icon

Kedy je najlepší čas na nástup do materskej školy?

16. dec 2025

Kedy je podľa vás vhodný čas nástupu do MŠ? Celá rodina na mňa fučí, lebo som dala do škôlky 2,5 ročáka, že je to skoro. Kamoška má 3 ročnú, do MŠ ju nechce, tak na ňu tlačia kvôli tomu.

januska12323
16. dec 2025

Keď je dieťa pripravené nie kedy si zmyslí celá rodina.

cyneric
16. dec 2025

Vhodný čas na nástup do jaslí/škôlky je vtedy keď ako matka usúdiš že to dieťaťu prospeje alebo/aj to bude lepšie pre vašu rodinnú situáciu.

amonet
16. dec 2025

ked sa dieta uz evidentne nudi z matkou doma, alebo ked musis

bolarazjedna
16. dec 2025

Podľa mňa je to veľmi individuálne. Niektoré deti nie sú na to pripravené byt zrazu 8hod bez matky ani ako 3-3,5rocne, a adaptácia prebieha ťažko. Iné deti v pohode zo zvládnu aj v 2,5 rokoch.
Ak vy s manželom ste to premysleli, aate po it ze to dieťa zvládne, tak sa nenechajte odradiť rodinou. Mýliť sa je ľudské, takže aj keby o mesiac-dva nadobudne ze pocit, že to nebo dobre rozhodnutie, vždy viete spraviť druhý krok a riešiť danú situáciu.

anonym_601635
16. dec 2025

Ideálny čas prišiel, ked mi skončil rodičák a hladala som si robotu 😀 Zo vzduchu som žiť nevedela 🙂
K otázke mala išla v čerstvých 3r, hned na celý den školku miluje doteraz a to je tam už posledný rok. Nikdy predtým nebývala bezomna, u babky a podobne,...

maryetta
16. dec 2025

Kazde dieta je ine. Prvy syn isiel ked mal 4 roky. To bolo tak akurat. Zas dcera ta ako 2-rocna plakala ze chce ist a zial nemohla. Isla az ako 3-rocna.
Dalsi syn 3-rocneho nevzali kvoli kapacite. Ako 4-rocny preplakal prve mesiace. Teraz je to ok.
Najmensiu planujem dat o rok. Bude mat necele 3 roky. Teda ak ju tu vezmu.

7lenka11
16. dec 2025

Moja prvorodená je pripravená na škôlku od 2,5 roka. Presne od tohto veku na nej badám, že doma už nemá čo robiť, len sa váľa, chodí pýtať telku, nudí sa, vymýšľa, hračky ju nezaujímajú. Miluje spoločnosť deti, spoločné aktivity, nakúka za plot škôlky. Ako na potvoru nám ju od septembra nikam nevzali, ani do súkromnej, kvôli veľkému záujmu. Nastupuje teraz v januári ako 3ročná. Takže uvidíme, aká bude realita. Druhá dcéra pôjde budúcu jeseň ako 2,5ročná, a teda neplánujem sa nikoho pýtať na názor. Dokonca uvažujeme už o pol dennej dochádzke na jar, nakoľko manžela čakajú 3 dlhé náročné sluzobky v zahraničí a ja ostanem na takmer tri mesiace sama s deťmi.

arieska
16. dec 2025

väčšinou čím idú deti neskôr tým horšie to zvládajú deti aj matky. Moja skúsenosť.

3petka
16. dec 2025

@anonym_autor Obaja šli ako 2,5 ročný. Prvý to zvládal ťažko ale mali sme učiteľky trúby, po pol roku dostali výpoveď a dieťa zrasu rado chodilo. Druhý za týždeň nevedel, do školky chodí vždy s úsmevom.

majlo1234
16. dec 2025

Zalezi, od povahy, od okolnosti. Prvorodeny siel v styroch, nevyhladaval spolocnost deti a bolo mu so mnou dobre. Kludne aj o rok neskor by som ho dala, ale nervy mam len jedny🤣

tamitamitami
16. dec 2025

Ja osobne by som dieťa dala buď skôr okolo 2,5r...vtedy dcéra bola taká že jej bolo jedno kde je. Podľa mňa by si rýchlo zvykla. Alebo potom až neskôr, keď dieťa už chápe čo sa deje a nemá stres.
My sme ju dali teraz ako 4 ročnú a musela som ju odhlásiť lebo sa tam extrémne nudila. Pôjde budúci rok ako 5 ročná.

dory11
16. dec 2025

@anonym_autor keď je dieťa na to prípravné .
Na mňa naprv tlačili že mám dať 2,5 ročnú čo som ja nechcela ani dieťa nebolo prípravné ani po psychickej stránke ani fyzickej ( nebola ešte ani odplienkovana atď ).

Keď som ju dala ako 3,5 ročnú a tak všetci spokojní ako prvý polrok super bola chvíľu zdravá chvíľu chorá ale od februára 2025 čo bol druhý pol rok už tak do júla bola škôlke za celé obdobie 40 dní a teraz v Tom pokračujeme a zase všetci na mňa tlačia že je to moja vína že ja za to môžem že je toľko chorá a že načo som ju dávala do škôlky keď tam skoro nieje že ju mám odhlásiť lebo teraz od septembra do decembra tam bola 28 dní .a každý len domna že je to moja vína že ju nemám nechávať doma keď je chorá že môže do škôlky ale nemôže keďže ja choré dieťa do škôlky nebudem dávať ako iný .
Nepotrebuje aby dostala ešte inú chorobu alebo nakazila iné .alebo mala ešte horšie prebeh .
( To keď je chorá už vidíme že má kašeľ alebo len dáky známku choroby hneď ju nechám doma aj to už ju doma cca 2tyzdne.).
A svokrovci len že je to moja chýba že že je stále chorá že načo som ju dávala do škôlky hlavná vec že boli urazny keď nešla do škôlky ako 2,5 ročná .že načo som ju tam dávala keď tam neje tak zase ripe okolie že ako je to možné že je toľko chorá .
Iný mi vyčítajú že snou nikde nechodím keď proste to cez tie choroby nejde že žiadne vyletí atď ..

