Moje 5-ročné dieťa je manipulátor
Baby presli sme si od narodenia tazkymi vecmi s malou este je to aj nase prve dieta a poslednej dobe zistujeme resp sa zacina krystalizovat ako manipulator. Na nas vsetko zanechalo stopy tym ze sme schybili vo vychove asi teda uz si to o sebe myslime. Mysleli sme od zaciatku ze po tom cim si vsetkym presla si zasluzi vsetko-ano viem chyba. Vzdy sme jej behali za ritou ale nie preto ze sme chceli ale museli sme lebo bola fyzicky slabsia a labilnejsia ako ine deti. Za to sa to vykonpenzovalo inteligenciou je extremne mudra ale za to aj sprepacenim vych.canek. To ze sme za nou behali nam to ostalo. Uvedomujeme si to ale nevieme uz z toho vycuvat. Manipuluje s nami tak ze ani nevieme ako a kupime jej co chce. Rozkazuje nam ale normalne prikazom. Ked mame navstevu nevie sa spravat, uz ju to nudi tak sa zacne obliekat a ze uz ide domov. Alebo niekto jej nieco povie urazi sa. Ked sa na nu nahnevam za to zacne plakat a srdcervuco sa ospravedlnuje a uz je to ok zrazu. Ked sa jej niekto nieco pyta povacsine nepocuva a ide si svoje. Skace do reci. Mysli len na seba je totalne narcisticka. A najhorsie ze ked sme neni s nou a ona je trebars s babkou povie jej tajne ze sme zly 😭😭😭 mozte ma ukamenovat zasluzime si to. Ale najhorsie je ze my sme taky neni, my sa chovame slusne aj sme tak vychovany. Je to hrozne a sme z toho zufaly. Ona tak manipuluje asi ze ona je aj zaroven fakt dobra v skolke sa sprava absolutne slusne, ucitelky ju chvalia aka je mila a vychovana 🙈 ku zvieratkam je uplne mila a a aj k ludom. Viem ze nas lubi vie to dat casto najavo. Ale vidite ze uz aj ja som z toho rozdvojena zmatena. Je uzasne mile dievcatko no zaroven silny manipulator.
Povedzte mi kludne narovinu budte zle ale ziadam vas uprimne pomozte mi aj dat rady co robit a ako mame vychovavat zdanlivo to nevieme. Asi sme neschopni rodicia. Ja aj muz to chceme zastavit skoro ma skoro 5rokov. Pre niekoho rozmaznana pre niekoho dieta, no pre nas co sme nauceny zit inak je to naozaj des. Ja osobne neviem predpovedat co si o tomto celom pomyslite. A som z toho nesvoja 🙈
@janhe Skús si kúpiť knihu od Jiřiny Prekopovej Malý tyran. Tam je to celkom fajn vysvetlené.
@janhe správaj sa k nej ako k dieťaťu, nie ako k dospelej. Neboj sa byť prísna, deti potrebujú hranice. Hranice ich vlastne chránia pred situáciami, s ktorými si nevedia dať ešte rady. Síce vedia rozkázať, kričať, presadzovať si svoje, ale deti to robia len z akéhosi rozmaru, nevedia súvislosti čo tým spôsobujú, aké následky to môže mať.
Mám pocit, že ty z nejakého dôvodu ani nevieš byť prísna, lebo si myslíš, že nemôžeš. Nie že nemôžeš, ty musíš!!! V záujme zachovania zdravej psychiky tvojej dcéry stanov jej hranice! Pomôžeš jej tým v ďalšom živote!
