icon

Môj syn šikanuje deti v škôlke

sebestova89
8. okt 2018

Ahojte. Chcem vas poprosit o radu. Moj 4-rocny syn, ze vraj sikanuje deti v skolke. Minuly tyzden riaditelka na mna vysypalal vsetko a skoro som odpadla. Po mesacnej adaptacii az teraz som dozvedela, ze co sa tam vlastne deje. Doteraz mi len tolko povedali, ze place cely den....to som brala ako normalnu vec, kedze teraz po prvy krat chodíme do skolky. Ze vraj sikanuje a terorizuje deti. Ked som sa opytala, ako to prebieha, tak mi povedali, ze krici na nich, chce aby vsetci ju posluchali a hrali sa s nim, ze vyrusuje vyucbu, vsetko negoju, neda sa s nim spolupracovat. Ze uz ucitelky nevladzu, dokonca aj video natocili o nom.
Doma sa takto nesprava, da sa s nim dohodnut a poslucha ma. Nechapem, kde sa stala chyba. Nikdy takto sa nespraval, nikde. Az som sokovana a skoro na praskoch, nechcu sa mi ani rodicia odzravit v skolke....ucitelky z toho spravili doooost velke halo.... Moze mi niekto prosim poradit, co dalej? Ma niekto taketo skusenosti prosim? Mam sa s nim porozpravat, dohovorit....ale neviem, ci mi to pomoze uplne....Odstrcia ho deti aj ucitelky ak mozu. Ucitelky aj tak ho chcu odtial eliminovat. Ma vyznam pokusit sa ho dat do druhej skolky v Bratislave? Je to normalne ze dieta, ktore teraz dovrsilo 4 rocky, nazyvaju teroristom? ☹
Dakujem za kazdu radu a pomoc.

1andrea111
9. okt 2018

No mne to zase pripadá, že je autorka neobjektívna a zastáva si syna, lebo jej syn je dobrý. Píše že študovala detskú psychológiu, ale psychológa označí ako niekoho, kto urobí z jeho dieťaťa debila. Píše, že videla video, ale v podstate tam nič zlé nie je. Keď už učiteľky v mš si natočia dieťa na video, musí to byť vážne. Píše, že to z domu nemá, ale odkiaľ to má, je za tým určite aj výchova, aj keď to autorka neche vidieť, raz píše o dievčati, raz o chlapcovi. V škôlke ho jednoducho majú plné zuby a autorka píše, že jej to v škôlke povedali neskoro, že sa to s ním bude ťahať a pod. Jediné čoby mňa ako matku zaujímalo by bolo prečo sa môj syn takto správa a bola by som sebakritická čo nerobím správne, pýtala by som sa tých učiteliek v čom to podľa nich je, lebo ony s ním sú, vidia, majú vzdelanie, skúsenosti a pod.

beky1813
9. okt 2018

@moonlight1210 tazko zistit,kde je pravda.

lubi40
9. okt 2018

@beky1813 nejedna sa sice o moje dieta, ale neda mi zareagovat. 4 rocne dieta nie je zle. Deti jednaju pudovo - vsetky deti. Ak sa dieta nesprava vhodne, nemusi to nutne znamenat, ze je nevychovane. Mamicka tu ninjako nenasvedcuje, ze si mysli, ze jej syn sa sprava v skoleke spravne. Pyta si radu, ako k tejto situacii pristupovat a vyriesit ju. Samozrejme, ze situacia sa moze v inaj skolke opakovat, ale aj nemusi. Ak sa bude opakovat, treba hladat pricinu, preco sa dieta takto sprava.
Mne napr. z detstva ostal pocit, ze ma nikto nema rad (a to ti mozem povedat, ze sa so mnou doma nemaznali). Bola som proste dieta, ktore bolo zive a chcelo pozornost. Dospelych to logicky obtazovalo (bavime sa o dobe z pred 30 rokov, kedy sa o empatii voci detom este rozpravat neda). Mala som, ale tetu, ktora ucila v skolke, ta si ma vzdy zobrala do kuchyne, ked varila a rozpravala mi pribehy, zapajala ma do prac a pod. Ako mala som mala pocit, ze ona jedina ma chape a ma rada...
Veci nie su len cierne a biele. Staci mozno zmenit pristup, snazit sa o pochopenie a dieta sa zmeni na nepoznanie....

