icon

Ľutovali ste odklad školskej dochádzky?

erienka
21. apr 2019

Na internete som citala vela pribehov o tom, ako sa rodicia rozhodli nebrat do uvahy odporucanie psychologa alebo ucitela dat ich dietatu odklad, dali ich do skoly a nasledne sa borili s mnohymi problemami.
Citala som vsak aj to, ze mnohe deti s odkladom nastupuju do skoly ako "prezrete" a v skole sa potom nudia a vyrusuju. Mate niektora skusenost, ze ste dali na odporucanie odbornika svojmu dietatu odklad a potom ste to o rok z roznych dovodov lutovali? Dakujem

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
24. máj 2019

@hatsepset daj ho do prípravného ročníka, to bude pre neho ideálne, ja tiež tak plánujem najmladšieho dať, má OVR

hatsepset
24. máj 2019

@janickacrazy lenže ak už jeden odklad mal a ostal v škôlke (teda by mal už ísť do prvej triedy lebo bol dvakrát pred školák) teraz by šiel do prípravného, tak to by nevadilo? Lebo tak som to plánovala, ale teraz neviem ci nepotrebujem nejaký papier zase bohvie od koho, že vôbec môže mať nástup do prvej triedy opäť odložený vlastne ☹️

bopa
24. máj 2019

Dali sme odklad a bolo to najlepšie rozhodnutie..neoľutovali sme ani raz..nebolo to o vedomostiach, ale mal logopedický problém..v prvom ročníku bol najlepší z triedy, mal vyznamenanie riaditeľa..teraz v druhom ročníku medzi 3 najlepšími, nikdy sa nenudil v škole, nevyrušoval, úplne v pohode, úlohy má raz dva urobené, niektorí sa učia aj 2-3 hodiny..ten rok len získal..skôr v škôlke ten posledný rok sa nudil, ale nebolo to nič strašné..aj kamaráta najlepšieho si našiel a je v tejto triede spokojný..z bývalým najlepším kamarátom sa bavia cez prestávky, v klube..my neľutujeme 😊

janickacrazy
25. máj 2019

@hatsepset No musíš sa opýtať v CPPPP, či treba papier od nich alebo ako, neviem presne ako to je, ale dajú sa dať aj 2 odklady šk. dochádzky a ten prípravný ročník je podľa mna ideálny pre takéto deti, lebo v školke by sa ti už nudil isto.

kimoki
30. máj 2019

@erienka Mozem sa spytat, ako ste sa nakoniec rozhodli? My riesime, ten isty problem. Dakujem za odpoved.

erienka
autor
30. máj 2019

@kimoki boli sme v CPPaP, tam urobili "vysetrenie" a odporucili odklad kvoli emocnej nezrelosti. To iste odporucili i na zapise v skole a napokon aj ucitelky v skolke. Tak napokon sme ten odklad dali, aj ked stale rozmyslam, ci to bolo spravne rozhodnutie. Dcera vsak navyse dost zle rozprava a to samo o sebe moze byt dovodom na odklad, takze v nasom pripade to bolo asi spravne rozhodnutie. Uvidime ale buduci september, ked nastupi do skoly, ze co sa bude diat 🙂

kimoki
30. máj 2019

@erienka dakujem za odpoved. U nas je situacia taka, ze vo februari v skolke CPPaP robili depistaz skolskej zrelosti, to presiel a napisali aj ze odporucaju na zaskolenie, na zapise tiez presiel "pohovorom" s pani ucitelkou a nasledne nam skola volala, ze ci by sme mali zaujem absolvovat este jedny testy skolskej zrelosti. Povedala, som ano, a cez tie uz nepresiel, a bolo to to iste CPPaP, dokonca aj ta ista pani psychologicka.
Ktora mi nasledne hovori, ze by som mu velmi ublizila, kebyze ho dam tento rok do skoly, a ked som isla do skolky poziadat, aby tam este rok ostal, tak ucitelky mi povedali, ze by som mu velmi ublizila kebyze ostane este rok v skolke 🙂, ze on uz je zrely do skoly.
Naozaj neviem ako sa mam rozhodnut...

