Ľutujete, že vaše dieťa nechodí do súkromnej škôlky?
Rozmyslame nad vyberom skolky, zatial sme obaja za normalnu statnu skolku, ale trochu mi zacinanu vrtat v hlave aj sukromne. Ze ci neurobime chybu, ze pojde syn "len" do statnej MŠ (logisticky je nam najlepsia, aj som nepocula nic negativne na nu).
Su sukromne skolky ozaj o tolko lepsie? Da to tomu dietatu nejaku obrovsku vyhodu v zivote, ze bude chodit do takej? Pripadne rovno nejakej jazykovej skolky?
Ti, co ste mali dieta v statnej, nelutujete, ze nechodilo do sukromnej?
Je niekto kto nahodou lutoval, ze dal dieta do sukromnej MŠ?
Vdaka za nazory
@lylyjana neviem, prečo si ľudia potrebujú myslieť že ak za niečo zaplatia 4x,5x viac, tak to musí byt lepšie .. za to že dieťa si žije svoj život a nemá žiadne pravidlá a funguje podľa seba iba to robí čo ono chce? To je super vienko do života, ako naozaj.
Moja druhá dcéra chodila jeden rok do súkromného klubiku.. bol to kresťanský klub pre deti, hoci nie sme kresťania, kvôli tomu, že v 4roch rokoch už naozaj potrebovala kolektív deti som ju tam dala.. fungovalo to 4x do týždňa iba na doobedie, pani učiteľky tam boli ozaj vynikajúce a tvorili deťom taký program že som sa ja nechytala.. deti tam boli naozaj spokojné a šťastné.. pokiaľ viem doteraz je to u nás najvychytenejšia súkromná škôlka.. avšak máme tu viac súkromných škôlok ktoré fungujú najmä preto, lebo štátna je stále plná a tazko sa do nej dostať.. pokiaľ viem nie je to nejaký extra rozdiel od štátnej.. všetky deti som mala v štátnej.. prvý syn od 4,5r - chodil do nemeckej triedy, kde bola úžasná pani učiteľka a chodil tam rád, aj sa niečo naučil..
Dcéra do štátnej začala chodiť ako 5r tiež Nemecka trieda, rovnaká učiteľka a veľmi spokojna.. dcéra je typ dieťaťa stvorený na nás škoslky systém..
Najmladší syn sa dostal do škôlky ako 4r, on je silný extrovert a trest je preňho ostať doma keď je chorý, škôlku miluje a má dobre pani učiteľky.. keďže bola korona škôlku si naozaj užíva az tento rok a majú naozaj bohatý program.. síce to ide tiež do peňazí ale ja som až na niektoré skutocnosti spokojná..
Aby som to zhrnula, nie v každom prípade je súkromná škôlka nieco viac ako štátna, hoci nejakébkvalitnehsie určite sú.. väčšina ale vznikli kvôli nedostatkom miesta v štátnych..
Máme skúsenosti s 2 súkromnými škôlkami u nás v meste a teda aj keby boli zadarmo, tak by syn chodil do štátnej. Mám pocit, že v štátnej je lepší vzdelávací systém, lepšia komunikácia, nestriedaju sa im tam deti počas roka, tak ako v súkromných škôlkach.
@drahomirrra Určite sú výnimky aj na jednej a aj na druhej strane. Ja som bola v Košiciach mrknúť dve súkromné, z toho jedna mala napr. namiesto poriadneho dvora iba taký vybetónovaný priestor s lacnými plastovými hračkami, ktoré kúpiš v Tescu dieťaťu na dvor, a potom som zistila, že aj dosť zle recenzie, druhá mala detto iba o ničom dvorcek, videla som aj viem, že s deťmi chodia na ihrisko k našej bytovke, lebo sa nemajú ani kde normálne pohrať. Nepáčilo sa mi ani riešenie jedla, nosili im externe. Napokon som dieťa dala do jediných mestských jasiel, boli tam tri učiteľky na jednu malú skupinu detí, zlaté, úžasné, navyše vyštudované v tomto odbore, mali krásne priestory, aj veľký uzavretý dvor, otvorené od šiestej rána do piatej, vlastnú kuchyňu, kde varili naozaj dobre a vyvážene. Kupodivu ALE nebola lacná, platili sme za ňu rovnakú sumu, aká sa platí v súkromných, čiže to nie je len o peniazoch. Dokonca jedna z tých súkromných, kde som aj bola, funguje aj ako škôlka, máme ju prakticky vedľa bytu, pracujem od nás pešo do 5 minút, mohla by som dieťa cestou do práce zaviesť a mám na neho výhľad z okna kancelárie, cenovo vychádzala rovnako ako mestské jasle (zo stravou cca do tých 300 eur mesačne), chvália ju, a i tak ma nepresvedčili. Teraz dieťa vložíme do škôlky, kde zriaďovateľom je mesto, ale máme ju trošku ďalej, tu toľko neplatíte, a rozdiel s jaslami, kde sme platili, našťastie nevidím. Som spokojná.