ivett1
9. okt 2018

@sebestova89 veľmi neprofesionálny prístup od vedenia školy ... oznámiť rodičovi, že sa niečo deje mali učiteľky v priebehu adaptačného procesu ... vidno, že nemajú potrebné skúsenosti alebo prax a vzdelanie ...prepáčte, ale aby na mňa prehovorila pani kuchárka ako pedagóg ?! a vyhlásila, že už je na riešenie problému neskoro?! ... to je čo za prístup ... celá škôlka a rodičia sú informovaní a ja ako rodič až nakoniec? ...
Určite by som išla za riaditeľkou a na rovinu sa spýtala, či chcú vylúčiť tvojho syna, lebo nezvláda adaptačný proces a na jeho miesto pôjde "niekto" už vopred určený alebo ešte majú záujem ako škôlka toto riešiť ... a ako si to predstavujú - sú pedagogicky vzdelané- nech navrhnú postup, prípadne sa opýtaj, aký postup bol zvolený počas adaptačného obdobia ...
skús sa odosobniť ... zároveň by som urobila konfrontáciu ... pýtaj sa detí prečo sa nechcú hrať s tvojím synom, čo im urobil ... deti sú úprimné a povedia ti, ak im robil zle a ak je to pravda, potom nech ti syn vysvetlí, prečo to robil ... sú to len deti ... a ak náhodou prišiel do zabehnutého kolektívu z minulého roka, ťažko sa medzi ne dostane (toto nepíšeš, kde je zaradený, či medzi novoprijatých alebo už pokračujúcich) ...
a ešte jedna poznámka v BA škôlkach je tak málo učiteliek, že niekedy je nemožné sa deťom plnohodnotne venovať...musí zaskakovať neodborný personál (upratovačky, kuchárky) aj vtedy môžu vzniknúť konflikty, lebo oni nemajú potrebnú prax a ak nesprávne zasiahnu, tak potom sa to už dá ťažko tomu dieťaťu/deťom vysvetliť... dobrá učiteľka zvládne aj kritické prípady adaptácie, o ktorých sa rodičom ani nesníva - žeby to mohli ich deti robiť ... pamätám si ako synova učiteľka v MŠ riešila prípad šikany - najprv s rodičmi za zatvorenými dverami a keďže žiadna náprava nenastala, tak v triede s deťmi a rodičmi, ktorých sa to týkalo ...

PS: skús navrhnúť tiež niečo podobné - stretnutie učiteľka/ učiteľky, riaditeľka, syn a ak je zlý k deťom, nech ti uvedú konkrétny prípad a pozvú aj konkrétne dieťa, ktoré sa sťažuje a jeho rodiča - niekdy sa môže stať, že nie je v tom len dieťa, ktoré je "zlé", ale aj dieťa, ktoré rozhlási, že sa s týmto ostatní nemajú hrať, inak nebudú jeho kamaráti ...

zuzinapipina
9. okt 2018

@sebestova89 psycholog nerobí z deti debilov, práve naopak, dobrí psychológovia sa snažia napraviť čo rodičia zanedbali či spravili nesprávne,snažia sa deťom pomôcť so stresom, emociami, strachom - so všetkým, čo rodičia nevedia vyriešiť.tak pohľadaj nejakého dobrého, mozno si si ani nevmuvedomila, co si robila nesprávne a viedlo to k takémuto spravaniu.

siska53
9. okt 2018

@beky1813 a ja nikde nepisem,ze kusanie je ok! Ale to,ze ucitelky nezvladaku adaptaciu dietata,iz ok nie je! Lenze poznam aj takr,ktore najlepsie nic s detmi nerobit,len kavicka a kecanie.. a su take,ktore su uplne skvele..teraz mame nastastie take.

A mali sme chlapca,ktory nebol ze agresivny,len mal velku silu a nas syn zacal chodit s modrinami.. riesili sme to a ucitelkami,tak dostal aspon zakaz hrat sa s nim. On nerobil ze zle,on len prosto ho potlapkal po pleci,ale tym,ze mal velku silu,nas maly spadol a zrovna na roh postele a uz mal modrinu na cele..

asia83
9. okt 2018

@sebestova89 Psychiatra som vám nekázala navštíviť. On sa môže pretvarovať pred hocikým. Prepáčte, podľa mňa je váš syn poriadne "vychcaný".

