icon

Má sa predškolák učiť čítať a písať?

topmamicka683
23. feb 2025

Niektori rodicia veria, ze deti by sa mali ucit pismena a zakladne citanie uz v skolke, ini tvrdia, ze to nici prirodzeny vyvoj a deti by sa mali hlavne hrat. Co si o tom myslite? Ucite svoje dieta doma, alebo to nechavate na skolu? My sme zatial ani jedno aktivne v skolke neucili...

Strana
z2
natalia941
23. feb 2025

ved od toho su tu skoly :D

natalia941
23. feb 2025

niektori uz moc vymyslaju, ak sa dieta chce a ma chut ucit same, tak ano. Ak nie, tak nie

guudy
23. feb 2025

Moje deti ked sa pytali, tak sme im odpovedali. Citat sa naucili same ako predskolaci.
A ked sa vedia naucit citat a pisat 4 rocne deti v UK, nevidim dovod, preco by nemohli aspon tlacene pismena vediet pisat a citat nase 5-6 rocne deti.

balerina2025
23. feb 2025

@topmamicka683 ako predskolacka vedela pisat velke pismena z abecedy. nic extra.

zuzinka888
23. feb 2025

Syn od 2 rokov pozna abecedu - no citat ho cielene neucim. Vie nieco " precitat" no skor to berie ako znaky- npr- PES- ked to vidi precita pes. No ked je napisane- pesnicka- tak precit tiez len pes🤣🤣🤣.

anavianavi
23. feb 2025

je jedno, ci sa dieta nauci dopredu alebo nie. na konci prveho rocnika a prinajhorsom druheho nie je rozdiel mezdi tym co prisiel s tym, ze vie citata a tym, co sa to naucil len v skole.
kto je sikovny a kto nie je sa ukaze inak a po case.

oriesocek
23. feb 2025

Moje staršie 2 deti vedeli citat, písať a aj počítať. Syn vedel počítať cez 100 už v 3 rokoch. Najmladšia nevie a ani ju to netrápi…teraz pôjde do školy a veľmi sa do toho nehrnie….

maninka1974
23. feb 2025

@topmamicka683 no bola som prekvapená aj môjho už v škôlke učili pisemena čísla meno napisat 4r dozadu....mali prac zošity normálne ako v 1r

marianarem
23. feb 2025

@topmamicka683 U nas sa to ucia uz v skolke. Ja si nemyslim, ze je to nutne. Ked sa dieta o to zaujima, nech sa nauci, ked nie, tak sa nauci v skole. Tiez si myslim, ze v skole sa uplne zotrie rozdiel medzi tym, kto kedy zacal.

dominika77743
23. feb 2025

je to naozaj na dietati, nemoze sa to zbytocne silit ked v prvom stupni pojdu znovu od uplnych zakladov.

lenicka298
23. feb 2025

@topmamicka683 cielene ju neučím. Ale ako 4 ročná si vedela napísať a prečítať svoje meno. Teraz je predškoláčka, napíše si tlačenym aj priezvisko, naše mena, kamarátok. Rada si odpisuje slova z obalov, ktore su pisane tlacenym. Prečíta písmená ktoré pozná. Napocitat vie do 100, pozná aj čísla, chce si aj počítať príklady do 10. Príklady dáva aj nám doma v rámci hry na pani učiteľku 😄 v škôlke im dávajú robiť pracovné listy. Sama ju cielene neučím, ale tak zakazovať jej to nebudem.

deti95060810
23. feb 2025

čo čítať a písať... syn miloval atlasy, mapy a on vedel v prvej tr. všetky hlavné mestá európy... napr. hl. mesto Fínska - Helsinky...
deti ani nechápali čo je Fínsko.

