Kto má v škole obedy zadarmo?

iveta143
15. aug 2019

Zdravim maminy, viete mi povedat, ci obedy zadarmo tento rok maju vsetky deti,alebo len predskolaci a skolaci? ako riesite stravu,ak mate doma alergika? dakujem

klarissa25
15. aug 2019

@iveta143 no len predskolaci a školáci, iní ani nebudú mať "zadarmo"

tortelinka
15. aug 2019

neviem ako ostatní ale to zadarmo sa premietlo v poplatkoch, takže sme skoro na tom istom

lenka2710
15. aug 2019

@iveta143 pokial viem,tak predškoláci a školáci by mali mať zadarmo,ale nie celkom zadarmo,viem ze sa platí réžia a pokiaľ má niektorá jedáleň drahší obed ako 1,20€ tak sa ešte dopláca ten rozdiel! Alergika síce nemam,ale kamoskin chlapec ma alergiu na laktozu,viem ze mu dáva stravu z domu

deti95060810
15. aug 2019

v akých poplatkoch? zadarmo som myslela že nepríde žiaden šek na platenie...

klarissa25
15. aug 2019

@deti95060810 nič nie je zadarmo...

anesim
15. aug 2019

Cele obedy zadarmo je jedna blbost, platit sa bude tak ci tak, rezia...., ak sa dieta neodhlasi al nepojde na obed tak sa bude tenobed bude musiet zaplatit, ktovie kto to bude nahanat aby sa to zaplatilo, bude velke plytvanie jedlom, uz teraz vela deti odnasalo jedlo, takmer nedotknute porcie napr pecene kura, rezne, omacky ....
Obedy zadarmo sa mali dat len tym, kt to naozaj pottebuju a nie takto plosne

iveta143
autor
15. aug 2019

to som pocula o tej rezii,ze sa bude doplacat alebo co...ale cisto teoreticky,ak bude stat platit na kazdeho ziaka dajme tomu 1,20€,ktory pojde na obed prislusnej skole ci skolke,tak ak by som mala obedy nosit z domu, tak skolka by tie peniaze za stravnu jednotku mala dat mne..ci sa mylim? preco by mala mat skolka preplateny obed, ktore mojmu dietatu neda kvoli alergii...?

lula313
15. aug 2019

@anesim poznam jedného riaditeľa a ten sa sťažoval na tu byrokraciu, lebo vraj denna dochádzka deti bude musieť korešpondovať s počtom vydaných obedov a naozaj, ak sa dieťa zabudne odhlásiť, nebude im to zadotovane

evittam
15. aug 2019

@deti95060810 V škôlke platím depozit 30Eur a za každý obed 0.10Eur. Ak neodhlasim do 13.00 dnes ze zajtra nepride (jasnee viem,ze v noci bude mat napr.teplotu už dnes) tak platis cely obed-odpocet z depozitu. To isté plati pre skolakov. Ako mi prisiel list zo škôlky-konecne cierne na bielom-"obedy zadarmo vobec nie su obedy zadarmo"....

evittam
15. aug 2019

@lula313 Si to zaplatí rodic.

lula313
15. aug 2019

@iveta143 určite Ti to preplácať nebudu, veď to by si mohol vymyslieť každý rodic alergiu a ešte na tom profitovať. Skôr rieš príspevky na potraviny pre alergikov

evittam
15. aug 2019

@iveta143 Urcite ti to škôlka zaplati...Z akého dôvodu?! Za co?

deti95060810
15. aug 2019

@klarissa25 to viem aj ja...ale keď politik tvrdí že budú obedy zadarmo tak si predstavujem že zadarmo je že neplatím NIČ....

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkolulu
15. aug 2019

@iveta143 vsak si tu otazku nemyslela vazne, respektive si sa nezamyslala vazne nad tym, ze ti ma skola preplacat obedy😲😅
toto urcite nemozes mysliet vazne...
aj ked v nasom state je mozne vsetko podla, pekne sa hladaju cesticky ako sa da vsetko obist vo vlastny prospech a nakoniec z dobre mienenj veci sa razom stane vec, ktoru nadpolovicna vacsina obcanov zneuzije a nadalej hlada a hlada a hlada kde a ako odrbat stat, ved preco nie odvadzam dane,tak mozem odrbat a potom plaaaac a rev ako je vsade lespie, ako maju vsade vacsie prispevky, davky, ale len na Slovesnku je bedac, ktora berie matersku aj na kralika v lese, sedi sa doma na rit na tej bedacine tri a ked sa vydari, tak aj na sest rokov dieta samozrejme v skolke najlespie na cely den, potom opat plac, lebo vsak kto ubohu zenu zamestna atd atd a uz je naobzore nieco nove, preplacanie obedov alergikom😂😂😂

veronikaszabova
15. aug 2019

@deti95060810 zadarmo to nie 🙂
U nas - zabezpeka 20€, kazdy mesiac rezia 5€. Ak by chodil aj na desiatu + 9€.