siska1313
9. okt 2018

@asia83 je to správne adresované? Myslím, že zakladatelka má syna. Či to bolo niekomu inému?😉

asia83
9. okt 2018

@lubi40 Aj štvorročné dieťa môže byť zlé. Môže v sebe dusiť hnev, zlosť pre niečo (hádky rodičov, málo lásky, atď), môže byť rozmaznané (všetko dovolené, žiaden zvýšený hlas, capnutie, nezažilo pokoru), no a môže to mať proste v génoch. Obraňujete tohto chlapca, obraňujete seba v jeho rokoch. Objektivita, tá vám chýba.

asia83
9. okt 2018

@siska1313 Už som sa opravila. 😉☺

mircalla
9. okt 2018

Ja si myslim, ze chyba je na oboch stranach - nespravny prispup skolky ale nekriticke vnimanie svojho dietata. Neverim,ze aspon naznaky tychto prejavov si matka nevsimla uz predtym, to nie je mozne, ze zrazu chlapec komanduje ine deti a je verbalne agresivny a predtym nic take nespozorovala. Neverim. Takto to nefunguje

lubi40
Autor odpoveď zmazal
lubi40
9. okt 2018

@asia83 nesuhlasim, 4 rocne dieta nie je zle. Moze sa "zle" resp nevhodne spravat, moze byt komplikovane, ale nie je zle. To, co si napisala je v podstate to iste, len to pomenovanie nesedi. Deti v tom veku nie su schopne rozlisovat dobro o zlo na tej urovni, ze domyslia dosledky svojho chovania... Deti konaju emotivne, pudovo. Ziadne dieta v tom veku nevie uvazene konat "dobre alebo zle".
Detom sa treba snazit porozumiet. A teraz nemyslim, ze deti sa nemaju vychovavat, ucit dosledkom svojho chovania, usmernovat a pod. Sama mam doma 2 chalanov, takze co to o vychove "narocnejsich deti" viem. Ale sama vidim, ze spravanie dietata je ine pri rodicoch, ina v skole. A to najdolezitejsie, to iste dieta moze reagovat uplne "neprimerane" alebo uplne "ukazkovo" za rovnakych okolnosti, ak sa zvoli iny pristup...
To, co popisuje autorka, povazujem za max a uplne zlyhanie uciteliek. Podla mojho nazoru:1. ucitelky mali komunikovat problem akonahle vznikom. 2. ak uz aj nekomunikovali, mali ho riesit s pochopenim a nie trestami (separaciou od kolektivu). Ak videli, ze situaciu nevedia riesim, mali si prizvat na pomoc detskeho psychologa (pripadne odporucit matke, aby odbornika vyhladala). Ved to dieta je v adaptacnej faze - ved uz zo samotneho pomenovania vyplyva, ze je to obdobie, kedy si ma dieta zvyknut na nove prostredie, novy rezim, atd. V tomto odbodi by sa z definicie malo dietatu venovat viac pozornosti a nie ho odstrcit nabok... a na zaver len jedna "ludova mudrost" V momente ked niekoho oznacime za "ineho" sa "inym" stane. U deti to plati 1000 nasobne.

deti95060810
9. okt 2018

@sebestova89 to čo si opísala v tom videu - nič také zlé nie je.... vyhovárajú sa na ochranu osobných údajov -ale mali oni od teba dovolenie natáčať tvoje dieťa?
Ja už by som učiteľkám ani riaditeľke neverila a dieťa by som zo školky zobrala preč - do inej MŠ...
Moja dcéra bola tiež podľa učiteliek mrchavá, boli dni keď boli na slečnu sťažnosti každý deň, alebo ma čakali obe učiteľky naraz a sťažovali sa na dcéru jedna cez druhú - ale nikdy to neprerástlo ani do nahrávania, ani do žiadnych vyhrážok....nič. učiteľkám som verila - dokonca sa s nimi aj v súčasnosti porozprávam keď sa stretneme a to je už dcéra na druhom stupni ZŠ....
Nakoniec sme to všetci ako tak vydržali a ešte ja teraz sa na dcéru pýtajú resp. dcéra ich stále označuje za super učiteľky...🙂

benit
9. okt 2018

@ivett1 male deti nemozes konfrontovat s dospelou cudzou osobou. Mal by tam byt zakonny zastupca. Toto keby spravili mojmu takyto vysluch tak by som bola nastvana. Bohuzial treba pracovat s dietatom doma, zobrat ho na poradnu. Mozno naozaj len napodobnuje videne vzorce spravania akp tu bolo pissne a nemusia to byt len ucitelky. Mozno doma takto od neho vyzaduju posluchnut a on to zobral, ze je to norma ale tym terorizuje ostatne deti. Konfrontovat nemozes ani rodicov. Na mna jedna mamicka podala staznost ked sa do nej pustili na rodicku. Tiez mala taketo zlate duetatko. Ona sa necitila konfortne a ja som to mals zastavit a nepripustit debatu. Ona to nieje ochotna pocuvat. Naozaj tie ucitelky maju malo moznosti ako riesit.

