icon

Kedy sa deti naučia sprchovať samy?

20. máj 2025

Ahojte, od akeho veku by sa mali deti sprchovat same? Syn ma 5 rokov a este ho sprchujem ja, ale boli sme na chate s kamaratmi a ich 2 dievcatka, tiez 5-rocne, sa uz sprchuju same. Mal by sa uz postupne zacat sprchovat sam? Myslela som, ze az tak 7 rocny sa uz vedia osprchovat sami. Tak som normalne zavahala, ci som nieco "nezanedbala" a nemam ho uz osamostatnovat 😄

Strana
z2
ariannazara
20. máj 2025

Moj ma 6 a sprchujem ho, nemám chuť ponom utierat potom hodinu celu kupelnu😆

anjelicek26
20. máj 2025

sprchovali sa v tom veku sami, ale sla som ich skontrolovat, samponom vlasy by si v tom veku asi tak do oci len dali, hlavne dievcata... nevyplachli by to poriadne... takze tak pol na pol

sense
20. máj 2025

V 5 rokoch sama ale hlavu som umývala ja. Ak v škôlke po telesnej sa už sprchovaní sami.ucizeöla.robila len dozor

kapanek1
20. máj 2025

Ja tiez este mojho 5 rocneho sprchujem ja. Vlasy detto.

zuzikak
20. máj 2025

od 5 rokov som ich zacala pomaly ucit sprchovat sa same. Tak aby si davali pozor kadial ta sprcha tecie aby nespliechali kade-tade. Postupne sa mydlili tak isto same - na chrbat si samozrejme nedociahli a pomahala som aj s vlasmi. Uplne samostatne su v sprche cca od 7 rokov. Dcere som pomahala dlhsie koli dlhym vlasom lebo ked si poriadne nedala dole sampon, svrbela ju hlava.

olimuc
20. máj 2025

Ja podmienujem samostatne sprchovanie skor kupelnou … ak musim utierat este aj na chodbe - sprchujem ja (ma cerstvych 7) v uzatvaratelnom
Kute sa sprchuje sam od 5. Hlavu som umyvala do 6, ma kratucke vlasy.

really8
20. máj 2025

Ako myslis sprchovat same? Ze su same v kupelke? Moj 2,5 rocny sa sam osprchuje, namydli a splachne.

pe_mi
20. máj 2025

Syna som sprchovala do 7 rokov
Dcéra sa sprchuje od 5 rokov
Je o ten rok šikovnejšia , samostatnejšia, taká priebojnejšia povaha

pribinak
20. máj 2025

Predskolak sa už sprchoval sám. Veď to nie je nič ťažké
Väčšina chalanov má krátke vlasy, čiže ani nehrozia komplikácie ako pri dievčatách

jesenzima
20. máj 2025

Moji majú 4 a 7 sprchuju sa sami, ale vlasy im umývam ...

lucia13022023
20. máj 2025

Sestrine obe deti sa sprchovali samé ako predškoláci.
Synovec (9r) si hlavu umyje sam, neter (6r) nie.

bielasovicka
20. máj 2025

Moji od 6 rokov

vandica
20. máj 2025

Môj sa tak, že nemusím byť pri ňom sprchuje od 7r. Telo aj vlasy. Dovtedy som aspoň pri ňom bola, a vlasy mu pomohla aby tam nemal penu.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
ls1997
20. máj 2025

Naša má 6 a umýva sa sama aj vlasy 🙂

biglovemom
20. máj 2025

Moja sa od 5,5 roka vie sama samozrejme vlasy nie .
Ale stoji tam pol hodiny lebo sa ja hra 🙄😂
Takze sa sama osprchuje len ked je malo casu na hranie sa.

deedol
20. máj 2025

moj sa uz vedel od 5r (okrem vlasov). obcas ked je unaveny a uz je vela hodin, pomozem este aj teraz - stylom, ze nad nim stojim a pohanam ho :D (ma cerstvych 7r)

ruzasipova
20. máj 2025

Maly ma 5 a sprchuje sa uz sam. Hlavu mu umyjem ja a tiez nastavim pre neho dobru vodu. Ale ostatne zvladne a aj sa poutierat.

