Môj syn šikanuje deti v škôlke
Ahojte. Chcem vas poprosit o radu. Moj 4-rocny syn, ze vraj sikanuje deti v skolke. Minuly tyzden riaditelka na mna vysypalal vsetko a skoro som odpadla. Po mesacnej adaptacii az teraz som dozvedela, ze co sa tam vlastne deje. Doteraz mi len tolko povedali, ze place cely den....to som brala ako normalnu vec, kedze teraz po prvy krat chodíme do skolky. Ze vraj sikanuje a terorizuje deti. Ked som sa opytala, ako to prebieha, tak mi povedali, ze krici na nich, chce aby vsetci ju posluchali a hrali sa s nim, ze vyrusuje vyucbu, vsetko negoju, neda sa s nim spolupracovat. Ze uz ucitelky nevladzu, dokonca aj video natocili o nom.
Doma sa takto nesprava, da sa s nim dohodnut a poslucha ma. Nechapem, kde sa stala chyba. Nikdy takto sa nespraval, nikde. Az som sokovana a skoro na praskoch, nechcu sa mi ani rodicia odzravit v skolke....ucitelky z toho spravili doooost velke halo.... Moze mi niekto prosim poradit, co dalej? Ma niekto taketo skusenosti prosim? Mam sa s nim porozpravat, dohovorit....ale neviem, ci mi to pomoze uplne....Odstrcia ho deti aj ucitelky ak mozu. Ucitelky aj tak ho chcu odtial eliminovat. Ma vyznam pokusit sa ho dat do druhej skolky v Bratislave? Je to normalne ze dieta, ktore teraz dovrsilo 4 rocky, nazyvaju teroristom? ☹
Dakujem za kazdu radu a pomoc.
@pininka snáď srandujem😀 tvoje dieťa kuse moje a je to ok,lebo nevie riadne rozprávať a učiteľka,ktorá má na starosti 20a viac detí to má tolerovať..... Akože práve táto doba je divná,mamičkám všetko a dokola vadí,od pomazanie,cez sirupy,po polievky,škole,detí,učiteľky a to všetko úplne top zadarmo a najlepšie od siedmej do siedmej 🤣😂
@maciatkolulu vobec si to nepochopila, ja nevravim ze je to ok, ale ze s tym treba daco robit a nie mamicke povedat po tyzdni ze dieta vylucia,lebo oni s nim nic robit nebudu. To ti pride normalne ze taketo deti,ktore reaguju tymto sposobom na skolku maju ostat doma? Neurologicka sa kamoske smiala,ze kuse mnozstvo deti, ze hadam nebudu preto vylucovat deti zo skolky. Su deti ktore placu, su take.co sa hadzu o zem a su take co kusu. Je to iba reakcia na novu situaciu. Tak ako som pisala,tak majme v skolke iba super posusne nic nerobiace deti a spokojne klabosme s kolegynami pri kavicke,ved s detmi nic netreba robit . Take skatulkova sa robilo za socializmu,teraz sme hadam niekam pokrocili,ci?
hmmmmm. pozri. kvalitna psychologicka neurobi z dietata debila ako si to nazvala. moze iba pomoct. ;) nemohol syn odkukat dominantne spravanie od niekoho doma? teba otca dedka? moze to byt jeho reakcia na stres. odlucenie. mohlo mu byt ublizene dietatom ci ucitelkou a toto je jeho reakcia. mali s tebou situaciu riesit skor. a napr moj anjelik krstna dcera zialbohu v jaslickach kusala ibe deti... stylom ze krv a modriny. preslo to nastastie rychlo a je to nadalej to najneznejsie najstarostlivejsie dieta ake si vies predstavit
@pininka lenze kym za socializmu bolo v tej skolke viac pracovnicok, alebo take dieta spacifikovali, tak dnes sa vsade setri, prave dnes pri týchto narocnych detoch, by malo byt v skolkach viac ucitelov a asistentov, nie nahadzat na jednu ucitelku, 24 deti, kazde so svojimi specifikami, to je akurát na zblaznenie
Ako ja fakt nechapem dnesne matky, toto ak by mi v skolke povedali tak sa prepadnem od hanby a vy tu riesite, ze je normalne, ked dieta kuse...nie nie je to normalne a nie nebolo to socializmom, ze deti sa chovali zvacsa "normalne" , bolo to vychovou...normalnou, teraz sa kazda druha ide pos...z vlastneho dietata, napumpuje mu aktivity na minuty za den a potom sa snazi hodit na ucietelky v skolke, ze su hyeny. Vrchol, v zivote by som uz v skolke nerobila, mala dom tu cest mat v triede chlapca, ktory bol neskutocny - a to nemal nic zdiagnostikovane, on bol hrozny, neustale robil inym detom zle, urazal sa, krical, reval, neustale ste ho museli mat na ociach, lebo by si nieco urobil, trpela nim cela trieda...a potom pre neho prisla mama a z neho anjelik...skusali kadeco, nastastie tu sa rodicia podielali na rieseni, ale ked chlapec odisiel z ms do skoly, normalne si tam vsetci vydychli. Ale dnes nieco povedia na vase dieta, a este, ze co si to dovoluju....treba byt sebakriticky.. moj syn je prvak a triedna nam odporucila aby sme sa s nimi porozpravali o sikane...takze synovi som jasne dala najavo, ak bude robit niekomu zle...proste sme sa porozpravali, tak nech si ma nezela. A to ma dost prekvapilo, ze to uz zasiahlo aj tak male deti...za mojich zs cias boli ukazy sikany mozno ku koncu druheho stupna...fakt hroza dnes
