icon

Kde robím chybu vo výchove dcéry?

junova
27. okt 2014

Mám 5 ročnú dcéru. Doposiaľ s ňou neboli problémy, minulý rok sa mi narodil syn a ona ho pekne prijala. Problém je v tom, že je neposlušna, všetko jej musím opakovat 10 x a až keď zvysim hlas ma posluchne. Keď ju vyhresim, rozplače sa. Keď sme na ihrisku a deti sa nechcú hrať ako chce ona, tak sa rozplace a odíde od nich. My s manželom ju nebijeme, len jej dávame tresty ako zákaz pozerať rozpravky, nekúpime jej maškrtu a tak. Keď je dobrá, chvalime ju. Ona je inak milá, pomáha mi, s bratom sa pohra, je veselá. Ale ako u nej získať prirodzenú autoritu bez vyhrážania a trestov? Známi hovoria, že som na ňu príliš mäkká. Ako ju správne vychovavat?

stano4000
28. okt 2014

@junova deti niesu hracky na gumicke, niekedy neposluchaju lebo maju vlastnu osobnost.... je problematicke ak sa s tym rodic nestotozni... aj mne vadi ze moje dieta si ide tvrdohlavo za svojim, ale zase mamina ho naucila aj pocuvat co sa mu hovori, a on naozaj pocuva ked mu clovek chce vysvetlit a porozpravat sa s nim... ked si vsak treba dupnut lebo je potrebne nieco urobit a ist, ja nemam problem znervozniet a zhucat po nom.... je to proste zase moja osobnost... snazim sa vsak nezabudnut ze je to male dieta, a ze nieje pajac na gumicke... niekedy staci chytit a poriadne stisnut a najst si pat minut na rozhovor a vysvetlenie... drzim palce!

junova
autor
28. okt 2014

@leanax presne to iste mame aj my doma, su ako dvojnicky

katka1981
28. okt 2014

@junova, oduvanie je normalne, ved aj v puberte je to bezne, mozno aj ty si taka bola, ja ano. Ale urobili sme jeden velky krok, len chcem vidiet ze sa to opakuje, tak sa nebudem chvalit, aby to nebola len nahoda.

katka1981
28. okt 2014

@junova, ze si sa ty prisla pochvalit, aku mas dobru dceru ? 😀 Ja sa inak zacinam snazit vnimat dceru ako pubisku, lebo takto ju pochopim skor, na to obdobie si pamatam, je to lahsie. Jedine co neznasam, je vreskot bez priciny, to ozaj vtedy som zuriva uz aj ja, takze sa snazim maximalne ovladat.

junova
autor
28. okt 2014

@katka1981 Prišla som sa sťažovať a skončím pochvalami🙂 Aspoň vidím, že to nie je ešte také zlé a mám normálnu predpubertalnu dcéru🙂

katka1981
28. okt 2014

@junova, nie, to nie je predpuberta, to je iba vzdor. Predpuberta pride okolo 8 roku. Naozaj ju mas uuuuuuuuuuplne pohodovu.

siska53
28. okt 2014

@katka1981 boze! To je este aj predpuberta??? Nas maly ma podla logopedicky druhu fazu vzdoru,akoze uplna normalka,ani nezdvihla oci (prve dva razy na zaciatku strajkoval chvilu) a teraz sa dozviem este o predpuberte.
To sme aj my mali?

lienka434
28. okt 2014

@junova skus si precitat nejake knizky o vychove deti,citam jednu Muzi su z Marsu,zeny z Venuse a deti z nebe tam presne pisu ako s detmi hovorit,kedy a co si myslia,co robime sprave a co nie,pisu tam aj o tom preco musime 10xzopakovat.Ja si na rovinu priznam ze za chyby vo vychove nesieme nasledky aj ja aj manzel,sme povahovo rozdielny a jedname tak ako nas to naucili nasi rodicia a oni zase ich,ak chceme zmenit myslenie a chovanie nasich deti musime sa zamysliet co robime my,ako sa spravame doma my,a co od nas deti kopiruju.