janickacrazy
30. máj 2019

@kimoki daj ho otestovať u súkromnej psychologičky, asi majú veľa žiakov, tak sa potrebujú niekoho zbaviť, žiaľ takto to na SK funguje, u nás sa dohadovali ešte pred depistážou, že koľko detí treba do prvého ročníka a koľko nechať v školke, môjmu synovi chceli dať odklad, čo bola absolútna blbosť, on vedel už v 2 rokoch počítať do 20, poznal písmená, atd. odklad som rázne odmietla, chodí do školy, má samé 1

kimoki
30. máj 2019

@janickacrazy ano, maju malo miest v tej skole (este stale nemame ani rozhodnutie). Inak by som, ale to zobrala, kebyze to povedia na rovinu, ze nemame miesto a hladala by som ine riesenie, ale nie, ze idu z dietata robit "neschopaka".
Dakujem, ja som tiez presvedcena, ze patri do skoly, aj ked dali mi chrobaka do hlavy, ci naozaj ☹
Tiez som rozmyslala, este nad jednym testom, ale to uz som si povedala, ze ho testujeme ako takeho kralika, za mojich cias, taketo cosi nebolo...

bibistec
30. máj 2019

Ja ti poviem moju skusenost. Ja som.dcere dala odklad isla do skoly.ked mala 7 a tristvrte. Kazdy vravel.ze uz je velka naco rok v skolke. Statna psychologicka by ju aj pustila ved citujem ostala tu sama bez vas so mnou 45 minut. Pekne spolupracovala. Rovno poviem statne pschologicky.su ale totalne enschopne. Toto co som zazila tak mi rozum zastal. Bola mila ale nic relevantne netestovala. Volala som suktomnej lebo som uz nevedela co si mam.mysliet a ta par otazkami hned vedela ze dieta je nezrele. Ak je co i len trocha zavahania nedaj do skoly. Nie ucitelka ale ty sa budes doma trapit s dietatom. Popozeraj si slabikar co sa teraz pouziva. Nasi mali taky co dieta ked nastupilo do skoly malo.poznat vsetky tlacene pismena a rovno na to nadvazovali cize rovno s tym pracovali. Školky ktore boli slabe a toto deti nenaucili tak tieto deti mali problem. Dieta ma takisto vediet vyhlaskovat cele slovo napr. Autobus a dieta ma urcit vsetky hlasky v slove aj ich spravne poradie. Toto ma vediet predskolak. Je to vyvojovy stupe ktory je.potrebny na nacvik citania. + domace zlohy. Vies si predstavit kazdy den ze by robila ulohy? Z kazdeho predmetu? Naozaj.su na nich kladene vysoke naroky. To nie je len o tom ci je sikovna to.je jasne. Skus ak budes mat pochybnosti zajst aj za inou psychologickou najlepsie sukromnou aky bude mat nazor ci sa s tpu statnou zhodnu. Drzim ti palce. Ja som ani na sekundu nezavahala ze som dala odklad. Bolo to najlepsie rozhodnutie.teraz koncime druhy rocnik a aj tak sa jej treba vo vsetkom venovat.

erienka
autor
31. máj 2019

@kimoki tak to je naozaj odveci. Ale ak si ty presvedcena, ze by skolu zvladol a oficialne ti ho aj prijali, tak by som ho tam dala.

lubik87
31. máj 2019

@bibistec ale toto čo píšeš všade neplatí v našej škole sa aj deti čo už vedia písať a čítať učia kade písmenko po pismenku môžu nie majú vedieť napísať svoje meno a vyhlaskovat slovo určite nie jedine tak určiť na aké písmeno konci aké začína a spýtať sa kde v slove korytnačka sa nachádza .vedieť základné predmatematicke cvičenia prerozprávať príbeh....keby platilo to čo píšeš tak by 80%deti nebolo schopných zaškolenia....nároky sú vysoké ale všetko sa začína od 0 žiadne nadväzovanie...škôlka nieje povinná čo potom to dieťa.co do nej nechodilo 😏

bibistec
31. máj 2019

@lubik87 nuz mne psychologicka vravela ine zial niektore skolky su slabe a neucia to. No v kazdom pripade moja s tym mala velky problem a po roku co mala odklad pekne nabehla

lubik87
31. máj 2019

@bibistec v žiadnom prípade nemôžu v prvej triede na začiatku požadovať od detí aby poznali abecedu a už vôbec nie obísť poznávanie písmen..v škôlke sa učia opisovať texty ale neučia sa.ake je ktoré.pismenko cielene..nároky sú naozaj vysoké ..ale naozaj toto čo si opísala možno tak na nejaké speci super škole pre nadaných alebo čo ale klasická nie...

