Je toto v súkromnej škôlke normálne?
Ahojte maminy,
chcem sa opytat tych, co ste boli v skolke s detmi na adaptacnom procese a teda ste mali moznost nahliadnut aj do fungovania pani uciteliek a rezimu v skolke.
Pitie - dohliadali ucitelky na pitny rezim? Vsimla som si, ze pohare maju na stoliku mimo deti a deti si skor pytaju pit. No tie co si nevypytaju, tak mam dojem, ze su proste bez vody, lebo aktivne ponukat som ucitelky nevidela.
Prebalovanie - ako casto deti prebaluju? Jedna sa o sukromnu skolku od 2r. a maju povolene aj neodplienkovane. Nevsimla som si, ze by vsetky deti doradu prebalili, napr. po prechadzke/ pred spanim a pod. Skor kde tu zobrali dake dieta vynimocne prebalit, mne to prislo, ze max 1x za doobedie. Maleho ked som brala po pol dni, tak plienka plna ako keby ho ani neprebalili.
Hygiena - umyvali nocniky po detoch? Pomahali im umyt si ruky? Vsimla som si, ze deti odvelili umyt si ruky, ale teda pri tych 2 rocnych to vacsinou s umyvanim vela spolocneho nemalo a ucitelky nikomu nepomahali.
Strava - pomahaju ucitelky s jedenim detom? Opat som si vsimla, ze vacsima deti malo jedlo pred sebou nech papa, ale teda moc tomu neublizili. Moj by tomu tiez moc neublizil, keby ho niekto nenachova. Zje tak 1/5 sam a dost. Ked dieta same nezje, tak proste bude v skolke hladne?
Je toto u nas standard aj v sukromych skolkach, ze sa s tymi detmi moc nebabru, alebo to pride aj vam divne? Nemam sa koho opytat, nepoznam nikoho kto ma take mensie dieta v skolke, vacsina uz nastupovala ako takmer 4 rocne, co boli dost samostatne.
Nie je skolka ako skolka - to plati na sukromnu tak aj statnu. A ked sa pytas ci je toto standrad v sukromnej skolke tak nie nie je - niekde to je horsie (a rodicia to bud nevedia alebo aji nechcu vediet a platia dalej) a inde samozrejme lepsie. Ak sa ti tento pristup nepaci tak hladaj dalej (a plat tam kde ti to vyhovuje)
@zuzinka888
ano, viem ze na Sk je to iny system. Proti tomu sa ist neda. Chapem aj, ked chcu deti od mala viest k samostatnosti, aj ze mnohe mamy si nemozu dovolit byt 3 roky doma. No system je nastaveny vacsinou debilne. Je to vlastne proti detom. A to nie len na Sk. Pretoze ziadna normalna ucitelka ti nepovie, ake je super byt na 25 deti ciastocne sama. Ako skvele sa detom dokazu venovat a jednotlivo rozvijat ich schopnosti.
Ja som chvilu robila v jasliach v Rakusku. Standart tam bol 2 ucitelky na 10 deti od 1-3 rokov, od 11 detu uz boli 3 ucitelky. Aj ked bolo deti len 10, na ranajky chodila tretia pomahat s detmi, ktore potrebovali nakrmit. Na obed tiez, ked bolo treba.Na pitie sme dohliadali. Po vonku sme umyvali ruky vsetkym. A „ samostatne“ si umylu v triede ( bola tam mala funkcna kuchynka) kedy sme ich tiez kontrolovali. Bola som v dvoch rozdielnych instituciach, ani jedni neboli sukromne. Ale tam sa dbalo na higienu aj prebalovanie, deti ktore vedeli chodili na ich mini wc s nami. Kto sa nevedel obliect, pomohli sme. Ti uz skoro trojrocni, ktori to vedeli sa obliekali sami.
Tam ked dieta aj v aprili trebars dovrsilo 3 roky, islo do skolky. Inak sa tu deti do jasli a skolky prihlasuju idealne uz hned po narodeni 😂 Ako aj k lekarovi dedskemu, idealne este pred porodom 😁.
Takze ty nedokazes syna naucit na nocnik a ocakavas to od uciteliek. Rozumiem ti,co pises,ale tak skolka bohuzial nefunguje. Ucitelky tam nie su na to,aby ucili deti to,co ich ma naucit rodic. Na toto su extremne haklive. Najdu sa premotivovane ucitelky,ktore sa odusevnene venuju detom,ale takych je velmi malo. Kazda ina to berie iba ako svoju pracu.
