icon

Mám dať 2,5-ročnému škôlkarovi plienku?

9. okt 2023

Caute, idem k vam po radu, co by ste robili.
Syn chodi do skolky od minuleho pondelka. Kazdy den ho nesiem pocikaneho, a po skonceni zo skolky sa musime ist vycikat do krikov vonku. Cika vela. Pani ucitelka tvrdi, ze cikal 2x, chodia pravidelne kazdu hodinu. V skolke je docela 2,5 h.
Ma 2,5r je odlpienkovany od Juna/Jula, doma nemame take problemy. Dokonca ani v noci sa mi nepocika.

Neviem, co mam robit... Ked s apytam od ucitelky, preco je mokry. Ona nevie. Nevsimla si to, co moze byt pravda, pretoze mu davam softeshell nohavice, viete, tie menej premokave. Od zajtra skusim obycajne. V boxe ma 3 teplaky, 3 tricka s dlhym rukavom, slipky, pancuch. Proste vsetko.

Dnes som ho vzala domov tak, ze mal mokre tricko, nohavice komplet od hora az po clenky, ponozky.

Co robim zle?

Strana
z2
nikaeli
9. okt 2023

Ešte by som sa opýtala učiteľky, či sa vôbec pýta..

autor
9. okt 2023

@nikaeli akurat sa ho pytam, kam cikal, a ze do slipy, a preco, lebo. 😒 Robi to podla mna naschval...

mediana
9. okt 2023

Áno aj u nás bolo lebo, a ze sa jej to paci a podobne. Nevšímaj si, povedz ze nabudúce do záchoda a uvidíš ze to odznie.

simona20201309
9. okt 2023

A chodíš už do práce, alebo si doma?

althejka
9. okt 2023

Ja by som urcite hned nediagnostikovala cukrovku u dietata na zaklade pocikavania sa v skolke po tyzdni chodenia ani ako sestra 20 rokov na detskej urologii 😄,takze skor je to zmena prostredia,denneho rezimu a to deti vnimaju velmi citlivo. Ak sa pocika , bud je to zo zadrziavania a potom sa boji vypytat,alebo to "poriesi" do gati rovno. Je to predsa len este krpec. K plienke by som sa nevracala a skôr dala klasicke teplaky aby to nekvasilo v sofsheloch. A vysvetlivat a vysvetlovať ze sa musi pytat. Je to proste proces. K nam odnseptembra prudia tiez rodicia ,ktori riesia pocikavanie od začiatku skolok a skol. Takze drzim palce a nech sa to pomaly zrovna

mogaa
9. okt 2023

Deti takto reagujú na škôlku...on je maličký, tam je veľa podnetov....keď idú na záchod, učiteľka nestojí pri každom dieťati či ciká......naša chodila do súkromnej škôlky tam bola odplienkovaná, pri prestupe do štátnej sa začala tiež pocikávať.....

rakywanda
9. okt 2023

Mne sa takto pocikavalo jedno dieťa, časom som zistila, že má a problém použiť wc hromadne, potrebovalo súkromie.

sofia1979
9. okt 2023

Mne to príde tak ze chodia no on sa nevycika buď sa bojí alebo sa hanbí. Nieje zvyknutý ešte mu dajte čas, poprosiť učiteľku nech dohliadne či sa v tom čase vycikal. A jemu neustále vysvetľovať a prízvukovať nech cura keď chodia deti. Spolu s nimi

janickacrazy
9. okt 2023

Doma cika na záchod alebo do nočníka? Lebo môj zo začiatku tiež nechcel v škôlke cikať do záchoda, tak pani učiteľka kvôli nemu niekde našla aj nočník, ten sa mu zapáčil, tak všetci chodili na záchod a on dôležitý na nočník. Niekedy to môže byť ozaj detail, čo nám ani nepríde dôležitý, ale pre dieťa je to veľká vec.

nikdenikto
10. okt 2023

Nerozumiem, to je v softshelovych nohaviciach vnútri v škôlke? Veď to musí byť nepohodlné, možno sa mu to aj ťažko vyzlieka, preto nejde. Daj mu normálne tepláky a hento nech si dá na dvor, keď bude mokro.