Vždy budú Lubia čo im bude niečo vadiť

7lenka11
17. dec 2025
@dory11

@anonym_autor keď je dieťa na to prípravné .
Na mňa naprv tlačili že mám dať 2,5 ročnú čo som ja nechcela ani dieťa nebolo prípravné ani po psychickej stránke ani fyzickej ( nebola ešte ani odplienkovana atď ).

Keď som ju dala ako 3,5 ročnú a tak všetci spokojní ako prvý polrok super bola chvíľu zdravá chvíľu chorá ale od februára 2025 čo bol druhý pol rok už tak do júla bola škôlke za celé obdobie 40 dní a teraz v Tom pokračujeme a zase všetci na mňa tlačia že je to moja vína že ja za to môžem že je toľko chorá a že načo som ju dávala do škôlky keď tam skoro nieje že ju mám odhlásiť lebo teraz od septembra do decembra tam bola 28 dní .a každý len domna že je to moja vína že ju nemám nechávať doma keď je chorá že môže do škôlky ale nemôže keďže ja choré dieťa do škôlky nebudem dávať ako iný .
Nepotrebuje aby dostala ešte inú chorobu alebo nakazila iné .alebo mala ešte horšie prebeh .
( To keď je chorá už vidíme že má kašeľ alebo len dáky známku choroby hneď ju nechám doma aj to už ju doma cca 2tyzdne.).
A svokrovci len že je to moja chýba že že je stále chorá že načo som ju dávala do škôlky hlavná vec že boli urazny keď nešla do škôlky ako 2,5 ročná .že načo som ju tam dávala keď tam neje tak zase ripe okolie že ako je to možné že je toľko chorá .
Iný mi vyčítajú že snou nikde nechodím keď proste to cez tie choroby nejde že žiadne vyletí atď ..

Vždy budú Lubia čo im bude niečo vadiť

@dory11 čudujem sa ti, že si necháš do týchto vecí hovoriť a ešte sa aj nechať z ich strany urážať.. ja akekolvek pripomienky smerom k deťom alebo výchove zastavujem po prvej vete.. áno, zhoršilo mi to vzťahy v rodine, ale ja si fakt nenechám kecat do výchovy a svojich rozhodnutí

anonym_6d0d80
17. dec 2025
@tamitamitami

Ja osobne by som dieťa dala buď skôr okolo 2,5r...vtedy dcéra bola taká že jej bolo jedno kde je. Podľa mňa by si rýchlo zvykla. Alebo potom až neskôr, keď dieťa už chápe čo sa deje a nemá stres.
My sme ju dali teraz ako 4 ročnú a musela som ju odhlásiť lebo sa tam extrémne nudila. Pôjde budúci rok ako 5 ročná.

@tamitamitami extrémne nudila? To ako ste ma to prišli? Čo to bola za škôlka, keď sa tam dieťa extrémne nudí? Nebol to skôr truc z nedostatku pozornosti, na ktorú bola doma zvyknutá?

tiezjedna
17. dec 2025

Naše deti išli všetky v 2,5 roku. Jednak preto, že už som sa fakt nemohla “válať” doma, pretože moja firma si vyžadovala, aby som bola zase na 100 % v záťahu a jednak preto, že boli spoločenské a škôlka ich veľmi bavila 🙏Musím povedať, že ta naša mala všetky plusy, ktoré si rodicia aj deti mohli priať.

anonym_bef822
17. dec 2025

@anonym_autor moja malá sa pýta od 2,5 roka že chce ísť do škôlky ale dám ju až od 3 keď sa bude vedieť sťažovať na deti/ucitelky a presne opísať celý deň 😁

anonym_316899
17. dec 2025

Za mna bol najlepsi cas ist vtedy ked som musela nastupit do prace.

tamitamitami
17. dec 2025
@anonym_6d0d80

@tamitamitami extrémne nudila? To ako ste ma to prišli? Čo to bola za škôlka, keď sa tam dieťa extrémne nudí? Nebol to skôr truc z nedostatku pozornosti, na ktorú bola doma zvyknutá?

@anonym_6d0d80 Dali ju medzi menšie deti (2,5-3 roky) keďže bolo veľa 4-5 ročných a ona bola nová. Sama učiteľka zhodnotila že sa nudí a vedomostne je už úplne niekde inde.

dory11
17. dec 2025
@7lenka11

@dory11 čudujem sa ti, že si necháš do týchto vecí hovoriť a ešte sa aj nechať z ich strany urážať.. ja akekolvek pripomienky smerom k deťom alebo výchove zastavujem po prvej vete.. áno, zhoršilo mi to vzťahy v rodine, ale ja si fakt nenechám kecat do výchovy a svojich rozhodnutí

@7lenka11 veď ani ja povedala som že moje dieťa moje rozhodnutie preto išla do škôlky ako 3,5 ročná a len na pol dňa
Teraz chodí druhý rok má 4,5roka a proste je stále chorá vždy poviem svoje ale po niejakom čase si svokra zase rypne aj včera sme sa preto chytil že som jej povedľa že dieťa do škôlky vianočný prázdniny nemôže má mononukleózou a streptokok v krvy na kontrolu na infekčné mám. Ísť až okolo 15.1.kym nebudú výsledky negatívne do škôlky nesmie ..