Máte obavy z materskej školy? Poradíme vám!
Ahojte, zaujíma má akýkoľvek názor na dilemu, ktorú momentálne prežívam.Mám 3r dieťa, ktoré v septembri nastupuje do škôlky.Viem ako to v školke funguje a nesúhlasím s tým celým systémom, ktorý v škôlkach funguje.Asi aj preto, ja ako učiteľka v MŠ nechcem pracovať v školstve lebo to celé nemôžem nijako zmeniť. Prejdem k veci.5 rokov som pracovala v MŠ.Videla som všetko čo sa deje vo vnútri aj za dverami. Dieťa nastúpi v septembri do školky je 8h bez rodičov bez mamky nakoľko som stále od deti počúvala kde je mamka a to dieťa nič len plakalo.Posledný rok bol pre mňa veľmi stresujúci.Bola som s kolegyňou, ktorá mi vyslovene povedala nechytaj nemojkaj namiesto toho vkuse kričala "prestaň revať" dieťa sa muselo po 2 dňoch adaptovať.Na 2deň sme s deťmi už pracovali aj keď deti plakali.Dieťa, ktoré nechcelo jesť jedlo nasilu normálne mu jedlo natlačilo do úst alebo povedal, že keď nezje, tak ostane v jedálni samé.Ak dieťa ešte počas šk. Roku plakalo a ju počas vzdelávacej aktivity vyrušovalo zamklo ho do spálňe.Deti diferencovala na ròmske a neròmske tým, že ich dávala rozdelene sedieť na základe pleti.Ani počas šk.Som sa deti nemohla chytiť max, na prechádzke keď sme ich museli držať za ruku.To nehovorím o buchnutí na zadku keď dieťa vyrušovalo.Išla som s tým za riaditeľkou ale učiteľka to vedela veľmi zamaskovať nakoľko riaditeľka nikdy nevidela to čo ja.Deti v školke majú možnosť napiť sa vody len na desiate.Ak dieťa nechce vtedy vypiť čaj alebo čokolvek maju tak, bohužial dalšiu vodu dostanú až na obed.Čo sa týka wc tak bud sa vypišajú spolu, keď idú tak, už potom nemá možnosť.Je to v každéj školke, len my rodičia to nikdy neuvidíme.To ako je dieťa porovnavané.Ako mu vedia uciteľky zničiť ich sebavedomie už v školke.Ja ako rodič mam naozaj strach zdvôveriť svoje dieťa učiteľkám.Česť výnimkam ale je ich veľmi málo.
Nemozes hadzat vsetky skolky do jedneho vreca … existuju fantasticke skolky s personalom na urovni, kde nie je co vytknut… moj syn je priebercivy a ked nechcel jest nejedol, pohare a vodu mali k dispozicii cely den a na zachod chodili kedy potrebovali … s ucitelkami sa rano vitali ako keby sa nevideli 100 rokov a co sa tyka akcii v skolke rodicia chodili aj v sobotu aj cez tyzden pomoct … ked trebalo … moj syn sa napr tesi, ze po dovolenke pojdeme s jeho byvalou ucitelkou na zmrzlinu a ze pojde na dvor na navstevu… takze aj tak sa da
@11bodka11 pretože formuje deti od útleho veku spisovnou rečou, vyhotovuje dokumentáciu, píše oznamy a napokon - je predsa učiteľka.
Ty si myslíš, že nemusí? Podľa mňa každý kto ukončil ZŠ by mal ovládať rodnú reč.
A ako si zakrovila, ak ti zakázali objať dieťa, ako si reagovala, ak si chcela dieťa utíšiť a zakázali ti to? Co si I'm na to povedala? Ako reagovali deti, rodičia?
to si bola v nejakej divnej skolke zamestnana, u nas to urcite takto nie je. moj syn je vysokocitlivy a velmi ukecany, cize mi vsetko vzdy referoval. ano, ucitelky obcas kricali, ale to, co opisujes ty, sa nedialo. ziadne nutenie do jedla, buchanie po zadku, prave naopak, ked plakal, tak ho pomojkali, utesili, so vsetkym pomohli. na zachod mohol ist, ked potreboval. vodu mal v skrinke a kedykolvek sa mohol ist napit. az sa mi nechce verit, ze niekde to funguje tak, ako opisujes. a moja rada znie, hladaj inu skolku alebo zostan doma. do takejto by som svoje dieta nedala.
