Ako naučiť trojročné dieťa zaspávať?

lilly0812
12. apr 2015

Mamičky mohli by ste prosím poradiť ako naučiť 3 ročné dieťa zaspávať samé? Vždy keď ide spať musím byť pri malom pokiaľ nezaspí inak behá po izbe, vybieha. Toto je schopný robiť večer aj 3 hodiny v kuse. Som pri ňom v izbe pokiaľ nezaspí. Keď už spí som ešte nejaký čas v izbe no akonáhle otvorím dvere, chcem odísť z izby malý je hore, toto sa opakuje niekoľko krát, niekedy úplne spí po 23 hod. Poobede ešte spáva, vidno na ňom, že poobedný spánok ešte potrebuje. Pokiaľ nespí je mrzutý. Spí hodinku, niekedy 2. Na obed tiež nespí pokiaľ ja nie som v izbe, ak chcem doma niečo urobiť nemôžem keďže syn pri zaspávani aj počas spánku vyžadaje moju prítomnosť v izbe. Ráno vstáva o siedmej, niekedy je hore už pred šiestou.

evica01
12. apr 2015

O kolkej ho davas vecer spat?

lilly0812
autor
12. apr 2015

@evica01 do 20tej je v posteli. Ak spi na obed dlhsie tak najneskor o deviatej.Zaspava aj hodinu a pol ale musim byt v izbe inak nelezi, nezaspi

gloria9
12. apr 2015

@lilly0812 hmm a nejake stropne svietidlo by nepomohlo ako je napriklad korytnačka alebo niečo čo vytvorí obrazok na strope a povedat mu ze pustis to ale pod podmienkou ked si lahne na postel zhasla by som svetlo a nechala dvere pootvorené ak by vstal napomenula by som ho aby si lahol naspat a tak dookola ale urcite by som nestala v izbe skus povedat ze ide haji aj ty ides haji je vela hodín atd ja mam v izbe prenosnu kameru ukazala som drobcovi ze mamca ho tam vidi a on proste vie ze mamka sa pozera ako spinka a spi kludne...zaspava sam pri malom svetle

evica01
12. apr 2015

@lilly0812 ide leto. Skusis ho davat neskor? Do skolky chodi? Ak nemusi rano vstavat, tak ho nechaj dlhsie hore. 21:00-21:30.
Potom ked vynecha poobedny spanok tak sa sam upravi. Uz o 20:00 bude hajat 🙂
Dost je unaveny? Neboji sa sam v izbe?
Maminka je maminka, tes sa 🙂
Inak aj moji tak zaspavali. Mne to nevadilo. Co najdlhsie sa s nim takto mojkaj. Bude zdravy.

lilly0812
autor
12. apr 2015

@gloria9 skusalo sa uz vselico. Aj lampicka zasvietene aj potichu pustene radio. Ked nie je niekto pri nom v izbe nelezi, stale vybieha a to vie robit v kuse aj 3-4 hodiny pokial nesedim v izbe. Ak si lahnem vybieha aj tak, potichu otvori dvere a vyjde z izby aj tak. Ked bol mensi pekne zaspaval sam ale teraz je to katastrofa

zeytin
12. apr 2015

Nechcem ti brať ilúziu, ale ja sa takto so spánkom trápim s oboma dcérkami. Keď boli maličké, krásne spinkali, nemusela som ich ani často kojiť, už ročné prespali celú noc... Neviem, čo sa zmenilo, ale zrazu si začali vyžadovať moju prítomnosť pri zaspávaní... a odvtedy to ide v sinusoide, raz je lepšie, raz horšie. V škôlke spia cez obed, večer ich ukladám o 8 do postele a zaspávajú tak okolo 9, niekedy až po 9... Nič nestihnem porobiť a som z toho iba nervózna. Cez víkend je to lepšie, lebo cez obed nespia a večer o 8 už spia 🙂 No a každé ráno to je klasika 5:30... ako na budík :D .... mladšia má 3 roky a staršia 4,5... A v noci sú hore minimálne 3 krát... niekedy sa im zadarí aj 8x za noc... U mňa chronická únava, ráno do práce a ten istý kolotoč... Snažím sa to brať športovo 🙂 Už som vyskúšala takmer všetko. Rôzne metódy zaspávania a postupy... nočné svetielko... Drž sa. Keď som fakt unavená, pomôže Magne B6 alebo persen forte 🙂

lilly0812
autor
12. apr 2015

@evica01 do skolky este nechodi. Ked ho ulozim do postele neskor ako do 20:30 vie vymyslat aj do 23 hod. bez ohladu na to ci na obed spal 30 minut ale hodinu. Cim neskor zaspi tym skor je rano hore, pozorujem to uz dlhsi cas. Program cez den ma pestri. On aj vecer zyva, vidno, ze je unaveny, pyta sa spat a aj tak vymysla

evica01
12. apr 2015

@lilly0812 ano chapem. Aj ja si to vsimam na detoch ze cim menej spia na obed tym sa im horsie zaspava vecer.