@ sa zdá, že sa chová na svoj vek relatívne normálne. Alebo mám aj ja doma manipulátora a vychcánka😉. A hneď dvoch 😉. Zatiaľ, neskôr ešte jeden pribudne predpokladám. Párkrát bolo na návšteve že ona ide domov, povedala som jej, ok, čau.... a nevenovali sme jej pozornosť. Tá druhá to našťastie nerobí, keďže videla ako to dopadlo. Teraz keď ideme na návštevu kde bude možno nuda, upozorním decká na to, nech si zbalia nejaké zábavky so sebou. Najnovšie vláčime krabičisko Lega dupla, lebo s tým sa zahrajú všetci traja moji. Ono je dosť podstatné aj premyslieť prečo tak reaguje a vyhnúť sa tomu. Iné situácie konkrétnejšie nespomínaš, ale v podstate si myslím, že ide o to, že ona sa stále snaží prekračovať nejaké tvoje pomyselné hranice a robiť si čo chce. U nás sa dohodneme A potom na Tom trvám, ale aj tak to nie je vždy bez oduvania a plaču a hlavne nekonečného zjednávania, zahovárania a vyjednávania. Teraz napríklad strednej dcére som sľúbila rozprávky keď mi malý zaspí. Bola tu už aspoň 5x či už spí a teraz mi šušká cez dvere že či už spí, zakaždým jej odpoviem rovnako že keď zaspí, vyjdem a pustím jej tie rozprávky, len nám tam nemôže stále loziť. Takže tá hluchota je tiež úplne bežná záležitosť. Našťastie pri druhej už som kľudná a pozri aj som zvládla dopísať príspevok 😁 ešte že mi malého stále budila. 😄😄😄😄 Jo a teš sa na mordor, nazvaný DOMÁCE ÚLOHY. To je u nás každodenná výzva kto z koho (najstaršia už chodí do školy). Jedna psychologička mi na to povedala, že mám doma jednoducho vodcovskú osobnosť 😉. A samozrejme psychológa odporúčam, vie určite lepšie poradiť ako ja tu len tak z prečítaného 😉.
no,, pocas citania,, som tipovala vek dietata,, cca 13-14 rokov,, v duchu si hovorim no jasne,, puberta,,, potom citam, ze 5 rokov 🙂 ... zrejme sa celkom stotoznujeme v predstavach o spravani dieta,,, tiez sa niekedy preco 🙂 niekedy je to o skreslenych ocakavaniach,,, ale myslim, ze ta mozem upokojit tym,, vela prvkov je uplne beznych v spravani deti tohto veku,,, ked prechadzam obchody, parky,, detske kutiky, skolku,,,mam pocit, ze by taketo prispevky, mala pisat asi kazda tretia mamina 🙂 ... ak su veci, o ktorych vies,, ze ich vies zmenit vo vychove k lepsiemu,, sprav to hned.... k psychologovi som s nou urcite nesla, a to celkom zdoraznujem,, vies k tym navstevam,, niekedy ani my dospely uz nevieme kedy dost a kedy odist,, pamatam si to zo svojho detstva,, rovnako ako deti,, nevedia,, kedy uz konecne odist z preliezok,,, niekedy, mozno nie je vhodne brat deti na navstevu, zvlast dlhsiu, ked tam nie su hracky,, deti,, program,,,...rovnako aj my dospeli,, ked sa nudime,, je nam dlho aj 5 minut... 🙂 ...to, ze Vas natre pred starymi rodicmi 🙂 ...no mozno len chce, aby ju polutovali, je to take prijemne 🙂,,, zvycajne dostane,, pusu a cokoladu od starkej ako male odskodnenie ... 🙂 ale urcite to nie je na psychologa...niektore veci sa daju odstranit,,, no niekedy sa staci len vzit do dietata,,, a niektore veci,, vieme lahsie zmenit,,,,, fuu, snad to nie je dlhe.... medzitym som aj navarila 🙂
Ak povie babke ze ste zl, babka by sa mala spytat preco to povedala ze ste zli... takisto trvat na svojom ak raz povies ze to bude takto tak na tom trvatze, nepolavit a uz vobecnepolavit ak "place"...
Deti skusaju niekt, viac ine menej... a tiez sa nudia na dospelackych navstevach a skaknim do reci na seba upozornuju ale 5r dietabuz musi vefietto ze do reci skakt nema ale vela dospelych robi to iste...takze viest diera k tomu teraz rozpravam ja,potom mozes ty ale neskakat mu do reci a nechat mu priestor na rozpravanie
A inak z toho co pises,mi pride ako normalne 5r dieta...
