Mám dať do školy augustové dieťa?
Mamičky, zaujíma ma vaša skúsenosť. Syn bude mať v auguste 6 rokov a teda by mal ísť do školy.
Pred cca pol rokom sme s manželom boli rozhodnutí tak, že ho necháme ešte ďalší rok v škole....ale za ten pol rok spätne sa dosť vyšvihol. Sám sa začal zaujímať o písmená a najmä o čísla. Sám počíta už príklady, kde sčíta do 100. Proste veľmi ho to baví. Píše si príklady a počíta. On je dvojjazyčný, hovori plynule slovenský aj maďarsky a v oboch jazykoch mu tieto veci krásne idú. Proste nadobúdam pocit, že by do tej školy mal nastúpiť, aj keď bude najmladší a aj menší vzrastovo. Ale jemu to fakt páli.
Manžel je skôr za to, aby sme počkali, že nech nie je v triede najslabší článok a tak.....plus máme mladšiu dcéru a bolo by pre nás praktickejšie...lebo chodia naraz do jednej škôlky a potom chceme, aby chodili naraz aj do základky. Takže pre nás aj to praktické hľadisko, že iba rok by sme pendlovali medzi škôlkou a školou (viem, je to sebecké 🤔) keďže bývame 10km od mesta.
No proste.... Aké máte skúsenosti? Počkať? Či dať ho? Ľutovali ste rozhodnutie? Ako sa správali deti, keď išli neskôr a praktický v prvom ročníku už všetko vedeli?
Ďakujem za každý koment 👍😀
@andrea_ff brat je júlové dieťa, dnes už dospelý muž...nasi ho dali o rok neskôr, no celé obdobie štúdia mu boli najbližší práve ti jeho povodni rovesníci....syncek vypada šikovný, nie je nutné robiť odklad ..
O tom , či das dietatu tzv. “Odklad” už nerozhoduje rodic .
@andrea_ff doma sa ti unudi, zbytocne ho budes brzdit... moja je tiez augustova, sla do skoly, zrela na to bola. Zvlada vsetko - skolu, kopu kruzkov, nechapem, co by este mala rok robit v skolke. Starsi syn odklad mal s objektivnych dovodov - zrelost, motorika, logopedia, pamät... tam som ani nezvazovala a ani neodporucili (junovy)... to su dovody na odklad, ale nie, ze je augustovy... vsetko, co vie teraz, je uz viac ako dost... este taka dlha doba presne ako pises - bude robit zlobu cely cas v prvej triede, kym ho spoluziaci dobehnu... kazdopadne nevidim nic, co by ho este mohli naucit v skolke - ber to s tej strany, co tam ON ten rok ziska?
Ja som narodena 28.8 a od septembra som nastupila do skoly. Vzdy som bola najmladsia a najmensia, vlastne az do maturity 😀 polovica spoluziakov bola aj o rok starsia odomna ale problemy som nemala nikdy ziadne. Ja na tvojom mieste by som ho dala.
@andrea_ff moj syn je zac. augusta, do skoly isiel, neviem si predstavit, co by robil v skolke… Riesis vzrast, ale pozri aj na tie obrovske skoro 7 rocne deti v skolke, ktorym nohy trcia z postielok - casto len preto, lebo rodicia su pohodlni/lenivi… sama to pises, ze vam by to vyhovovalo - a dieta sa ti v skolke unudi, ale rodicia budu spokojni.
@pallacinka29 My mame tiez v skole (1. rocnik) 8 rocnu, co je navyse dost vysoka. Vyzera od ostatnych deti o 3 roky starsia. detto syn ma spoluziaka co je v aprily o rok skor, takze je od syna o 15 mesiacov starsi.
@andrea_ff Mila autorka, obe moje deti boli v poradenskom centre. Dcera narodena v septembri isla do skoly skor, predcasne zaskolenie. Testy zvladla vyborne. Teraz je 7. Najmladsia v triede a vsetko ok. Syn narodeny v druhej polovici jula mal odklad a velmi mu to pomohlo, testy v porsdenskom centre bez mojej pritomnosti nevedel urobit, potreboval ma tam aby v klude dokoncil testy. Psychologicka doporucila odklad. Teraz je prvak, super adaptacia v skole, stihame zatial kruzky aj turnaje. O nic neprisiel, je najstarsi v triede- nijak to neriesi, nema zo skoly stres. A nie som pohodlna ani leniva matka. Jednoducho este potreboval emocne dozriet. Vnimam to ako dobre rozhodnutie. Sama som citila ze by potreboval odklad. Rovnako ako pri dcere som citila, ze je zrela ist do skoly aj ked je septembrova.
