icon

Má učiteľka právo prezliekať dieťa v škôlke?

7. nov 2023

Ahojte, mam taky problem a potrebovala by som nestranny nazor ci neriesim blbosti .. ale dnes bolo u nas cca 13stupnov a slnko a dcera mala v skolke dlhsie satky s dlhym rukavom, pod tym nic aby jej v triede nebolo teplo.. natom hruby rolak a bundu - parku. Na nohach mala bavlnene puncochy. Domov prisla oblecena v nahradnom obleceni dlhom tricku, puncochach a leginach vraj ju ucitelka na prechadzku tak obliekla “ aby jej nebola zima” podotykam ze u nas bolo dnes teplo.. a schvalne dceru obliekam tak normalne ako by som sa obliekla aj ja … ziadne babusenie deti od hlavy po päty neuznavam … dcera bola chora od zaciatku roka 1x a pripisujem to aj tomuto …. a normalne ma to “ nasralo” ze ci mi tym ucitelka dava najavo ze ju neviem obliect? budem za hysterku ked jej to zajtra jasne vysvetlim ze nech mi dieta oblieka tak ako prislo?

Strana
z4
klip0
8. nov 2023

Autorka ako to dopadlo ? Rozprávala si sa s učiteľkou ? Čo povedala ?

janulka1802
8. nov 2023

@anickabasnicka ona tú čiapku prikazovala kvôli "zime", ale to je jedno. Každá matka nech si oblieka svoje dieťa podľa vlastného uváženia. Ja tiež nikomu nevnucujem môj názor ako najsprávnejší na zemeguli a rešpektujem obliekanie iných detí ich rodičmi. To isté očakávam aj ja, vzájomný rešpekt. Nič viac.

anickabasnicka
8. nov 2023

@janulka1802 není nic horšího, než rodiče, co mají patent na vlastní děti .....a všichni naokolo jim chtějí jen zle a ubližují jim. nejlépe, když sepiště manuál, aby učitelka věděla, co smí a hlavně co nesmí s vaším dítkem dělat. ..-už aby vám tu péči v pubertě vaše dítko vrátilo

anjelaa
8. nov 2023

Ja som tiež učiteľka v MŠ, pokial ako píšeš, jej to povieš slušne, verim, že to pochopí. Ja by som s tým problem nemala. Skôr mám problem s tým, keď sa rodičia sťažujú, že sme napríklad nedali dievčatku legíny, vonku 30 stupňov, že aby neprechladla. Väčšinou ide o opačný problem. Pripadne ak chcú, aby sme deti úplne prezliekali, keď ideme von a podobne…

janulka1802
9. nov 2023

@anickabasnicka Buď si môj príspevok nepochopila alebo si neviem vysvetliť Tvoju reakciu. Písala som o obliekaní, ničom inom. Vôbec som ani s vychovávateľkou nerozprávala. Syn si to vykomunikoval sám. Kiežby bolo takých rodičov ako som ja s manželom viac. Sama by som šla učiť. Takmer nikdy sa nesťažujeme, neriešime prkotiny ako iní rodičia. Jedinýkrát sme s manželom riešili situáciu, keď išlo o ohrozenie zdravia, až života. Debatu s Tebou týmto z mojej strany definitívne končím.

annm81
9. nov 2023

@janulka1802 Presne takto treba viesť deti. My sme to,.rovnako ako autorka, riešili už v škôlke, kde učiteľka naobliekala dieťa proti jeho vlastnej vôli. Keď som ho vyzdvihla, bol celý prepotený a na moju otázku, prečo má pri skoro 20°C mikinu, keď behá za slnečného dňa po dvore, odpovedal, že učiteľka prikázala. Síce som ju poprosila, nech ho v takom teple nenuti obliekať sa, ale samozrejme "také teplo" je dosť vágny a individuálny pojem, takže sme deti učili, nech si sami dokážu vyargumentovať tieto veci.

