytratenie ani 10 minutove srdcervuce oblizovanie..

nikelca
10. júl 2024

Ja som mojej malej povedala že prídem keď pôjdu detičky spať ona v tom momente spustila plač, že tam chce spať tiež, že čo to má byť. Syn zas prekvapený utešoval ostatné deti, nechapal prečo plačú veď mamičky sa vrátia 😅

petronela1985
10. júl 2024

U nás sa ujal adaptácie manžel, bol s dcérkou už vtedy na rodičovskej. Rozlúčil sa, povedal, že sa vráti. Keď si dcérka uvedomila, že odišiel, tak plakala, že ju počul až na cintorín, kde bol zapáliť sviečku (nie je to ďaleko). Doteraz si to vyčíta a spomína to, hoci prakticky nič iné sa robiť nedalo. Potom celé dve hodiny sedel pred škôlkou a počúval ako plače, kým neprišiel po ňu.

mantilka
11. júl 2024

Ja uz mám školacku. Poviem ti tak, moje dieťa plakalo a učiteľky hovorili len nie dlhé lúčenie, doslova trhali deti od rodicov. Keďže sme sa sťahovali, menila aj škôlku...o to komplikovanejsie. Ja som to riešila pocitovo. Vymyslela som pre ňu zábavné lúčenie. Zamavat rukou, 3x ukázať pusu, tapnut rukou, objatie, pusy na líčko a išla. Ešte mi zakývala cez okno. Mala si počuť komentáre učiteliek,no to bude veľký problém....a predstaví, že nebol. Dieťa bolo spokojnejšie. Treba skúšať čo na dieťa funguje. Každé je iné.

mantilka
11. júl 2024

V šatni sme nediskutovali, prezliekla sa , prezula a hneď to zabavne lúčenie. O rok som jej povedala, že už je veľká nekyve cez okienko a vzala to v pohode. A áno, videla som aj také, že matka nestihla dať pusu dieťaťu...toto je už prehnaná reakcia učiteľky.

akvi
11. júl 2024

Zmiznúť len tak? No fakt úžasný nápad. Si predstav seba, idete niekde do neznámeho prostredia k neznámym ľuďom s manželom a on "zmizne" len tak niekam a vráti sa o niekoľko hodín. Aké pocity má dospelý? No určite nie príjemné. A dieťa, no čo si asi tak myslí? Čo cíti? Ako si niekto môže myslieť, že je to dobrý nápad 😔

simca06022011
12. júl 2024

V jasliach som neriešila nič. Už doma vedele ze ideme kam.ideme, ostane tam, pohra sa a prídem po ňu. Potom som ju len prezliekla, učiteľka sa rozprávala s nami, dala jej pusu a išla som preč. Popravde vonku som si posmoklila.. mala bola viac menej v pohode za minútu

Predpokladám ze o tom kam idete a co bude sa bavíme doma už dávno...

penelope2066
12. júl 2024

Dieťatko treba už dopredu pripraviť a vysvetliť mu,že čo sa bude približne v škôlke diať.Napr. v škôlke sa budeš hrať,pôjdete vonku a keď sa napapaš prídem po Teba.V šatni sa krátko rozlúčiť, zopakovať časový úsek kedy pôjde domov,pusa a papa.Urcite žiadne násilne ťahanie učiteľky od rodiča,to netreba v žiadnom prípade dovoliť

damira90
12. júl 2024

Mas nato ako mama pripravit dieta doma. Moja mala sice poplakala ale koli druhym co spustili plac. Ona nechapala preco plačú lebo vedela mesiace odomna ze tam bude bezomna. Este pomahala ucitelkam že co plačú ved sa tam budu hrat. Hlavne ked place mama place aj dieta je to uzko prepojenene a place kazde aj koli panike. A ano robi sa to aj tak ze sa maminy vytratia nato su ucitelky aby viedli ....ako sa stavia mama histrricky placlivo dieta to skopiruje vyciti.

lulu0123
12. júl 2024

Bez akejkolvek rozmucky by som urcite neodisla.Mam 3deti a kazde bolo v skolke ine.Niektore potrebovalo dlhsie lucenie a ine uz same utekalo do triedy.