biba_18
23. feb 2025

syn vedel písmenká, ale nečítal, ale sčítaval a odčítaval už ako 4-ročný, čísla sa naučil sám podľa hodiniek a písmenká tiež tak podľa nápisov kade tade… ale bolo to pre neho hra, akonáhle musel, tak to už nie, to mal odpor k učeniu…

patka06
23. feb 2025

Ja mám takmer 50 rokov, keď som išla do 1.triedy mala som presne 6 rokov, vedela som čítať.
Dcéra išla do školy ako 7 ročná, poznala iba písmenká - čítať nevedela.
Vedela "prečítať" a napísať veľkými tlačenými svoje meno - to sa učili v škôlke.
Pri nástupe do školy deti nemusia vedieť čítať ani písať.
Ale sú aj šikovnejšie deti, ktoré sa to naučia skôr. prirodzene samé.

mili2016
23. feb 2025

@topmamicka683 bohužiaľ doba je taká že zachvilu budú chcieť aby bábätko písalo a čítalo 🤣
Keď sme boli na zápise my, tak syn musel vedieť počítať, abecedu, napísať a prečítať svoje meno, geometricke tvary a.t.d
Podľa môjho názoru je na tak malé deti zbytočné vyvíjaný tlak 🙈ale to je len môj názor

biba_18
23. feb 2025

@mili2016 a ak by to nevedel tak čo?

nika23t
23. feb 2025

@topmamicka683 môžu, nemusia. Moja mama pred 57 rokmi vedela čítať a písať pred nástupom do školy. Moje deti nevedeli, ukazovala som im, čítala, ale netlacila som, nemali záujem. Ale najstaršia dcérka vedela nasobit pred nástupom do školy asi do 50. Ale tiež som toho názoru, že v školke sa majú hrať.

slavomira236
23. feb 2025

@topmamicka683 moje bsetky deti vrdeli sko predskolaci citat. Najstarsia 25 rocna aj pisat pisane
Syn ako predskolak cital detom v skolke pred spanim. Ked zistila ucitelka ze vie da ala mu citat

barbie2023
23. feb 2025

Som učiteľka 1-4 a bývalá učiteľka v MŠ. Neodporúčam dieťa nasilu učiť. Jednak si odnesie zle návyky ,ktoré sa ťažko naprávajú a jednak je to zbytočne a niekedy ozaj viac na škodu. Dieťa sa má hrať . Nechajte nech sa hrajú kým sa dá... Všetko potrebné sa naučia neskôr , postupne v škole. A ver mi, čítať a písať sa naučí dieťa keď na to dozrie. Nemusíte ho tlačiť k tomu v škôlke. Ak dieťa ale chce tak mu treba určite dať priestor a podnety. Ale nech si samé o to požiada. Napr spoločné čítanie v knihách alebo skladanie písmen do krátkych slov a pod.

tairyx
24. feb 2025

Nečítala som odpovede, podľa mňa učiť na silu nie, ja som sa ako dieťa naučila čítať sama, už 4ročná a to bolo pred 35 rokmi. Nikto nevedel ako, prečo, proste som sa naučila. V škôlke som čítala spolužiakom potom rozprávky. Z mojich detí jedno sa tiež naučilo čítať a písať v 4 rokoch samé (paličkovým písmom), ale malo staršieho súrodenca, takže asi odkukalo.
Ale vo všeobecnosti nie, škôlkar nemusí vedieť čítať a písať, a ani by som cielene dieťa neučila týmto zručnostiam. Všetko má svoj čas, ak dieťa prejaví záujem naučí sa to samé, ak nie, naučí ho škola.

andreatytler
24. feb 2025

Nie je dovod na to aby sa dieta v skolke ucilo pisat a citat. Potom to aj tak bude brat odznova v prvej triede, takze nic tym skorym ucenim neziska.
V Kanade sa deti ucia pisat a citat ako 4 rocne a maju na to 2 roky aby to zvladli. Ked idu do prvej triedy musia vediet pisat slova ktore sa pisu tak isto ako sa citaju. K tomu matematika, prvovka. Mne sa to nepaci. Bola by som radsej keby sa len hrali.

