Koľko dvojročných detí môže byť v škôlke medzi trojročnými?
Mamičky neviete poradiť koľko 2-ročných detí môže zobrať riaditeľka medzi 3-ročné??? S mojou malou chodia 2 deti,ale nepači sa mito,pretože učiteľky sa im musia venovať a nemajú čas na ostatné.
Dakujem za vysvetlenie,aj ja dufam,ze sa to zlepsi.Najhorsie je to teraz ked sa maju ucit basnicky ku dnu matiek.Tie male su stale prisate na ucitelkach a tak nic nemozu nacvicovat s tymi vacsimi.Pekny dnik!!! 🙂 🙂 🙂
@silvia2009 myslim si, ze to je o organizacii deti ucitelkami. My mame v triede tiez dve "male" a niekedy hovoria, ze je to strasne tazke. Vravia, ze maju problem s viacerymi aktivitami, na ktore tieto deti jednoducho nestacia, lebo su male. Co sa ucenia basniciek tyka, nas syn je urcite suverejne jedno z najlepsie si pametajucich deti, vie vsetky basnicky, pesnicky hned, ale napriklad vrele pochybujem, ze sa postavi pred rodicov a bude recitovat. Cize ma to svoje pre a proti. Viem, ze mu pali a strasne vela veci si pameta, ale prezentovat ich asi verejne nebude. Skus sa porozpravat s ucitelkami, ako to zvladaju a keby sa ti to nezdalo, tak potom uz len na urovni vedenia skolky 😕 😅
Dakujem za odpoved,zatial to necham tak,uvidim ako to pojde dalej.Silvia 🙂
@silvia2009 Nič s tým bohužiaľ nenarobíš. 😒 Len dúfať, že si učiteľky všetko zorganizujú tak, aby mali čas aj na ostatných. 😉
Diky!!! 🙂 🙂 🙂
@silvia2009 A koľko máte v triede spolu detí?
@silvia2009 chápem, že máš pocit, že je tvoje dieťa teraz na vedľajšej koľaji, keď sú v triede dvojročné deti a nepáči sa ti to. Z pohľadu matky s tebou súhlasím. Ale nie z pohľadu učiteľky. Pri zápise detí je to ťažké, zápis je pol roka pred začatím školského roka a nikto do dieťaťa nevidí. Dvojročné deti sú často šikovnejšie a samostatnejšie ako trojročné. A po pár týždňoch si maličké deti na kolektív zvyknú a učiteľky sa budú venovať všetkým deťom rovnako. No rovnako, nikdy sa nedá venovať sa všetkým rovnako, lebo neviem, komu sa budem musieť zajtra venovať viac, kto si udrie kolienko, komu bude smutno za maminou, lebo bol dva týždne chorý a trochu si odvykol...To, že deti potrebujú nacvičovať ku dňu matiek básničky je v ich vývoji takmer nepodstatná záležitosť, oveľa dôležitejšie je to, že vnímajú, že menšie deti potrebujú pomôcť, že sa naučia tolerovať to, že musia chvíľu počkať, kým sa učiteľka venuje inému, lebo doma dostanú všetko a hneď. Chápem, že chceš vidieť svoje dieťa ako na besiedke recituje, zrejme to bude jeho prvé vystúpenie v živote a veľmi sa naň tešíš. Ale u najmenších detí je zlaté, keď zaspievajú jednu pieseň, zarecitujú jednu báseň, zahrajú sa s učiteľkou pohybovú hru so spevom. A tiež sa môže stať, že sa rozplačú a nebudú robiť vôbec nič, len utekať k mame 🙂 . Vystúpení budú mať ešte počas svojho detstva veľa ale dôležitejšie je pre nich vcítiť sa do pocitov iného a naučiť sa tolerancii. Mám triedu predškolákov, ktorých mám od ich dvoch-troch rokov. Prvé týždne sme sa z pohľadu rodičov len hrajkali. Ale naučili sme sa pri tom, že sa druhému neubližuje, že sa mu nebude páčiť, keď mu vytrhnem hračku z ruky, že musím chvíľu počkať, keď učiteľku potrebuje niekto iný. Vyzeralo to, že sme naozaj nič nerobili. Nie je to tak, naučili sme sa spolu žiť tak, aby sa v triede cítili všetky deti aj učiteľky dobre. Nič sme nezmeškali, teraz väčšina detí píše a číta, vyplňuje tajničky, hrá na flautu, hrá divadlo a program ku Dňu matiek bude taký, že som na tie deti hrdá, aj keď to je samozrejme zásluha aj ich super rodičov.