@janhe dieťa nie je manipulator 😊 to len vy ste ľahko manipulovateľní 😊 ....naucili ste ju a roky upevnovali tieto vzorce správania...jednoducho vie že dostane co chce keď správu to a to. Práve preto to v skolke funguje inak.
Ak chcete zmeniť to ako sa k vám sprava zmente svoje správanie vy!
Bez toho to nejde.
@janhe každý jeden človek je manipulátor a každý si hľadá cestíčku ako si uľahčiť život ci prinutit iných ludi aby robili to co chce. Každý. Niekto si to prizná. Niekto nie. Niekto to robí okato a často, iný skôr nenápadne a občas.
Zlavte z tých nárokov na dokonalé dieťa, výchovu nonstop 24/7, nechajte malú nech sa učí sama na svojich chybách, nerobte z nej stredobod pozornosti. Viac než výchovná po zadku pomôže keď si sami uvedomíte že s vami hýbe len tak ako jej to dovolíte...
Ja by som si a návšteve ani nevšimla oblečené dieťa, kľudne by sa tam mohla 10 vyzliecť obliecť nepohlo by to so mnou
@katarinamarkova
@lujza123
Ano mate pravdu uz som si to uvedomila mozmo som to v podvedomi vedela a ked som to tu napisala ste mi vsetky otvorili oci resp ma v tom pomohli utvrdit
Viem ze kazda mame inu vychovu rovnako aj ze nikto nieje dokonaly clovek. A nie kazdy vsetko zvlada. Dakujem ze ste mi poradili vsetky 👍❤️
@janhe Dieťa manipulátor..stretla som sa s tým..dokázala presvedčiť celé okolie, že rodičia sú bezcitní ľudia..nikto neveril im ale jej...narcizmus vzniká z 2 príčin: 1. Buď sa dieťa naučilo, že za všetko je chválené a vždy je dobré, aj keď urobí niečo zlé. 2. ak sa rodičia naopak nezaujímali, nedbali a teda si povedalo, že celý svet sa bude točiť okolo neho. Narcizmus je nevyliečiteľný syndróm..je to pravdepodobne vo veľkej miere aj dedičné...nemusí to byť po rodičoch ale po starých rodičoch alebo prarodičoch. Je treba ísť s ňou ku psychológovi, ak by teda zistil u dieťaťa reálne narcizmus, tak možno navrhne terapiu, ale dieťaťu sa to páčiť určite nebude. A v prvom rade sa treba začať za dieťa modliť, aby táto chorá sebaláska krotla. Čím skôr tým lepšie. Prajem veľa šťastia 🍀
Dieťa v 5rokoch má naučené chovanie . Je to ešte malé dieťa, začnite ho formovať. Nie radikálne, ale po krokoch. Mala som podobné dieťa v škôlke, pomaličky, krok po kroku sme ju formovali. Drina neskutočná.
Ja by som šla ku psychológovi, nie preto, že by mala bola nejaká mimo, ale preto, že sa možno naučíte s ňou ešte pracovať. Inak, väčšina povahy a vlastne vsetky návyky a vzťahy k rodičom sa vytvárajú do tretieho roku. Toto je úplný základ, čím sa riadim, potom je naozaj veľmi ťažko niečo meniť. Ano, zbiť ju môžete ale prirodzený rešpekt tam nie je, ani nikdy nemusí byť a vlastne to len môže veľa veci zhoršiť. Ja to vidím, že u nás hrozí, že manžel bude tá "bábka", je skvelý otec ale veľakrát ho musím upozorniť, že toto je už moc (Napr keď s ňou bežal večer o 7 do obchodu kúpiť Oreo. Chápete to.).