Pol roka na to, po nástupe novej učiteľky, ma táto raz zastavila s previnilým vyrazom a vysvetlením, že on je tak naľahko, lebo mu síce dohovárala, ale na argument "ja viem najlepšie, či mi je dostatočne teplo" nemala žiadnu rozumnú odpoveď. Tak sme sa dohodli, že je to v poriadku a má ho v tomto rešpektovať.

Na škole už toto samozrejme učiteľky neriešia a tam vídavam na dvore bežne ešte aj teraz v novembri (mávame tak okolo desať stupňov) deti v krátkych tričkách. No a mladšia, tá vie už v dvoch rokoch smelo komunikovať s kýmkoľvek a keďže učiteľky nás už poznajú, nechávajú ju tak, ako si želá s tým, že jej občas pripomenú, či sa nechce obliecť a trvajú len na nepremokavom oblečení a gumákoch, keď je mokro.

drahomirrra
9. nov 2023

A zase som si utvrdila, že proste ľuďom drbe, drbe, drbeeeee.....toto riešiť, ako fakt.

annm81
9. nov 2023

@drahomirrra A prečo by to autorka nemala riešiť? Za škôlku si snáď platí, dieťa je jej, nepridáva to učiteľke žiadnu prácu navyše. Len to treba riešiť úplne normálnou komunikáciou, lebo učiteľka bez rozhovoru nemôže tušiť, ktorý rodič má aké preferencie. A tiež si netreba domýšľať, že tým učiteľka chce rodičovi kto vie čo naznačovať.

drahomirrra
9. nov 2023

@annm81 Ja si tiež za škôlku platím, dieťa je moje a teda riešiť takúto sprostosť, že dala učiteľka decku legínky, akože, strašne by som sa musela nudiť vo svojom živote. Mať takého problémy a prezidentov plat...

Tie ženy sa mi starajú o dieťa v mojej neprítomnosti, sú pre neho druhé mamy. Len zato, že ja sa hrám na dôležitú, ako ja otužujem a podobné hlúposti. Tak nech si matka dieťa nechá doma a nechá ho behať v 10C aj holé. Ľudia nevedia, čo od dobroty, to je problém.

annm81
9. nov 2023

@drahomirrra Takže ak som pochopila, ty síce nie si práve fanúšikom otužovania, ale ak by si dnes našla svoje dieťa v škôlke na dvore len v tenkom svetríku, tiež by si takúto sprostosť neriešila.

mariska1989
9. nov 2023

No neviem ale teda akože byť učiteľom a aby som vzala dieťa v pančuchach von to by som neurobila aj keby sa otužovalo🙈 zoberme si príklad ak chodia sa len prejsť tak to chodí isto na tú hodinku a hodinku a pol a teda byť tak dlho v pančuchach ak je chladno ešte k tomu pofukuje napr nooo tak žiadna sláva . Mne príde normálne že ju obliekla do náhradneho oblečenia. Ale som zvedavá že ako si dopadla u učiteľky ako to zobrala atď

drahomirrra
9. nov 2023

@annm81 Nechápem, prečo stáčaš debatu opačným smerom, úplne špekulatívne, aby ti to sedelo do naratívu.

Problémom pre autorku tu je, že učiteľky deti obliekajú údajne veľa. Nikde som tu nečítala opačnú skúsenosť, žeby deťom bola zima. Tie učiteľky sú v drvivej väčšine ženy, samy sú mamy, neverím, žeby dieťa nechali mrznúť.

Vôbec nie je pravda, že nie som fanúšikom otužovania, dieťa obliekam primerane. Lezie mi na nervy, keď mamky od dobroty nevedia, čo by už riešili. Každý prd s prepáčením. Keby učiteľka decko obliekla podľa matkinho manuálu a to ochorie, samozrejme, mamka sa dovalí do škôlky a bude robiť peklo učiteľke.

annm81
9. nov 2023

@drahomirrra Takže primálo obliekania pri tvojom dieťati by si riešila, alebo neriešila? Ak áno, potom netuším, v čom sa problém "príliš naobliekané dieťa" líši od problému "príliš málo oblečené dieťa ". Je to rovnaký problém nevhodného oblečenia dieťaťa a podľa tvojich vyjadrení je to "prd", takže by som predpokladala, že dieťa vo svetríku riešiť nebudeš, lebo v tomto počasí fakt nezamrzne.