ivett1
9. okt 2018

@benit a kde pisem, ze ma konfrontovat dieta bez rodica?

beky1813
9. okt 2018

@sebestova89 no co. Aky bol dnes den? Bol syn v skolke? Riesila si to nejak?

evallu
9. okt 2018

mne to pripada zvelicene, teda zo strany skôlky, 4 rocne dieta takto onalepkovat? nevedia si s nim rady a tak ho chcu dat prec.... miest malo zaujemcov vela....voilá.......problem preč a este bonus.... ja mam 3 rocnu, po 2 hodinach v skolke ze je hyperaktivna? po DVOCH hodinach mali diagnozu..... no nebojí sa, neplače je zvedavá.... a tvrdohlavá, ale ked si s nou ja dam rady doma, tak tie studované by si mali 2x .............. minule ze berie detom hracky a tie sa jej boja............ branie hraciek medzi detmi je normalne, neobhajujem ju, dohovaram jej, ja som pri tom ovsem nebola, ony su tam, maju zakrocit.... ja ked som s malou niekde tak to zatrhnem, i ked cele je mi to divne, lebo ak ona 1x vezme hracku, tak predtym jej 9x hracku zobrali...........doma a vonku so mnou sa deje presny opak....................vlastne.................tak ale ja uz som si to dala dokopy, narocnejsie dieta a vela vela zaujemcov o miesto v tej skôlke .... a neriesim, dokym jej tam nebudu krivdit ci ublizovat............inak amen tma....

ivett1
9. okt 2018

@benit tak pozri, ak si ucitelka, urobila si spravne, ze si to riesila na rodicku lebo tam to patri, ak rodicia nespolupracuju a ze sa mamicka necitila konformne ... a ako sa citia ti ostatni ?
ale tato mamicka, ktorej som ja odpovedala resp. napisala svoj nazor a ako by mohla postupovat to chcela aj chce riesit a to hned ako sa to dozvedela ... medzi poslednymi a to teda riadne zamrzi a aj obmedzi v moznostiach co teraz robit? ... mozno nakoniec aj tak maleho prelozi do inej ms
tak ci tak musi sa sama rozhodnut a my ju tu mozeme akurat tak povzbudit a nie obvinovat raz jednu a raz druhu stranu a nadavat na ucitelky alebo matky

benit
9. okt 2018

@ivett1 no uz vidim ako zvolas deti s rodicmi a rodicia si nechaju svoje deti vypocuvat. Zvlast v BA. Takychto deticiek, ktore su tazko zvladnutelne a rodicia problem nevidia je stale viac. Ak by mal kazdy konfrontovat, tak to nikdy neskonci. My to tu nevyriedime. Musi hlavne chciet autorka prispevku.

mircalla
9. okt 2018

@ivett1 Preco si myslis, ze deti chcu byt konfrontovane - lebo sa tak nejaky rodic rozhodne? Deti maju dost velky stres, ked zacinaju skolku aj bez tychto pridavnych veci. Netvrdim, ze skolka postupovala spravne, mali to riesit skor. ale teraz davat vsetkych do pozoru a robit tu konfrontacie a vysetrovanie kvoli jednemu dietatu?

ivett1
9. okt 2018

@benit juj, to si trafila klincek po hlavicke, nie som ucitelka, tak rodicko nezvolam, ale tiez som riesila konflikt v ms - no nie s ucitelkou, nasa bola super strasne prisna, aj rodicia sa jej bali, ale spravodliva a skusena (mala tak okolo 50 tky), ale s jednym chalanom, co mal babku upratovacku v ms a zabrala konfrontacia ... nezaujimalo ma, ci sa ten otecko toho chlapca citi komfortne alebo nie... skratka sme to riesili takto - nase deti, my rodicia a ucitelka a dohodli sme sa ...vsetci😊

mircalla
9. okt 2018

@ivett1 Kebyze mojmu dietatu niekto permamentne robi zle, som za konftrontaciu, uz som to riesila. Ale toto je trochu ine - dieta sa sprava zle ku vsetkych detom a nikoho vyslovene nesikanuje cielene. Neviem, co tym chces vyriesit