@koniarova Ahoj,v triede maju spolu 23 deti.Silvia
@mamavera Dakujem za vycerpavajucu odpoved.Urcite robis svoju pracu super.Mne by to nevadilo,keby tie deti nastupili od zaciatku septembra,ale bolo to asi 2 tyzdne dozadu,ked ich riaditelka prijala.Deti si uz na seba zvykli a teraz im to narusili tieto malinke,ktore placu,su nalepene na ucitelke.To sa mi nepaci,ze ich bolo 21 3-rocnych a teraz zobrala 2 2-rocne.Prajem Ti pekny den!!! S pozdravom Silvia
@silvia2009 no pokiaľ je v triede 21 trojročných detí, tak už dvojročné brať nemala, myslela som, že ich je v triede tak 16-17. Pekný deň aj tebe.
@silvia2009 osobne si myslim ze to je privela deti v malej triede.... ved tolko ich nemoze byt ani prvacikov...
ked sa to zrata tak to je isto nad povoleny stav deti v malej triede v skolke takze musia mat vynimku udelenu ... ja by som sa normalne informovala ako to je ... u riaditelky prip. u zriadovatela...
v triede troj-štvorročných detí môže byť maximálne 20 detí, ak je tam dieťa dvojročné, počet sa znižuje o jedno dieťa. Prijať väčší počet detí môže riaditeľka na podnet zriaďovateľa, ale len so súhlasom rady školy.
moja mama (učitelka MS) má v škôlke 12 deti vo veku od 2-3 rokov. je to dosť náročne, pretože hned od septembra neboli všetky detičky ale chodia tak ako dovršuju 2,5 roka a to je každý mesiac jedno dve deti ktore sa musi adaptovať. tie čo chodia už dlhšie vedia pekne same papať (mamina ich dokrmuje) pomáha im pri oblikani zobliekani, hrá sa s nimi a naučila ich kooopc basničiek psničiek, maluju tvoria hraju sa. su zlatunke.a detičky su šikovne vela zvládaju. jedno 2,5 ročne diťa sa ráta za 2 deti ak tam jej aj postihnutie za 3 a viac podla postihnutia sa rátaju. môj názor dieťa do 3 rokov by malo navštevovať jasličky nakolko tam su prispôsobený takým maým detičkám ako opatrovateľky - sestry. často maju plienočku na spánok (moja mama radšej rodičom povedala nech donesu plienočku ako každý dn im dávať prať plachtu a obliečky kôli pocikaniu) pritom učitelka v škôlk nie je opatrovatelka. apropo 2-2,5 ročne diťa zaberá 2 miesta v škôlke čiže škôlka nemôže prijať jedno dieťatko.deti v triede zavisia od počtu deti v škôlke či je to malotriedka alebo s vicerými vekovými skupinami. dá sa požiadať aj o výnimku zriadovatla.
@elise inak to s tými jasľami je síce pravda.no sú mestá,kde nie sú ani jedny jasličky,čo v tom prípade?inak moja malá má len 2 roky 2 mesiace,už dávno sama pekne papá.teraz ju pomaly učím aby sa sama povyzliekala a poobliekala.aj keď do škôlky síce pôjde 2 mesiace pred dovŕšením 3 rokov,sú však maminy,ktoré do práce musia ísť skôr.a preto dajú detičky do škôlky skôr.inak ak by som mala robotu,tak asi aj ja idem do práce skôr,a tým pádom aj malá do škôlky
@elise s nazorom ze dieta do 3 rokov ma byt v jasliach nesuhlasim...je dieta a dieta...moja sa v jasliach nudila uz od 2 rokov...predsa len 6 mesacne babo a 2rocna slecna je rozdiel...jej to mlelo, chcela behat a to sa s mensimi detmi nedalo.....do skolky ju zobrali na 2.5 roka a zapadla bez problemov...teraz je v malej triede (v lete bude mat 4 roky) a podla uciteliek patri do vyssej triedy....do skolky sa dostala vdaka tomu, ze jedno z deti prestalo skolku navstevovat, nie preto, zeby mala byt naviac.....niekedy su 2.5 rocne deti sikovnejsie aj ako tie 3-4 rocne...