dadka1997
24. feb 2025

@topmamicka683 urcite nie, ak to dieťa už vie pred nastupom do školy, sa bude v škole nudit, na to je predsa škola, v škôlke sa ma hrat a učiť sa základy

margaretka_
24. feb 2025

Teraz mam predskolaka, citat sa naucil sam, vzdy sa pytal na pismenka. Cita vsetky napisy vsade. Starsi isiel do skoly, zw nepoznal ani vsetky pismenka. A nic mu neuslo. Je tretiak, cita rad a vela. Mladsi ak by siel do klasickej skoly tak neviem co bude robit na citani.

kiki68
24. feb 2025

@topmamicka683 zalezi na dietati, dieta sa ma vediet podpisat a identifikovat nejake pismena uz v predskole. Ale citat a pod vediet nemusi. Mas ale deti, co velmi chcu a bavi ich to, nas syn cita od 4 rokov, prve pismena precital ako 3,5 rocny. Podobne cisla, on uz riesi v 4,5 nasobenie. Ale on je ten iniciator, nie my. Takze ano, pomahame mu, lebo chce. Tiez had rozne spolocenske hry. Zas nema tu spontannu detsku hru, to len s kamosmi v skolke. Tam ho to bavi prave.

petronelag
24. feb 2025

@kiki68 Aj syn sám prejavoval záujem (už od 3-4 rokov) o písmená a čísla, tiež poznal čísla a pozoroval ich, keď išla MHD s č.11, tak už hovoril, že idú dve jednotky, aj písmena pozoroval (názvy relácii) v TV a potom ich sám našiel v programe, on sa to učil sám. Ktoré dieťa nemá záujem, tak by som ho neučila.

kiki68
24. feb 2025

@petronelag presne takto to bolo u nas, tak sme potom nakupili tie predskolacke veci. Lebo sam chcel. Co bude robit v skole neviem, nieco tam uz robit bude a doma ho Mozeme zase zamestnat niecim inym. Prinajhorsom v urcitom bode preskoci rocniky. Zase tu su gymnazia tazke, cize neni zle ked zacne teraz a bude potom dohanat ine veci. Inak nas napr nie moc pekne kresli. Strihat a vsetko super, ale kreslenie ee. Iba ked ide pisat pismena a predtvary. Kazde dieta je ine.

guudy
24. feb 2025

@kiki68 ak ta to potesi, tak moje dve nadane deti nevedia pekne kreslit doteraz (21 a 17)😂. Aj ich vlastnorucny podpis vyzera ako keby to pisal tak tretiak ZS😂. Pisanie slo v pohode, teda jedno dieta v pohode a druhe pisalo od druheho rocnika skaredo oproti prvej triede ;)
Nastastie na tom ich zivot nestoji ;)

maryetta
24. feb 2025

Ak je nieco co dieta ozj zaujima nech sa rozvija.
V skolke co viem tak nenutia ani pisat ani nejako nasilne matematika a pod.
Ani doma. Teda ak to nie je ozaj rodic z odobru. Lebo aj tu si moze dieta osvojit nespravny navyk na pisanie alebo co a potom to bude mat v skole tazsie.
Napr moji-starsi v pripravke sa naucil aspon meno-skratene. Dcera od neho mladsia 3 roky sa vsetko popri nom ucila. Uz v predskolskej vynikala a mala fantasticke vysledky na depistazi.
Je uz druhacka a ucitelka ju chvali-a to je najmladsia z triedy. Na nu sa to proste lepi.
Mam doma aj 4-rocneho. A ten co nemusi neriesi. Ale uz vie aspon farby. Tvary. Ratat do 10. Vie dni v tyzdni-co niektori predskolaci nevedia... takze kazde je ine.

nikpa
24. feb 2025

@topmamicka683 nie nemá sa učiť čítať a písať v MŠ. Jednotlivé písmená sa učia ale spájať ich do slov, čítať a písať nie.

petronelag
24. feb 2025

@kiki68 Aj syn nie veľmi rád kreslil, on to mal za dve minuty hotové a keď išiel do školy tak tiež písanie bolo len také priemerné, ono sa to postupne zrovnalo.

Strana
z2