Keď matky posielajú choré deti do škôlky
Ahojte neviem kde sa vynervacit ale nema byt pravidlom, ze ked decku trcia z nosa zelene sople ta matka by ho nemala dat do skolky?
To uz su tak chuderky zufale, ze ho treba pichnut do kolektivu, nech nakazi milion inych deti?
Moja mala ma zlu ladvinu pri teplite musime bezat ihned na sono pripadne lezat do tej zltacky co je teraz vsade.
To su tie matky tak kratkozrake a nedojde im, ze mozu ine rodiny mat doma ine tazke zdravotne pripady? Stara mama s rakovinou, ci iny surodenec s inym problemom?
Segre zomrela nedavno mala, lebo imunita. To tie matky si nemozu dat pozor?
Tiez mam uver, tiez povinnosti, pojem materska nepoznam a som zodpovedna aj k okoliu.
@anonym_c8a8f7 ma dve deti. A súhlasím, ze si to prehnala.
@amdornik
@catherinah
Len som použila jej rétoriku. Od nej to sprosté nebolo?
@anonym_c8a8f7 "A ty máš dúfam len jedno decko, alebo si nemala mať žiadne, keď si to nevieš zariadiť."
tak toto bolo od teba dosť sprosté...
@amdornik vsak povedala to iste, co autorka "ked si to nevedia zariadit treba 1 a nie tolko co Pan Boh pozehna" :D takze riesenim je mat jedno dieta alebo ziadne ak ludia nemaju pomoc od inych clenov rodiny pocas choroby dietata 🙈
Inak ja som bola naivna a myslela si, ze ked dceru dam do sukromnej, tak sa vyhneme chorobam, a prave naopak, tym ze rodicia platili nemalu sumu, tak si mysleli, ze oni to chore dieta mozu dat, lebo si za to platia... v statnej mi to je uz vpodstate jedno, ked vidim chore dieta, aspon mi netecu peniaze potokom, ked tu moju (lebo sa nakazi) musim nechat doma, ked je chora.
Moja znama hladala dlho pracu - muz na 3 smeny, ona nemohla ist do hocijakej prace a na expertnu poziciu nema vzdelanie, tak sa potešila práci v malom obecnom obchode. S časom jej vyšli v ústrety, ale na OČR mohla zabudnúť. A viesť boli dni, keď poprosila učiteľku, nech dáva malému kvapky so nosa a sirup od kašľu.
Nie je hlúpa, ale zivot nie je vždy jednoduchý.
@veklipo možnosti mala. Muž mal ísť na OČR. To sú len výhovorky
Toto bolo vždy a vždy bude...
Pokiaľ chodil náš do škôlky, či školy vždy dali deti choré matky, čo boli doma na rodičovskej.
@anonym_autor ja by som to zhrnula asi takto: aj keby vsetci rodicia nechali vzdy svoje deti doma akonahle im zacne sopel alebo kasel, tak ci tak by si sa tym chorobam nevyhla, presne z toho dovodu, co tu uz pisali viaceri - deti su infekcne uz pred nastupom prvych priznakov.. zial, tymto si presiel snad kazdy rodic..a potom su tu este aj deti bezpriznakove, kt su tzv. "len" bacilonosici..
Matky samozivitelky niekedy nemajú inú možnosť alebo proste nevedia, ráno je dieťa OK a potom vola učiteľka zo škôlky ze dieťaťu je to a ono. Priznám sa moja dcéra chodila do školy pár dní s hepatitídou. Začalo to obyčajnou bolesťou bruška a prehriatym organizmom. U lekára sme boli na pohmat mala bruško dobre bolo treba len obmedziť ťažkú stravu atď. Lekárka jej vzala aj moč a nebolo jej vtedy ešte nič, to bruško však bolelo týždeň s malými prestávkami brala vitamíny lieky a diétu držala. Išla normálne do školy. Vieš čo až náhodou som si doma všimla ze má žlté oči. Samozrejme hneď nemocnica... Bola doma dva týždne. Potom som po ňu išla do školy len stojím medzi mamičkami ktoré nevedeli ze ide o moju dcéru a len počúvam tie ich sprosté reči ze co za matku dá do školy decko so žltačkou ze mysli len na seba a teraz sa chudence musia trepať na očkovanie a ze skade sme vyhrabali túto chorobu atď. Je to rozšírené aj v práci som mala tu česť riešiť čosi so žltým chlapom 😃 každý nech sa chráni nech si buduje imunitu a nech sa nestará do druhých, v živote by mi nenapadlo nadávať na mamičky ze dávajú choré dieťa do kolektívu, radšej riešim to svoje a budujeme jeho imunitu najlepšie ako viem 🤷♀️
Treba si uvedomiť, že kde je pokope 20 malých detí, ktoré spolu spia, jedia, cvičia, tancujú, .... vždy sa tam budú krútiť choroby. Vždy. Tie deti si len budujú imunitu, z každého zatúlaného vírusu budú sopliť, zo zatekajúcich soplov pokašliavať. Tie vírusy si medzi sebou šíria ešte pred prvými príznakmi. S tým jednoducho treba rátať keď sa dáva dieťa do škôlky. Aj tvoje dieťa možno stihlo nakaziť iné kým sa mu prejavili príznaky. A napríklad moje decko po doma vyležanej chorobe zvykne pokašliavať ešte aj ďalšie 2-3 týždne kým ho to úplne prejde, ale choré už nieje..