Otázka z par minút, čo si tam bola, si zistila toto všetko :-O? Sherlock Holmes je nič oproti tebe! Pôsobis ako matka, ktorej všetko vadí... Chápem, máš strach o dieťa, ale keď hľadáš všade len chyby, radšej dieťa nedavaj do inštitúcie
@deti95060810
my sme mali v skolke strygu, ktora fackala deti, ktore nemali v postielkach zavrete oci dlhym pravitkom! Dnes by som jej za to bez hanby hubu roznyla abolo by mi srdecne jedno, ze ma uz 65 rokov. Dokonca lutujem, ze tu moznost nemam, kedze zijem inde.
Mne to spravila len raz a nasi s nou urobili poriadok. No nie vsetky deti sa zial doma statovali, takze pokracovala tak cele roky. Mor a cholera nech na nu sadne.
A rodicom sa tiez falosne do tvari umievavala, ze to nie je pravda, no zabit a zakopat taku zrudu. Bacharku mala ist robit radsej do basy a do skolky.
Ja mam dcerku v jasliach od roka a teda som si presla s nou aj tym adaptacnym,ale nic take sa tam nedialo a ani nedeje. Pohare maju vzdy na dosah a aj s vodou a tie mensie deti,tym sme mali priniest taku flasu/pohar,z ktoreho uz vie pit. Flase su kazdy den vycistene,vidim to rano,ako su naukladane,maju tam aj sterilizator flias a ked malu prinesiem-vzdy par minut po otvoreni,ucitelka ma uz vyvetrane,pohare a flasky pripravene na stoliku. Maju tam cisticky vzduchu a ionizator,kvoli hygiene im rucky neutieraju urerakmi,tie od nas ani nevyzadovali,maju tam take makke papierove obrusky,aj v kupelni. Mala ma citlivu pokozku,ale este sa mi nestalo,aby prisla zaparena,niekedy mi ju este prebalia aj na cestu domov,viem,ze poctivo orebaluju,lebo v skrinke ma kazde dieta svoj balik plienok a sledujem,ze v priblizne rovnakych intervaloch plienky doplnam/dokupujem. Prezliekaju ju aj niekolkokrat denne,ked sa pospini. Dokonca je krajsie ucesana,ako ju donesiem,mne az tak pekne nedrzi hlavicku,ako im,vzdy ma novy uces. Este sa mi rano nestalo,aby som ju doviezla a nebolo tam upratane a cisto,vyvetrane. Najedena je stale,krmia ju polievkou,zvysok uz mala chce sama,ale pozoruju a pomahaju jej,rovnako aj my doma tak. Ked su na dvore,vzdy,ale vzdy maju pitie na dosah deti a vzdy nejake ovocie nakrajane a deti si beru kedy chcu. Takmer vzdy ked pridem,mala ma v rucke nejake ovocie a chrume,a to chodim v roznych casoch. Asi dvakrat som dosla,ked este mali olovrant,tak ma poziadali,aby som pockala,nech sa mala kludne naje,umyli ju,prezliekli a tak vysmiatu odovzdali. Apropo,kym som si vybrala jasle,obisla som ich asi 10,v niektorych bol pristup,ako popisujes ty,iba pri tych jednych som mala ten spravny “feeling”. Kazdy mesiac mame inak “rodicovske” zdruzenie,preberu sa podstatne veci,spoji sa to s nejakou zabavnou cinnostou s detmi,rodicia pokecaju. Napr na dusicky,vyrezavanie tekvic rodicia a deti,v lete grilovacka,na vianoce ozdobovanie stromceka atd atd…mala ich miluje,aj deti tam a aj ucitelky…
@simona20201309 zdrzat komentara si sa mala radsej aj tu…pracovala si az v jednej sukromnej ms a na zaklade toho hodnotis vsetky 🤦♀️
Mne sa nejak nezdal ten model súkromnej škôlky typu deti od dvoch do šesť rokov (ale sú rodičia, ktorí to chvália). Môj syn chodil od roka a osem mesiacov do jasliciek, kde na nich boli tri učiteľky v skupine a síce netuším až tak dopodrobna, ako ich deň vyzeral, ale tak to, čo popisuješ, že by mali robiť, si myslím, že je štandard a malo by to tak byť, aj to som to očakávala, veď preto to boli jasle a preto som za to aj platila. Odplienkovali ho, zaparene nemal nikdy nič, ani mokré plienky predtým, bol najedený, vyspatý a spokojný. Mali kuchyňou na sterilizovanie a umývanie fliaš, keď bol starší, tak mal pohar... viedli ich k samostatnosti, ale tak primerane veku, napr . každé ráno po príchode už syn automaticky utekal k umývadlo umyť si ruky a učiteľka (presnejšie sestrička) bola pri Tom, spievali si nejakú pesničku o čistých rukách a dozorovala to. O rok neskôr išiel do škôlky, práve z dôvodu, že v jasliach by už bol veľký medzi batoľatami, a pri škôlke sme mali šťastie, že ho zobrali akurát do takej, kde sú už menšie deti ako tri roky, ale v samostatnej skupine, nie pomiešané s väčšími deťmi. Takto sa postupne učí a trénuje aj samostatnosť a samoobsluznost, ale nie je úplne ponechaný na seba, keďže akceptujú, že je ešte malý.