sardinka333
12. apr 2015

Prečítaj si knihu ,,Každé dieťa sa vie naučiť spať,,. Určite ju ,,vygúgliš,, a tie principy tam funguju. Si len otrokyňa pomaly školkara. MOja dcera toto na mna skušala a skuša snad do dnes. Navečerať, umyť, uložiť - chvilu sedím pri posteli, prečítam rozprávku, hladkám po líčku....potom poviem, že teraz už ideme spinkať a dobru noc, pripadne ak mi povie, že nebude vedieť zaspať (ona si to tak myslí) tak máme ,,zaspávacieho plyšáka,, a toho si prituli. Ak vybehne, výjde z izby lebo neviem čo - dovod nemá, chce byť s nami, chytím za ručku a dorazne poviem ideme spinkať, uloží. Keby to urobila 100x tak ja ju 100x odvediem a poviem ideme spinkať a uložím ju do poste a prikryjem. Ak dieťa zistí že si nepresadí svoje lebo rodič neustupi tak toto robiť prestane. A aj prestala. Celé je to o DOSLEDNOSTI. A to vela rodičov nemá, nevydrží tie ,,detské psie oči,, a nesutále ustupuju, tak ak potom otročia a su z toho nervozni, nevyspatí a otrávení...a pritom stačí málo, trvať na svojom láskavo ale pevne a dosledne.

psyxooo
12. apr 2015

Ja som mala rovnaky problem so synom, akurat som to zacala riesit ovela skor, asi v jeho dvoch rokoch. Kazdy vecer som si nieco vymyslela, ze musim ist na WCko a hned pridem, aj som prisla za minutku, dve. Postupne som sa "musela" ist osprchovat, odlozit riad, upratat hracky co nechal v kupelni atd atd vzdy som cas predlzovala. Po case, ked uz vedel vydrzat lezat sam dlhsie, nejakych 15 minut, tak som sa s nim dohodla, ze mam pracu, ze idem zehlit, ale necham mu otvorene dvere a pridem ho za chvilku pozriet a dat mu pusu. Co som mu slubila, to som vzdy splnila a naucil sa zaspavat sam. Ale teda to jeho zaspavanie trva aj hodinu dve doteraz.

sofianka
12. apr 2015

Ja som presne tak robila ako sardinka 333 pise, len mala mala 8 mesiacov. Teraz mame 6 rokov. 100x som sa vratila do izby, 100x sa postavila v postielke. Robili sme to cca 2tyz. Ale malo to vysledok. Dodnes to tak funguje. Kupanie sa, zuby, pusa na dobru noc ak nie je neskoro tak rozpravka a dobru noc. A po 20. 00 uz pekne odfukuje. Len musis mat vydz. Deti nas uz par mesacne skusaju. Povedia si, ze budem plakat a dostanem to. To podla mna este neznamena, ze to dieta menej lubis, ak jej urcis pravidla. Ved cim su vacsie tym su mudrejsie a prefikanejsie. Okrem toho rano ak vstane, vzdy pride medzi nas do postele. Je to super pocit. Drzim palce.

timea7
13. apr 2015

@lilly0812
@zeytin baby nebláznite deti si z vás robia dobrý deň. Večer majú určite istý rituál - napr. večera, sprcha, pyžamko, prečítať rozprávku, dobrú noc. Do postele, postískať, pusa a odísť. Vybehne zo spálne? 36 krát ho vrátim, aj keď týždeň nebudem večer robiť nič iné, trojročné dieťa už veľmi dobre vie, čo a ako. Musíte byť len dôsledné a nepopustiť. Drží palce, vy máte právo mať večer kľud a venovať sa manželovi a samé sebe.

