icon

Ľutovali ste odklad školskej dochádzky?

erienka
21. apr 2019

Na internete som citala vela pribehov o tom, ako sa rodicia rozhodli nebrat do uvahy odporucanie psychologa alebo ucitela dat ich dietatu odklad, dali ich do skoly a nasledne sa borili s mnohymi problemami.
Citala som vsak aj to, ze mnohe deti s odkladom nastupuju do skoly ako "prezrete" a v skole sa potom nudia a vyrusuju. Mate niektora skusenost, ze ste dali na odporucanie odbornika svojmu dietatu odklad a potom ste to o rok z roznych dovodov lutovali? Dakujem

Strana
z3
barvircakova
1. jún 2019

Ja som stavila na moj cit k synovi. Je julovi nevedel rozpravat len par slovicok a kratuckych dlhsie slovo nevyslovil a predsa som ho dala k rovesnikom hoci logoped len krutil hlavou ale on chcel sa ucit logopedicke testy sme opakovali poctivo kazdy den nenamietal ze musi sa ucit tak aj preto som tak spravila a vsetko dobre dopadlo spociatku zaostaval ale do konca prveho rocnika vsetko zvladol a vsetko dobre dopadlo. To musis vidiet ako dieta reaguje a tak sa rozhodnut. A tiez vela zalezi na ucitelovi ci sa troska slabsim povenuje alebo len bude kritizovat.

veronikadany
26. mar 2024

@renab Ahoj a vsetko v pohode?Mam podobny pripad doma.

barvircakova
26. mar 2024

Ano vsetko dobre dopadlo v pohode to zvladol. Ale ty sa zariad podla svojho dietata. Musis na nom vidiet ze sa snazi a chce sa ucit a hlavne vela vela rozpravat s nim😉 Neboj vsetko dobre dopadne.

renab
27. mar 2024

@veronikadany vsetko v pohode. Stojim si za svojim rozhodnutim a ani dnes by som ho nemenila.

veronikadany
27. mar 2024

@renab to som rada🙂Tiez som presvedcena,ze syna do skoly dam.Dakujem este raz

renab
28. mar 2024

@veronikadany Drzim palce, verim, ze kazda mama pozna svoje dieta najlepsie.

renab
Autor odpoveď zmazal
rosabella
28. mar 2024

@ajush5 ja ti poviem, ako môže dieťaťu ublížiť, ak pôjde do školy neskôr. Ja som už vo veku, že mám vnúčatá. To znamená, že v čase môjho nástupu do školy sa nerobili žiadne vyšetrenia školskej spôsobilosti, ale keďže som narodená v novembri, išla som do školy o rok neskôr. Už od 5. ročníka som až po koniec strednej školy som vnímala, že moji spolužiaci sú decká, s ktorými si nemám čo povedať a ľutovala som, že má rodičia nedali skôr do školy. Neskôr počas strednej školy som, našťastie, zapadla do partie, kde boli ľudkovia starší do mňa o rok až o päť rokov. A s tými som strávila úžasné roky. Na stretávke po 15 rokoch od skončenia strednej školy, keď sme spomínali na zážitky, si jedna spolužiačka povzdychla: " Bože, akí sme boli sprostí, že sme toto vyvádzali a potom si narobili zbytočné problémy..." Ja som si v duchu len pomyslela: "Hovor za seba, ja som už vtedy mala názor, že robíte hlúposti."

vladi4444
28. mar 2024

Ak sa pridám do diskusie, ako špeciálny pedagóg so skúsenosťami aj s diagnostikou školskej zrelosti som názoru, že dieťaťu sa viac ublíži, keď sa dá do školy nepripravené ako naopak. Som tiež matka, a pokiaľ moje septembrové dieťa nebude vyslovene vynikať, do školy ju predčasne zaškolovať nebudem.
Súhlasím, že vy ako maminy (aj teda ja) svoje dieťa poznáte najlepšie, ale nepoznáte dôsledky nesprávneho rozhodnutia (ktoré špeciálny pedagóg potom reedukuje, dobieha, VPU a pod). Nehovorím, že to je prípad každého, každopádne ako človek z praxe ro musím generalizovať. Ak neveríte odborníkovi (čo úplne rozumiem, my dieťa vidíme max hodinku, aj keď sa dá zistiť veľa, nikdy som nemala problém aby so mnou dieťa spolupracovalo,aj "nezrelé" na školskú dochadzku). Maminky, ak je pred nástupom vážne zlá reč (nehovorím o jednom R alebo L) naozaj to silno silne ovplyvňuje fonematické uvedomovanie, schopnosť citat a písať. Ak sa dieťa nevie na činnosť sústrediť dlhšie ako 15-30 minút (aspoň s vedením, zaujatím), bude sa v škole trápiť, bude veľmi zaťažené, schopnosť koncentrácie ovplyvňuje CNS, niekedy proste nie je dostatočne dozretá. Ja osobne by som ten rok využila na stimulačný program v nejakej dobrej poradni, ktorý sa sústredí na predškolakov a podporí všetky funkcie dôležité pre rozvoj čítania, písania počítania. Dieťa o nič nepríde.
Aspoň takto to vidím ja, kto denodenne rieši ťažkosti spojené (aj) s tým, že dieťa bolo do školy poslané skôr ako malo. Držím palce každej mamičke, nech sa rozhodne co najlepšie.