Tú poslednú vetu myslíš vážne? Ja som teda nikdy nezakladala diskusiu, že zažívam peklo kvôli škôlkarskym chorobám a že im idem poslať hygienu na kontrolu... asi to bude tým, že som ani s jedným dieťaťom žiadne školkarske choroby nemusela nikdy riešiť, lebo som a ucitelkami slušne konunikovala, aby ich obliekali podľa môjho a ich želania. Ty ale občas takú diskusiu založíš, však?

drahomirrra
9. nov 2023

@annm81 Ty si skutočne myslíš že škôlkarske choroby, ktoré som riešila boli z dôvodu obliekania? Že dieťa bolo choré neustále kvôli oblečeniu? Alebo tie drísty, ako imunitu tvorí obliekanie? Ty si skutočne myslíš, že si choroby nemusela riešiť, lebo otužujete? :D:D:D:D:D Možno si ich nemusela riešiť, lebo rodičia vo vašej krajine sú normálni a disciplinovaní ľudia, ktorí nepošlú deti s infekciou, teplotou, sklenenými očami, a kašľom ako z Vyšných Hágov nadopované Nurofenom do škôlky.

Diskusiu som zakladala kvôli rodičom, ktorí nosili infekčné - silno infekčné deti do škôlky (týkalo sa to tých istých dookola) a nedalo sa im rozumne nijako dohovoriť, že toto nie je ok a v škôlke sú aj deti s astmou, ktoré zápalový proces zvládajú úplne inak ako deti bez astmy. Čo má s týmto obliekanie? Ako náhle to uchopila riaditeľka a sprísnila ranný filter, všetko sa dalo do poriadku.
Primálo obliekania by som riešila v závislosti od počasia. Ja na rozdiel od teba učiteľkám dôverujem.
Na to, že sa prezentuješ ako vedkyňa takéto stáčanie argumentácie ku mojim príspevkom, ktoré nesúvisia s témou je až nedôstojné. Mne je jasné, že v Nemecku si poriadne zakúriť ani nemôžete, tak otužovanie je to jediné, čo vám zostáva a z čoho robíte svoju cnosť.

annm81
9. nov 2023

@drahomirrra Nie, presne naopak, v krajinách, kde som žila, sople naopak absolútne nikto nerieši, takže keby som kvôli infekčným deťom mala riešiť hygienu, tak by som ju posielala nonstop, lebo v zime nie je deň, kedy by som nestretla v šatni zasoplené dieťa. A napriek tomu moje deti školkarskymi chorobami netrpeli. Otužilosť má na imunitu a schopnosť bojovať s bežnými chorobami zásadný vplyv. Toto ale nebola téma diskusie - choroby si spomenula prvá ty, nie ja. Moja zásadná otázka bola, či a prečo máš pocit, že by si slabé obliekanie v závislosti od počasia žiadalo komunikáciu s učiteľmi, zatiaľčo naobliekanie je podľa teba hlúposť, ktorú riešiť netreba.

katka0123
9. nov 2023

Klud. Si presne opacny pripad ako ostatne mamicky. Vsetci sa stazuju, ked deti nejdu von naobliekane. Si nahnevana. Predychaj to. Daj si cas, neries to s horucou hlavou. Nabuduce skus dieta obliect sportovejsie. Satocky su urcite rozkosne, no detom sa odporucaju skor pohodlne veci. Ty si matka, ty obliekas. Ale ked ju oblecies sportovo a vysvetlis, ze je v poriadku, ked nie je nacibulena, ze otuzujete, bude to fajn.