A tými nepremokavymi slipami chces vyriešiť čo? Zase si len do nich nacika a učiteľka si nevšimne. Keď bude mať obyčajné, aspoň ho prezleču.

Ak sa to nezlepší, považovala by som možno na pár mesiacov nad jaslami.

ziarifka
13. okt 2023

Moja bola v škôlke počúraná zo sladkej vody. Doma pila iba čistú, vždy len pár glgov. V škôlke do seba zakaždým naliala celý pohár sladkého čaju, lebo jej to chutí. Chceli mi ju vylúčiť, nech to riešim s lekárom. Lekár potvrdil, že to má z toho, takže jej museli prestať dávať sladké nápoje a odvtedy bola suchá.

snehulak77
14. okt 2023

@atika11 ja si veľmi vážim prácu uviteliek, lebo je to náročné zvládať toľko žiakov, ale mám kamarátku v škôlke (normálna, štátna) a povedala, že oni bez problémov dieťa prebalia, že to nie je problém. Pretože väčšinou v 3 rokoch je veľa odplienkovanych a argument, že keby všetky toto robili. No ale nerobia, tak načo to hrotit. Veď keď je jedno dve deti s plienkou, tak neverím, že je to tak extrémne obmedzujúce pre učiteľku, aby to nezvládla. Ale tak ja sa nechcem hádať, to len mi vyšlo z tej komunikácie s kamoškou

autor
14. okt 2023

@snehulak77 rozhodli sme sa, ze ho nebudeme davat. 7 dni mi ho vratili s mokrymi nohavicami, niekedy aj mokrymi ponozkmai, trickom. Prosili sme ich, aby mu vymenili, ale argument stale, ze si to nevsimli. Pritom to bolo jasne vidiet. Synceka odkedy nedavam, mi zacal hovorit, ze po nom ucitelka stale krici a capla po ruke, ked vysypal hracky a ked utiekol na dvore. Boji sa a nechce ist. Z toho usudzujem, ze sa od nej bal opytat a redsej sa pocikal. Flaska bola stale unho v ruke, aby mal pocit bezpecia.
Je mi smutno.

autor
14. okt 2023

@snehulak77 este pridam, ze jemu nerobi problem sa vypytat na toaletu od hocikoho... Rukami, nohami, slovom.... Ale od ucitelky sa urcite bal.

mamina7070
14. okt 2023

este nebol zrely na MS ak si doma tak si ho nechaj

ailiba
14. okt 2023

Pochybujem, ze ti dovolia dat mu plienku. Za 2,5 hodiny 2x cika a este je aj pocikany? To je vela. Spytala si sa ucitelky, ci sa aj vycika? Mozno je v strese a oni ho daju na zachod, ale necika... A potom to uz nevydrzi a proste pusti to...

autor
14. okt 2023

@ailiba pisem vyssie, ze urcite sa bal... Flaska bola stale unho a ked som pre neho isla, bola stale prazdna... Doma mi necika a nepije tolko.

mamina7070
14. okt 2023

skor vela pil a preto vela cikal a pil lobo ho to upokojovalo

ailiba
14. okt 2023

Prepac, necitala som vsetko. Moj syn ked je v strese tak mu musim naratat do 10, aby sa uvolnil.
A co navrhuju ucitelky? Mozno ho staci dat na zachod a nechat ho tam... Nech sa sam v klude vycika.

autor
14. okt 2023
autor
14. okt 2023

@ailiba ucitelky su take, ze nezajem. Ako my chceme.... Ale po kriku a capnuti po ruke ho tam uz nedam. Pockame este a vyberieme si inu skolku.