@beky1813 nevrav, a keby kusala tvoja dcera, nastupom do skolky, co by si urobila? By si ju zabila,alebo co. By si ju strieskala, trojrocne decko? To si fakt myslis ze to dieto to robi naschval? Paneboze,moja kamoska je z toho na prasky, navstivila us milion odbornikov, na ihrisko bud ani nejde,alebo sa od maleho nepohne na krok. Za kazde kusnutie dostane po zadku a vyhresi ho. Tak co by si ty mudra este viac robila. Tu pisete len take ,co ste to nezazili. Ja ju viem pochopit, aj moj syn otocil nastupom do skolky a to pracujem vo fachu a urobila som aj nemozne, netvarila som sa ze je to ok. Lenze urcite mu nebudem robit este vacsiu traumu.
a ty si to video videla?
@sebestova89 Tazko povedat, kedze nikto z nas nema sancu realne posudit, nakolko tam nie je Ale mne sa nezda normalne, ze 5 tyzdnov neustale place. Okrem toho dnesne mamicky si casto myslia, ze ich deti su najlepsie na svete a nepripustia, zeby dieta mohlo urobit, co je nespravne a maju casto velmi neojektivny pohlad, Otazne je, ci ozaj pouzili vyrazy, ake su pouzila ty, alebo si len rozculena a trochu si to nafukla. Co ma zaraza, ze to neriesili s tebou uz davno. Ci sa to skutocne deje, na to ti tu nik neodpovie. Chapem, ze si z toho mimo, ale moze existovat aj moznost, ze to je pravda. Samozrejme nemusi byt.
@beky1813 az taka naivna zas nie som. Skolky striedat nechcem. To nema zmysel urcite. ale aby zostala v triede, kde sa narusili vztahy tiez velky vyznam nie je. On uz bude zaskatulkovany, ako zly chlapec. Ja s nim to budem riesit doma a aj externe. Ked je betar fakt taky zly, bude za to pikat.
@rory267 dakujem. Ano, dakedy to bolo tak, ze kazde dieta je ine, a nikomu sa extra nevenovali. Take daco, ze analyza deti a detsky psycholog neexistovali. Ale teraz su tu odborníci, tak dufam najdeme spolocnu rec a hlavne tu pricinu.
@montemotherone az takto zle zas u nas nie je, nikoho ani len nahodou neudrel. Ale napríklad ked sme sa prezliekali, tak vybehol jeden chlapcek, a on do neho pastou par krat, ja som to hned riesila kludne, vsak kazde dieta je ine a on samozrejme to ani nevratil, lebo taketo pripady sme mali aj na ihriskách a aj vtedy bol zlaty, hned povie detom, to sa nesmie a vratit to nema zmysel. Bud radsej moj kamarat. Takze fyzicky nikomu neublizil zatial, dufam tak to aj zostane. Na schodoch je tiez opatrny, skor poda ruku aj pomaly ide.
@zuzana76 ano je to rozdiel medzi teroristom a terorizmom. Preto som to nechala tak, nic som na to nepovedala ucitelke, ak ked japala na mna ako na soplosa, i ked bola o dooost mladsia. Kusla som do jazyka, ked neviem presne o co ide.
@asia83 moje dieta nie je dokonalost. Nie je porcelanova babika, vychova bola normalna, boli sme aj u neurológa minuly rok, ale to kvôli rucicke (mali sme problem otacat zapastie). No a vtedy nam konstatoval, ze je uplne zlate diata, spolupracuje, atd. Aj mozgovy monitor mu spravila vsetko bolo ako ma byt. Psychológa vyhladam, to je mi jasne, ze treba a pszchitra by som radsej nechala a pockala.
@deti95060810
@anelehka ano videla som to video, tak na treti den, ked som to vybojovala. Nechceli mi to ukazat, potom zapreli to (kvôli GDPR). Ale na videu bolo, ze isiel k chlapcovi, ktory sa hral sa s autickom a zrazu konstatoval, ze budes moj kamarat, dobre?! On na to nereagoval, tak ten nas sa ho opytal este tak 4-5 krat, ze dobre? a zvysoval hlas. Ale potom ten druhy odisiel a nas zas sa zacal hrat v kuchynke. To bolo vsetko. Ale ze nie je to vsetko.