saxana000
20. máj 2025

Po nastupe do skoly sa zacala dcera sprchovat sama najprv som kontrolovala aby si dobre nastavila vodu lebo mame bojler a mohla by sa obarit.potom som ju naucila ako namierit sprchu aby nevytopila kupelnu namocit namydlit oplachnut nakoniec cupnut rozkrocit a poriadne vysprchovat.postupne sa naucila si po sebe aj vanu splachnut aj dlazku vytriet ostrihat si nechty.ale vlasy jej umyvam resp oplachujem este stale ja ona by mi vyskocila z vane aj s komplet napenenou hlavou.bude mat 9 rokov.

deedol
20. máj 2025
@saxana000

Po nastupe do skoly sa zacala dcera sprchovat sama najprv som kontrolovala aby si dobre nastavila vodu lebo mame bojler a mohla by sa obarit.potom som ju naucila ako namierit sprchu aby nevytopila kupelnu namocit namydlit oplachnut nakoniec cupnut rozkrocit a poriadne vysprchovat.postupne sa naucila si po sebe aj vanu splachnut aj dlazku vytriet ostrihat si nechty.ale vlasy jej umyvam resp oplachujem este stale ja ona by mi vyskocila z vane aj s komplet napenenou hlavou.bude mat 9 rokov.

@saxana000 tie nechty si ju ako naucila? chcela by som mojho naucit, ale netusim ako :D

lenkakravcova
20. máj 2025

4,5r sa sprchuju sami (s pootvorenymi dverami). Vlasy umývam ešte v 8r.

Dnes ma prekvapila 2,5r, ktorá zahlásila, že sa ide pupať (kúpať) a kým som najmladšiu uspala počujem ako sa púšťa voda, tak rýchlo som vstala od malej, prídem do kúpeľne a tá 2,5rocna sa vyzliekla, vliezla do vane, si tam pustila sprchu na minimum na letnú vodu a sprchuje sa nadšene 😀 ale teda toto nedoporucujem, to som tam potom pri nej čakala kým sa dosprchovala 15 minút (lebo chcela sama - také to obdobie všetko robím sám). Od 4r úplne stačí.

autumm
21. máj 2025

Moja 4 ročná sa umýva sama. Aj vlasy. Je to asi iba o praxi

jaskolka
21. máj 2025

Syn sa teraz začína skúšať sám už umývať,sprchovať,dať si sprchovací gél,ja ho už len kontrolujem.Kedze máme uzavretý sprchový kút,tak sa nebojím,že mi vytopi kúpeľňu 😃. Predpokladam,že v 5 rokoch už bude schopný sa úplne sám normálne umyť

saxana000
21. máj 2025
@deedol

@saxana000 tie nechty si ju ako naucila? chcela by som mojho naucit, ale netusim ako :D

@deedol kliestikami a potom zapilovat.noznickami jej to neislo.resp sa toho bala..

mimikarol
21. máj 2025

Moja sa začala sprchovať sama na konci 1 ročníka, teda 7 ročná, keď sme prerobili kúpeľňu. Dovtedy sme mali vaňu a to by bola potopa po nej. Keby máme sprchový kút skôr, tak by to zvládla skôr. Vlasy som jej umývala do cca 9tich rokov. Mala dlhé po pás a sama by si ich tak poriadne neopláchla

hanka_se
21. máj 2025

cca od 3,5 mozno od 4 rokov sa dcera normalne sama sprchovala, mali sme sprchovy kut, cize pohoda. Vlasy som jej umyvala ja alebo muz. Od cca 7 rokov si vlasy umyvala,ale to sme jej ich este oplachli pre istotu, resp. skontrolovali 🙂 Nechty si cvakackami striha od 7 rokov. Samozrejme, niekedy treba pomoct, ale to uz je nic 🙂 Teraz uz ma 11 rokov a nastastie v tychto veciach je plne samostatna

nikha2809
21. máj 2025

Dcéra tuším keď bola predškoláčka sa začala sprchovací sama.Vlasy si vie umyť sama, bez toho aby som už musela kontrolovať od 8 rokov.

kris_tin257
21. máj 2025

Syn sa sprchuje sám od 5 rokov. Máme sprchovú hlavicu na stene čiže zapne oplachne sa namydli a zmije to, nemusí nič robiť so samotnou hadicou a tak sa nebojím žeby bola všade voda 😊

deedol
21. máj 2025
@saxana000

@deedol kliestikami a potom zapilovat.noznickami jej to neislo.resp sa toho bala..

@saxana000 dakujem 🙂

annanoriska
21. máj 2025

Môj sa začal sprchovať sám okolo 7 roku🙂

Strana
z2