je uplne jedno či ide o štátnu škôlku alebo súkromnú, vždy záleží na aké učiteľky natrafíte.....naša chodila najskôr do súkromných jasiel - milovala to tam, po prechode do štátnej škôlky - obrovský rozdiel,,,,nechcela tam chodiť, začala sa tam pocikávať, robiť zle deťom - jednoducho si kompenzovala že sa tam cíti zle...potom začala chodiť do inej štátnej škôlky a tam zase fajn....
@katkami123 k tej strave v škôlke... Určité štandardy v oblasti stravy musí štátna škôlka spĺňať, to je jasné. Z toho dôvodu sa nepodávajú ťažké a mastné jedlá, smažené, solené, musia mať určitý podiel zeleniny a ovocia za celý deň. Takže ten langoš ani mne ako škôlkárska strava teda nereže
Moja mama robila učiteľku v MŠ 46 rokov a švagriná zase pracuje 4 roky ako kuchárka pre školu a škôlku, takže nejaké informácie o stravovaní detí sa mi dostali do uší. S tým jedením to ide stále viac a viac dolu vodou. Niektoré deti nepoznajú základné pokrmy a potom ich, samozrejme, odmietajú. Máloktoré dieťa je také, že zje takmer všetko a nie je vyberavé. Veľa detí nechce jesť napr. polievky, lebo doma na to nie sú zvyknuté. Nehovoriac o prívarkoch a omáčkach k mäsu či o zemiakoch alebo kompóte. Keď sa 3 ročné dieťa vyjadrí, že ono to jesť nebude, že ono chce kebab alebo pizzu, tak je to prinajmenšom na zamyslenie. A nútiť dieťa do jedla nemáš, mama to nikdy nerobila. Dieťa ale nič nezje, je hladné a po ceste domov mu matka ten kebab kúpi, takže asi tak. Ale podobné robia aj školáci, niektorí nechávajú celé obedy, mandarinkami z obedu sa ohadzujú na ceste alebo jogurt vypijú a obal hodia na chodník a namiesto toho vyneseného obeda si kúpia v bufete čipsy a kolu. Rodičia zbytočne platia drahé obedy a ich deti sa správajú tak ako sa správajú. Deti treba viesť odmalička aj vo vzťahu k jedlu, netreba byť extrémny, ale mať nastavené určité hranice. Keď mu niečo nechutí, chápem (tiež som v škôlke nezjedla rybaciu nátierku lebo ma z nej napínalo a doteraz mi nechutí), ale odmietať všetky druhy jedál a potom jesť fast food nie je cesta. Akurát tak k poškodeniu zdravia a obezite.
@lylyjana moj chodi do sukromnej, rano cestujeme 3/4 hodinu kvoli skolke. Mohla by som ho dat do statnej u nas ale to nespravim ani za svet. Po prve jazyk, v statnej na deti hovoria u nas narecim, po druhe pristup uciteliek- byvame pri tej statnej skolke a ja ked pocujem ako sa ucitelky bavia s tymi detmi je mi z toho na grc 🤮 po tretie zmeska deti v statnej, beru tam kadekoho, mensina sa miesa s bielymi, znamej dieta tam chodi a odkedy tam zacala chodit tak na rodicov pluje, lebo ju to niekto naucil v skolke a slova “pi** a ku***” im odtial tiez doniesla. V skolke jedia, co kucharky navaria, niekedy aj cely tyzden bravcove na rozny sposob.
