Jedna učiteľka na prechádzke so 16 deťmi
Ahojte milé mamičky, mám troška strach. Moje dieťa nastupuje od septembra do škôlky. Ale keď chodím vonka a vidím jednu učiteľku so 16 deťmi je mi zle. Ako môže jedna učiteľka vonka na prechádzke zvládať toľko detí. Moja dcérka je v období, že vôbec nepočúva, odtrhne sa z rúk a je schopná vyletieť na cestu. Vôbec nepočúva keď niečo hovoríme. Sa bojím, že sa jej na prechádzke môže niečo stať. Keď je tam len jedna. Všade dookola bezdomovcov. Predsa je to 3 ročné dieťa a môže urobiť hocičo. Je nejaký zákon , ktorý prikazuje , že na jednu učiteľku musí byť daný počet detí? Alebo koľko učiteliek musí byť na 16 detí? a najlepšie je keď tá učiteľka telefonuje a nekuká na deti. ďakujem
@rencakm ja som učiteľka, mám kamarátky aj v iných materských školách, takže viem, ako to bohužiaľ niekedy v niektorých MŠ funguje....neísť von tri dni po sebe je hrozné, ale keď je po týždňovom daždi a na dvore okrem jedného chodníka nie je žiadna spevnená plocha....riaditeľka sa môže aj potrhať, ak nemá ľudí, spojiť triedy tiež nie je riešením, ak je v každej napchatých 26 detí a z tých chýba päť....nie je to štandartná situácia, ale viem, že sa stáva, málotriedne MŠ sú ňou ohrozované častejšie, napriek tomu sa zodpovední tvária, že je všetko v poriadku. Nie vždy a nie všade.
@natalym áno, ale jedna doobeda a jedna poobede🙂
@zabinka8660 urcite chodia dve a neboj sa maju to pod kontrolou 😉 Každá jedna je si vedomá,že je jednou nohou v base podstate a deti poslúchajú viac ako svoje maminky doma🙂
@zabinka8660 nemusis sa hrabať v zákonoch. Stačí sa informovať v škole, v prevádzkovom poriadku je to upravené podľa platnej legislatívy. Ale teší ma že sa nad tým pozastavujes. Aspoň niekto. Aj o takéto veci by sa malo bojovat v štrajku. Počet detí na učiteľku je neúnosný. Práve preto, sú deti vystresované, práve preto sa im učiteľky nemôžu venovať tak ako by si rodičia predstavovali...
A konkrétne k tvojej otázke, s predskolakmi (4-5) môže ísť sama aj s 25 deťmi. S najmenšími nie, môže ísť s nimi na dvor, alebo sa to rieši aj vypomocou nepedagogických zamestnancov (napr. upratovačka...).
@mariuskaa ja keď som mala drobcov a riaditeľke som navrhla takúto pomôcku (ze ju aj usijem ak nie sú peniaze), poslala ma dokelu, že "jej sa to nepáči" ze deti sa vedú ako teliatka, a musia sa naučiť vodiť za rúčky. Samozrejme pani riaditeľka na prechádzky nechodila, vždy poslala na výpomoc upratovačku. A prvé mesiace som neriešila len dopravnú situáciu, jamy na chodníku... ale prichadzala som o nervy, aby sa deti držali za rúčky, neodchádzali iným smerom (aj vo dvojici), jedna na sever druhá na juh, alebo keď sa začali hádať kto sa s kým bude a nebude držať, lebo je, alebo nie je jeho kamarát 🙄 takáto pomôcka aspoň na začiatok veľmi pomôže zachovať pokojnú atmosféru na prechádzke
@papricka33 presne tak..hlavne v prve tyzdne ci mesiace je to velmi dobra pomocka.
@barbiena môžem sa opýtať ? Dcéra chodí do škôlky.....v marci bude mať 4 roky......len máme problém že mi ju hneď ako začal rok zrušili z celodenky na poldenku.......z dôvodu že je málo postielok.......pritom viem že postielok je aj napriek tomu viac lebo stoja minimálne vždy 4 na chodbe keď chodím po dcéru na obed.......v škôlke sú dve triedy.....jedna predškolská a škôlka.......otázka koľko detí je na jednu učiteľku a koľko postielok je kapacita na jednu triedu?

@timea7 Tak vtedy deti nemaju ist na vychadzku, ostavaju na sk.zahrade,prip.spoja sa dve triedy a spolu ucitelky zabezpecuju dozor, ak ostane len jedna ucitelka na triedu, od toho je riad.,aby to riesila, ked nastane takato situacia. Poznam take situacie,ale zase to nebyva casto a vtedy sa robi nahradny program pre deti.