@sebestova89 Posledny odsek prist k dietatu a hystericky na neho 4-5 krat zvysit hlas - cudujes sa, ze sa ho deti strania? Ale inak je to dokonaly dobrucky chlapcek, len ma trosku despoticke spravanie. Doteraz bol zlatucky, ale teraz sa uplne zmenil - no ja toto moc neberiem, ze predym bol uplne v pohode, neverim.
@benit prave ze skusim sa vzit do situacie, keby to robili aj nasmu, takze neriesim to horúcou hlavou, chcem "vysetrit" o co vlastne tu ide, co sta stalo a preco to robi nas chlapcek. Ani mne by sa to nepacilo, keby niekto sikanoval moje dieta, ked je uz to tak nazvane u cerstvo 4 rocneho.
Len nedava mi logiku, preco mi doteraz hovorili, ze len place cely den,,,no podotykam, chodi na 3 hodky denne.
Minuly tyzden som si len vsimla, ze len on mava vykresy a farebne papieriky pod skrinkou. Tak som sa ho opytala, preco iba ty mas taketo papieriky a vymalovatka? No ze maminka ja musim kreslit a sediet, kym ostatni su na koberci a tancuju a spievaju. Zdalo sa mi to take cudne ale teraz mi to zapada do karet.
@juliet86 z domu to by namal mat. Obidva sme kludni, rodinu mame mimo mesta a vidíme sa tak max raz za 2 tyzdna. Ja som bola s nim 24 hodin a teda chodievali sme medzi detickami, skoro kazdy den a nic som si nevsimla. Skor bol velmi oblubeny medzi detmi.
@cichlida ano, prepadla som od hanby. Ale do tej skolky musim ist a riesit to.
Vadi mi, ze to riesia az po tom, co uz vsetci vedia o tej situacii, kazda ucitelka hovori nieco ine.
Ja sama som studovala detsku psychologiu, viem co je pracovat s detmi. A aj to viem, ze ked dieta zacne takto sa spravat, tak to budem hned riesit a neodstrcim od ostatných (lebo to moze este viac ublizit detom) a zavolam si rodicov.
@iguaza nie, vôbec sa necudujem, ze ju nechcu. Preto to chcem riesit a neprotestovala som ucitelkam. Povedala som ucitelkam, ze okamzite to budem riesit a chcem s nimi spolupracovat, spravim preto vsetko aby tu mali klud a nas aby sa spraval normalne. No len v tom vybehla kucharka a skonstatovala, uz je to neskoro......asi som to mala riesit este vtedy ked som o nicom nevedela.....nechali to takto stupnovat a teraz chodte prec.....
@sebestova89 zmen škôlku. Som presvedčena, ze to pomoze a naly bude spokojny ;) Uz som to videla viackrát za svoj zivot a zatial to vzdy malo uspech.
@sebestova89 a pytala si sa teda rozprávala aj s ním a rozprávali ti konkrétne, ako sa to prejavuje čo robí vieš popísať video?
@sebestova89 ale tak ako ti rádia zmena škôlky určite
@sebestova89 je dost mozne, ze to spravanie je reakcia na nastup dp skolky, i ked nejake prvky tam uz museli byt, len sa zatial neprejavili - moze to byt vekom, zmenou prostredia. NIe som lekar. Podla mna ma vacsiu sancu sukromna, neviem, ci to je riesenie. Z mojej skusenosti, si tam platiaci klient, uplne inak sa snazia a inak sa spravaju (i ked my sme aj v statnej spokojni).
