Mám zakazovať dcére čítať, keď nie je školáčka?
Ahojte,
Nechválim sa ani si nemyslím, že moje dieťa je génius, myslím to úprimne. No trápi ma že moja 6 ročná dcéra sa naučila citat a písať-od septembra ma ísť do školy. Bojím sa že sa bude nudiť a bude vystrájať. Celkovo je veľmi živá, tvrdohlavá, aj v škôlke mi to vraveli že ma problém obsedieť. No sem tam sa pýtala na písmenka, čítame spolu večer pred spaním a nejako sa to naučila. Číta pomaličky, krátke slova alebo po slabikach. Prve som jej to zakazovala ale už som to vzdala. A píše len tlačeným foneticky a sem tam písané napríklad A alebo E .
Na rodičovskom nám vraveli že nemáme dávať deti na veľa krúžkov max 1- mala by som ju dať na viac? Aby sa v škole nenudila? Mala by som to povedať učiteľke? Zas nemyslím si že je jediná na Zemi ktorá sa to naucila, isto nebude prvá ani posledná. Len sa bojím že sa bude nudiť vystrájať alebo bude frustrovaná. Ako by ste to riešili?
Prosím o slušne komentáre
Zakazovať určite nie podporuj ju.Moja dcéra rada a veľa čítala aj číta a výborne písala diktáty a mala ako malý školák dobrú slovnú zásobu.Kruzkov by som jej veľa nedávala už len to vstávanie, dávať pozor na hodinách vie unaviť.A niekedy je potrebné sa aj nudiť a oddychovať či tráviť čas bez organizovania aj pre teba😀noc horšie ako nalinajkovany deň rýchlo úlohy, rýchlo jesť, lebo krúžok....
Aj syn vedel už čítať a poznal aj čísla, keď bol prvák a nenudil sa v škole, tam ich učili písať písané písmená a to, že niečo vedel mu trochu pomohlo. On si už vtedy čítal televízny program, potom si ten názov relácie pozrel na obrazovke, to ho bavilo a neskôr si pridal aj čas napr. 6,00 Teleráno a pomaly začal vnímať aj hodiny. Alebo si pozeral aké čísla autobusov MHD idú. Ale v škole sa učia aj všeličo iné, kreslia, spievajú, tam sa nenudí.
Pamätám si, že sme mali zopár takých v triede, oni sa celkovo rýchlo učili, rychlo citali...a učiteľka im dávala úlohy len pre nich kým sme robili niečo čo by ich nudilo. Asi záleží akú bude mať učiteľku, ale aj tak by som jej nezakázala byť šikovnou 😅
Nech si cita. Ja som v prvej triede vedela uz aj nasobilku. O 6 rokov starsia sestra. Ked sa ucila musela som byt pri tom 🤣🤣🤣
Jeden syn cital od 5 rokov plynule, cital si knihy, dalsia od 5 a pol, ta slabsie, ale citala. V skole nemali vobec problem, maju toho ako prvaci pozehnane, takze to citanie je len jedna zlozka. Vedeli si precitat zadanie. Normalna ucitelka vie toto kompenzovat, ze deti zapoji. Ak je neposedna alebo nepozorna, mala by problem skor kvoli tomu, nie preto, ze vie citat. Takze cez leto pracuj na tom, pracovne listy a zamestnat ju, aby sedela aspon 30-40 minut a snazila sa sustredit. Grafomotorika, urcovanie poctu, vyfarbovanie podla cisel, vystrihovanie, mozete vytlieskavat slova na slabiky a podobne.
Riešila by som to, až by vznikli nejaké problémy. Viac krúžkov neznamená, že sa bude v škole menej nudiť. Aj s tými by som to nenahlila. Až sa ukáže, že má špeciálne vzdelávacie potreby, bude treba to riešiť v škole so špeciálnou pedagogičkou.
