Kedy začal váš škôlkar/školák zaspávať večer sám?
Mamičky, prosím vás o skúsenosti. V akom veku začali vaše deti vo veku škôlkara / školáka zaspávať večer samé? V štýle že po večerných rituáloch už netreba ležať / sedieť pri dieťati, až kým zaspi? Ďakujem moc za odpovede resp. príbehy 🙂
Dcérka ma momentálne 3 roky, večer zaspi rýchlo, keďže cez deň nespí, ale musím pri nej okrem večerného rituálu približne 10-20 minút ležať. Neotravuje ma to, nie je to nič hrozné, len som sa tak zamyslela, že kedy bude natoľko veľká, že bude stačiť "len" zhasnúť v izbe a odísť. A ona nebude vybiehat a svietiť tam do nekonečna...
Prosím, nepíšte, že ste to deti naučili ešte vo veku 3, 6, 12 mesiacov, lebo časovrat nemám 😀 takých diskusií je tu veľa a osobne ani také "učenie" v takom veku nepovažujem (nevnímam) ako správne.
@elizabet173 Tak on navrhoval, že už je načase, že je veľká, že ušetrím čas, ale ja som mu teda hovorila, že asi ešte nie je dosť veľká... Zato sa pýtam, ako to majú ini 😀 nám to v princípe nevadí, deti si vieme na tú chvíľku rozdeliť... možno je to o tom, "len sa odvážit urobiť tento krok" - a možno bude aj nadalej vybiehat a vymýšľať, že chce piť, cikat a čo ja viem čo 😀
@simca06022011 Inak ten strach som nemyslela až tak doslova, skôr celkovo taký magický svet, že nevedia čiaru medzi realitou a fantáziou, napríklad čo im povieme, tomu veria a majú možno aj nejaké živé sny, všetko musia spracovať... to je proste vývoj, ktorým prejdú, niekto to ma intenzívnejsie, niektoré dieťa je väčší realista už od mala
@basska_b ja ti to poviem ako to cítim, užívaj si to 😉 moja asi od 5 rokov začala zaspávať sama, proste rozprávka na dobrú noc a odišla som! Ale veľakrát sa chcela ešte pred spaním rozpravat, o škôlke, kamarátoch, pripadne ak ju niečo trápilo alebo potešilo a pre mňa to je taky vzácny čas byť s ňou večer! Máme pol ročného drobca a cez deň veru nemám na ňu čas a veľmi ma to mrzí a keďže drobec chodí spávať skôr ako mala, tak aspoň ten vecer si užívame jedna druhu a rozprávame sa a tak! Ja som vďačná za ten čas, viem ze o chvíľu bude z nej pubertacka a tento čas už nevrátim späť

@ciernysokol Moja mi tiež takto zrala nervy okolo 2.25 roka pri dennom spánku. Som to zrušila, lebo hrozne mi tiekli nervy, doma novorodenec, s malou teda moja mama zatiaľ čakala, kým staršia zaspi a ona si hodinu spievala a mala v paži 😁