lienka.7
12. júl 2024

@autorka žiadne dlhe lúčenie, prezliecť, odovzdať učiteľke a ist. Keď to nezvládas, poslať muza... aj keď možno na začiatku si poplace, potom sa pridá k ďalším deťom a bude sa hrať.
A hlavne mu nevraviet, neboj sa, maminka po teba poobede príde 🤦‍♀️
Načo mu chceš zbyticne vravieť, kedy prídeš? Ono to aj tak také malé nechape

ajajaj00
12. júl 2024

jasne rozlucit sa a odist poobede pridem a ides lebo potom je to aj pre ucitelku narocne ked sa rodicia 15 min lucia s detmi..mozno bude troska plac ale to prejde

aceris
12. júl 2024

Pusu, ahoj...nic viac nediskutovat. To ze ide do skolky a kam a kedy prides vysvetluj doma...deti to stresuje, preto ucky nechcu lucenie. Ani so psom sa nesmies lucit, lebo bude skucat. Inak odporucam, aby isiel oco odprevadit. Bude mensi cirkus.

jvasenka
12. júl 2024

urcite nie, dobrá škôlka ma adaptačný program napr že cez prázdniny chodia deti do škôlky aj s rodičmi alebo že chodia 1tyzden do škôlky len na 2/4hod a pod. v našej starej to fungovalo tak isto dokonca aj po mesiaci mali problém ak sme sa chceli s dcérou rozlúčiť a vždy nám ju ťahali prec-urcite to takto fungovať nemá. my sme nakoniec škôlku menili a dokonca učiteľky nemajú problém ak prídeme počas toho ako sú vonku dieťa pozdraviť ku plotu. úplne iný prístup orientovaný hlavne na dieťa a nie na svoje pohodlie.

zoe16
12. júl 2024

Škôlka bola pre mňa kapitola sama o sebe. Mam jednu dcéru. Vôbec na mňa nie je extremne naviazaná, od 11mesiacov bol s nou na materskej aj rodičovskej otec. Sama 2rocna bola 3tyzdne na prázdninách u babky na východe, cize vie byt aj bez matky. Ale škôlka bola peklo pre mna celé 3 roky. Prežili sme aj koronu v škôlke a to nám asi najviac pomohlo keď nám rodičom zakázali ísť do šatne prezliekat a ešte sa rozprávať a lucit. Odprevadila som k dverám, zazvonil sme dali sme pusu zakyvali a bolo. Za mňa určite vysvetliť co ju čaká, a rýchle lúčenie, utekám vybaviť a najrýchlejšie sa vrátim pre teba. Držím palce.

nikusa93
12. júl 2024

Prvý deň v škôlke bol taký,že syn (2r 10mes) zdrhol do triedy skôr,ako sme sa stihli rozlúčiť.
Ostatné dni boli klasika pusa,ahoj a šiel. Nikdy neboli problémy,ale on je zase taký,že má velmi rád deti,rýchlo sa začlení a do škôlky chodí rád, práveže cez víkend plakal,prečo nejde do škôlky. Aj cez prázdniny je v škôlke,vždy keď sa dá aj keď som teraz s malou na materskej,on je v škôlke. Proste nevidím dôvod aby bol doma,keď ja som a keďže je rád v škôlke tam sa vyhrá lepšie ako doma.
Čo by som poradila a to radili aj učiteľky, nebrať dieťa domov na obed. Proste treba to dieťa pripraviť hneď od začiatku,aby si zvyklo .