bibistec
1. jún 2019

@lubik87 kdeze v skolke maju vsetky pismena na stene a denne ich tam vidia. Zo uz naozaj musi byt zaostale dieta aby sa to nenaucilo. A v prvej triede samozrejme spoznavaju pismena ale uz idu riadnym tempom. Viem o com pisem. Niekolko deti na tom pohorelo tam bolo presne vidno ze prisli do akoly nezrele, lebo napriek tomu ze sa tomu v skolke venovali nemali to dobre osvojene a bolo trapenie. A pritom sikovne a inteligentne deti. My sme cely rok riesili dcerin odklad ci dat alebo nedat a radila som.sa s niekolkymi psychologickami.ci pedagogmi a naozaj ak dieta nevie tie.veci ma.velky problem nabehnut. Je to prenho potom skok co sa tyka prechodu zo skolky do skoly. Nasi uz na vianoce citali vsetko. Samozrejme tlacenym.pismom a to je bezna statna skola.

lubik87
1. jún 2019

@bibistec tak Naša škôlka je zaostala.ziadne písmená nemajú na tabuli a.70%deti nepozná všetky písmenká...v škole keď som sa o tomto rozprávala tak ma.vysmiala.riaditelka že zbytočne dieťa vie všetko učia to od 0...pýtala som.sa.lebo syn píše a číta plynule ale je hravý....možno v každej škole inak ...o čom teda pochybujem....a teda tvoja dcéra pozerala na tie písmenká roky ale nepoznala ich ?tak ako to je

janickacrazy
1. jún 2019

@lubik87 naši sa v školke tiež učili poznávať písmená a vyžadovali to aj na zápise do školy, tiež čísla do 10 museli vedieť a určit začiatočné písmeno v slove, ale teda moj to vedel už asi v 2 rokoch, takže my sme s tým problém nemali, ale ozaj sú teraz nároky vyššie ako kedysi, ked sme išli do školy my

bibistec
1. jún 2019

@lubik87 nuz u nas inak veru a s deťmi v skolke cvicili aj pismena v slove a aby mali to zvukove uvedomovanie si. To ze dieta pozna pismena este neznamena ze vie aj citat to je zas vyvojovy stupen vyssie. Moja pismena poznala ale v slove nevedela urcit ani zaciatocne a konecne pismeno nir to este vyslabikovat. Bola fakt pozadu. Jednoducho ten rok este potrebovala. Vedela robit podla instrukcii, aj postup aj sa sustredila ale ked potom o rok nastupula do skoly aj tak sme mali co robit. Keby sla nacas bez sance to by nezvladala. Kamoskina tak dceru dala lebo v skolke sa vyjadrili ze je sikovna a aj skolkarska psychologicka ale nebola. Zial tiez nemala to zvukove ovedomovanie si a velmi sa trapili. Doma tri hodiny robili ulohy a doteraz sa trapia dieta nosi ledva trojky a pritom sikovne a inteligentne dievca ale zial nezrele. Velmi olutovala ze ju dala do skoly. Nabaluje sa to teraz koncia druhy rocnik a stale je to horsie. Lebo tempo sa zvysuje. Takisto dcerini spoluziaci. Presne vidno kto siel do skoly ledva 6 rocny zial. Emocne to niektori nezvladaju.

