icon

Mali by sme už navštíviť logopéda pri problémoch s výslovnosťou?

29. okt 2025

Ahojte. V marci bude mat syn 5 rokov.
Rozprava strasne vela 0-24. Skoro mi aj zacal rozpravat, od 18. mesiacov cca.
Vie aj po madarsky. Takze je bilingvalny.

Avsak. Nevie vyslovit L a R. Pri L uz pocujem nejaky progres aspon, nenahradzuje pismenom J. Ako keby ten jazyk uz konecne isiel dopredu.

Treba s nim ist na logopediu?

lukbe
29. okt 2025

Ano.

biba_18
29. okt 2025

ja by som šla ...

kapanek1
29. okt 2025

Ja si tiez myslim ze treba ist k logopedovi. On vas usmerni, da cvicenia. A vsak je velmi takze sa k nejakemu logopedovi dostat. Aspon u nas. 😖

dobromila
29. okt 2025

Objednaj ho. Kým vám nejaký logopéd dá termín, prejde aj pár mesiacov. Ak by sa náhodou medzitým naučil správne vyslovovať - termín zrušíte.

sajmonka_1216
29. okt 2025

áno, určite

leonakr
29. okt 2025

@anonym_autor mám dieťa čo bude mať v decembri 5 .Tiež nám ešte l,r nejde.Ale kľud.Ku logopedičke ešte nejdem.S prvým dieťaťom som úplne v pohode tým prešla doma,takze pomoc logopéda sme ani nepotrebovali tak idem to skúsiť aj druhýkrat a keď nám to nepôjde tak potom vyhladam pomoc.Najprv sa stále cvičia sykavky a l,r patrí medzi tie posledné a najťažšie.L trénujeme asi štyri týždne a chytá sa perfektne.Uz došla do štádia kedy aj sama si uvedomuje ,že povedala zle a sa aj sama opraví....takže L začíname mať zmáknute🙂.Ak je treba samozrejme ju opravíme,že pozor si zabudla na L...a skúša to slovíčko vysloviť na viackrát.Takze možno aj domácim cvičením vieš tomu dopomôcť.Ale samozrejme ak nie si si istá tak potom logopéd.🙂

eeffka
29. okt 2025

Neviem odkial si a aka je situacia u vas z logopedmi ale povedala by som ze uz meskas, kym dostanes termin zacnu mu vypadavat zuby a to potom taky trening nafigu. Chodila som zo starsou v takomto veku a ked jej odisli zuby normalne som cakala az jej dorastu a tak sme trenovali

tramtada31
29. okt 2025

Ano, objednajte sa, k štátnemu sa caka aj polroka. Nie je to žiadna katastrofa, ale je dobre to podchytiť čím skor

autor
30. okt 2025
@leonakr

@anonym_autor mám dieťa čo bude mať v decembri 5 .Tiež nám ešte l,r nejde.Ale kľud.Ku logopedičke ešte nejdem.S prvým dieťaťom som úplne v pohode tým prešla doma,takze pomoc logopéda sme ani nepotrebovali tak idem to skúsiť aj druhýkrat a keď nám to nepôjde tak potom vyhladam pomoc.Najprv sa stále cvičia sykavky a l,r patrí medzi tie posledné a najťažšie.L trénujeme asi štyri týždne a chytá sa perfektne.Uz došla do štádia kedy aj sama si uvedomuje ,že povedala zle a sa aj sama opraví....takže L začíname mať zmáknute🙂.Ak je treba samozrejme ju opravíme,že pozor si zabudla na L...a skúša to slovíčko vysloviť na viackrát.Takze možno aj domácim cvičením vieš tomu dopomôcť.Ale samozrejme ak nie si si istá tak potom logopéd.🙂

@leonakr vcera som uz nanho skusala L, dat jazyk za predne zuby alebo na podnebie a velakrat ho vedel vyslovit. 🙏 Dokonca sa mu to aj zapacilo, ako mu to islo. Ale samozrejme bezne v reci este nie. To R ko ma az tak netrapi, co citam tu na forach, tak ani pri logopedovi sa nenaucili, az to samo nabehlo v 7. roku. Snad dame to L. 🙏 Mas este nejake speci cvicenie?

Ohladom R este pisala jedna logopedicka, ze poprosila dieta, aby dalo palec pod jazyk a tak skusal slova + nahradit R pismenom D. TDaktor. TD 5x, TeDi 5x, TiDý 5x a opakovat-opakovat.

dobromila
30. okt 2025
@anonym_autor

@leonakr vcera som uz nanho skusala L, dat jazyk za predne zuby alebo na podnebie a velakrat ho vedel vyslovit. 🙏 Dokonca sa mu to aj zapacilo, ako mu to islo. Ale samozrejme bezne v reci este nie. To R ko ma az tak netrapi, co citam tu na forach, tak ani pri logopedovi sa nenaucili, az to samo nabehlo v 7. roku. Snad dame to L. 🙏 Mas este nejake speci cvicenie?

Ohladom R este pisala jedna logopedicka, ze poprosila dieta, aby dalo palec pod jazyk a tak skusal slova + nahradit R pismenom D. TDaktor. TD 5x, TeDi 5x, TiDý 5x a opakovat-opakovat.

@anonym_autor áno, R sa trénuje rýchlym vyslovovaním td

lubina
30. okt 2025

@anonym_autor nasa dcera tiez nevedela povedal L a R a isli sme ked mala tri roky a logopedicka povedala, ze dobre ze sme prisli, ze to treba cvicit co najskor, aby sa to zle vyslovovanie nestalo niecim prirodzenym....

leonakr
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jasné,že to pôjde aspoň niečo vpred ak sa dieťaťu trochu povenuješ.🙂My sme chodili na prechádzky Lesom a stále som navodzovala témy kde musela rozprávať slovíčka kde bolo L.A trénovali sme jej meno nakoľko sa volá Laura...a stále dokola
Volám sa Laura🙂.No,vymýšľala som kadečo....a niekoľko dní po sebe....a teraz čo si všímam ,tak pomaličky si to L zavádza aj v bežnej komunikácii.Samozrejme nie vo všetkom ,tak pol na pol.Ale.uz aj to je úspech.😊Zdokonalýme L a potom skúsime R.Ale s R nemám skúsenosť 😐.Staršie dieťa sa nejako ho naučilo samo🤷🙂.Takže budem asi tak zisťovať ako ty teraz.

deedol
31. okt 2025

Podla nasej logo sa ma l riesit okolo 5r a r do tych 7r. Takze ja by som uz sla. Aj my sme mali presne tieto dve pismena - l dal po dvoch sedeniach, r po dalsich piatich. Plus samozrejme domace cvicenie