Ľutovali ste odklad školskej dochádzky?
Ahojte, uz som zufala. Mam dcerku, ktora ma v juli sest rokov. Od dvoch rokov sme bojovali s recou, chodime aj na logopediu, momentalne je rec cista, obcas sa ale nevie tak rychlo vyjadrit a niekedy mam pocit, ze mozno uplne dobre nerozumie. Ale velmi sa zlepsuje, teraz riesime nastup do skoly. Pani ucitelky ju odporucaju, testy skolskej zrelosti vysli celkom dobre, ide este na jeden individualny. Niekto mi hovori, ze by jej dal odklad, obavam sa, ci je psychicky pripravena. Na druhu stranu mi ale pani ucitelky hovorili, ze tento rok sa velmi zlepsila, ma zaujem o ulohy, ktore robia, do tohto roka nechcela velmi robit pracovne listy...vyslovili obavu, ze by sa mozno dalsi rok uz nudila, ze sa dost taha za ostatnymi. Ja mam strach, ze po tyzdni zisti, cot o vsetko obnasa a doma bude cirkus. Zaroven by isla v skole do triedy s kamaratmi, ktori jej teraz takmer vsetci odidu. Dnes je zapis a ja som uz zufala, nechcem jej davat nejake falosne signaly...och
Moja je tiez julova. Odporucali mi, aby som ju dala do skoly, vedela uz v skolke citat. Teraz je v 6. rocniku a lutujem , ze som jej nedala odklad.
Odklad ešte u žiadneho dieťaťa nič nepokazil. Ale nástup do školy skôr, než je dieťa dostatočne zrelé a pripravené - áno.
Ja mam 1 dieťa letné a jedno septembrové. Obe išli 6 ročne, ale ten rozdiel bol naozaj v prospech septembrového. Si vezmi, že medzi dieťaťom narodeným 1.8. A 2.9 sú len 4 týždne. Napriek tomu to 1.8. Prvé ma v čase nástupu 6 rokov a mesiac, druhé 6 rokov a 11,5 mesiaca. To je veľký rozdiel čo sa prejaví hlavne v puberte a období dospievania.
Ja dosť ľutujem, že som pri prvom dieťati rok nepočkala.
Možno by boli niektoré veci iné. Na druhú stranu vôbec neľutujem, že som nepodlahla tlaku okolia a to septembrové nedala do školy ako 5rocne, s tým, že 6 predsa bude mať hneď v septembri.
Nie moja skusenost, ale v najblizsej rodine. Dievca narodene koncom jula, mala rozne naznaky aj rady od okolia a CPP, ze nie je zrele do skoly. Rodicia nepocuvali. Uz v novembri ju skola posielala naspat do skolky, trvalo im niekolko mesiacov, kym nasli skolku, ktora ju vezme naspat pocas roka. Na dalsi september museli hladat uplne inu skolu, aby sa jej uz byvali spoluziaci neposmievali, ze prepadla. Obaja rodicia su VS vzdelani, ale toto bol kolosalny mega pruser, nezvladnutie a zle rozhodnutie. Takze, treba poriadne zvazit....

@msnesquik Nebuď zúfalá a zmier sa s tým ,že odklad je úplne bežná vec dnes. A pamätaj nič nezmešká, ušetríš jej kopec stresov aj sebe a oveľa lepšie zvládne o rok.Moj mal odklad pred 20 rokmi a nič lepšie sme nemohli urobiť. Psychologické testy urobil ľavou zadnou,bil veľmi šikovný, ale veľmi neposedný,nevydržal pri ničom dlho. Dokonca nerád kreslil a hravý veľmi. Sama som si nevedela predstaviť v škole ako to zvládneme.A veľmi mi to uľahčili učiteľky. Nerád chodil do škôlky, nechcel tam spávať .Aj keď chodil na celý deň, ale stále bol mysľou domov.
Hlavne keď robili nejaké predprípravné práce. A vlastne posledný rok navyše si užil.Neskutočne sa aj zmenil.Proste dozrel. Ja som veľmi rada.Ber to pozitívne. Predĺžiš jej o rok mladosť. A podotýkam, že v tom čase nešli ani jeden škôlkársky kamarát augustový takže chodili do školy spolu. A keď išiel mladší tak dali aj júnovým aj augustovým odklad.A čo ma prekvapilo boli to veľmi šikovné a múdre deti. Chlapec dokonca učiteľke syn.