junova
autor
28. okt 2014

@lienka434 Ďakujem, prečítam si, keď budem mať čas. Ja sa snažím vychovavat inakšie ako vychovávali mňa. U nás boli často bitky, keď sme neposluchali a ja chcem mať láskavu vychovu. Ale by tiež prirodzenou autoritou. Je to fakt náročné.

junova
autor
28. okt 2014

@siska53 Ja len žartujem. Viem, že je to obdobie vzdoru. A ja som nemala ani poriadnu pubertu. Len by som vyskúšala búchat dverami a oduvat sa, varecha by mala robotu.

siska53
28. okt 2014

@junova mna drzali na kratko.. Nebili velmi,len vynimocne,ale nejak najma otec bol tak nejak prisny,ze sme ani nepipli..aj teraz vie byt neprijemny..a to uz ja tiahnem k 40! Teda do toho "zombie"veku. 🙂

junova
autor
28. okt 2014

@siska53 Keď mama začne kričať aj teraz som v pozore ako kedysi. Vie byť nepríjemná, ale.to je na inú debatu. Otec ten na starobu skrotol.

lienka434
28. okt 2014

@junova suhlasim s tebou,je to narocne,skus 10-15min.denne z knizky je aj na nete a raz dva ju budes mat precitanu celu,urcite tam nieco najdes.Pisu tam prave aj o minulej vychove.

helencek
Autor odpoveď zmazal
siska53
28. okt 2014

@helencek to je z inej diskusie,kde jedna mamina tak nazvala zeny po 40,ze zombie,vyprovokovala ju taka ina,co ani 30 nema a nas uz povazuje za osoby na odpis a mne sa to zapacilo. Odteraz si zo seba budem robit srandu,ze som zombiematka.🙂)

gretula1975
29. okt 2014

@junova vychovavas svoju dceru dobre.jej chovanie podla mna je tym ze ma surodenca a ziarli.to je vsetko.skus sa vzit do nej.neviem kolko bola jedinacik a ok prijala surodenca krasne ale aj tak.je to malee dievcatko ktore len ziarli.stale sa snou rozpravajte o tom ze ju tiez lubite ale ze surodenec teraz potrebuje viac pozornosti ako ona lebo on je malicky a tak.....neboj ju to prejde ked zisti ze mamina aj ocino ju miluju tak isto ako surodenca.

katka1981
29. okt 2014

@siska53, neriesim co sme mali my alebo nemali, nic mi to nepomoze 😀 Ale po dnesnom rane menim nazor, ideme na knihu 5 dni kt. zmeni nase dieta 😀

siska53
29. okt 2014

@katka1981 aj tu mam nacitanu. 🙂
Tak nech pomoze.
Vo vsetkych je ale to najdolezitejsie asi pevne a jasne hranice.trvat na svojom,dat pocitit logicke dosledky(bez hnevu) a trpezlivost a laska,laska,laska. 🙂
Ale je to tazke,to by jeden nepovedal.

00matula
22. nov 2014

@junova akoby som o mojej malej citala..prave som si riadne poplakala, co mi dnes prieky cely den robila..ale tak velmi ju lubim..xkrat opakujem oblec sa, ideme na nakup..miesto toho sa ide hrat s vozikkm co ma doma..inokedy velmi poslusna obcas velmi nezbedna, ale srdiecka a pusinky mi posiela stale, a ze mami?mozem ti daco povedat?ze ano laska? Ze ja ta velmi lubim..a nebud na makko z nej..ale ked poviem uprac si izbu, tak je zrazu velmi unavena a chce spat..a pritom sa hra alebo dalsi hodinu lezu v posteli a vykecava a ze jej sa spat nechce..tiez je urevana,od malickateho malinka, uz v kociky ako novorodenec nechcela lezat a rucala akoby ju z koze drali. Presne tak aj na ihrisku ak s nou nechceli deti hrat to velmi zle znasala , pritom sa teraz len zduva a nafukuje..
rozmyslam, ze zajdem za psychologickou,ci je to normalne.

siska53
23. nov 2014

@00matula moj maly tiez dakedy vymysla,ze on nejde a pod. Ak to je nutne (lekar na konkretny cas skolka),tak ho obleciem,aj ked sa natrapim a nejak prosto ist musi. Ak to nie je nutne,len,ze sa ide von,tak sa oblecieme (ja,dcera),rozlucim sa s nim,poviem mu,ze nech zatial povysava,ci utrie prach a bez emocii otvorim dvere. Tak to sa spamata a oblecie sa.