Ja som tiež začala skôr čítať a môj brat exceloval z matematiky, ako prvák počítal zlomky. Nikdy neprišli na to, kde sa to naučil. Za mňa fajn, keď je dieťa v niečom dobré a popredu.
Je skvelé, keď dcéra číta, tá radosť, že dokáže prelustit dospelácke veci. 🙂 pamätám, keď sme sedeli v aute, a 5-r. syn sa pýta: "Čo je Tesco?" (foneticky) Vtedy sme zistili, že vie čítať. Dcéra sa naučila popri ňom, ako 4-r. Obe deti čítali plynule, knihy, pred nástupom do školy. Obe deti máme s vrtulou v zadku, a keď čítali knihy, bol to jediný čas, keď obsedeli... Dcéra so spolužiakom v škole museli zvládnuť spoločné slabikovanie. Ale prežili ten rok. Ostatné predmety OK. Syn mal väčšie šťastie, mohli sami čítať knihy. Citanie kníh je prospešné, rozvíja sa fantázia, slovná zásoba, vo vyšších ročníkoch nemali problém slohovat, načítali si aj štylistiku. Do budúcna: všetky lepšie VŠ požadujú plno esejí.
A krúžky - ak má záujem o niečo, podpor ju. Za mňa aspoň 2, ak je záujem, 1 pohybový a 1 rozvíjajúci aj iné stránky (hudobná, výtvarná, jazyky, dramatický,...) Keď bude vedieť čítať, ušetríte čas na učenie a môže sa rozvíjať aj tu.
Moja vedela tiež čítať pred nástupom do školy a celkovo bola šikovná. Spravila testy do triedy pre nadané deti a chodila tam prvý stupeň. Potom prešla na osemročné gymnázium a teraz už má titul bc.z psychológie a pokračuje ďalej. Neboj, dcérka je šikovná, nestratí sa. Moja rada, zavolať na pedagogicko psychologickú poradňu, dohodnúť si termín a dať ju otestovať, poradiť sa tam s nimi. Riešiť aj tú nesústredenosť a neposednosť.
Ja som tiez vedel citat pisat pocitat . Ked som mal 4 som sa naucil hrat sach. 1 rocniku som sa trosku nudil, aspon tak mi hovori ucitelka ktora ma ucila. Ja som bol velmi kludny takze ja som v klude posedel. Som sa nemusel ucit az do vysky stacilo davat pozor na hodine. Do specialnej skoli som nechodil, nebol na to moznost, ale chodil som na sutaze z matiky,z fyIky, chemie, sach a dajake športy.Na celoslovenskych kolách som prisiel na to ze su odo mna aj ovela mudrejsi ale mne to nevadilo. Uzival som si zakladnu skolu, tyzdene minimalne 1 den som bol na sutazi. Poobede som mal s ucitelmi kruzky kde som sa pripravoval na sutaze. Insipirujte ju.nech chodi na kruzky ake chce. 🙂
@anonym_autor Ja som bol tak isto, už v 5 som písal, čítal, počítal a aby som sa nenudil v 1. a 2. ročníku som spolužiakom opravoval všetky písomky 🙂

Milá autorka, hneď na úvod by som ti rada napísala, že ťa mojim príspevkom nechcem dať dole, ani nič také, proste ti píšem fakty. Tvoja dcérka nevie čítať o nič lepšie, než bežne deti v jej veku vedia. Pozná písmenká, dokáže slabikovať, dokáže pomaličky prečítať, vie písať tlačené písmená... klasika, čo bežne ovláda každý (alebo skoro každý) predškolák v škôlke. Celkom určite nebude sama v triede, čo to dokáže. Skôr by bolo výnimkou dieťa, ktoré nastúpi do školy a nepozná tlačené písmená. Neboj sa, že by sa dcérka v škole nudila. A rozhodne by som jej na tvojom mieste nezakazovala čítať, práve naopak, podporila by som ju v tom.