Je zlé, ak dieťa nastúpi do škôlky ako 4-ročné?
Teraz prebiehajú zápisy do škôlky.aj u nás.s manželom sme sa dohodli, že dcéru nezapíšeme.bude mať 3 v novembri.ale je ešte dosť na mňa naviazaná.zatiaľ nejaví záujem o deti.dohodli dme sa, že ešte ostane doma.no narážky ľudí, že sme čudní, my ju neviene tak doma rozvíjať ako v škôlke nebude mať kontakt s deťmi atď...je zlé ak nastúpi dp škôlky neskôr?ako skoro 4 ročná?fakt o veľa príde ako sme si vypočuli?
samozrejme, ze o nic nepride. Ani nie 3 rocne dieta nejaka extra priatelstva "neuzatvara" a kolektiv jej mozes nahradit aj inak. Moja predskolacka chodi do skolky len v pondelok. A aj to len preto, lebo maju hudobnu a to si nechce nechat ujst. Kamaratku tam ma ale ta tiez chodi len sporadicky a v skolke aj ak nejak om vzdy do ich hier niekto "skocil". Takto sa stretavaju mimo skolky a jej mama a ja tiz obcas dame kavicku.
Moj isiel ako 3,5 rocny. Tiez som bola za najhorsiu matku na svete. Pricom je februarovi a rok predtym by ho do skolky nevzali. 😄 A dnes? Vecne doma chory, alebo mi ho poslu domov s dvojitym zakaslanim s tym ze " ved maminka doma ste, tak si ho nechajte doma".
Takze vase dieta o nic nepride. Aspon sa vyhnete zbytocnym chorobam a uzijete si svoje male velke babatko. A nemusite stale behat hore dole. Nic specialne v skolke zatial nerobia a ucitelka sa nema cas tak kazdemu venovat ako mama doma svojim detom.
Ani ja nedavam dieta do skolky, tiez novembrova. Tiez mi kamaratka vravela, ze ona ma nechape a ze skolka by ej dala viac, ako ked bude doma (dcera je sikulka, vie mnoho veci, co ani vediet nemusi, podla mna o nic nepride).. ja vravim ze to iste nie je prva ani psoledna nekonvencna vec, ktoru som urobila. Argumentujem tym, ze dieta bude aj tak o rok dlhsie v skolke, kedze mu zle vychadzaju roky a dalej ze keby bola aprilova a ide az v septembri, tak sa nikto nepozastavuje nad tym, preco AZ v septembri. Za mna to bolo jednoznacne rozhodnutie, ak moze byt dieta doma, ak ma s kym byt doma (ja do prace nestupujem a uz sa tesim), tak do skolky zatial nepojde (u nas minimalne do januara dufam, mozno az do dalsieho septembra). Hlavny bod pre mna je ze JA si to neviem predstavit, podla mna je na to este mala proste, viem, ze by to nebolo bez placu a pokial nemusim, tak to zatial absolvovat nechcem a pre mna je to aj akurat dostacujuci dovod 😄
Na toto nie je spravna odpoved :D moze aj nemusi prist o vela, vsak sprav si tak ako si myslis, a to, co z tvojej dcery vyrastie bude tak ci tak len tvoja vizitka. Nikto nema vestecku gulu, ci je tvoje konanie spravne alebo nespravne.
Pochybujem, ze ti tu niektora bude pisat, ze lutuje, ze nedala dieta do skolky + velakrat je to prave matka, ktora sa nevie odputat od dietata.
@autorka Čudní sú tí, ktorí majú takéto blbé narážky. Nikde nie je napísané, že každé dieťa by už malo v 3 rokoch chodiť do škôlky a že každé je na to v tomto veku psychicky pripravené. Práveže veľa detí na to ešte v 3 rokoch nie je psychicky pripravených, čo tu na mk často potvrdzujú učiteľky. Vy rodičia najlepšie poznáte svoje dieťa, tak sa nenechaj zneisťovať cudzími ľuďmi.
Ty dcéru poznáš najlepšie, tak urob ako uznáte za vhodné a nikomu nemusíš nič vysvetľovať.