Na druhej strane sa moj syn v sukromnej uci anglicky, kedze je to anglicka skolka, v skolke maju montessori pristup, takze sa s detmi rozpravaju trochu inym stylom, a par jeho spoluziakov uz skolka “vyhodila”, kedze bolo dlhodobo nezbedne a nevedeli sa zaradit. Najhorsie slovo co si moj odtial doniesol je “kak” a ziadna “pi**” 🫣🤦♀️ Co sa tyka jedla, beru ho od “ co jedia zdrave deti”. Samozrejmostou je, ze si dieta mozem doniest kedy chcem, a nie ze do 8:00 a mate smolu. Karnevaly, vylety, navstevy policajtov, hasicov, atd su bezne, rovnako ako aj kruzky roznych druhov (co je ale vsade tak, len teda rozna uroven). Na den matiek maminkam pripravili program, k tomu kopa obcerstvenia atd. Cely den by som mohla pisat, preco je sukromna skolka lepsia. Aj ako predskolaka budem radsej platit sukromnu ako by som ho mala poslat do statnej 😅
Nas chodil do sukromnej lebo do statnej ho nezobrali, potom siel do statnej a tam bol par mesiacov a vratila som ho do sukromnej 🙈 asi sme len nemali stastie, nehovorim ze kazda statna je rovnaka, no v tej 'nasej' to nebolo dobre...pristup adekvatny asi k platu, so sukromnou sa to neda porovnat
@lylyjana ja velmi lutujem ze som dala dceru do statnej MS...chodi tam uz 4 rok je uz v pripravke ale nikdy naozaj nikdy tam nesla s radostou. Chcela som ju prelozit x krat na sukromnu skolku ale dcera uz nechcela ze tam ma kamosky a do toho corona = malo co v skolke ...tak sme to nechali tak. Ale k veci co je pre nas teda problem:
1. Nutia ich spat na obed aj teraz v pripravke 6-7rocne deti musia spat a ked nespia tak musia mat zavrete oci a byt prikryti od hlavi po usi..
( dcera nespi na obed od 3rokov takze toto je pre nu trest)
2. Malo vonkajsich aktivit..chodia vonku minimalne a po obede uz vobec nejdu. Ak mas dieta ktore uprednostnuje aktivny pohyb pred sedenim na zadku s ceruzkou v ruke tak problem....
3. Strava.... za mna najhorsie sklamanie je to ze v statnej skolke neexistije "zdravy rozum" ale vsetko sa riadi nariadeniami zriadovatela (v lepsom pripade ministerstva)...dcera ma od narodenia histaminovu intoleranciu no pod kontrolou co znamena ze by mohla v skolke jest 80% jedal ale zial neda sa ..bud bude jest vsetko alebo nic...ziaden ustupok nie je mozny .takze sme museli ziadat o donasku vlastnej stravy a tam.opat zacina ten birokraticky bludny kruh..kazdy rok potrebujem potvrdenie od lekara ze dcera ma HIT nasledne cakam 30dni na vyjadrenie zriadovatela ci akceptuje spravu lekara a dovoli nam donasku..do tej doby kym dcera nema uradnicky stempel ze uz moze mat vlastnu stravu tak musi byt na ich strave 🙈
Statna skolka je fajn pre silne bezproblemove na obed spiace jedince. Ak mas take deti tak potom usetris a budes spokojna..
@lylyjana moja chodila do statnej..mali vela kruzkov, korculiarsky, plavecky kurz..bola tam spokojna..teraz chodi do statnej skoly, do triedy pre intelektovo nadane deti, je ich tam iba 13, je to statny, bezplatny program vzdelavania..maju super ucitelku aj metody vyucovania, ucebnice, vela aktivit navyse..takze super..u nas su sukromne skoly a skolky zbytocne drahe a skor take ze deti velmi nerozvijaju..tablet do ruky, neucia sa pisane pismo a pod..slaba disciplina..nic pre nas..treba si dobre zistit, za co vlastne platit..poinformuj sa vo vasom meste ako to je..popytaj sa hlavne odbornikov, co su profesionali - ucitelia, poradenski psychologovia, specialni pedagogovia a pod..co maju skusenosti so vzdelavanim deti
@lylyjana záleží od lokality,učiteliek a 100 ďalších veci.U nás napr.nie je veľký rozdiel v cene,tak najmenšia pôjde do súkromnej,do štátnej nemá šancu aby ju vzali.Starsí vystriedali aj štátnu aj súkromnú,v súkromnej mi viac vyhovuje samozrejme iná strava,je oveľa dlhšie otvorená,ráno nemusiš utekať s vyplazeným jazykom na 7:45 a keď robím dlho aj tak to dokážem sama časovo vykryť,plienka nevadí,vek nevadí.Aktivity apod mi prišli všade rovnaké,učiteľky v štátnej kde je druhá dcéra úplne perfektné.Mame tu viac súkromných škôlok,prekvapilo ma aký veľký cenový rozdiel je medzi nimi a časovo zatvárajú medzi 17tou a 19tou.Co to dá dieťaťu nevidím odchýlky.Klasicke aktivity tam aj tam
@kubkovamama ano aj u nas to je tak..sukromne su dlhsie otvorene a beru od 2 rokov..vykruzkuju dieta do 17,00 rodic uz potom neriesi..to je velka vyhoda, preco rodicia radsej priplatia..samozrejme kazdemu nieco ine vyhovuje..kazda rodina to ma uplne inak nastavene..