ajush5
29. mar 2024

@rosabella 😂 tak to je aký nezmysel. Skutočne si nebola vyspelejšia kvôli 9 mesiacom o ktoré si šla neskôr do školy. 🫣

rosabella
31. mar 2024

@ajush5 predstav si, že bola

ajush5
1. apr 2024

@rosabella 😂😂😂 ok. Keď hovoríš, tak to rak bude

andy113
28. apr 2025
@vladi4444

Ak sa pridám do diskusie, ako špeciálny pedagóg so skúsenosťami aj s diagnostikou školskej zrelosti som názoru, že dieťaťu sa viac ublíži, keď sa dá do školy nepripravené ako naopak. Som tiež matka, a pokiaľ moje septembrové dieťa nebude vyslovene vynikať, do školy ju predčasne zaškolovať nebudem.
Súhlasím, že vy ako maminy (aj teda ja) svoje dieťa poznáte najlepšie, ale nepoznáte dôsledky nesprávneho rozhodnutia (ktoré špeciálny pedagóg potom reedukuje, dobieha, VPU a pod). Nehovorím, že to je prípad každého, každopádne ako človek z praxe ro musím generalizovať. Ak neveríte odborníkovi (čo úplne rozumiem, my dieťa vidíme max hodinku, aj keď sa dá zistiť veľa, nikdy som nemala problém aby so mnou dieťa spolupracovalo,aj "nezrelé" na školskú dochadzku). Maminky, ak je pred nástupom vážne zlá reč (nehovorím o jednom R alebo L) naozaj to silno silne ovplyvňuje fonematické uvedomovanie, schopnosť citat a písať. Ak sa dieťa nevie na činnosť sústrediť dlhšie ako 15-30 minút (aspoň s vedením, zaujatím), bude sa v škole trápiť, bude veľmi zaťažené, schopnosť koncentrácie ovplyvňuje CNS, niekedy proste nie je dostatočne dozretá. Ja osobne by som ten rok využila na stimulačný program v nejakej dobrej poradni, ktorý sa sústredí na predškolakov a podporí všetky funkcie dôležité pre rozvoj čítania, písania počítania. Dieťa o nič nepríde.
Aspoň takto to vidím ja, kto denodenne rieši ťažkosti spojené (aj) s tým, že dieťa bolo do školy poslané skôr ako malo. Držím palce každej mamičke, nech sa rozhodne co najlepšie.

@vladi4444 dobry den chcela by som sa spytat co ak ide o dieta, ktore je septembrove cize zle mu vychadzaju roky a malo by mat podla cppp odklad cize ist do skoly ako 8r? Syn ma problemy s vyslovnostou,urcovanie pismen na zaciatku slova jr niekedy horsie niekedy lepsie intelektovo vysoko...nevieme co robit ci ho dat alebo nedat do skoly, ucitelky v skolke sa vyjadrili ze by mohol ist do skoly psychologicka ze nie....

vladi4444
29. apr 2025
@andy113

@vladi4444 dobry den chcela by som sa spytat co ak ide o dieta, ktore je septembrove cize zle mu vychadzaju roky a malo by mat podla cppp odklad cize ist do skoly ako 8r? Syn ma problemy s vyslovnostou,urcovanie pismen na zaciatku slova jr niekedy horsie niekedy lepsie intelektovo vysoko...nevieme co robit ci ho dat alebo nedat do skoly, ucitelky v skolke sa vyjadrili ze by mohol ist do skoly psychologicka ze nie....