meluela
15. aug 2019

@iveta143 zvysili reziu a u nas aj o 20e poplatok za skolku takze sme s tymto uzasnym opatrenim nakoniec v minuse

iveta143
autor
15. aug 2019

no moja dcera absolutne nemoze nic mliecne...doteraz to bolo tak, ze ked mali nieco mliecne, doniesla som z domu,a oni mi to odratali,teda platila som menej za stravu...jednoducho povedane, neplatila som za obed stravnu jednotku, ked mala v dany den stravu z domu...

veronikaszabova
15. aug 2019

@iveta143 ak mu obed nedavaju, tak nebude prihlaseny na stravu - tym padom nie je dotacia.
Btw snad si si nemyslela, ze ti budu tie € davat...

vevesh
15. aug 2019

@iveta143 zaklady logiky - ak tvoje dieta nemoze jest obed= nerobili obed pre neho= 1 porcia menej= 1 prispevok od statu menej......kto by ti za co mal platit??

meluela
15. aug 2019

@iveta143 nielen to, ak mu navaris dietne doma a donesies do jedalne tak nielenze si suroviny (casto drahsie kvoli diete) platis z vlastneho na rozdiel od ostatnych co budu mat zadarmo, ale platis reziu pokial teda MC nedala vynimku (u nas nie)

salome123
15. aug 2019

@iveta143 ja mám tiež alergicke dieťa a bolo mi povedané, že ak sa nebude stravovať v škole tak mi preplatia 1,20 za obed.

belasy_motylik
15. aug 2019

A ako si predstavuješ ideálne riešenie?

iveta143
autor
15. aug 2019

@belasy_motylik najidealnejsie by bolo, keby dokazali navarit aj pre alergika 🙂

meluela
15. aug 2019

@iveta143 teraz som si spomenula na toto: https://ekonomika.sme.sk/c/22170775/o-peniaze-n...
"BRATISLAVA. Obed im v školskej jedálni nenavaria, lebo majú špecifickú diétu. Aj deti, ktoré trpia celiakiou či rôznymi druhmi intolerancie, však majú nárok na dotáciu od štátu 1,20 eura na jedno teplé jedlo denne.

Ide o príspevok na takzvané obedy zadarmo, ktoré presadil vládny Smer. Od januára štát hradil obedy deťom v poslednom ročníku škôlky, od septembra pošle peniaze na jedlo aj pre deti v základných školách.

Ak chcú na tento príspevok dosiahnuť rodičia detí, ktoré sa nemôžu v školských jedálňach stravovať, musia o ne požiadať.

Peniaze by im škola mala posielať podľa toho, koľko dní v mesiaci strávi dieťa v škole.
Celiakia aj laktózová intolerancia

Filip si kurací perkelt alebo prívarok zahustený mliekom či smotanou dať nemôže. Zakázané má čokoľvek, čo obsahuje mlieko.

V septembri nastúpi do štvrtej triedy základnej školy a koncom minulého školského roka mu lekár diagnostikoval laktózovú intoleranciu. S čímkoľvek, čo obsahuje laktózu, si jeho telo neporadí tak, ako by malo.

Obed špeciálne pre Filipa však v základnej škole v bratislavskom Ružinove kuchárky nepripravia. V slovenských školách to nie je výnimočné.

Ak chcete variť v škole diétne, musíte mať osobitne vyčlenené taniere, hrnce aj pracovnú plochu, kde sa jedlo pripravuje. Málokto teda varí pre deti, ktoré majú intoleranciu na niektoré potraviny.„

Eva Horníková, riaditeľka ZŠ Karloveská v Bratislave

Riaditeľka školy v bratislavskej Karlovej Vsi Eva Horníková vysvetľuje, že pre viaceré kuchyne to môže byť problém.

"Ak chcete variť v škole diétne, musíte mať špeciálne vybavenú školskú kuchyňu. Osobitne vyčlenené taniere, hrnce aj pracovnú plochu, kde sa jedlo pripravuje. Málokto teda varí pre deti, ktoré majú vážnu intoleranciu na niektoré potraviny," opisuje.

Do školy, ktorú vedie riaditeľka Horníková, chodí šesť detí, ktoré potrebujú špeciálne pripravený obed. Stravu im nosia rodičia.

Rodičia nosili jedlo minulý školský rok aj Filipovi do školy v Ružinove. "Ja som doma navarila, doniesla som to ráno do školy, kuchárky to strčili do chladničky a na obed jedlo pripravili, zohriali," opisuje Filipova mama Martina Šnejdárková.

Bratislavčanka vraví, že je zamestnaná a nemá čas po večeroch vyvárať každý deň nové jedlo. Okrem toho má ešte mladšieho syna, ktorý nastupuje do prvej triedy a má celiakiu. Špeciálnu stravu teda bude v škole potrebovať aj on.