@anonym_autor ked ti to vadí tak strašne, tak to povedz tým konkrétnym matkám, vybav si to s nimi do očí
@anonym_39993a podla mna by mali aj tak svoje chore deti nevlacit do kolektovu, kde su aj 2 rocne a podobne... je to nefer, ked si to nevedia zariadit treba 1 a nie tolko co Pan Boh pozehna... ono sa Ta pytam co mam robit ja? Malej uz ide teplota, separujem ich, mam som mesiac po operacii, co mam robit ja? Ono je to sebecke, ze aj autobus...
@anonym_autor rovnako aj ta matka musi platit ucty, hypoteku a mozno ma len jedno dieta a mozno sa dostala do zlej situacie umrtim manzela, ty proste nevies...Tak ako ona ma nechat dieta doma, to mozes rovno aj ty....A nemala si si teda ani ty to dieta robit, ked je to takto ...
Ja Ti napíšem moju stranu ... Od septembra mi syn začal chodiť do školky, na rodičku sa strašilo ranným filtrom, ako to bude kontrolované, dokým neprišiel prvý týždeň a dieťa mi začalo sopliť, tak som ho nechala doma, preliečila dala opať do školky a opäť sa situácia opakovala opäť sople, ostal zase doma ... Po čase v sobotu v noci bum 39 tky opäť ostal doma, dokým naozaj mal 100% stav, keď ráno prideme do školky a jeho spolužiaka v šatni pri prezliekaní ide zadusiť a totálne sviečky z nosa, mama ho tam len strčila a zdúchla ... Môjmu synovi sa z hodiny na hodinu večer zmenil hlas, že totálne zachrípol a do rána bol z toho taký kašlisko, že koniec ... samozrejme ostal doma... Prídeme do školky a opäť iný spolužiak totálny kašlisko, slzavé oči, chorý pohľad a vtedy som si povedala DOSŤ !!! Ja moje dieťa nebudem teda nechávať doma len so soplíkom ( lebo ináč mu nič nie je a energie ma za 20 detí ) a druhé matky si tam strčia totálne choré deti, kt. sú zrelé tak pod perinu... Jednoducho, dokým si to tam všetky deti nevymenia, tak to bude DONEKONEČNA a po chorobe môj syn počas dňa zakašle, ale toto je PRVY TYŹDEN, kde odchodil celý a vyzerá, že je zdravý ...A to sa ho pýtam, či deti v školke kašlú, že anooo... Za ďalšie treba myslieť aj na matky, ktoré nemajú partnera, rodičov, starých rodičov a naozaj nemajú možnosť si zariadiť ani opatrovateľky, lebo každé € je k dobru ... Kde by si nechala dieťa ty, kebyže musíš každý týždeň ostávať doma, kvoli " soplíku" asi by zamestnávateľ nebol spokojny či ?
pozri, tiez mam cerstveho skolkara. A nie nenecham dieta len so soplom doma. Ked nema teplotu a nevyzera choro, urcite nie.
