icon

Mám dať dieťa opäť do škôlky, keď je každú chvíľu choré?

sante81
29. nov 2012

chcela by som vás poprosit o názor, alebo ak ste mali niektorá podobnu skusenost, ako to riesit. syn nastupil v septembri do skôlky, do vtedy ako 3 ročny bol chory iba 2x a antibiotikám sme sa uspesne vyhybali. a tu nastava aj môj problém, zo septembra v skôlke 5 dni, potom sopel, následne kasel a skončilo to zápalom priedusiek a streptokokom. po 3 tyždnoch som ho zdravého dala do skôlky opat a vydrzal az 4 dni a ten isty priebeh. doma skoro mesiac. v novembri sa to celé zopakovalo znovu, + teploty, v poradí uz 4 anitibiotika za necelé 3 mes, a sme doma uz mesiac. doma mam ešte 5 mes dcérku ktoru nakazil uz 2x, ale u nej to nemalo az taky priebeh. a tu nastal aj môj problém, či dat dieta naspat do skôlky alebo nie. U nas to funguje tak, ze učitelka vezme bez problémov dieta ktoré kasle, ktoré je evidentne choré a mamička jej ešte podá anitibiotika, a ked sa jej opytam prečo to takto riesi - tak odpoved je ze ona chodí do práce a nemá kde nechat dieta. Doktorka mi dnes povedala, ze z obvodu kam patríme chodia deti choré s virusom a so streptokokmi do skôlky bezne, ze mamičky sa tym ešte v ambulancii aj chvália, tak kde je potom chyba? v učitelke? Mám sa stazovat? Mam ist za riaditelkou? Ako sa budu potom spravat k mojmu dietatu? Riesim dilemu či ho tam vôbec este dat, aspon aby vianoce neboli zase stravené v čakárni a hlavne na pohotovosti, alebo si pohovorit s učitelkou, mali ste niektorá podobny problém? mam chut ist do skôlky narobit prievan, lebo takto uz 3 mes sedím s 2 detmi zavretá doma. dakujem za vás názor alebo radu ak máte podobnu skusenost.

renkol
30. nov 2012

@alena16 no ale tak, asi se v práci zas tak nepředřeš, že máš čas být na MK a reagovat a stěžovat si.

moon1979
30. nov 2012

@alena16
si zatrpknutá voči každému, kto nezdieľa tvoj názor a nežije v rovnakých podmienkach ako ty ... na problém vždy musia byť dvaja ... zrejme nebudeš až v takej zlej situácii, keď si si mohla dovoliť čakať druhé dieťa ...
mne úplne stačí, že iný výraz ako "decko" ani nepoznáš ... ale ja ťa nesúdim, na to sú tu iní 🙂

renkol
30. nov 2012

@alena16 a proč, když jsi na tom taaaaaaaaaaak špatně, tak proč čekáš dítě s dalším "nezodpovedným hovadem" jak jsi nazvala všechny chlapy.

alena16
30. nov 2012

@renkol
@moon1979 Nie, uz vobec niesom v zlej situacii, uz som pisala, ze to bolo vtedy, ked mal syn 2-3 roky a chodil do skolky. Teraz mam super pracu, kde sa nenadrem, mam kopu casu byt pocas pracovnej doby na modrom konikovi a mam fakt skvely plat, cize mam bez problemov nasetrene nejake financie. A nemienim ciastocne prestat pracovat ani pocas materskej. Bolo to odomna vrcholne nezodpovedne urobit si dieta, odist na matersku a spolahnut sa na muza, ze nas bude zivit 🙂

moon1979
30. nov 2012

@alena16
tomu sa hovorí "emancipácia" gratulujem 🙂

renkol
30. nov 2012

@moon1979 ale je zajímavé, že teď už není problém dát někam malé mimčo, když bude pracovat částečně, ale dítě ve školce to byl problém. 😀 😀

moon1979
30. nov 2012

@renkol zbytočné sa s tým zapodievať ... zatrpknutosť je to jediné, čo z nej srší a to, že jej to nevyšlo v živote vo vztahu tak automaticky všetci chlapi sú takí ako jej bývalý ... to je komplex, ktorého sa doživotne nezbaví, ale to už nie je náš problém ... nikto z nás nevie ako ešte dopadne a ako sa mu život vyvinie, ale celý život živiť v sebe nenávisť ... tak by som žiť naozaj nechcela ...