Moja dcéra by prišla o veľa ak by sme ju do škôlky nedali, išla ešte pred tretími narodeninami. Ona mala deti veľmi rada, rovnako aj všetky spoločenské aktivity, krúžky a pod. Jej škôlka veľmi prospieva a chodí veľmi rada.
Ja by som to možno aspoň vyskúšala, dopredu nevieš či sa jej tam nezapáči.
@kapanek1 veď toto...tie choroby nám nechýbajú...
@anavixy u nás by bol tiež plač, to viem iste.tiež mi príde ešte malá a nepripravená na škôlku.tiež rozmýšľam, že buď od januára alebo na ďalší september
@cyberk ja by som sa odpútala.tým, že je príliš aktívna by mi prospelo byt aspoň pol dňa bez nej
Ale keď vidím, že nechce ísť ani k babke bezo mňa tak tam by zatiaľ trpela.za rok sa môže veľa zmeniť a dozreje...
@dzejny656 nejaví zatiaľ záujem o deti.skôr ide k väčšim deťom ako rovesničkam...čo viem isto, plakala by tam...nemyslim, že už je pripravená na škôlku...
tie choroby si na vas pockaju. Ale staci uplne, ked das dieta do predskolskej, co je u vas na SK povinne. Len sa musis dietatu venovat. Tablet, mobil a TV nestacia, ako si vela rodicov myslli- "naucil sa z youtube".
Tiez nedavam syna, on je sice augustovy, ale zatial sa nejavi, ze chce ist medzi deti a ja rodim za chvilu, takze tak ci tak budem doma s mladsou, moze ostat s nami. Avsak ja som prihlasku podala, ak by som chcela niekedy cez rok ho dat, u nas by sa so mnou bez prihlasky nikto nebavil
sprostost jak mraky. Tie nazory tvojich znamych. Nastup v 4 rokoch je uplne v pohode, pre niektore deti priam ideal. 3 z mojich deti, isli ako 3 a par mesacne, dcera mala takmer 4. A prave u nej mi to prislo,ze je to ten spravny cas. Mne sa zda 3 roky aj malo.
Toto je len môj názor: vy ste na dieťa viac naviazaná ako dieťa na Vás… vy ste to spôsobila, že je plačlivé a nikde nechce bez Vás…ja si myslím, že škôlka je najlepšia inštitúcia na zdravý vývin dieťaťa… učiteľky sú pedagogicky, kroje poznajú metódy ako formovať dieťa a rodič aj keď sa na hlavu postaví nedá mu to čo škôlka. Choroby si vás počkajú, ale neminú. Je to vaše dieťa a vaše rozhodnutie…moja dcera išla keď mala 2 roky a 9 mesiacov a ani raz neplakala! Ja som sa tešila, že ide a som to preniesla na ňu…ide to aj bez plaču ale na to ju treba pripraviť
Moja bude mat v septembri 4.5 a nezapisem ju ani teraz. 6rocna mi chodi do povinnej predskolskej teraz, takze viem, co skolka obnasa. Isla prvykrat v 5.5roku a bola za exota ale tak ti poviem, ze bremeno mojho rozhodnutia znasam len a len ja... nikto iny 24/7 s tymi deckami nebude, ani im nebude robit program...
Nebude mi chybat: ranny rozvoz a ranne vstavanie, chystanie, vyzdvihovanie za kazdeho pocasia, skolkarske choroby , hadky so spoluziakmi, ona ma sotila, buchla, skarede slova stade nosia...
U nas sa plati 50 euro skolne, 50 euro strava (nepredskolak). Takze usetris 100 eur mesacne. Aj ked teda nebudes mat prijem z roboty. Hoci ja napr. robim na dohodu z domu vo sfere IT popri deckach a par stovak domov prinesiem aj popri RD .... ja viem, nema kazdy taku moznost. Teraz som na RD s 15mesacnym
Moja pojde do skolky ako 3,5 rocna. A tiez som pre vsetkych divna. A uz mi je to jedno. Aj tu na MK ma zhejtovali ze preco som ju nedala do skolky v septembri ked mala 2,5 roka. No nehrozi. Bohate jej bude stacit chodit 3 roky do skolky. Syn starsi to tam neznasak, vkuse reval.