Ja som mala donedavna opatrovatelsky na starsieho syna, 16r, schvalili mi ho do jeho 18. Zial, zomrel mu otec, tym ze zdedil byt, mi vzali opatrovatelsky, lebo hodnota bytu je vyssia ako zakonom stanovenych 50000€. Tety na urade nezaujimalo, ze zakon hovori, ze za majetok sa nepovazuje nieco s cim nemoze samostatne narabat (nemoze, lebo nema 18), že sa nepovazuje za majetok byt, na ktory sa plati hypoteka. A odnali mi ho. Je to uz4.mesiac ako odvolanie na ustredi, riesia to pravnici. ale, ja osm sa musela zamestnat na polovicny uvazok, lebo by som nemala z coho tu hypoteku platit. Ani ine ucty. Hej, mam manzela, ale mame aj dalsiu hypoteku (na byt v ktorom byvame). Robim 2 dni v tyzdni, a nie neostanem doma kvoli soplu. Zvysne dni asistujem synovi. A nie nemohla osm dedicstvo odmietnut, to sa v pripade maloleteho da len vynimocne. Takze tak. Mozno ta matka ktora so soplom da decko do skoly (bez teploty, bez inych priznakov) je v podobnych sračkach.
a este mame taku "sračku", že ten škôlkar nemôže jesť normalnu stravu, musime mu kupovať drahé muky zo zahraničia, lebo ma na všetky múky alergiu. Uplne všetky. Donedavna mal na predpis bezlepkove muky, lenze zistilo sa ze aj na tie ma alergiu. Tie ktore teraz moze, su sice na predpis, ale pri inej diagnoze. Takze my to musime plne hradiť ...navyse tie co su dostupne na slovensku tak v podstate ani nemoze ...a to je dalsi dovod, pre ktory nenecham dieta so soplom doma, musim si zarobiť aj na muky pre neho...
Matky samozivitelky niekedy nemajú inú možnosť alebo proste nevedia, ráno je dieťa OK a potom vola učiteľka zo škôlky ze dieťaťu je to a ono. Priznám sa moja dcéra chodila do školy pár dní s hepatitídou. Začalo to obyčajnou bolesťou bruška a prehriatym organizmom. U lekára sme boli na pohmat mala bruško dobre bolo treba len obmedziť ťažkú stravu atď. Lekárka jej vzala aj moč a nebolo jej vtedy ešte nič, to bruško však bolelo týždeň s malými prestávkami brala vitamíny lieky a diétu držala. Išla normálne do školy. Vieš čo až náhodou som si doma všimla ze má žlté oči. Samozrejme hneď nemocnica... Bola doma dva týždne. Potom som po ňu išla do školy len stojím medzi mamičkami ktoré nevedeli ze ide o moju dcéru a len počúvam tie ich sprosté reči ze co za matku dá do školy decko so žltačkou ze mysli len na seba a teraz sa chudence musia trepať na očkovanie a ze skade sme vyhrabali túto chorobu atď. Je to rozšírené aj v práci som mala tu česť riešiť čosi so žltým chlapom 😃 každý nech sa chráni nech si buduje imunitu a nech sa nestará do druhých, v živote by mi nenapadlo nadávať na mamičky ze dávajú choré dieťa do kolektívu, radšej riešim to svoje a budujeme jeho imunitu najlepšie ako viem 🤷♀️
@anonym_b24cbb bruško ju bolelo týždeň a ty si ju dávala do škôlky?
@amdornik vsak povedala to iste, co autorka "ked si to nevedia zariadit treba 1 a nie tolko co Pan Boh pozehna" :D takze riesenim je mat jedno dieta alebo ziadne ak ludia nemaju pomoc od inych clenov rodiny pocas choroby dietata 🙈
Inak ja som bola naivna a myslela si, ze ked dceru dam do sukromnej, tak sa vyhneme chorobam, a prave naopak, tym ze rodicia platili nemalu sumu, tak si mysleli, ze oni to chore dieta mozu dat, lebo si za to platia... v statnej mi to je uz vpodstate jedno, ked vidim chore dieta, aspon mi netecu peniaze potokom, ked tu moju (lebo sa nakazi) musim nechat doma, ked je chora.
@cyberk ja som mala opačnú skúsenosť. v súkromnej (lebo aj tú sme skúsili, ale kopa peňazí..) bolo 10-12 detí, v štátnej 30 v triede. takže tam sa tie choroby vyskytli častejšie a mali zúrivejší priebeh. ale rozumiem vašej skúsenosti.
@amdornik tak je bolesť bruška a bolesť bruška. Vieš že niektoré deti bolí bruško napríklad zo stresu?
@nikoleta999 len je naozaj rozdiel ojedinelé zakašlanie a to, čo opisuješ v úvode komentára, niečo podobné som opísala aj ja tuším vo svojom 1. komentári v tejto téme.