@asocial ja si tiež všímam detaily a zase taký pozorovací talent nemusí mať každú mamu zaujíma či dieťa pije, je, chodí na wc, či je teplo oblečené🙂
@luckynat prečo si útočná?robila v jednej možno má kamarátky, ktoré robia v ďalších škôlkach ..
V každej škôlke by mala byť kamera aj v štátnych a potom by sa vyselektovať plevel od zrna
@elizabet173 uff, takže, keď nebudú kamery nevadí, že sa to flaka len, aby tam niekto s deťmi bol?To som nečakala takú odpoveď.Jeden inovatívny riaditeľ v Ba na škole zriadil kamery a skončila šikana s ktorou si nevedeli rady
Dajte si dieťatko do jasličiek, tieto požiadavky ktoré ste napísali sedia na jaslickovsky režim..škôlka je už o samostatnosti..A viac menej s odplienkovanymi deťmi.
@luckynat zdržať komentára sa môžeš aj ty... áno ja v jednej súkromnej a keďže mam 10r vyštudovanu pedagogiku a ďalších pár rokov praxe, ver mi, že mám kopu kamosiek (spolužiačky zo SŠ, VŠ, kolegyne, bývalé kolegyne....), ktoré v tých súkromných učili tiež. Len jedna jediná pracuje stále v súkromnej, aj to preto, že je s riaditeľkou jedna ruka. V tých súkromných ms sa učiteľky striedajú ako na bežiacom pase. Malo kto tam vydrží dlhšie.
@luccija ja som tiež za kamery. Absolútne by som s tým nemala problém. Absolútne. Prečo by mi mali vadiť? Naozaj by mi to nevadilo, práve naopak. Rodicia by konečne mali možnosť vidieť, ako sa ich dieťa skutočne správa.... (,,Môj Miško toto určite nemôže robiť, on je anjelik 😅")
Práveže by mali byť povinne, aby sa predišlo zlému zaobchádzaniu s deťmi. Bezpečnosť detí by mala byť na prvom mieste. Obzvlášť v tom veku, keď sú také zraniteľné a častokrát ani nevedia, že sa deje niečo zlé, nie vždy to vedia doma povedať.
U nás v sukromnej škôlke majú kamery v triedach, ale ak je nejaký konflikt, alebo čosi idu rodičom ukázať, nie sú verejne dostupné, každopádne mne 2ročnu za polroka odcumlovali, odplienkovali a ešte aj naučili spať bez kočara, ja mám doma za polroka hotové decko 😅 môže sa vydávať
za mna sukromne zariadenie uz nikdy. 500e a uroven ziadna za tie peniaze. recenzie na nete suprove. ucitelky fajn. ale tiez som bola svedkom viacerych zaujimavych objavov a situacii. deti ktore si formickou naberali vodu z mlaky a pili ju, chlapec tak 2r padol z celkom vysokej preliezky, nastasie mal zimny overal ucky si to vsimli, tak za dobre tri minuty, co plakal ani nevedeli, co sa stalo, ani neriesili. spinave serble pohadzane v sprche na kope, smrad od mocu na koberci v triede (fakt priserny), dieta 2r v zime so zle obutou topankou bez rukavic.. a topka bola ked sa vymenila riaditelka a zobrali tam z cirkevnej nejaku beezdetnu strigu.. raz som nieco zabudla a nabehla necakane do triedy a decka vystrasene stali pri nej bez slova a pohybu, tiez raz som ju uspoza dveri pocula akym tonom sa rozprava s detmi v style dolores umbridge.. ale s malymi jaslickarmi to bolo fakt cez, hlavne, ze mala kriz na krku. hoci boli tri ucitelky na triedu, byvali tam tak max dve. a najviac ma bavil nejaky maly zmrd, co si s nim nevedeli rady a mlatil vsekty deti za radom (samozrejme to nebolo az take zle, ked som na to upozornila) hoci som bola svedkom ako len tak prisiel k druhemu chlapcovi a dal mu bombu bez dovodne po hlave. veruze to bola moja prva staznost v zivote, co som vtedy pisala. statna skolka nebe a dudy oproti tomuto. ked si na to teraz spominam, az to vo mne vrie, ale ucitelky to pekne zakryvali. fotecky, aktivitky, pochvaly..