U nás v škôlke robili testy zrelosti v predškolskej príprave ,kde zhodnotili zrelosť ,alebo nezrelost dieťaťa na školskú dochádzku .Myslím,že to je bežná prax všade a môže byť záver psychologický nápomocný pri rozhodovaní .Syn je narodený v septembri a šiel domskoly o rok neskôr ,ale on teda o učenie nejak extra záujem nejavil ,veľmi zlý úchop pera mal ..ešte bol dosť nesústredene a hravý ,tak šiel ako 7 ročný .Dcéra ,narodená 5.7. zas šla do školy hneď ako 6 ročná a do škôlky chodila iba rok ,do prípravky.Tiez vedela celú abecedu ,veľkú tlačenu ,jednudsie slova ako mama vedela už aj prečítať .Jednoduchšie príklady do 10 už tiež počítala .Išla do školy normálne aj na odporúčanie psychologický a učiteliek v škôlke .Kľudne sa poraď aj s nimi,myslím ,že sú dosť kompetentné sa k tomu vyjadriť .Vidia ako pracuje pri riešení úloh ,či dokáže pekne posedieť ...
Ďakujem za reakcie.
Urcite by som ho dala,ma uz na to predpoklady. Zbytocne bude rok cakat.
ak si si nie ista, ci ho dat, alebo nie, vies poprosit o psychologicky posudok - to su take testy skolskej zrelosti, ktore ti napovedia viac, hoci mozno este lepsie by bolo spytat sa uciteliek v skolke, ako to vidia, ci sa im zda, ze potrebuje este odklad.... toto iste som riesila aj ja pred 3 rokmi, ked dcera mala ist do skoly....... matke je niekedy tazko samej posudit, ci je dieta zrele.... tu prave pani ucitelky vedia pomoct, ich rukami predsa preslo vela deti, a ak ony povedia, ze by dali odklad, dala by som ho tiez, ak budu za pokracovanie na ZS, tak nie je o com ..... moja je tiez augustova a nakoniecn nastupila tak ako mala, rozbeh bol sice tazsi, ale v pohodicke vsetko dobehla....
Ja mám tiež drobceka, 5.5roka. 104cm 🙈 ale nadané dieťa, IQ veľmi vysoké. V juli bude mat 6 a už ho vzali aj do školy. Je síce drobunky, ale je ho teda všade. Neskutočne ukecaný, priebojný, nebojacny. Tu šikana nehrozí.
Nebude jedine letne dieta v skole.
V skolke mu kamarati odídu do skoly a on sikovny chalan zostane "ako babatko" v skolke a s novym kolektivom-mladsimi detmi. Nerob mu to, ked je ocividne sikovny. Co bude v skolke dalsi rok a pol robit?
@nisa1111 zdravim 😃 áno, išiel do školy, keď mal čerstvo 6 rokov a žiadny problém. Teda áno, matiku má veľmi rád a je dokonca jeden z naj v triede. Slovenčinu nemá moc rád a teda to aj tak vyzerá 🤦😃. Teraz je druhak.....takže neľutujeme. On sa aj zmenil. To dieta sa z toho školkara zmení na školáka. Rešpektuje pani učiteľku, plni si úlohy ....

@andrea_ff Rozhodni sa podla toho, aky mava teraz rezim - spava napriklad poobede? Byva unaveny? Pre deti je to velka zmena, ze im neumoznia uz sa tolko pohrat a musia sediet v lavici. Dcera mali spoluziaka, co bol velmi sikovny, siel uz ako 5 rocny do skoly, tak ze v novembri mal este len 5, cize o rok predcasne. A ten vkuse lezal na lavici a odmietal robit, co bolo treba. Bohuzial nase skolstvo je zabijak. Nuda, zabijak motiacie.