Inak na to caonutie som prisla na to tak, ze doma mi vysypal hracky (co robi bezne, ale spolu ich aj upreceme, v zivote som ho necapla po ruke nai manzel), a on sa zacal capat po ruke. Pytam sa, ze co robis? Ze som vysypal hracky. Bum bac na ruku. 🫣 Ja ze kto ti takto dava bumbac na ruku? Ze ucitelka v skolke... A ked som jej ukazovala fotku ucitelky na nete, hned mi zacal kricat, aby som ju dala prec a nechce tam ist. :( a ked som s apytala, ci tato capla po ruke, a on hned to zacal ukazovat, ze ako... A ze stale krici.

Sranda, ze predomnou je ucitelka velmi mila.

snehulak77
14. okt 2023

Fíha, no nechala by som ho doma, ak máš možnosť. Však s tebou mu bude najlepšie 🙂
Myslela som si, že tieto komunistické praktiky už sú za nami...

januska12323
14. okt 2023

Už ho tam nedávaj a napíš sťažnosť riaditeľke alebo zriaďovateľovi.

atika11
14. okt 2023

@snehulak77 neviem ako je nastavená ich mš,u nás prijímame len odplienkované deti,máme to v školskom poriadku,lebo prebaľovanie narúša vzdelávací proces.Neviem si predstaviť s deťmi mať zdravotné cvičenie a následne vzdelávaciu aktivitu a popri tom stále niekoho prebaľovať🙈.Ozaj jedna by to nezvládla.Možno takým štýlom nepracujú v mš.....nedá sa učiť plnohodnotne a aj prebaľovať.

snehulak77
14. okt 2023

@atika11 nehadam sa. Ale oni tam doobeda sú myslím 2. Takže ak jedno alebo dve deti majú plienky, tak raz ich prebaliť zase nie je nejaká veda. Ona to brala úplne normálne, že nemajú problém

atika11
14. okt 2023

@snehulak77 tak nevzdelávajú tak ako sa má podľa štátneho vzdelávacieho programu.Ja by som osobne ani dieťa do takej mš vzdelávať nedala.Lebo oni pracujú ako.opatrovateľské centrum,nie materská škola.

snehulak77
14. okt 2023

@atika11 no neviem. Prebaliť dieťa zaberie asi tak 3 minúty, nechce sa mi veriť, že sa zase toľko zameska s 3mi minútami, no ale nie som od fachu. Pravdou je, že niektoré móresy, čo škôlky majú sú strašne divné. Žiadna plienka, žiadny cumlík, žiadny macko na uspavanie, sladené čaje, možno keby bolo tých učiteliek viac, tak by to bolo možné. Fakt neviem. Ale capat dieťa po rukách a kričať naň, to je za mňa už úplne cez čiaru, čo píše autorka.

atika11
14. okt 2023

@snehulak77 je vidno naozaj že nie ste od fachu🙂,asi by ste písali inak.

atika11
14. okt 2023

Vyjadrujem sa len k odplienkovaniu samozrejme.Pred nástupom do mš musí mať zvládnuté odplienkovanie,aby sa s ním dalo pracovať ďalej, je to len pre jeho dobro.Bitie dieťaťa určite do mš ani inej inštitúcie,kde sa pracuje s deťmi nepatrí.Ale osobne neverím tomu,že by nejaká učiteľka bila naozaj bila,že by si to dovolila v dnešnej dobe.

ailiba
14. okt 2023

Hm, to je zvlastne... Vacsinou sa ucitelky k pocikavaniu vyjadria a navrhnu riesenie. Ale ked ma taky stres, ako pises, tak to bude asi skor o tom strese (to pocikavanie). Ono to ani nemuselo byt silne capnutie, mozno len take symbolicke... Ale tak aj tak to nie je vhodne🤷‍♀️. A navyse to nepozna. Hm, asi to fakt nebude vhodna skolka pre vas.

Strana
z2