renkol
30. nov 2012

@moon1979 no tak to je jasné, že nikdo neví co ho v životě potká, a každý má nějaký ty svoje starosti, ale naštvání na celý svět to nevyřeší.

alena16
30. nov 2012

@renkol Budem ciastocne pracovat z domu, cize mimco nebudem nikam davat a ked uz bude v skolke a bude chore, nebudem mat problem a mozem robit z domu alebo si zaplatit tu opatrovatelku 🙂

zebra41
30. nov 2012

@sante81 zo skusenosti od kamosiek a okolia mam pocit,ze mamicky, ktore nechali deti so soplimi v skolke sa rychlejsie prisposobili ako tie, ktore uz pri malinkom sopliku ostavali doma. samozrejme by som nedala do skolky dieta, ktore je viditelne chore, berie ATB, ma bacila apod. Ale lahsie prechladnutie, ked vidis,ze dieta je dost aktivne, len ma plny nos obcas trosku zakasle, co mu sopliky zatecu do jasiel kludne dam. Hovorim o priesvitnom sopliku. Deti si musia vybudovat imunitu a naucil sa bakteriam odolavat resp. sa s nimi lahsie vyrovnat. Skor nastava otazka preco deti bakteriam nedokazu odolat a zakazdym u nich vyvolaju takyto priebeh? Ono totiz bakterie nevykynozis,ale deti sa musia naucit s nimi zit a bojovat. Tak ako vsetci. Aj my sme boli deti - mamina robila v jasliach. Tam deti boli chorlavejsie prve 2 maximalne 4 mesiace. Dieta, ktore by tahalo dlhsiu dobu malo vacsinou nejake vaznejsie problemy resp. oslabenu imunitu - tu treba hladat dovod preco - slabe otuzovanie, malo pobytu na cerstvom vzduchu, neprimerana strava, alergie, rodinna anamneza apod. Ak je tvoje dieta normalne zdrave dieta, ktore len nastupilo do kolektivu,tak ho tam podla mna nechaj. Nemalo by to trvat dlhsiu dobu....Ak vsak je pre teba vacsi problem,ze byva aj mladsie babo chore,tak ho nechaj doma.

vadimka
30. nov 2012

@alena16

nehnevaj sa, ale skor si myslim ze je vrcholne nezodpovedne mat dieta s muzom, na ktoreho sa nemozes spolahnut a kvoli jeho lahostajnosti musis pracovat a nemozes zostat s chorym dietatom doma...

...nevidim nic na tom, ze ma muz ako to ty hovoris zivi...on zas vdaka tomu moze byt kludny v praci a trebars sa sustredit na karieru...a nie behat s dietatom v horucke po dr.....kazdy sa obetujeme rovnako a tak tie peniazky ktore zarobi su nie jeho ale NASE.....