@kittykat22
@cherrystone opakujem - nie je skolka ako skolka, ci uz sukromna alebo statna. Mali ste “smolu” ze ste narazili na zlu sukromnu, ja mozem pisat negativne litanie na nasu statnu …
@kittykat22 vies o tom ze existuje nieco ako “siet skolok” v ktorych ak je zaradena aj sukromna skolka tak musi splnat rovnake standardy ako statna? Moje dieta do statnej ani nenastupilo aj ked bolo prijate, odchodilo si 4 roky v sukromnej a druhe dieta bude takisto v sukromnej. Teraz statnu nejdem ani skusat a uz vobec nejdem riesit jej stav a pristup s mestom atd …A minochodm do nasej sukromnej chodi 2x rocne logoped, takisto oftalmolog, “zubkova vila” , fyzioterapeut, niekolko uciteliek uz bolo vyhodenych (aj hodinove vypovede) lebo nesplnali standard ktory si skolka stanovila, aktivity nejdem ani rozpisovat a to skolka nie je ani zaradena do siete skolok, sami si stanovili vysoky standard a dodrziavaju ho
@kittykat22 a este doplnim “ze jedlo musi mat standard” tak v statnej skolke davat detom kupovany puding na olovrant lebo ako mi bolo povedane “ kto by tu poobede potom umyval tie hrnce a misky” je naozaj standard ktory detom dat nechcem. V sukromnej robia cerstve smoothy ….
Dakujem vsetkym maminkam na reakcie, obzvlast tym, ktore sa drzali temy. Velmi ste pomohli. Naozaj som vahala ci je toto u nas standard, ci dieta radsej nezverit opatrovatelke. Nevedela som, ci sa na Slovensku da najst nadstandardna denna starostlivost pre 2 rocne dieta, alebo skrz to, ze nieje az taky dopyt pre mensie deticky, tak standard pokulhava. Vdaka vam, som skusila obehnut este dalsie zariadenia a myslim, ze sme nasli to prave. V jednom to bolo ono. Bol to uplne iny pocit, uz po prichode sa ucitelky predstavili mojmu synovi, nielen nam. Boli sme tam asi hodinu a pol a videla som, ako sa inych deticiek bezne pytaju ci im pomozu, alebo to zvladnu same. Toto je podla mna spravy pristup k samostatnosti, dietatu davam priestor, ale ak to nedokaze, tak pomozu, vysvetlia. Ucitelky boli cely cas na kolenach pri detoch, nedohliadali na ne iba z vysky. Laskavo im vysvetlovali situacie, ktore sa odohravali, napr. ze sme prisli my. Pohare na vodu boli pekne v triede, priestory krasne, ciste, vonave. Moj muz, ked to videl, tak zahlasil, ze “toto je naozaj skolka, kde budu dieta aj rozvyjat, nie iba dozerat, aby prezilo do 5tej. “ Ja som mala pocit, ze tam s detmi nieje ucitelka, ale niekto z rodiny. Este raz dakujem maminam co pisali, ze toto naozaj nieje vsade standard. Nemala som s kym porovnat a Vase reakcie mi dodali nadej, ze ma zmysel este dalej hladat. Predtym sme navstivili iba 2 sukromne, lebo som hladala zpomedzi skolok co su relativne blizko a iba tieto dve brali. Zjavne to bola chyba.
Rozumiem aj negativnym skusenostiam, ja sama mam z tej prvej skolky velmi, velmi negativny zazitok, to co som pisala boli iba vseobecnosti, konkretne situacie a spravanie k detom pocas dna boli este horsie. A naozaj si myslim, ze ta predosla skolka je horsia ako vela statnych. A to bola aj tato sukromna zaradena do sieti skolok. Mali v chodbe na nastenke vsetky papiere. Naozaj jediny rozdiel medzi zlou statnou a zlou sukromnou je len v tom, ze sa tam plati.
@simona20201309 co si nebola takato husta v tej druhej diskusii? 😅
@stormie to čo si napísala je úplný štandard v štátnej MŠ (spolupráca s logopedmi, psychologmi, fakultou športu, fakultou zdravotníctva, knižnicou, plavecký výcvik, korculovanie...... besedy, exkurzie, akcie, sútaže,...)

@elizabet173 ako áno, určite nie je takých sms veľa, ale stačí pár a robia zle meno všetkým.