Áno, deti potrebujú hranice, je to ich istota. Úplný základ bytia, cítia sa bezpečne. Lenže neviem, čo v piatich rokoch, podľa mňa sa to musíte naučiť. Veď 5 rokov jej asi robite chaos. (Nemyslím v zlom)
Inak, asi najhorsie, čo existuje podľa mňa vo výchove, je raz dovoliť a raz nie. Môže sa aj postaviť na vlasy, ja som vnímavý rodič a viem sa s ňou dohodnúť na všetkom, na čom sa sa dá. Ale sú veci, čo nie a to musí platiť vždy.
A to obliekanie od návštevy by som nebrala tragicky. Proste chce ísť domov. 🙂
Ahoj ,moja dcera ma pat a pol,v maji 6rokov,bola uplakane babätko,takze tiez sme ju stale len mojkali,ale teraz uz to nerobim,tiez nas znezivala ,ale treba si stat za svojim a neustupit ,nech place aj hodinu ,ja som to vydrzala a fakt to funguje ,proste som jej neustupila ,nepovolila ,uzemnila som ju a teraz zacina byt uplbe ina,uz tolko netrucuje,lebo vie ,ze ja jej neustupim..takze treba len ,aby ste Vy rodicia neustupovalu a vydrzali to...moja skusenost...pevne nervy
@janhe a nikto z Vás nie je taký, že manipuluje?otec, starí rodičia. Ona vie, že ste slabší, tak skúša😂tebe zrkadli, kde je tvoja chyba a na čom máte popracovať.treba začať postupne a pomaly, lebo je jasné, že to vyvolá odpor krik.....teraz sa ponáhľam super je, že si to uvedomujete.Preco Ti vadí, že povedala, že ste zlí?hovorí to každé dieťa a hlavne babke, ak sa potrebuje polutovať.Moje dieťa má tiež tendenciu dirigovat, ale úprimne priznávam som taká istá a asi to pri mňa odpozoroval.Ale nie sú to scény, vydieračky, vzdor sme nepoznali....skôr iný štýl, alebo je to pohodlnosť...
Už štyri moje deti mi prešli obdobím,keď mali 5rokov.Musim povedať,že približne v tomto veku prechádzali akousi pubertou.Ako povedali mnohé,treba si stát za svojím slovom,prísnosť je na mieste,dať jej najavo lásku. A ako sa hovorí "žiadna facka nie je zbytočna".
@heyoka každé dieťa je svojím spôsobom sebec a chce manipulovať.Ved aj dospelí nie??😄tiež chce mať každý profit....trocha sa mi to zdá prisilné nazvať ju narcistickou povahou...mala len využíva postavenie jedinacika dobrí rodičia.....podľa mňa ju treba len korigovať ukázať hranicu, vysvetliť, že sa nebude teraz pozerať rozprávka, lebo mama chce pozerať správy napríklad.....
@eliska13 Áno máš pravdu, formovať ju treba kým sa dá...lebo časom to môže prerásť naozaj v narcizmus..a už je to na tej ceste podľa jej vyjadrení..preto som odporučila psychológa ak ona nevie ako na ňu...lebo sú deti, ktoré capneš po zadku a s revom sú schopné utekať a žalovať, že boli zbité..alebo že ich týrajú...sa to nezdá ale aj deti sú schopné takýchto sklonov...
@janickacrazy naša dcéra bola tiež presne takáto , rozumovo tiež ďaleko popredu oproti iným deťom. Narodilo sa nam k nej este jedno dieta, prvý polrok bol brutal ťažký ( ona a k tomu novorodenec) no potom si asi začala uvedomovať, ze nie je v centre diania a zmenila sa o 100%. Teraz ma 7 rokov a je úplne bez problémov. Múdra, šikovná, slušná. Vyrástla z toho aj zrejme.