Mladší Matyáš nemôže mať na tanieri nič, čo obsahuje lepok. Ten je najmä v obilninách. Zakázaný má chlieb, pečivo, omáčky zahustené múkou aj trojobal na rybacom filé.

Šnejdárková teraz hľadá v Bratislave donášku z iných jedální, ktoré by pre oboch chlapcov uvarili obedy a priviezli ich do školy.

"Predpokladám, že ma to vyjde zhruba na 50 eur mesačne na jedného, čiže sto eur dohromady," počíta.

Štát jej na obedy každého chlapca prispeje sumou 1,20 eura na deň, keď sú v škole. Ak budú v škole každý pracovný deň v mesiaci, teda približne 20 dní, dostane za oboch spolu 48 eur.
Súvisiaci článok Na obedy zadarmo budeme musieť doplácať Čítajte

Ak budú napríklad obaja dva týždne chorí, dostane polovicu tejto sumy.

"To mi určite nepokryje moje náklady, ale našťastie nie sme rodina, ktorá na to musí až tak veľmi hľadieť," hovorí Šnejdárková.

Deti s celiakiou však napríklad môžu dostať aj ďalší príspevok od štátu na celkové výdavky na stravovanie - do 39 eur mesačne. Tento príspevok však už nesúvisí s takzvanými obedmi zadarmo.

Jedlo pre celiatikov je však o poznanie drahšie. "Keď v obchode kúpim hoc aj malý bochník chleba, ktorý má len osem kúskov, zaplatím aj vyše troch eur," vysvetľuje Šnejdárková.
Ako vybaviť dotáciu

Dotáciu na obedy dostane len ten rodič, ktorý prinesie posudok od lekára, že jeho dieťa potrebuje špeciálnu stravu. Dieťa pritom musí vyšetriť špecialista, napríklad alergiológ, imunológ či gastroenterológ, nestačí potvrdenie od pediatra.

Zoznam diagnóz, ktoré školy uznávajú na to, aby mal rodič nárok na dotáciu, neexistuje. Rozhodujúce je posúdenie lekára.

Rodič však musí najskôr školu požiadať o špeciálne stravovanie pre dieťa. Formulár si pripravujú samotné školy či zriaďovatelia.

"Ak škola nie je schopná príslušnú špeciálnu stravu dieťaťu zabezpečiť, dotáciu zriaďovateľ poskytne v hotovosti priamo rodičom dieťaťa," vysvetľuje Barbora Petrová z tlačového oddelenia ministerstva práce.

Nárok na dotáciu nemajú rodičia, ak chcú dieťaťu vybaviť mimo školskej kuchyne diétnu stravu len z presvedčenia bez lekárskeho potvrdenia, napríklad vegetariánske či vegánske jedlo. Ak sa však so školskou jedálňou dohodnú a takéto jedlo kuchárky pripravia, štát ho preplatí.

Dotáciu na stravu môžu rodičom vyplatiť v hotovosti, prevodom na účet aj poštovou poukážkou. Vyplácať by sa mali za uplynulý mesiac.

Viaceré školy vyžadujú, aby rodičia požiadali o vyplácanie príspevku ešte v lete, ak chcú dostať peniaze aj za september. Napríklad v školách, ktoré zriaďuje mesto Kremnica, je termín na podanie žiadosti 10. august."

meluela
15. aug 2019

@vevesh a preco by mali byt rodicia deti s alergiami a potravinovymi intoleranciami ukrateni od toho 1.2e denne zo stateho rozpoctu (nasich aj ich dani)? preto, ze to maju tazsie nez rodicia zdravych deti?

belasy_motylik
15. aug 2019

To nie je reálne. Zober si, koľko detí má teraz alergie - na jednotlivé potraviny, na lepok, mlieko... Všetko sa varí podľa predpisových noriem a nedá sa všetko upravovať na x variant. Predstav si napr. že v šk. kuchyni, kde pripravujú denne 200 obedov by z nich len 10 -15 chystali zvlášť.

vevesh
15. aug 2019

@meluela ja som skor za to, aby za tie peniaze vybudovali jedalenske moznosti tak, aby sa aj alergici vedeli prestravovat. A tym padom by bol narok na dotaciu, tak ako u ostatnych...

@belasy_motylik je to normalne mozne, ked sa chce- len to by sa muselo chciet...

iveta143
autor
15. aug 2019

@salome123 ved to je logicke si myslim

meluela
15. aug 2019

@vevesh nikdy nezachytis vsetky alergie, max tie najhlavnejsie ... lepok, bkm a pod. ktore by bolo super keby spravili podmienky ... ale este stale ti ostane dost dalsich a aj ine priciny pre ktore sa dieta nemoze stravovat v jedalni, ako napr moje dieta .. hoci tych 1.2e je v nasom pripade ten najmensi problem/vydavok, ale potesilo by aspon symbolicky keby sa myslelo aj na nas