lilly0812
autor
13. apr 2015

@timea7 Suhlasim s timeou7 niekedy si myslim, ze sa tym perfektne zabava. Vecer klud? Ano tak o 22 hod. ak nezaspi skor, to som uz unavena aj ja, mozem ist rovno spat. Este som chcela napisat, ze kym zaspi neustale sa mrvi,vrti a kope, nie aby kludne lezkal, toto je kazdy vecer. Nietkory mi hovoria, ze to musim len vydrzat. Myslim si, ze mam pravo mat chvilku aj pre seba, alebo napr. cas na varenie,upratovanie alebo okupat sa. Bezne som taketo veci robila ked maly spal no tomu odzvonilo. Druhy problem je ze maly este nerozprava takze mi ani nepovie preco sa mu neda spinkat.

timea7
13. apr 2015

@lilly0812 aj keby rozprával, neviem, či by ti povedal, prečo nespinká, skús maximálne obmedziť sladkosti, sladké nápoje úplne vylúčiť, aj sladený čaj. Pridaj pohybu vonku, je už pekne a buď neoblomná, tak, ako píšeš, máš právo večer mať čas sama pre seba. Inak, zvažovala si logopéda? Možno by ti poradil, ako so synom pracovať, aby sa reč rozbehla, poradil, aké pomôcky použiť.

lilly0812
autor
13. apr 2015

@sardinka333 tu knihu si najdem, dakujem. Co sa tyka toho vybiehania z izby nehnevam sa ale ked vybieha uz druhu alebo tretiu hodinu po ulozeni je to moc. Vidno, ze spat chce no nelezi pokial je v izbe sam. Ked zrovna nevybehne tak beha po izbe, zasvecuje svetlo a vytahuje sufliky, veci zo skrin. Toto trva uz dlho. Aj ked zaspi a spi, alebo skor naoko spi a ja chcem odist po hodine a pol co som pri malom v izbe, akonahle otvorim dvere je hore a toto sa opakuje pokial tvrdo nespi.

lilly0812
autor
13. apr 2015

@timea7 sladkosti moc nepapa. Maly ma radsej rozky ako sladkosti. Vonku byvame denne aj 2, 3 hodiny pokial je pekne. Caj bez cukru skusim, snad to pomoze. Na logopedi som uz bola, povedali mi, ze deticky objednavaju az od 4 rokov. Podla pediatricky pokial rozumie tak je to zevraj vporiadku. Mrzi ma ked vidim este mensie deticky rapotat a ten moj nic.

timea7
13. apr 2015

@lilly0812 nemusí ťa to mrzieť, chlapcom sa občas rozviaže jazyk neskôr, mávam to v škôlke bežne, keď rozumie, čítaj mu, hrajte sa spolu, spievaj mu, on sa rozhovorí.

maslenka47
13. apr 2015

@lilly0812 to nie je o tom, ze by bol malo unaveny alebo sa sam v izbe. Jednoducho ma milion dolezitejsej roboty mimo spania. Zrazu, ked treba spat, je smadny, hladny, treba mu cikat, kakat (samozrejme, ze netreba, ale na nocniku by presedel aj hodinu, keby ho odtial nevyzeniem) .... Samozrejme, ked je s nim niekto v izbe, tak z postele nevylezie, lebo vie, ze nesmie, ale jak zostal sam .... Nepomohlo nic, len neustale odkladat naspat do postele, pohladkat, povedat, ze ma spinkat a odist. A ak nepomohlo ani to, tak po hodine a pol dostal na zadok a hned spal 🙄 Teraz po pol roku to uz je trochu lepsie, ale skusa, co moze :D

lilly0812
autor
13. apr 2015

@maslenka47 deti su vyspekulovane, vzdy si nejaky dovod najdu. U nas uz nepomaha ani to, ze dostane po zadku. Predtym to zaberalo ale teraz veselo lieta dalej. Vecer je to vsak horsie ako poobede, to zaspi do 15 minut ale musim byt v izbe inak nie. Aj poobede pokial ja nie som izbe nespi. Akonahle tam nie som mozem sa aj na hlavu postavit, lezat nebude nieto este spat

bosoriak
13. apr 2015

@lilly0812 Ty si sama musis povedat, co sa bude diat a dietatu potom nastavit hranice. V prvom rade by som vynechala obedny spanok. Ano, bude par dni mrzuty. A co? Nuz a potom nastavit pravidla - okupeme sa, precitame rozpravku, do postielky, pusa a spat.

