icon

Kde robím chybu vo výchove dcéry?

junova
27. okt 2014

Mám 5 ročnú dcéru. Doposiaľ s ňou neboli problémy, minulý rok sa mi narodil syn a ona ho pekne prijala. Problém je v tom, že je neposlušna, všetko jej musím opakovat 10 x a až keď zvysim hlas ma posluchne. Keď ju vyhresim, rozplače sa. Keď sme na ihrisku a deti sa nechcú hrať ako chce ona, tak sa rozplace a odíde od nich. My s manželom ju nebijeme, len jej dávame tresty ako zákaz pozerať rozpravky, nekúpime jej maškrtu a tak. Keď je dobrá, chvalime ju. Ona je inak milá, pomáha mi, s bratom sa pohra, je veselá. Ale ako u nej získať prirodzenú autoritu bez vyhrážania a trestov? Známi hovoria, že som na ňu príliš mäkká. Ako ju správne vychovavat?

Strana
z5
junova
autor
2. dec 2014

@monicka28 Dcéra už mesiac neplakala ani jeden krát, . Dnes mi napríklad sama bez rozkazu utrela prach, upratala hračky, ktoré rozhadzal jej brat, strhla prádlo. Povedala som jej, že som unavena a ona ma takto chcela potešiť. Okrem svagra s ňou nemá nikto problém. V škôlke je nekonfliktna, učiteľky ju majú rady. Nemyslím si, že je rozmaznana. Pod stromček dostáva vždy len dva, tri malé darčeky a dokáže sa z nich tešiť. Aj ja som kedysi odsudzovala iné matky, že majú rozmaznane deti. Keď budeš mať svoje deti, uvidíš aké je to náročné. Má päť rokov, má právo si občas potrucovat alebo poplakať. Nevymenila by som ju za žiadnu inú. Veľmi ju lubim. A to, či je pripravená do školy, nechaj na pedagógov a psychológov.

junova
autor
2. dec 2014

@jankaroy Presne, to je ako keby ma žena, ktorá nikdy nerobila učila ako si spraviť kariéru. Niektoré si chcú rypnut.

helencek
Autor odpoveď zmazal
zuzkamargit
20. nov 2018

@junova u nas sa tiez opakovane pocuva az po zvyseni hlasu, no potom pride otazka: Kolko krat sa u nas hovori??? A deti uz zborovo: RAZ. Jasne ze to nie vzdy plati, ale v tomto veku (4 a 2) mi uplne staci, ze si to uvedomuju. Co sa tyka komentárov, este budes mat prilezitost komentovat svagrovo zvladanie vychovy, tak si to potom patricne uzi. A neboj, ich dieta si to pamatat nebude, takze trauma sa nekona.

Strana
z5