@janhe mám doma trojročnú "potvoru", možno trošku podobnú tvojej 🙂 je šikovná, úžasná, rozumná..ale, akonáhle mi napr.zazvoni mobil a ja musím niečo vybaviť a nevenovat sa jej, začne úplne naschvál pišťať, alebo sa nenormálne niečoho dožadovať a zvyšuje pri tom intenzitu hlasu. Zakaždým keď toto spraví, ju rázne vyhresim a vysvetlím jej, že sa to nepatrí, že som len potrebovala niečo po telefóne vybaviť a keď robila krik,, vôbec som nepočula čo mi teta v telefóne hovori. A že ak bude tíško keď maminka telefonuje, tak to rýchlejšie vybavím a môžem sa jej znovu venovať. A malá teraz pekne po tisku čaká kedy dotelefonujem a potom sa chváli že "vidíš mami, ako som krásne vydržala"🙂 . Samozrejme že sem tam sa jej ešte podari "zblbnut" to už ale má hneď zatrhnute čítanie obľúbenej knižky cez obed. Možno to znie prísne,, ale ináč si s ňou neporadim. To uvádzam len ako príklad, že treba naozaj len vysvetľovať a vysvetľovať čo sa patrí a čo nie a vyvodzovať dôsledky. Držím palce!
Dieta je tvor rozumny a vnima co si pri kom moze dovolit..preto sa v skolke chova inak ako doma.Doma je sebavedoma a vie,ze doma je ,,sef,, ona...Je si vedoma svojej prevahy nad vami.
U nas bol vzdor..v podstate ide o to iste urcit si hranice,nastavit pravidla,stat si za svojim a mat pre dieta motivaciu...Bude sa tazko vzdavat svojej nadvlady na to sa treba pripravit a vytrvat.
U nas fungovala tabulka bodov...je to neuveritelne ale z neovladatrlneho vzdoroviteho uraganu sa behom tyzdna-dvoch stal zvladatelny chlapec.
Najskor bola debata, ze od dnes si urcime nove pravidla.Vyrobili sme spolu tabulku,kde sme nakreslili veci co treba dodrziavat.upratovanie hraciek,pomahanie,umyvanie sa, trucovanie,dobre spravanie atd....na vsetko s cim sme mali problem sme si dohodli znacku alebo obrázok kedze syn nevedel citat...sli sme spolu do obchodu a kupili sme detsku peciatku a nalepky...doma sme si tabulku zavesili a zopakovali sme si pravidla...na konci dna sme do tabulky spolocne dali razitka ako dobre body, ale ak dieta nieco porusilo,nakreslil syn cierny bod.takto sa naucil sam si uvedomovat co robi zle a co dobre a hodnotit sa...nalepku nalepil do tabulky za urcity pocet dobrych bodov a za ne bola odmena...Je len na vas ake si date pravidla hodnotenia,co si date do tabulky a aku odmenu zvolite...odporucam drobnosti,alebo vylet...drzim palce
@janhe na povzbudenie. Mam doma dve "vychcane manipulatorky" 6 a 3 roky. A jednu uz 9 rocnu. Byvalú manipulatorku. Tiez som ju chcela párkrát predať. Vyrastla z nej krasna slecna. Príjemná zabavná. Ked tie dve chytia rapel. Tak sa len s tatinkom smejeme a hovorime tej najstarsej. Takáto si bola aj ty a vidís kde ai teraz. Takze sú to fázy dietata.
ALE!!! Ak chces mat spokojne a šťastné dieta potrebuje hranice a tvoje "nie".
Vidim to na vlastne oci, niekedy ked im zakazem , poviem nie zrazu ostanu také spokojne zacnu sa hrat a hrat.....az mi niekedy pride ze ku stastiu potrebovali len ten moj zakaz😊. Urcite odporucem terapeutku z koncepcie efektivne rodičovstvo Martinu Vagačovu. Vie krasne usmernit rodica.