Co sa tyka upratovania,no..tak jednak som vyrazne obmedzila hracky,jednak mu nastavim cas,dokzdy s amoze hrat,a potom uz nastava vecierka,teda odlozit hracky (tak zas pomozem),vycikat,pyzamko,zuby...
Ked si nechce odlozit,tak mu poviem,ze nerucim,kde a ci ich rano najde. Lebo ich dam na starost Hrackopracovi a uz od neho bude zalezat,co s nimi spravi. Nevravim,ze je to idealne,ze upratuje ako najaty (to skor dczrka ochotnejsie),ale trochu to pomohlo.

A pomaha aj to,ak ho dopredu upozornim,ze bude zmena-ze ak pridem 2.x,pojdeme uz domov z ihriska napr.

Inak moja segra si tiez nechcela upratovat hracky,vzdy ju rozbolela hlava. Teraz? Na poriadok jak dabel.

egiginka
23. nov 2014

@junova ... ja mam 10 mes a je tvrfohlava po manzelovi,).. ked jej nieco poviem nevh spravi, ani za svet... ( su to ukony daj papa, zatapkaj)... proste jak manzel... mozem sa aj rozpucit, ale on to neurobi, musi jefine od seba a logicky si to sama v hlave odvovodnit.... skusila by som sa jej do hlavy pozerat, dat jej viac samostatnosti, viac dovery.... a je to inak v 5r uplne normalne taketo vzdory,,, dieta objavilo vlastnu hlavu, vlastny svet, netreba to podcenovat, ale tym si prejdu vsetci rodicia a ze je citliva ??? kazdy je niaky !!!... skuste si pozriet vstahovu vychovu, napr knizku Koncept kontinua... podla mna sste super mama,,, dieta nema byt podla vstahoveho rodicovstva tvrdo trestane ani tvrdo na dieta!!! mozno deti zo strachu posluchnu, ale neskor sa ten strach prejavi inde:(...

junova
autor
23. nov 2014

@00matula Ak pôjdeš k psychologicke, daj vedieť, čo ti povedala.

junova
autor
23. nov 2014

@egiginka Ďakujem, snažíme sa ju vychovávať láskavo, používame aj vzťahovu výchovu, nebijeme ju. Už je to lepšie. Vždy keď som chorá, alebo smutná, vyciti to a snaží sa ma potešiť, prikryva ma, meria mi teplotu. Je to moj poklad🙂

00matula
23. nov 2014

@siska53 nieco podobne ak nieje v skolke a nechce ist s nami riesim aj ja, ale uz teraz pomenej, ale vzdy som povedala,ze ok, zostan doma, my ideme von..a zavrela som dvere zvonka..🙂 hned si to rozmyslela..teraz uz rada chodi von, len zrovna ak ponahlam dakam, tak ma koooopec casu..🙂
Ale ze chalani su trochu horsi ako tie baby, aj co sa tyka poriadku...aspon tak som pocula..🙂 Moj narobi taky binec, ze mi je az do placu, hihi..😀 tiez som vela hraciek pohadzala do krabic a na skrinu, a mala mi este aj podakovala..🙂
Inak moj chlap robi presne to iste co aj nase deti, tak viem odkial vietor fuka... 😝 😀
Vcera sme sa trapili do 22h a dnes je ako vymenena, aj upratala, aj poslucha, ale su dni, ked sa idem zblaznit co ma tak vytaca..ako pubertiacka