anickabasnicka
9. nov 2023

@drahomirrra stejně, proč to vlastně ta autorka dotazu řeší tady na konovi? však je sveprávná nepotřebuje snad požehnání od kona. a nebo se spíš potřebuje jen ujistit, že může vletět na učitelku a vyčinit ji legíny místo šatu.i když by mě zajímalo, jak tlusté ty legíny byly, když je z toho takový poprask- ta dcera měla šaty a pod tím jen punčocháče. učitelka ji dala tričko a legíny. opravdu ty leginy a tričko s dlouhým rukávem byly tak objemné, že se v nich dcera zapotila? a ty šaty byly letní nebo z jakého materiálu, že tenké tričko a legíny už byly proti nim skoro jako oteplovačky. aspon polde matky. celkově mi to přijde jako zbytečné vytváření problému. ...a jen aby se neřeklo- já otužuji a já si poroučím....

autor
9. nov 2023

@drahomirrra tak si precitaj odpovede.. kazdy treti prispevok bol o opacnom probleme ze deti pristihli na prechadzke mamy v papuckach alebo podla nich nie dostatocne oblecene bud tu prispievali matky alebo aj ucitelky ktore hodnotili co im bolo vytkýňané.… co ja napriklad chapem.. ze maju 20 deti a proste nemozu mat oci vsade.. moj problem vsak bol o opacnom probleme… ked je ucitelka iniciativna az prilis a robi nadpracu v tom ze okrem toho co oblecene uz ma ju musi este priobliect lebo nezodpovedna matka ju rano obliekla zle vsak? 🤦🏼‍♀️ a k tomu Tvojmu ze deti otuzilcov su najviac soplave .. praveze mam opacnu skusenost… kamoska co ma syna v rovnakej skolke ho oblieka ako cibulu co sama vie ale nevie si pomoct ( povedala mi ) a deti maju zelene sople kazdu chvilu… zatial co moja dcera nie je chora uz skoro vobec ..
@klip0 nie nebola som… tato tema nebola zbytocna a okrem rad ze mam byt rada ze tie ucitelky sa mi staraju o deti ( akoby to robili zadarmo alebo za trest vsakze ) tak tu boli aj rozumne rady vychladnut a riesit az ked sa to bude dlhodobo opakovat … a ano uz s odstupom sama nechapem preco ma to tak nastvalo .. ziskala som pohlad zo strany uciteliek ze to bolo mozno o tom ze ani nevedela v com rano vobec prisla a urcite to nemyslela zle.

btw. aj tak som nepochopila preco sa ludia stazuju na ucitelske profesie … alebo na akekolvek … ak je to tak strasne tazke a nedocenene tak naco to robite? mam asi 5 kamosiek s ucitelskym vzdelanim co si nevedia najst robotu v skolstve /lebo su tam ucitelia ktori ucili este mna a asi budu aj moju dceru/ a miesto by uvitali…tak co tak ist pracovat do ineho sektora? ked tento je tak na prd …

shaola
10. nov 2023

normálne a slušne za ňou príď a povedz jej, že dcéru takto obliekaš naschvál, vyhovuje to aj jej aj tebe.. veď si predstav, že tá učiteľka tam má dvadsať detí, každá mama má iné obliekacie návyky, jedna otužuje, druhá babuší a potom existuje najväčšia skupina rodičov - hlavne tatíkov, ktorí oblečú ráno všelijako, lebo veď do škôlky sa ide autom, a potom je dieťa úplne neadekvátne oblečené na pobyt vonku. Učiteľka nemá vešteckú guľu, aby vedela, ktorý prípad si ty. Od toho je komunikácia - slušná, vecná a na úrovni..

pipistrel13
15. nov 2023

a nemohla ju nahodou prezliect pre to,ze sa niecim obliala a dcera si to spojila s prechadzkou?..

Strana
z4