@kaca222 ja si myslím, že matka si pozná svoje dieťa. a každá bolesť bruška by sa mala vyšetriť. pokojne môže ísť o podráždené slepé črevo, áno, stres, ale i žltačku. keby moje dieťa bolelo bruško, pátrala by som po príčine. ale to som ja. mne na mojom dieťati záleží. a nie, nemysli si, nebola som s ním každú chvíľu u lekára. naopak, šli sme, keď už "horelo". ale 80% problémov som riešila doma. bylinky, čajíčky, vitamíny, prechádzky po vonku. na úkor môjho platu, lebo iné deti chodili do zariadenie naozaj OČIVIDNE choré.
a este mame taku "sračku", že ten škôlkar nemôže jesť normalnu stravu, musime mu kupovať drahé muky zo zahraničia, lebo ma na všetky múky alergiu. Uplne všetky. Donedavna mal na predpis bezlepkove muky, lenze zistilo sa ze aj na tie ma alergiu. Tie ktore teraz moze, su sice na predpis, ale pri inej diagnoze. Takze my to musime plne hradiť ...navyse tie co su dostupne na slovensku tak v podstate ani nemoze ...a to je dalsi dovod, pre ktory nenecham dieta so soplom doma, musim si zarobiť aj na muky pre neho...
@pink_lady čo mu dávajú teda jesť v škôlke, keď má na každú múku zlú reakciu? však múka je prakticky všade strčená, čo sa týka chlebov, pečiva, polotovarov... tak potom ako sa stravuje v škôlke?
@anonym_c8a8f7 lebo pracuje, zo vzduchu este platit ucty nevieme, resp. nemame nikoho kto by ich za nas poplatil...
@anonym_autor darmo sa rozculujes, nezmenis to, moja dcera bola prvy rok v skolke 12x chora.
Skor by som porozmyslala nad pristupom k manzelovi. Poznam vela zien co sa rozculuju na skolku a system a potom sa dozviem, ze manzel sa od starostlivosti o deti a domacnost distancuje.
Moj muz pracuje vo velkej stavebnej firme, kde je zodpovedny za cele jedno oddelenie a aj tak chodi na OČR s dcerou, ktora je este casto soplava aj ked uz chodi do skoly. Aby som aj ja mohla pracovat a podielat sa na financiach. Netreba chlapa tolko ofukovat, potom nebudes taka pretazena, on ma zakonne pravo na OCR.
@anonym_autor tak to by deti boli iba doma, zial rie sople budu do aprila. A ano, maju rozne dovody ich tam dat, proste s tym nepohneme. Zeleny sopel, ak dieta nema teploty, nevolnosti atd, tak ho ani nemozem poslat domov.
Keď nemajú teplotu a nekašlú, mohli by chodiť do škôlky. Tie matky môžu byť týždeň v práci a týždeň doma? Čo nedajú do škôlok čističky vzduchu? Ako prebieha očista hračiek, či všetkých povrchov? Niekedy mám pocit, že to vlastne niekomu vyhovuje, čím menej detí, tým lepšie.
Toto je teraz väčšna téma
Za mojich čias to nikto neriešil
A to viem ze som bývala casto chorá aj v škôlke aj v škole
Aj ze som od detí pochytala čo boli choré
Nebolo to, že vyslovený zákaz so soplikom
Jasné, že ja ako matka nechcem aby dieťa bolo zbytocne choré potom ja na ocr a kolobeh
No podľa mňa to patrí k tomu,k detstvu k imunite a my mať nervy na to, že zas choré ale zas nemať nervy na iných ľudí lebo nevieš ako to je čo je za tým či je to už cez čiaru či lekár povedal je to ok alebo su nezodpovední úplne
Takže v tomto ja to nehrotim a vôbec nie nadávať na iných ľudí
pozri, tiez mam cerstveho skolkara. A nie nenecham dieta len so soplom doma. Ked nema teplotu a nevyzera choro, urcite nie.
Ja som mala donedavna opatrovatelsky na starsieho syna, 16r, schvalili mi ho do jeho 18. Zial, zomrel mu otec, tym ze zdedil byt, mi vzali opatrovatelsky, lebo hodnota bytu je vyssia ako zakonom stanovenych 50000€. Tety na urade nezaujimalo, ze zakon hovori, ze za majetok sa nepovazuje nieco s cim nemoze samostatne narabat (nemoze, lebo nema 18), že sa nepovazuje za majetok byt, na ktory sa plati hypoteka. A odnali mi ho. Je to uz4.mesiac ako odvolanie na ustredi, riesia to pravnici. ale, ja osm sa musela zamestnat na polovicny uvazok, lebo by som nemala z coho tu hypoteku platit. Ani ine ucty. Hej, mam manzela, ale mame aj dalsiu hypoteku (na byt v ktorom byvame). Robim 2 dni v tyzdni, a nie neostanem doma kvoli soplu. Zvysne dni asistujem synovi. A nie nemohla osm dedicstvo odmietnut, to sa v pripade maloleteho da len vynimocne. Takze tak. Mozno ta matka ktora so soplom da decko do skoly (bez teploty, bez inych priznakov) je v podobnych sračkach.