00matula
23. nov 2014

@junova no ak pojdem, tak ti iste dam vediet. Dnes ma jeden z lepsich dni, aj si upratala, ale to asi preto,ze tatino je na sluzobke, a na obed som robila pizzu, a ze ked nezje polievku a neuprace izbu, tak pizza nebude..to zabralo...ale vcera nepomohlo ani ze jezisko a ani mikulas nepridu..ma na salame... 😠
Revala stale a za vsetko.. ci je to aj tym pocasim asi...
Dnes som sa s nou este rozpravala o skolke, ze tam nechce uz viac chodit, ze sa jej tam nepaci atd..a nakoniec ze ak by nechodila do ich triedy- kde su deti 4-6rocne ona a este 3 dalsie deti su 4r a ostatny su predskolaci, tak by aj chodila, ale nechce chodit do ich triedy, lebo sa s nou nehraju- co zas nemozu, ked deti robia slabikar atd...co som sa tesila,ze ju potiahnu, tak pravy opak..som jej musela slubit, ze sa porozpravam s ucitelkami a skusim ju premiestnit do triedy s rovesnikmi, ze tak sa opat bude tesit na skolku. Ak sa zasa bude zduvat a plakat, tak smer psychologicka....

junova
autor
23. nov 2014

@00matula Naša tiež nechce ráno chodievať do škôlky, že sa tam nudí. Ale keď už je tam, je spokojná.

00matula
23. nov 2014

@junova nasa rada chodila, tesila sa, len ako boli prazdniny* chcela ist aj cez prazdniny- tak bola v triede s 2-3r detickami a potom isla po 2t choroby naspat do skolky k svojim 4-6r detom a uz plakala...dnes sa mi priznala, ze tam sa jej nepaci a chce chodit vedla k 4-5r detom, ze tam sa neucia ako jej spoluziaci, a viac sa hraju...v tej triede 2-3r mali taku interaktivnu tabulu a na nej si kreslili a v ich triede riesia len slabikare tak sa jej prestalo pacit tam..predsa len je medzi nimi najmladsia, ked vacsina deti uz bude mat 6r...ved uvidim, co bude tento tyzden

junova
autor
23. nov 2014

@00matula No tak držím palce, aby sa mala dostala do inej triedy.

monicka28
2. dec 2014

@jankaroy
@junova
niekedy je kritika od najblizsej rodiny najlepsia. nemozme my tvrdit ze sa sprava normalne ked sme malu nikdy nevideli.... ak uz takto reaguje okolie, zrejme je na tom nejaka pravda. ak si sama priznas ze s na nu makka, tak mala by si to zmenit... Nie pre tvoje okolie, aby bol svagor kludni, ani nie mozno pre teba, lebo je tvoja dcera a budes ju lubit akukolvek, ale pre NU samu!!! rozmaznane dieta to ma v zivote velmi tazke. okrem toho, ze na 5 rocnu slecnu je to uz ,,hanba" plakat za kazdu hlupost, tak ona to bude mat tazke aj v zivote. Nikdy sa jej nikto risposobovat nebude, v skole jej nikto nebude opakovat prikaz 10x. a ked bude mat 15r... nepomoze ani 100x ... hovorim to naozaj zo skusenosti. deti ktore boli rozmaznane a rodicia ju za vsetko ospravedlnovali, tak neskor prisli dost velke problemy. Aj to ze nechcela dat malemu hracku a z trucu sa zavrela do izby a tam plakala je jeden zo signalov, ze na skolu urcite este nie je zrela (aj ked za rok sa este moze vela zmenit) z toho co pises, zda sa mi ze ma problem sa prisposobit. Pozor! rozmaznane deti nebyvaju oblubene! je to pre jej dobro, upozornenie rodiny urcite nie je na skodu. U nas v rodine su tiez moje netere take rozmaznane, ze uprimne ti poviem, mam panicky strach ked maju prist k nam na navstevu a je to nieco nepredstavitelne.... Otca pocuvnu na 20x aj to ked uz vrieska ako nenormalny, maju svojich rodicov totalne v trubke a ich navsteve sa nikto ntesi, z tych co poznam. pri tom su tiez zlate, mile, mudre.... Uz Komensky tvrdil, ze (prepac, doslova) len hlupy rodic neprijume kritiku na vychovu od druhych... kto lepsie vie posudit ked nie okolie?

jankaroy
2. dec 2014

@monicka28 ked budes vychovavat vlastne dieta vtedy komentuj temy ktore sa tykaju vychovy deti