..je mi luto, ze si nenatrafila na takeho chlapa, aby si si mohla dovolit byt doma a "valat si sunky"... 😉

vadimka
30. nov 2012

@sante81
ja som mala ten isty problem, syn mal 2,5 roka ked siel do skolky a doma babatko....tiez byval chory a potom aj mala tak som ho na zimu vyhlasila a zacal chodit az na jar....ale aj do uplne inej skolky...zato pre druhe dietatko to ma tu vyhodu, ze sa s bacilmi stretava a ked uz dcerka sla do skolky bola ovela menej chora ako syn....len to vydrzat...

aj u nas bezne chodili chore deti, aj tam vznikali rodicovske hadky....no ja si myslim, ze s horuckou, bolestou a uz zelenym soplom tam dieta nema co hladat...ani take co kasle non-stop.....ale s obycajnou nadchou v tom nevidim problem....moji mali uz chodia do skoly a v taske maju sprej-vincentka takze ked je to len spolik tak si striekaju uz sami cez prestavku a maju tam aj cmulacie tabletky na hrdielko kebyze stekaju hlieny....maju 7,5 a 10 rokov a uz nebyvaju skoro vobec chory....mozno 1x za rok 😉

alena16
30. nov 2012

@vadimka Ty si nejaka jasnovidka? Co ked napriklad zajtra tvoj skvely muz stretne zenu, do ktorej sa bezhlavo zamiluje a ty aj s dietatom mu budes ukradnuta?
Ja som tiez bola taka naivna, myslela som si ze mne sa toto nemoze stat, ze sa predsa lubime, patrime k sebe. Boli sme spolu 8 rokov, cize nie iba nejaky chvilkovy vztah. Dala by som zanho doslova ruku do ohna, ze on by take nieco neurobil ale stalo sa... Tak si zas tym svojim nebud az taka ista. 😉

mima595
30. nov 2012

@alena16 - ak nevies prispievat do fora bez emocii, tak neprispievaj...
toto je verejne forum, kde sa veci a problemy maju riesit vecne, bez urazok, co sa vsak tebe nedari a asi aj tazko podari...

ci budem mat 3 alebo viac deti, je len a len problem moj a mojho manzela...teba sa to nastastie netyka, tak si volkaj vo svojej nenavisti a praj vsetkym okolo len to zle..ak ti to pomoze 😉

a ze taka schopna a vzdelana žena ako ty nevie, že Prešov je na vychode republiky, a na zapade je Bratislava..teda zapadakovom by sa skor dala nazvat skor ona 😉 😉 😉 😉 tak skoda....
nezabudaj, že aj Blavaci su pre Prazakov tiež v "zapadakove"

a este jedna otazka, ked tak riesime tvoju samostarostlivost o tvoje 1. dieta..ty nemas rodicov, starych rodicov, exsvokrovcov, surodencov, kamaratov, kamaratky???? ktori by ti vedeli pomoct so starostlivostou o chore dieta???? to si naozaj na vsetko bola sama???? to ti absolutne nie je cudne??? že v kom asi je chyba????

melanche
30. nov 2012

ano, hnevam sa na nezodpovedne matky ktore daju svoje chore dieta do skolky. a absolutne ma nezaujima ze ich nemaju kam dat. pred mesiacom bola dcerka (ktora mimochodom od februara co zacala chodit do skolky, bola tam dokopy dva mesiace) v skolke, zdrava, tesila som sa ze snad uz vydrzime. potom mi ucitelky hovorili ako tam jeden chlapec kaslal, ale ze ho mama nemala kam dat, musela ist do prace, ale ze si ho uz na druhy den necha doma. neskutocne ma to nahnevalo, ale manzel bol na jej strane, ze ozaj chuda, mozno ho nema kam dat. o dva dni zacala aj nasa tak skaredo kaslat, samozrejme som si ju nechala doma a na dalsi den sa nam vecer zacala dusit, silna laryngitida(mimochodom prva v zivote, nabeh na nu nemavala), hned skoncila v nemocnici, dva tyzdne na to skoncila na operacke, dali sme jej vybrat mandle. narkoza pre take male telicko tiez nie je vyhra. mladsia to samozrejme tiez chytila, tri tyzdne kaslala a v noci z toho grckala, takze sme skoro vobec nespali. a vtedy som sa muza spytala, ze ci ta nezodpovedna zenska myslela na nas, ako dopadneme, ze prezijeme najvacsie stresy v nasom zivote. jej dieta sa doma mozno liecilo tyzden a ona si skutocne mohla valat sunky a my a kto vie kolko dalsich deti na to doplatilo. to ze je to u niekoho len kasel u ineho moze ist o viac. take zenske maju len a len stastie, keby si zaziju to co my, urcite k tymto veciam pristupuju zodpovednejsie. takze moj nazor-je mi ukradnute kde da svoje chore dieta-hlavne je ze do skolky nepatri.