sissik
12. júl 2024

toto je vecna dilema mamiciek a je prirodzena. Dobra skolka sa deti ujme a vytvara si s nimi vztah uz v tento prvy den, nenechaju ich len tak vyplakat. U nas v skolke nosili deti na rukach ucitelky, kucharky aj upratovacky, pomahal kto mohol. Rozlucenie dovolili aj brali dieta od mamicky, lakali ho na hracky v triede. Nefunguje to vsak u kazdeho dietata a su aj take, ktore si poplacu. Niektore placu prve dni, ine su prve dni nadsene a zacnu plakat neskor. Ale casom to vsetky zvladnu a ak sa po prvom mesiaci do skolky tesia, tak je vsetko v poriadku

wiccawicca
12. júl 2024

Aj nám tak povedali, že odovzdať dieťa a odísť. Žiadne dlhé lúčenie, lebo dieťa začne vyjednávať a bude chcieť ísť s Vami domov. Jasné že začnú revať keď mama zmizne, našu bolo počuť až k bránke. Asi si myslela, že to bude ako v detskom centre, kde som s ňou bola aj ja. Po pár dňoch pochopila, že po ňu vždy prídem. Ale prvý deň tam bola aj pani riaditeľka a venovala sa deťom tým najmenším, ktoré prišli prvýkrát a utešovala ich a snažili sa ich upokojiť. My sme boli prvé dva dni do 10, potom tri dni do 12 a od ďalšieho týždňa tam aj spala.

barbie2023
12. júl 2024

No treba sa dohodnúť s učiteľkami . To dlhé lúčenie nie je dobré ,ale ani to že sa vytratis. Proste si tým lucenim a odlucenim musia všetci prejsť. A mimo tému ,ale prosím nie "teta" 😁 učiteľka..akože ak to im nevadí ,ok. Ale ja som mladá baba a napr mam 21rocnu kolegyňu (hoci ja som doma na md teraz) a odpadla by som asi od smiechu keby mi tak deti vraveli 🤣🤣🤣

akvi
12. júl 2024

@barbie2023 za mojich skolkarskych čias sme veru učiteľky volali teta a meno. Doteraz si spomínam na moje naj učiteľky tetu Mariku a tetu Katku. Môj syn v škôlke volal ucitelky sice pani učiteľka, ale tiež pridavali meno a ako deti, občas zabudli a povedali len meno. Je to pre tak malé deti určite príjemnejšie a zrozumitelnejsie, volať učiteľku menom. U nás sa aj v škole, kde chodil syn, tykalo a oslovovalo menom. Mne príde skôr trápne, ak majú malé deti používať tie oficiálne oslovenia. Nič krajšie som ako učiteľka nezažila v škole, ako keď ma prváčikovia oslovili "mami". Pre mňa to znamenalo, že náš vzťah je pekný, že mi dôverujú a majú ma radi. Jasné, že sa deti zasmiali, keď sa takto pomýlili, ale bolo to veľmi milé a nevadilo mi, ani keď ma volali menom.

ukgirls
12. júl 2024

Doma som povedala kam ide a co tam bude medzi dverami pusu pa a neotacala som sa.. nikdy neplakala

katkakuch1
12. júl 2024

@akvi ja sa zase pripájam k @barbie2023 .. do MŠ som nastúpila ako 19 ročná a bolo a aj je pre mňa prirodzenejšie, keď ma deti oslovia menom alebo učiteľka ale určite nie teta. Teta mi príde ešte viac také "odcudzujúce" z dôvodu, že teta je aj v obchode. Teta je aj vonku na ihrisku. A veľakrát rodičia strašia deti, že si ich teta (napríklad čo prechádza okolo) zoberie, keď nebudú poslúchať.. už len to vo veľa deťoch vyvoláva negatívnu emóciu.. preto radšej pani učiteľka alebo menom. Mne sa veľakrát stane, že ma deti oslovia mama, babka- podľa toho komu dôverujú. Ja sa pousmejem a ďalej neriešim.

akvi
12. júl 2024

@katkakuch1 ja píšem, že teta a meno. Nie len čisto teta, aj keď pre mňa teta je na úrovni pani učiteľka. Úplne inak vyznie, keď povieš teta Katka alebo pani učiteľka Katka.

wella47
12. júl 2024

Určite nie sa vytratiť.Povedať dieťaťu kam idete a že prídete.A dobré je sa tam s ním vopred ísť pozrieť a zoznámiť sa s pani učiteľkami a prostredím.Ak sa dá.