bibistec
1. jún 2019

@lubik87 veruze nie bezna statna skolka a robili formou hry to poznavanie pismen v slove. Oni to nemuseli vediet napisat ale museli to pocut. Podla toho sa da urcit vyvojovy stupeň. Ja som riesila u dcery odklad a konzultovala so psychologickou dokonca s klinickou psychologickou kt. Ma deti s poruchami ucenia a skutocne toto ma vediet predskolak. A aj to treba ked som potom videla ten slabikar no koniec. Nemam to z vlastnej hlavy. Len niektore deti nabehnu lebo tam vyvojovo.su ale niektore proste nenabehnu a tam je ozaj potrebny odklad.

bibistec
1. jún 2019

@janickacrazy presne tak a v skolkach sa tomu aj venuju

lubik87
1. jún 2019

@janickacrazy
@bibistec baby jasné veď toto sa robí všade veď je to aj v depistazi takže áno ja stále reagujem na to že 1 trieda nemá na čo nadväzovať!ako bolo spomenuté vyššie že museli poznať všetky písmenká a od toho išli ďalej ...to nie... napríklad syn ovláda úplne všetko píše , číta , počíta ..ale je nesústredeny...nakoniec teda do školy pôjde až o rok ...neviem čo sa tam bude učiť keď.uz teraz vie napísať svoje meno písaným ale na doporucenie učiteľky s ZŠ a psych. Zvažujeme odklad.....

bibistec
1. jún 2019

@lubik87 neboj sa poznam.vela takych deti a pomohlo im.to. Vela aj zalezi na skolke ako sa im povenuju. Ale sustredenost je dolezita urcite. Drzim palce

lubik87
1. jún 2019

@bibistec no v škôlke ho odmietajú že tam už nemá čo robiť takže bude chodiť len do 12 tej aspoň na Tom sme.sa.dohodli a doma.mu ja robím školu už pol roka ...aspoň predĺžime detstvo ..len zasa či bude taký nazhaveny do školy ako je teraz aj o rok 👌

janickacrazy
1. jún 2019

@lubik87 ja by som ho dala do školy, ked už vie písať, čítať, počítať, zbytočne bude další rok v školke, bude sa tam nudiť, moj prvý nevedel ani kresliť, len svoje meno napísal kostrbato, ale doma mi plakal, že chce ísť do školy, tak som to riskla a dala som ho a zvládal v pohode

lubik87
1. jún 2019

@janickacrazy len vieš pre ti je platné že vieš čítať a písať keď nedávala pozor a následne nemáš šajnu čo sa má. Čítať alebo písať. ..treba to vziať aj z toho hľadiska..neviem idem si ešte pokecať do cppap a uvidím čo mi poradia

janickacrazy
1. jún 2019

@lubik87 no moj bol tiež nesústredený na začiatku, aj poznámky doniesol, že si zabudol poznačiť úlohu, ale časom si zvykol, mali dobrú učiteľku, tak nosil len včeličky a potom jednotky

bibistec
1. jún 2019

@lubik87 ako odmietaju? To co je za pristup. Och to je des toto. Nemaju co odmietat. Ale v skolke predsaaju pracovne zosity a nudit sa teda urcite nebude to su mylne predstavy rodicov. Nasi mali v pripravke 5 pracovnych zositov za rok, rok predtym 4. A anglictinu a kadejake montesori pomocky a teda boli tam.deti co mali odklad len preto lebo rodic si vydupal. A teda an jedno sa nenudilo, dali im robotu ale mali sme ozaj velmi profesionalne ucitelky. Ale pekne sa vycibrili, naucilinsa trpezlivosti co je ozaj dolezite. Ale nuda teda urcite nehrozi.

janickacrazy
1. jún 2019

@bibistec No tak možno vo Vašej školke by sa nenudil, ale u nás na malej dedinskej školke to fungovalo asi tak, že deti urobte si rýchlo pracovné listy, potom sa pôjdete hrať, o montessori sa im ani nesnívalo. Moj sa v predškolskej nudil a to ani odklad nemal a pretože vyrušoval, tak mu navrhli odklad, čo bol úplný nezmysel, no proste to musí človek zažiť, aby pochopil, všade to nefunguje tak ako by malo.

bibistec
1. jún 2019

@janickacrazy och no ano my sme boli obycajna statna skolka v meste ale velmi dobra. Ale pocula som ze dedinske skolky su slabe co je škoda pre deti.