@mirka907 u nás boli jasličky pre deti v 2 triedach od 9 mesiacov do 1,5 roka a od 1,5 do 3 rokov. ano niektore deti su samostatnejšie niektore nie, ale vidiš ako sa ti malá v jasličkách vyšvihla k samostatnosti (samozrejme že si ju aj ty k tomu viedla )
ale ked idem pozreť mamu a má v škôlke v triede 2 ročne a vedla neho 3 ročne dieťa je to rapidny rozdiel tomu menšimu sa musi maximáln venovať ale aj ostatným nemá tam ln to 2 ročne. väčšinou nevedia ani ako chytiť lyžičku do ruky ani sa sadnuť pri obede stoliku 😒 😒 😒 s poobedným spánkom j to tiež náročne lebo veľa deti j naučných že rodičia ležia pri nich kým zaspia a to sa neda a nie je tam ani na to priestor ani podminky dokonca 2 mamičky si vydupali u riaditelky že budu zaspávať v káričke inak nzaspia tak si predstav ako učitelka v škôlke uspoáva v 2 kočikoch leži pri detoch a niektorým spieva čita rozprávku ....
U nás sú jasličky s MŠ, kde je rozdelenie pre deti:
- batoľatá - pokiaľ nechodia
- potom detičky do 3 rokov
- deti nad 3 roky
krásne sa spolu vonku hrajú, nerobia si prieky a strašie sa pekne starajú o mladšie.
Dakujem mamicky za Vase odpovede.U nas v meste su aj jasle,ale tie stoja na mesiac 200 eur+strava a skolka 11 eur+strava,tak si myslim,ze aj preto dali deti radsej do skolky.Je to lacnesia alternativa.A este aj viem,ze tieto deti su z doktorskych rodin,tak riaditelka skolky ich preto brala.Minuly rok chcela kamoska dat 2 rocneho do tejto skolky,ale jej ho nezobrala,tak ho dala do jasli.Budem sa na to informovat na MU.
podla mna to nezavisi od veku...moja 27mesacna dcera chodi sice do sukromnej skolky, so starsimi detmi a podla uciteliek s nou nemaju viacej roboty ako s tymi starsimi... dcera sa vie sama najest, nema plienky ani na spanie, rozprava, spieva... dokonca je zaradena do tzv. edukacnej skupiny so starsimi detmi, lebo vidia, ze to zvladne... chceli sme ju dat do noralnej skolky ale bohuzial nebolo miesto.... ja by som nehadzala vsetky dvojrocne deti do jedneho vreca, zavisi od toho ako su tie deti vyspele... a nemyslim si, ze ked je par mensich deti v sklke, ze ostatne deti su tym nejako ukratene
tiez som toho nazoru, ze je to individualne.... Je dieta a dieta... Do skolky starsi zacal chodit od januara, v polke aprila mal 3... V januari nastupovalo dalsich 6 novych deti, takze okamzite vytvorili skupinku, z toho 3 deti syn uz poznal z preliezok... . V triede mali viac takto starych deti, aj ked je pravda, ze moj syn bol asi najmladsi... Napriek tomu besiedka ku dnu matiek bola naozaj super a bol to skvely program... Ano, bolo to aj o tom ze niektore deti odmietli vystupovat a sli k rodicom, ale su to predsa male deti... 🙂
Mladsi ide teraz od septembra, tri bude mat v aprili.... cize bude mat 2 roky a 5 mesiacov.... Uznavam, je malicky, ale hold - som na deti sama a naozaj musim pracovat, aby sme mali z coho zit... Takze som stastna, ze mi ho zobrali - a ano, viem, ze aj 3 rocne deti sa do nasej skolky nedostali - no dakujem tiez za to, ze nasa skolka berie prioritne deti z okolia (byvame na tej istej ulici) ako deti z inej casti mesta. Co sa ale mladsieho tyka, tak je uplne samostatny - sam sa oblieka, (isto, potrebuje niekedy pomoc) sam sa vyzlieka - to zvlada uplne, je kultivovane priroborom uz viac ako rok - jedine, co nevie, tak to je pytanie sa na zachod --- bol uz bez plienky, len jeho otec, ked ho mal teraz na prazdniny na 14 dni, mu ju dal a tak vsetka moja snaha je v kybli..... a to tam ide k nemu este raz na 14 dni v auguste - cize naozaj sa zacinam bat, ako to bude s nehodami v skolke... 🙄 🙄 🙄 😖 😖 😖

@silvia2009 To nie je určené počtom, kolľko ich môže byť. Ale dieťa do 3 rokov sa počíta za 1,5 dieťaťa. Znie to čudne, ale aspoň tak nám bolo vysvetlené. Čiže tie 2 u vás v škôlke sú ako 3 staršie.
Možno je to problém len teraz na začiatku chodenia a privykania. Celkovo to závisí od vyspelosti dieťatka. Máš aj staršie, ktoré môžu mať problém s adaptáciou, či niektorými aktivitami.