@vyrovnanaosoba ja som tam, pracovala len ako asistentka popri škole takže som musela počúvať učiteľku.No ako rodičia o ničom nevedeli, deti no boli to 2-3 ročné deti takže rozumeli keď dotyčná skrýkla nemojkaj.A ja no cítila som sa bezmocná, nemala sok to komu už povedať a kedže je to v dedine nikto by mi ani neuveril nakoľko je to uznávaná osoba o ktorej by si nikto nemyslel, že je taká aj keď to kolektív vidí nikto jej nepovie ani slovo naopak sa jej tlačia do zadku aj ked ju za chrptom ohovarajú.Tešila som sa keď som odtial odišla.
@olimuc nikde som nenapísala ,že všetky škôlky, práve naopak.
@babulkomale Ak dieťa nemôže ísť na záchod keď potrebuje alebo sa napiť kedy chce tak k čomu to mam porovnať?
@babulkomale nemusí vedieť bezchybne pravopis😉 ale uz som ani nedúfala, že taký komentár príde je to v každej diskusiu ty by nesmel chýbať
,takže Ďakujem.
Ja by som ju natočila aby o tom nevedela.
Nie všetky škôlky tak fungujú. Moje deti chodili do štátnej MS, a myslím, že keby tam boli takéto praktiky, tak niektoré z tých 100 deti co tam boli by sa asi stazovalo doma. Moje dcéry, a podla toho co hovorili aj ine maminy, lubili svoju ucitelku a tesili sa na nu. A co sa jedla tyka, v nasej skolke aa deti nenutili jest, ken ked im nechutilo tak ucitelka povedala, ze mala nejedla. Záleží od riaditeľky a personálu.
Pracujem v MŠ a u nás to tak nie je, ako si opísala.
Neviem, príde mi, že si v školstve vôbec nepracovala, len si tu niečo prišla vyvolať... Takto to v škôlkach nechodí,.. Ak si ty sama pani učiteľka, prácu fakt nechceš robiť, lebo tvoje "kolegyne" sú na deti zle a pod. To vážne???
@letfenixa neexistuje škôlka v ktorej je všetko super v žiadnej práci to tak, nie je.Čo som robija ja? Deti, ktorých som mala zakázané sa čo i len dotknúť som mojkala obímala keď plakali a dotýčná osoba sa nepozerala.Nič ine som robiť nemohla.
Ty si nemala deti mojkat, ty si mala ísť a podať podnet riaditeľke škôlky. Neurobila si nič preto, aby sa situácia zmenila.
A ty si nesvojprávna učiteľka? Ešte také nebolo, aby mi niekto zakázal deti mojkať... A to som vedúca jedálne a kuchárka , ale v otvorenom priestore.. Ú nás je mojkanie priam v náplni práce 🙈😄. Pretože každé dieťa tak ako sa smeje, teší, tak ma nárok aj poplakať si za maminou, či keď mu kamoš niečo povie a my ako pedagogický ci nepedagogický kolektív ich pohladkáme, pomojkáme. A ak niečo nie je v poriadku, čo je ozaj proti tak predsa máte riaditeľku, zriaďovateľa a pod.. A len ešte dodám, 5 rokov si pracovala v škôlke a pozerala sa na to, ako deti plačú, nasilu sú krmené a pod a nič si s tým neurobila? O čo si potom ty lepšia?.. Ja za seba, neverím tomu veľmi..
Prosim ta,nepis hluposti,ze to tak funguje v kazdej skolke. Pracujem v skolke uz 14 rokov a nikdy som sa s takym niecim nestretla,tak tu nestras mamicky. To,ze si natrafila na taku ucitelku,bohuzial ,mala si to riesit so zriadovatelom,ked sa nedalo s riaditelkou,taka zena nema co robit pri detoch

Hmmm...a väzni stačí že sa posťažujú na zlú plnku v koláči a už sa im pečie iný z prvotriednych surovín.