Aj moja zacala chodit do skolky ako 4 rocna, o nic neprisla.
Moj tiez nastupi teraz 1.9. A 17.9.dovri 4 roky
@yanni chcem skôr ako do predškolskej.ak by išla už teraz bola by v škôlke 4 roky.keď pôjde budúci tak 3 roky.netvrdim, že nikdy nepozerá TV, ale venujem sa jej.
@majlo1234 ja som nedala.ak bude iba jedna trieda, nevezmú ju.vezmú staršie.ak budú 2, nebude to naplnené, vezmú aj v priebehu roka.
@misana84 ona nie je plačlivá.ale v škôlke viem, že by plakala.beriem je to váš názor.ja mám na to iný názor
Ja som isla az ako 4.5rocna a nijako ma to nepoznacilo. Nastup bol uplne pohodovy v tomto veku - prisla som do skolky, pozrela som sa, kto mi je sympaticky, oslovila som a zacala som sa hrat 🙂
Moj isiel 3 mesiace pred 3. narodeninami, teraz ma 4.5r a vacsinu casu je doma chory. Takze jeho rozvoj je aj tak z vacsej casti na nas a mam pocit, ze jemu to takto aj vyhovuje. To skor ja by som sa uz potrebovala viac rozvijat a nebyt stale doma 🙂 Podla mna je v pohode aj ak niekto da az do predskolskej.
Áno vy hľadáte v diskusii utvrdenie, že robite správne. A ako viete, žeby plakala keď nie je uplakaná? Možno by vás milo prekvapila a bola by tam šťastná. Keď dospeláci robia zo škôlky strašiaka tak jasne, že dieťa sa boji…dnes je kult dieťaťa, uvidíme časom ci je to správne 🤷♀️
Vec nazoru.
Zamna da skolka vela. Socializacia, spravanie sa v kolektive,team player, prejde si chorobami, priatelstva/ano moje maju od jasli kamosov , zamna necakat do 4-5 rokov….
@biglovemom suhlasim, ja keď vidím svoju 4 ročnú akú má partiu, ako sa objímajú, idu sa ešte hrať po škôlke na ihrisku, čo všetko vytvorí v škole a má hlavne režim, na ktorý je už zvyknutá…je to super. Toto je základ do života mat nejaký návyky, povinnosti, vzťahy a sa veľa naučia. Som učiteľka a nikdy by som dcére nedala to čo v škôlke. Samozrejme veci čo má mat z domu sa uci zrkadlovanim( environmentálna , finančná gramotnosť…) ale sú veci čo sa naučí tam( mna by take aktivity ani nenapadli)
@misana84 ano take tie prve zaklady, lebo potom skola pride…
Ja som sa tesila ked sli do jasli (nie nechcela som sa ich zbavit 🤣) ale tesila som sa tomu co vsetko sa naucia,socializacia(i ked byvame vo velkomeste) a proste vsetko dokopy…
Najväčšie plus prečo ju nedať do škôlky sú choroby. Ja som môjho dala od troch rokov a veľa si škôlku neužil pre choroby. Pre choroby sme nemohli skoro nikde chodiť a to bolo tiež zle.
@mariazatkova ale čím skôr si tým prejde tak tým lepšie, nie? U nás je to úplne bez chorôb až po vytiahnutí mandlí…a som rada, že vďaka tomu sme prisli aj na to, že veľmi nepočula.som neverila ale od februára je každý deň v škôlke…
@misana84 poznám si ju najlepšie a viem, že by to bez plaču nebolo.do škôlky ju dám.buď v priebehu roka alebo od budúceho septembra.to bude v škôlke 3 roky.

Vobec o nic nepride 😊 starsia sla ako 4rocna,a aj to bola viac doma ako v skolke...mladsiu som dala ako 3rocnu,aj ked som nemusela,a obcas mi to je luto,je este malicka a nezvlada az tak dobre skolku ako som si myslela,cize tiez je casto viac doma ako v skolke..a o nic neprichadza 😊