Skuste taky trik - vopred mu oznamite, ze vtedy a vtedy pojde spat a potom uz si ho nebudete vsimat. Ano, pravdepodobne vylezie z postielky a bude sa dozadovat pozornosti, odporucam vziat si knihu a aspon sa tvarit, ze citas. Bude po tebe lozit, hadzat sa o zem, robit bordel? Bez slova zlozit, nevsimat si. Akoby tam nebol, tak ste sa predsa dohodli. Pripadne si mozes robit nieco ine, co potrebujes - uprac si kuchynu, obyvacku.. Syn si zatial moze robit, co chce, jedine, co nedostane, je tvoja pozornost. Som presvedcena, ze po par dnoch ho to prestane bavit. Ked nedostane ziadnu pozornost, nabuduce sa mu to neoplati. Len treba ostat pevny v presvedceni a najma vopred sa dohodnut aj s muzom, nech ste jednodni. Proste pevne, ale laskavo urcis, ako sa bude vecer fungovat.

Totiz, zda sa mi, ze jedine, o co tu ide, je pozornost. On dobre vie, ze ty si nervozna, ked "musis" sediet pri jeho postielke. Nemusis. Cim skor si to uvedomis, tym lepsie. Ty predsa nie si ziadny otrok, mas pravo aj na cas pre seba a ked ti dieta zaspi o jedenastej vecer, ved to musi byt ohubu. Ty urcujes hranice, nie dieta. Bude plakat? Ano, urcite. Je to skutocne taky velky problem?

Drzim palce.

lilly0812
autor
13. apr 2015

A to ani nehovorim, ze malym lomcuje obdobie vzdoru. Niekedy je ako anjel a inokedy katastrofa, ale to uz je na inu temu. Mysli, ze by bolo dobre keby by uz rozpraval a sam vyjadril co chce. Ked sa mu nieco nepaci krik, rev. Ked nie je ako on chce to iste. Ja viem, ze ono to raz prejde ale uz nam raz buchali susedia ked v amoku doslova vrieskal a kopal nohami o zem. Ked ho to chyti nepomaha ani pekne slovo ani napomenutie, nic. Niekedy si s nim neviem vobec rady. Vie stat medzi dverami a kricat aj 15 minut v kuse akoby ho rezali. Susedia si zrejme myslia co mu ja robim ked tak reve. Citala som clanok, ze deti to aj preto robia, ze im nerozumieme. Niekedy sa citim kvoli tomu ako neschopna matka. Ked som bola ja mala zevraj som nic take nerobila.

lilly0812
autor
13. apr 2015

@bosoriak dakujem za rady. Ja som na dieta sama, teda nie uplne sama byvam u rodicov. Otec syna sa o nas nezaujima. Co sa tyka obedneho spanku skusala som ho uz zrusit no to nevedel vecer zaspat vobec. Vidno, ze on este obedny spanok potrebuje, dokonca sam vleze do postele. Ako som uz pisala skusalo sa vecer vselico, nezabralo.

timea7
13. apr 2015

@lilly0812 Nesmieš sa cítiť ako neschopná matka, každá z nás sa to učí za pochodu na vlastnom dieťati a susedov si nevšímaj, maximálne im vysvetli, že tvoje dieťa nerozpráva a niekedy sa nevie vyjadriť inak ako krikom. Na jeho krik sa snaž reagovať kľudne (aj keď je to ťažké) a stoj si za svojím, snaž sa, aby mal pravidelný režim, pravidelnosť vnáša do života detí kľud a nedaj sa zlomiť jeho krikom. Neboj sa, o pár mesiacov to bude lepšie.

lalai
13. apr 2015

ja som sla podla knihy "kazde dieta sa vie naucit spat" konkretne princip zatvorenych dveri, prvy den uspavanie dve hodiny, druhy den 10 min ..odvtedy zaspi sam v izbe bez problemov a to mal maly 2,5r. Takto velke dieta to dokaze pochopit len je velmi "mudre" a vyhovuje mu to s maminou 🙂 ja som pri mojom lezala aj dve hodku kym nezaspal a kedze cakame druhe musela som nieco vymyslietva toto zabralo. Da sa stiahnut ta kniha na ulozto.sk treba skusit precitat mozno nieco zaberie, ja som zobrala nieco z knihy nieco svoje podla toho co som vedela ze nanho plati

lilly0812
autor
13. apr 2015

@timea7 dakujem za povzbudenie. Co sa tyka tych susedov mam strach, ze jedneho dna niekto zavola socialku i ked vlastne nemaju preco. Suseda pracuje v skolke tak ona mozno chape ale uz mi ani neodzdravi ked ju pozdravim. Niektory na mna zazeraju. Co sa tyka pravidelneho rezimu snazim sa ho dodrziavat. To spravanie, maly sa sprava inak ked som s nim len ja a inak ked su doma aj moji rodicia. Potom som ťzdy ja ta najhorsia lebo neviem to a to. Mozno by dobre padlo osamostatnit sa, byvat so synom sama ale z mojho prijmu 70 eur to je nemozne.