lianka123
9. okt 2018

@lubi40 blbost. Moj 2rocny chape ked sa niekto smeje alebo je stastny a ked niekto place alebo boli. Uz chape emocie. 4rocny musi byt uz rozumovo inde. Zmenila by som skolku. Existuje x skoliek uz s kamerami. Tam sa da pekne odsledovat ako sa dieta sprava. Pre objektivitu. Jedno video z neho nerobi problemoveho. Ak vas niekto vyprovokuje a potom uz natoci iba reakciu tak je to neobjektivne. Ak by sa to opakovalo asi by som s dietatom pracovala- ostala doma a vstepovala vzorec spravania

bebetka113
9. okt 2018

Ja by som sa s ním o škôlke porozprávala, ale nie takým štýlom, že "robíš deťom v škôlke zle? prečo?" skôr sa začať vypytovať, či má v škôlke kamarátov, ako sa mu páči pani učiteľka, alebo aké aktivity má najradšej atď. Možno z toho vyplynie, kde je problém. Moja dcérka mala presne opačnú pozíciu teraz v septembri, jeden chlapec jej stále rozkazoval, čo má robiť a bral jej veci. Porozprávali sme sa o tom aj s učiteľkou, tá dohovorila chlapcovi a porozprávala sa s jeho rodičmi. Takže aj tá komunikácia s učiteľmi je veľmi dôležitá a ak nie si s prístupom alebo nejakým konaním učiteľky spokojná, naozaj by bolo dobré škôlku zmeniť.

ivett1
9. okt 2018

@mircalla písala som, čo sa stalo nám - pred rokmi - aj to som odpovedala benit ...takže neviem, čo máš na mysli, že chcem vyriešiť ... písala som aj iný príspevok, ktorý si pravdepodobne nečítala ...kde len navrhujem aj to, aby sa mamička, ktorá písala tento príspevok, spýtala na postup "vedenia mš" ako by to oni riešili .... a tá "konfrontácia" bol len návrh, ak by sa zistilo, že to má na svedomí jedno - dve deti (aj to som tam písala, asi som to dosť nevysvetlila ) .... niekedy to tak je 4-5 ročné deti, ktoré už boli spolu alebo sa poznajú vedia povedať tú čarovnú vetičku "nehraj sa s ním lebo ja nebudem už tvoj kamarát" ... poznám takých dosť, nie všetky deti sú kamarátske a dokážu sa o priateľstvo podeliť - obzvlášť tieto menšie deti ... takže, aj takáto alternatíva tu je ...skrátka nebudeme sa s tebou hrať lebo Janko povedal, že si zlý ... a je to
a čo sa týka toho, že čo tým chcem vyriešiť ... už som to písala vyššie, že to sa nedá, lebo ona sama si vyberie, čo urobí ako to urobí, či malý zostane v tej mš alebo ho dá do inej ., osloví psychológa (ako to sama zvažovala v jednom príspevku)... a uvidí, či to bola len reakcia syna na odmietanie od detí počas adaptačného procesu alebo niečo vážnejšie ...

maciatkolulu
9. okt 2018

@lubi40 4.rocne dieťa vie byť zle a vie byť aj vychcané😉

maciatkolulu
9. okt 2018

@siska53 ja neviem,ty si videla reálne učiteľky v škôlke piť c pohodička kávičku???? Keď majú na krku,prípadne má! 20a viac detí????
Mal zákaz sa hrať s tvojim synom,lebo ho poklepal po pleci? Divné...

maciatkolulu
9. okt 2018

@ivett1 prepáč,ale ja by som nemala čas riešiť druhých a vypočúvať svoje dieťa pre nejakého diktatora a opakujem 4rocne dieťa vie byť zle a nehráme sa na to,že nie. Mám dosť rokov a skúsenosti a deti😁na to,že viem,že je to tak a recicicky,že dieťatko nevie byť zle sú na smiech..... Vie byť zle a vie byť aj vypocitave a tobôž už štvorročné dieťa... Veľmi dobre vie,že je akcia a reakcia a vie sa veeeeeelmi dobre brániť a vie už aj klamať atď.😂

maciatkolulu
9. okt 2018

@evallu tie študovane tam majú ďalších 20 a nemajú čas riesit dieťa,čo s vkuse presadzuje a trhá ostatným hračky, trochu sebakriticky nezaškodí😉