@pink_lady to odňatie opatrovateľskeho je svinstvo najvyššieho kalibru
A keď niekto ma doma ťažký prípad (poznám to)tak vedia, že nielen v škole ale hocikde sa môže pochytat...do práce tak isto chodia soplikovi
Do obchodu,do výťahu,mhd ale za to sa netreba hnevať na ľudí lebo choroby sú a budú a sú to bežné (o ktorych je reč)ľudia si sezónami tým musia prejsť
Keď nemajú teplotu a nekašlú, mohli by chodiť do škôlky. Tie matky môžu byť týždeň v práci a týždeň doma? Čo nedajú do škôlok čističky vzduchu? Ako prebieha očista hračiek, či všetkých povrchov? Niekedy mám pocit, že to vlastne niekomu vyhovuje, čím menej detí, tým lepšie.
@gribka1 hracky sa skutočne nedezinfikuju denne, aj tak by to bolo zbytočné, kým sa nadýchnes, jedno dieťa strčí druhému do úst lyžičku, lebo sa hrajú na mamu a dieťa...nevieš, kto ju mal v ústach pred desiatimi minútami. A ze by ucitelkam vyhovovalo, keď klesne počet detí? No ohromne. Klesne vtedy totiž aj počet učiteliek, musia si brat dovolenku. Určite po tom všetky tuzia mat dovolenku, keď ju nepotrebuješ, napr.v novembri keď je sychravé pocasie
A možno
aj učiteľky ich môžu nakaziť 😋
Proste to je kolobeh prirodzený i keď nepríjemný
@anonym_autor Tak aj ostatné matky musia platiť účty. A ty máš dúfam len jedno decko, alebo si nemala mať žiadne, keď si to nevieš zariadiť.
@anonym_c8a8f7 🤦♀️ ja v prvom rade nedavam chore dieta do skolky, vyliecene dieta co uz iba sopli nie je infekcne ako to co tam ma sklenene oci jak po nafajceni a zerie sople 🤦♀️
Toto je teraz väčšna téma
Za mojich čias to nikto neriešil
A to viem ze som bývala casto chorá aj v škôlke aj v škole
Aj ze som od detí pochytala čo boli choré
Nebolo to, že vyslovený zákaz so soplikom
Jasné, že ja ako matka nechcem aby dieťa bolo zbytocne choré potom ja na ocr a kolobeh
No podľa mňa to patrí k tomu,k detstvu k imunite a my mať nervy na to, že zas choré ale zas nemať nervy na iných ľudí lebo nevieš ako to je čo je za tým či je to už cez čiaru či lekár povedal je to ok alebo su nezodpovední úplne
Takže v tomto ja to nehrotim a vôbec nie nadávať na iných ľudí
@anonym_00dd22 ja ano kedze mame doma dieta, ktore to moze ohrozit ...
@gribka1 ja hlavne nechapem mamu, ktora dieta co ledva sedi da skolky, zosedivela by som od strachu ked mam krpca choreho inhalujeme, zrazam teploty a nebuchnem ho ucitelkam co tam maju roboty vyse hlavy...

Keď dieťa chodí do kolektívu, rátam s tým, že sa tam točia rôzne choroby. Bohužiaľ deti s vrodenými poruchami imunity či inými diagnózami v tomto ťahajú za kratší koniec, nerozumiem, prečo by sa im mal systém prispôsobovať. Tam by potom bolo na mieste umožniť matkám byť s deťmi napríklad dlhšie doma, nech sú chránené.
Absolútne ma netankuje kde sa malý nakazil, pokiaľ to nebolo od rodinných príslušníkov, ktorí prišli na návštevu chorí. Proste chodí medzi deti, na krúžky, do obchodu, kostola, kdekoľvek, takže s patogénmi sa stretávať bude.
Človek je infekčný už aj pred vypuknutím prvých príznakov, takže sa tomu jednoducho nevyhneš, jedine tak, že budete sedieť doma.