desszi
30. nov 2012

@sante81 necitala som vsetky prispevky, snazim sa len odpovedat na tvoju otazku, mozno to tu uz odznelo, ak sa budem opakovat, tak pardon.
Predskolske zariadenia maju povinnost vykonavat tzv. ranny filter, tato povinnost im vyplyva zo zakona c. 355/2007 (paragraf 24) a mala by byt zakomponovana aj v prevadzkovom poriadku. Ty, ako nespokojny rodic, mozes pri nedodrziavani tohoto zakona podat na danu skolku staznost na prislusny RUVZ: Samozrejme, v dnesnom uzasnom svete, je dost mozne, ze by si to zlizlo tvoje dietatko od "milych" pani uciteliek, ale pokial by sa pripady ake uvadzas pravidelne opakovali, tak je mozno dobre priatelskym sposobom upozornit vedenie skolky alebo sa opytat pani riaditelky skolky ci vie o tom, ze takymto pristupom (ze berie deti, ktore maju infekcnu chorobu) vlastne porusuje zakon?

A co sa tyka konkretnej situacie, kedze mas doma babatko, tak by som si starsie dietatko nechala doma tiez aspon do jari, medzitym sa skus zamerat na posilnenie jeho imunity, odporucam vitamin C a D, olej zo zralocej pecene a probiotika (obzvlast ked uz malo antibiotika), a nielen 1-2 mesiace ale dlhodobo 🙂

electra11
30. nov 2012

@sante81 my sme tiez dali nasu malu v troch rokoch do skolky , nebola dovtedy naozaj chora okrem jedneho soplika... trochu panika, ze cakame necakane tretie a navyse sa uz doma nudila.. nuz po piatich dnoch bola hrozne chora, nakazila celu rodinu, sme sa spamatavali vyse dva tyzdne a jej mala polrocna sestra este dlhsie.. mne sa odvtedy vracaju bolesti hrdla a kedze som tehotna nechcem moc antibiotika.. takze obe su doma, skusime to zas od septembra.. ak by sa to zopakovalo tak to posunieme na jar... som doma, je to iste tazsie s dvoma a bude to o dusu s troma ale radsej nech nemusia jest v takom malom veku antibiotika a su zdravucke... nedrzime ich v sterilnom prostredi, hravaju sa so sliepkami a zajacmi a hrabu sa v blate, a nemam nic proti tomu, aby nachytali ovcie kiahne, ale aby dvakrat mesacne boli chore tak to nie

alena16
Odpoveď bola odstránená
electra11
30. nov 2012

@mima595 alenou16 by som sa nezaoberala, ako vidime ma cas citat 5 stran fora a napisat vyse 700 prispevkov , nebude az taka zaneprazdnena, alebo ma velmi nudnu pracu pri ktorej na to ma cas. z jej osobnych utokov na ostatne - mimochodom uplne nezname osoby, ktore v zivote nestretla a nestretne iba vyplyva , ze sa 1. velmi nudi, 2. nie je to moc mila osoba, 3. ma chudatko dost zle skusenosti s partnerskym vztahom tak si asi nevie predstavit , ze u inych to funguje.. a aj keby nie, tak iny sa s tym vysporiadavaju mozno trosku inak ako ona.. zit a nechat zit a na niektore veci nereagovat

mima595
30. nov 2012

@alena16 ..toto poznas?? mudrejsi ustupuje...ustupujem ti 😅 😅

alena16
30. nov 2012

@electra11 Zaujimave, preco na mna vytahujes pocet prispevkov a nepozres na ine expertky, co tu maju x-tisic prispevkov 🙄 Takze nechapem naco si robili deti, ked maju na materskej cas sediet na konovi a nevenuju sa detom... otrasne! Napriklad tuto mima595, 3 deti a 6830 prispevkov. nechcem vidiet, ako to u nej doma vyzera...