Ja si myslím(môj názor) ,že by jej pomohol súrodenec a zistila by ,že nie všetko sa točí okolo nej.Lebo nesķôr pôjde do školy a bude ovládať celú triedu.Mám kamošku a jej 11-ročná dcéra tak točí s celou triedou a niekedy aj doma s ňou. A to za chvíľu bude v puberte 🙄🙄🤐
@janhe ahoj, ako by som o svojej dcere citala. Len to, ze ona ma. 3,5r. Sikovna na vsetko, basnicjy, pesnicky, rozpravala skoro v skolke ked sa opytam tak uzasne, dobre dieta, ktore poslucha a uprace za sebo hracky ale doma uplna katastrofa. Ked nie je po jej tak pocuvame iba nechcem ta, nelubim ta, daj mi pokoj, chod prec. Krici po nas, nervaci sa, hroza. Vonki to iste, napr vcera po nas vtieskala, dvakrat som uppzornila neprestala a sli sme domov. Zrazu hotovy anjelik z nej, slovka dakujem prosim len tak lietali po obyvacke. U nas to zacalo ked sa narodil mladsi syn. Odvtedy je to katastrofa. A najhorsie ze on chyta vsetko od nej. Ked prideme na navstevu k babke, ine deti sa tesia a ona hned od dveri zla nalada, durdi sa, nervaci, odtlaca ich od seba. Hambim sa ako pes ked sa tak sprava. Nepomaha na nu ani mile slovo, ani krik a ani po zadku. Kolkokrat rano vstane a hned zle naladena, zlosti nas od rana a robi zle kazdemu, tiez nevieme uz co s nou. Vzdy nieco ine zaberie. Ked idem po ni do skolky tak sa twsim na nu a zrazu vyjdeme zo skolky a znova to iste. Krik, nervozita. Yiez mam ppcit, ze sme zlyhali vo vychove. Niekedy sa sprava ako anjelik ze clovek by neveril coho je schopna a niekedy by som ju roztrhla jak zabu zanto spravanie otrasne.
@tyrkysova_kobyla autorka to vie,preto ziada o radu a pomoc!
Deti sú také vydobijaju si svoje...aj moju chváli učiteľka v škole aká je úžasná...a doma musím robiť stále policajta aby sa s mladšou nepozabijali😂len je to dieťa,nemôžeš od nej chcieť aby sa chovala ako dospelí..ale zas mu treba dať hranice..nemôže si s vami zametať
@janhe keď ste na návšteve,malú to nebaví a začne sa obliekať....to cudzí vidia a aj tak vravia,že je šikovná a vychovaná? No neviem😉 ja nejako nechápem,kde je vlastne problém.
@lucy218 no to presne moj syn 7 rocny robí, odkedy sa nam narodil druhy teraz bude mat 3 tak samozrejme vsetko opakuje po starsom, katastrofa v skole vobec nerespektuje nikoho, od skolky mu to ostalo, deti sa s nim ani nechcu hrat, doma brata provokuje a ked ho sotí tak sa este smeje, neviem do kedy to potrva, bitky a zakazy nepomahaju, proste nic kyvne rukov a hovor si co chces, ja uz som tiez na nervy z toho, muz pracuje v zahranici, takze som sama na nich, idem teraz akurat riesit psychologicku lebo o chvilu ma on dostane na psychiatriu 🙂
Necitala som prispevky vyssie, ale zaklad je stanovit dcere pevne hranice a ukazat jej, ze autoritou ste doma vy a nie ona. Musite byt dosledni a jednotni. Tymto nemyslim spartansku vychovu, ale praobycahne rodinne pravidla, ktore sa tykaju povinnosti a hlavne vzajomneho respektu. Kedze vasa vychova bola zrejme nedosledna, dieta sa v tom naucilo kluckovat a toto je len dosledok. Kazde dieta by reagovala rovnako alebo velmi podobne. Zavedte si system odmien a sankcii, zbierajte smajliky alebo
nalepky za ziaduce spravanie, dopredu sa aj s dcerou dohodnite na odmene, ktoru dostane, ked nazbiera urcity pocet smajlikov (vylet, hracka, kino, plavaren...). Nesmie nic dostat automaticky, musi byt motivovana. Bude to spociatku tazke, ale led vytrvate, prinesie to ovocie. Len treba mat pevnu volu a odhodlanost. Netrestajte ju emocionalne, stale musi vediet, ze ju lubite...hoci ona ako spravny manipulator bude pouzivat aj tieto paky 😬

@janhe každý si ku vám dovolí len toľko, koľko mu dovolíte.