Ina moznost je odklad, poziadas o odklad, ak je to mozne, budes s nim doma
Nechcem pouzivam otrepane skus psychologa, ale myslim, ze tu to pomoze a na zaklade toho sa rozhodnes, nech ti pomoze vysvetlt dovody toho spravania. Zase chapem aj inych rodicov, ze ich deti su tiez v novom prostredi a toto im neprospieva. Ale je vidno, ze ta to trapi a snazis sa byt ojektivna
Dcérka chodí do škôlky druhý rok. V prvej triede mali chlapčeka, ktorý všetkým deťom robil zle, sacal, bil, proste celé zle. V šatni sme sa potom už len pýtali, koho dnes zbil. Aj moju malú, nebojte sa. Ale máme úžasné učiteľky. Snažili sa ho zamestnať, vysvetľovali, ukazovali. Niekedy pomohlo, niekedy nie. Moja si to vyriešila po svojom. Raz mala toho dosť, tak naňho tak navrieskala a asi mu aj capla, že odvtedy mala pokoj. Doma som jej hovorila, že chlapček je len smutný, lebo deti ho odstrkuju, nemá sa s kým hrať, pravdupovediac aj mi ho bolo ľúto. Dieťa takýmto správaním niečo naznačuje. U nás ho nikdy nevylúčili, sama na to nevidím dôvod. Nie som psychologicka, ale asi potreboval v sebe nejako spravovať stres z nového režimu, prostredia. Dcérke som hovorila, nech sa s ním skúsi pohrať, možno keď ho deti nebudú odstrkovat, zmení svoje správanie. Tak nakoniec sa s ním hrávala moja dcérka a ešte jeden chlapček. Som presvedčená, že keby sa zapojili aj ostatné deti, jeho adaptácia by bola rýchlejšia. Postupne sa jeho správanie upravilo, ale trvalo to asi pol roka. Ale učiteľky sa mu venovali (nie na úkor ostatných detí) a výsledok sa dostavil. Ale musím povedať, že sa to vyriešilo bez rodičov, keďže títo so skolkou nespolupracovali. Podľa mňa to mali riesit s tebou a skôr. Každé dieťatko potrebuje iný prístup, ale po mesiaci sa mi to zdá priskoro nad ním zlomiť palicu.
@siska1313 konecne jedna osoba ktora to tu krasne napisala. Tie ktore kritizuju sa nevedia vzit do tej situacie, a este som tu ziadnu radu necitala,len polemizovanie ci je to normalne alebo nie. Aj kamoska mi vravela ze ked prisla pre syna, maly sam v kute, nikto sa s nim nehral, uciteka nanho len zazerala. Vobec sa mu necudujem ze zaxat kusat.
@beky1813 my sa tu baviem o dietati autorky a synovi mojrj kamaratky ktori maju dva,tri roky. A opat, ide o opakovany proces, vacsina deti pri nastupe place, syn kamosky neplakal vobec, ani dievcatko u nas v skolke, ale zato si zacala buchat hlavu o zem a maly kuse. To nieke ze raz kusol a navrieskam nanho. On to robi ako opakovany proces nastupom do prenho stresujuceho prostredia. Poznam x takyh deti a ich zufalyrlch rodicov. Bratrancov syn sa zacal pokakavat, mal z toho taku traumu,se im trvalo dalsich 6 rokov kym sa to ako tak dotalo do normalu. Tak ako aj dospeli, ani deti niesu rovnake a neplatia na nich rovnake veci.
@cichlida Autorka nepísala, že je dieťa je anjelik..ale že sama nemohla uveriť tomu, ako sa jej syn správa keď jej ukázali o ňom video..je jasné, že ona sama sa snaží zistiť, kde sa stala chyba..nepísala, že učiteľky sú zlé..ale, že ju na to neupozornili už skôr ..mne jej príspevok vôbec nepripadá na štýl ,,môj synáčik ňuňuňu, ,,...
@beky1813 kludne to mohli riesit aj po mesiaci. Ale nie najprv so vsetkymi rodicmi, kucharkou a neviem este kym, kym si dodali odvahy, ze uz je ich dost, co su tym pobureni a az vtedy si zavolat na kobercek matku a nahucat na nu, ze jej dieta je take a onake.
Hlavne ak predtym vzdy len skonstatovali, ze plakava. Odkial mala vediet, ze komanduje triedu? Cakali, ze jej to dieta doma samo porozprava?
U nas kazdy vacsi/vaznejsi incident ucitelky riesili hned, ako si rodicia poobede prisli pre deti.
Ich postup mi nepride ok.
A myslim, ze toto dieta sa chce silou-mocou hned skamaratit a zapadnut. Mozno bolo naucene, ze si vsade hned najde kamaratov a tu to zrazu pre nieco neslo hladko (snad, ze je tam kazdy den tak kratko).
Plus uplatnuje postup (mozno aj z domu), kde ked nieco po nom chcu, tak to zopakuju tolkokrat, kym to nakoniec neurobi. Co rodicia bezne robia. Len on este nechape ten rozdiel medzi situaciami, kedy je to spravne a kedy od veci. Je to dieta.
A mozno iba zacal napidobnovat niekoho (mozno aj ucitelku), ze opakovanim so zvysujucou sa intenzitou hlasu sa da dosiahnut, ze ten druhy posluchne.

@sebestova89 video si videla, asi si teda videla aj ako sa sprava. Skus sa vzit do situacie, ze sa takto chova k tvojmu dietatu ine dieta. Skus sa vzit do role uciteliek. Ja to vidim dennodenne v skole. Z roka na rok prvakov viac a viac ktori sa nevedia spravat a terorizuju ostatne deti. Kazda mama ma doma jedno ,dve a venuje im max pozornosti. Odrazu ju nedostavaju, tak si ju vynucuju. Doma zvladnete aj situaciu, ktora sa v skole pri 24 zvlada velmi tazko.