timea7
13. apr 2015

@lilly0812 je to ťažké, keď tvoji rodičia na syna pôsobia inak, ako ty, sposobujú mu zmätok v hlavičke. Ak suseda robí v škôlke, tak by krik tvojho syna nemal byť pre ňu raritou, ak príde sociálka, tak jej to vysvetlíš tak, ako nám. Napriek všetkému,čosi tu písala, by som sa snažila zapísať ho do materskej školy, ideálne by bolo, keby nastúpil takto o rok, teda na jar, možno v nejakej menšej dedine, kde majú v škôlke malý počet detí by ti vyšli v ústrety, aj ty ak sa zamestnáš, tak ti bude ľahšie. Ak má syn problémy s imunitou, mala by si mať predĺženú rodičovskú dovolenku.

sardinka333
13. apr 2015

@lilly0812 ty si potrebuješ zdvihnúť ,,rodičovské sebavedomie,,. Na susedov sa vyprdni - možno zazeraju koli niečomu uplne inému ako si ty myslíš, resp. namýšlaš. Ak máš pocit, že sa nevie vyjadriť a preto kričí (čo može byť pravda, lebo zase aj to dieťa potrebuje povedať) navštív ochotnejšieho logopéda alebo psychologa.Možno ti to pomože porozumieť lepšie synovi, jeho prežívaniu. Rodičia sa často zlaknu ak ich dieťa nie je ,štandardné,, že čo teraz s ním, často ustupuju jeho požiadavkám, ktoré sa stupnuju. Režim može mať každé dieťa. A ten režim musíš presadzovať nekompromisne, láskavo ale vážne. Ak vidí, že s tebou može zametať lebo ty skáčeš tak to bude robiť kým ho to bude baviť, potom si najde niečo iné čím ťa bude ,,týrať,, a tak dokola. U vás zrejme chýba ten ocino a v tomto prípade je výchova zvlášť chlapcov ovela zložitejšia.

lilly0812
autor
13. apr 2015

@timea7 vsak to, starych rodicov syn viac respektuje ako mna,vlastnu mamu. Predlzenie RD mi zamietli napriek splnenym podmienkam. Pediatricka napisala do posudku, ze dieta nie je zo zdravotnych dovodov vhodne do kolektivu. Alergolog zakazal nastup do kolektivu este 1 rok. Dalsi problem je plienka. Maly chodil na nocnik no v poslednej dobe na nom ani sediet nechce. Redukcia na wc bez uspechu. Uz byval aj bez plienky no hned prechladol, mame zapal obliciek. Chcem podat prihlasku v marci dalsieho roku no pokial pediatricka napise, ze dieta nie je schopne do kolektivu bude to nanic platne. Plienku uz vtedy dufam nebude mat.

timea7
13. apr 2015

@lilly0812 keď sa ešte viac oteplí, plienku mu zoberieš a do jesene sa naučí. Napriek všetkému, čo tu píšeš, ja by som tu škôlku vyskúšala. posunul by sa už len tým, že by vnímal ostatné deti, myslím, že by mu to pomohlo po každej stránke a o rok budete už zase niekde inde, ďalej.

lilly0812
autor
13. apr 2015

@sardinka333 tiez si myslim, ze mu chyba otec, muzov respektuje len mna nie. Je pravda, ze mi chyba sebavedomie a to co sa deje ma len utvrdzuje v tom, ze je chyba zrejme niekde vo mne. Aj mama ma kedysi chvalila, ze som sikovna ako sa o maleho dobre staram ale teraz ma uz vyse ako 3 roky a ze on toto, tamto nevie. Je niekedy tazke uputat jeho pozornost. Urcite by mu pomohlo keby bol v kolektive kde by bol s inymi detmi. Ja sa mozem neviem ako snazit napr. spytam sa ho ci si ideme kreslit alebo hocico ine ked on nema zaujem. Potom si pripadam sama sebe neschopna ked sa s nim niekedy neviem hrat. Ked sa hra sam je dobry ale ked vymyslim daco ja nechce, otvara skrine, chladnicku, pusta ruru, pracku (alebo mi ju kedykolvek vypne ked pere). Neviem cim, ako zaujat jeho pozornost