sorciera24
30. nov 2012

@alena16 ja len kt ej inej zene...ze bez vetra sa ani listok nepohne, podla mna ak si chlap najde inu zenu, tak mu doma nieco chyba..... 😒

renkol
30. nov 2012

@alena16 No tak nevím jak tvůj syn, ale většina 3 letých dětí si vydrží hrát i samotně a nepotřebují rodiče za zadkem. a mima595 má nejmenší dítě 3 leté.

mima595
30. nov 2012

@alena16 - a mas stastie, že nevidis, kolko mi chodilo a stale chodi IP ohladne otazok ku DNP a podpory v nezamestanosti po skonceni RD..to by si už asi zavistou zbledla, kolko žien sa pyta a obracia o radu k jednej žene "zo zapadákova, ktorej po 6- rocnej materskej tak rapidne kleslo IQ", že im dobrovolne, bez naroku na odmenu radi....

alena16
30. nov 2012

@mima595 Blednem zavistou 😀 😀 😀 Tak ja som tu bola nazvana neschopnou a nezdpovednou matkou, za to ze som nebola schopna aj byt doma s chorym dietatom a zaroven zarabat. Ty tu teda radis matkam, ktore idu po materskej na podporu a nic nerobia? Ale tie asi nenazves neschopnymi matkami.

mima595
30. nov 2012

@alena16 - nie po materskej, ale po rodičovskej dovolenke..ja ich nepovazujem za nezodpovedne, pretože urobili to, co sa ti snazili povedat ženy v tejto teme..že zdravie svojho dietata uprednostnili pred pracovnymi ambiciami, aj za cenu osobnej a profesionalnej obety

kingstonka
30. nov 2012

ucitelka moze detompodavat lieky,atb? u nas teda nie-ani len paralen

simca06022011
30. nov 2012

@alena16 no ty si asi chronicka vyrypovacka.. neviem si to inak vysvetlit.. preco riesite prispevky inych matiek? a ako to u nich vyzera je hadam ich vec... ja stihnem kona, bazar, balit a posielat veci, chodit s malou von, varit a robit domace prace a to este minimalne 1-2 potrebujem denne na pracu... a?

Inak k teme: pisala som do jasliciek, ze malu dam od jari.. a ucitelka mi napisala ze v zime je najlepsie, ze na jar zase budu chripky ako vzdy... tak ja uz neviem... mam ju dat do tych jasiel, ci nie?? fakt je taky, ze uz sme doma kompletne vsetci 3 chori... mala je na tom momentalne najlepsie... ocinko po 3 tyzdnoch ATB ziadna zmena a ja som u lekarky ani nebola este...

alena16
30. nov 2012

@mima595 To si robis srandu, s tym, co si napisala, ze som si isla robit karieru??? Keby mi niekto nosil domov peniaze, aj ja sa obetujem a zostanem doma s chorym dietatom.
@simca06022011 Rypat zacala elektra do mna, ze mam 700 prispevkov a ze tym padom asi niesom tak vytazena!!!!! Preco nenapisej napr. jej ze rype?

A este k teme: Preco ju nedas do inej skolky, kde neberu chore deti? Respektive, kde ich je menej a tak bude mensia sanca sa nakazit?

simca06022011
30. nov 2012

@alena16 no lebo urcite mame vsetci na okoli 10 skolok a 20 jasliciek roznych :P no teda ja si tu mozem z takeho mnozstva vyberat, ze neviem kam skor 🙂))))