Nikto sa o moje dieta nepostara lepsie ako ja, takze nie, absolutne nelutujem (statna alebo sukromna, alebo hoci aj vesmirna). A nosime doma aj teplaky!
@drahomirrra presne, pod toto sa podpisujem! 👏👍 Ako dieťa som chodila do štátnej škôlky, mám na ňu prevažne pekné spomienky a predsa som dieťa dobrovoľne dala do súkromnej. Tiež sa stretávam s názormi alebo skôr obhajobou tých, ktorí majú deti v štátnych škôlkach, že ako je tam úžasne a súkromné načo, tam je zle lebo to a to a v živote tam dieťa nemali. 😅 Jasné, určite sú aj súkromné škôlky, ktoré stoja za prd, ale je ich oveľa menej ako tých štátnych, ktoré stoja za prd. 😉 Ono je to tak vo všetkom, česť výnimkám, že keď je niečo súkromné tak je to menej byrokratické, kvalitnejšie a človek za svoje peniaze dostane niečo hodnotné už len z toho titulu, že si to platí. Takže za mňa, dobrá súkromná škôlka je dobrá investícia - máme oveľa menšiu chorobnosť ako okolité štátne škôlky (čo je pochopiteľné vzhľadom na počet detí) a sú aj rodičia v tomto viac uvedomelí, neexistuje, že tam niekto ráno dovedie choré dieťa nadpopované liekmi a potom nedvíha telefón keď mu učiteľky volajú, že má po dieťa prísť. Veľkým plusom je aj individuálny prístup učiteliek - nie sú to žiadne uvršťané sekery s poznatkami o vzdelávaní z 80. rokov. Jo, a nikdy ešte nemali na obed špagety s kečupom! 🤮😅 Naozaj, že nie. Autorka, ak máte financie na súkromnú škôlku a je nejaká dobrá vo vašom okolí, určite neváhaj.
@kitchi1 to si uviedela super príklad toho, čo píšem vo svojom komente vyššie - všetko štátne sprevádza byrokracia, normy a ,,nedá sa." 🙄 Naozaj, aby niekto nútil šesťročné deti ležať so zatvorenými očami v 21. storočí v akože civilizovanej krajine je fakt choré. Môj trojročný v súkromnej spí tak raz za dva týždne a inak čo - leží, rozpráva si alebo ho dajú k predškolákom, ktorých nevyrušuje.
@stanzi Nech sa páči: Montessori Horsky park

@drahomirrra Určite sú výnimky.
Napr. moja kamarátka chodila učiť AJ a aj vypomáhal v jednej malej súkromnej škole v našom meste.
A ona mi do podrobná vyrozprávala plusy a mínusy tej škôlky/ porovnávala so štátnou kde nám chodia deti teraz.
A za ňu v tej súkromnej bol veľmi stiesnený priestor, nedostatok pedagogického personálu keď išli na prechádzku ( veľa krát práve kvôli tomu nešli), prístup jej prišiel viac menej rovnaký, akurát že v strave bol dosť veľký rozdiel.
Takže nie nieje to vždy iba o peniazoch.
Taktiež poznám jednu maminy, ktorá mala syna v súkromnej a pi 2 rokoch ho preložili do štátnej a ich skúsenosť bola taká, že v tej súkromnej bol na syna príliš veľký tlak vyvíjaný na výsledky.
V súkromnej sa vraj konečne mal čas konečne aj hrať ako obyčajné dieťa.
No a my máme jednu veľmi pozitívnu skúsenosť s malotriedkou na dedine...obrovský dvor, bicykle,kolobežky, ihrisko.
Vedľa sa pásli ovce a krava.
Pani učiteľky a upratovačko/ kuchárka boli veľmi dobrý tím...no proste parádna škôlka.