@andy113 dobrý deň rozumiem. Áno v tomto prípade by išlo o normálny ročný odklad, keďže pri septembrových deťoch nejde o "zle vychádzajúce roky", to je len zle zaužívaný termín. No, ťažko povedať, stále je len apríl, resp máj do septembra sa toho vie veľa zmeniť. Ak vychádza intelekt výborný, dokáže sa sústrediť a zlé je len to, čo popisujete (sluchové vnímanie a výslovnosť - aj keď tiež záleží či viacerých hlások a pod) tak by som ho asi do školy dala s tým, že určite trénovať sluchove vnimanie (pozrite si niečo o Eľkoninovej metóde) a určite logopéd. Lebo zas neviem, či by to s vysokým intelektom nebolo kontraproduktívne..chlapca by som musela vidieť. Len ten intelekt mi tam rezonuje proti odkladu. Hlavne aj je septembrový.

bopa
29. apr 2025
@andy113

@andy113 odklad som za tie roky absolútne neoľutovala, aj keď vtedy som bola takto presne na pochybách ako ty..nebude dobre čítať a písať diktáty, hrozí mu posmievanie od detí..môj je jednotkár doteraz a v škôlke sme boli dohodnuté, že bude mať úlohy navyše, aby “nezakrpatel”, vždy intelektuálne vopred, vzhľadovo vysoký, ale rečovo sme chodili 3roky na logopédiu a v tom roku, keď mal odklad sme reč doladili úplne a nastúpil do školy absolútne bez problémov.. je to len vaše rozhodnutie, cítite ako rodičia čo je najlepšie, ja som to tušila od začiatku aj keď rozhodovanie konečné bolo ťažké

andy113
1. máj 2025
@vladi4444

@andy113 dobrý deň rozumiem. Áno v tomto prípade by išlo o normálny ročný odklad, keďže pri septembrových deťoch nejde o "zle vychádzajúce roky", to je len zle zaužívaný termín. No, ťažko povedať, stále je len apríl, resp máj do septembra sa toho vie veľa zmeniť. Ak vychádza intelekt výborný, dokáže sa sústrediť a zlé je len to, čo popisujete (sluchové vnímanie a výslovnosť - aj keď tiež záleží či viacerých hlások a pod) tak by som ho asi do školy dala s tým, že určite trénovať sluchove vnimanie (pozrite si niečo o Eľkoninovej metóde) a určite logopéd. Lebo zas neviem, či by to s vysokým intelektom nebolo kontraproduktívne..chlapca by som musela vidieť. Len ten intelekt mi tam rezonuje proti odkladu. Hlavne aj je septembrový.

@vladi4444 tak sme ho nakoniec do tej skoly dali..nie som sice 100% s tym stotoznena ale to by som nebola ani s odkladom...unho je problem hlavne ta vyslovonost sykavky a r, na elkonino sme ho prihlaslili budeme dochadzat na lekcie tak dufam ze sa to doladi. Kazdopadne to rozlisovaie hlasok hlavne na zaciatku ucitelky v skolke povedali ze obcas vie obcas nie, ja ked som ho skusala tak prve hlasky v slove 7 z 10 slov povedal dobre, neviem mozno sa pri nich citi viac pod tlakom. Mame este 4mesiace na trenovanie snad sa to niekde pohne. V skole mi riaditelka povedala ze vlastne ide o to preco ona je za odklad, ze on bude mat horsi prospech a moze dostat aj trojku, tak ako ak ide len o toto to pre mna nie je az tak velmi dolezite ze nebude jednotkar,chapem ale ze pre nich ano😆

vladi4444
1. máj 2025
@andy113

@vladi4444 tak sme ho nakoniec do tej skoly dali..nie som sice 100% s tym stotoznena ale to by som nebola ani s odkladom...unho je problem hlavne ta vyslovonost sykavky a r, na elkonino sme ho prihlaslili budeme dochadzat na lekcie tak dufam ze sa to doladi. Kazdopadne to rozlisovaie hlasok hlavne na zaciatku ucitelky v skolke povedali ze obcas vie obcas nie, ja ked som ho skusala tak prve hlasky v slove 7 z 10 slov povedal dobre, neviem mozno sa pri nich citi viac pod tlakom. Mame este 4mesiace na trenovanie snad sa to niekde pohne. V skole mi riaditelka povedala ze vlastne ide o to preco ona je za odklad, ze on bude mat horsi prospech a moze dostat aj trojku, tak ako ak ide len o toto to pre mna nie je az tak velmi dolezite ze nebude jednotkar,chapem ale ze pre nich ano😆

@andy113 nebojte sa, zvládne to dobre. Elkonin je super. Rozhodli ste sa tak, ale budete na tom pracovať. Držím palce.

Strana
z3