andreatytler
12. júl 2024

Od mojho vlastneho syna viem ze najvacsi strach co deti maju je ze mama sa po neho nevrati, takze len tak odist bez vysvetlenia co robis, preco a uistenia ze kedy sa vratis je podla mna uplne tyranie dietata.
Tiez si myslim ze ritualne lucenie o ktorom pise @mantilka, detom velmi pomoze.
To ucitelky ti povedali ze ziadne lucenie? Ak ano, je mozne ze tym mysleli ziadne dlhe lucenie. Ak to tak ale mysleli doslova, tak by som ich ignorovala a lucila sa ako chcem.

barbie2023
12. júl 2024

@akvi menom áno ,ale teta to je ,pri všetkej úcte, buď oslovenie staršej pani alebo vyslovene rodinného príslušníka -zeny . Napr mamina sestra je teta ,ale nie teta učiteľka .. ani teta kuchárka . Buď pani alebo menom po dohode.

lienka.7
12. júl 2024

@andreatytler andy, lenže žiadna mama dieta neopusti doslova, ako to tu niektoré opisujú... A dlhým a zbytočným lúčenim to len zhorsuju, videla som to aj ja. To mali tie učiteľky na mysli.
Je uplne normalne sa potichu vzdialiť, keď vidím, že išlo do triedy a hra sa tam. Ano, odchádzam vtedy aj ja potichu preč, nenakukam zbytocne do triedy, neupozornujem na seba. Ci ho mám vari upozorniť na to, ze odchádzam? Ako to niektoré premotivovane matky robili a dieta potom zacalo plakať samozrejme.
Aspoň ja som sa vzdy už počas cesty do skolky s malou rozprávala, ze pekne ideme do skolky, čaká tam na nu pani učiteľka, ostatne deti, pôjde von, napapa sa, pospinka si a prídem po ňu. V skolke už s nou o tom vôbec nediskutujem, v šatni sa prezlecieme, prezujeme, este ideme spolu cikat, vo dverách mi dava pusu a už si ju preberá učiteľka a ja odchádzam (ano, rýchlo zdrham preč podľa tu niektorych, nemotam sa tam zbytocne). Dokonca teraz tam už chodi tak, že ju čakava kamoska medzi dverami (chodi skôr ako ona), rýchlo sa prezuje a uteka s nou za ruku do triedy... obcas sa stalo, ze sa otočila a poslala mi pusu a ze čau mami. To mam mat ja teraz z toho traumu, ze sa so mnou moje dieta niekedy ani poriadne nerozluči a doslova ma necha stat v šatni len tak?

autor
12. júl 2024

@lienka.7 ja som hovorila o prvom dni, resp prvych dnoch, ked dieta len zistuje, ze jeho den zrazu bude fungovat uplne inak, s inymi ludmi.
Ked uz dieta vie, co ho caka, tak povedat ahoj, dat pusu je ok, nie vsak v prvy den. ja som presvedcena, ze napriek tomu, ze dietatu o skolke hovorim, boli sme sa tam pozriet, chodime po okoli, tak az ked ho tam v prvy den necham, tam si zacne uvedomovat, ze sa deje nieco ine a zacne mu to pomaly dochadzat. Ale mozno len moje dieta je take nechapave a vacsina to dokaze pochopit z vysvetlovania predtym.

autor
12. júl 2024

@barbie2023 ked som bola mala, tak teta boli pre mna vsetky nase susedy, niektore tak volam doteraz a nemaju s tym problem, ich deti volali zas teta moju mamu. Ale ano, musim.dieta naucit ze ucitelka je pani.

lienka.7
12. júl 2024

@autorka prvý deň bol presne taký istý ako tie ďalšie. Malu si preberala hneď učiteľka a ja som po puse hneď odchádzala. Neplakala, všetko bolo ok. Ci co som mala este robiť podľa teba? Kontrolovať ju, aby nahodou začala plakat? A mimochodom aj keď pár krát plakala, utesovala ju hneď učiteľka. Lebo na to je tam ona, nie ty. Ty to len zhorsis, presne ako tie matky co to robili. Vsak zistíš, resp.uvidis aj sama. Drzim palce, nech to zvládnete co najlepšie