icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

ejuska79
11. sep 2013

ahojte, moja ninka nastupila tento pondelok, bola chora... a som v soku... je to dieta velmi spolocenske, za detmi vzdy utekala, hned sa pytala ako sa volaju a nech sa idu spolu hrat...nikto z rodiny si nemyslel, ze nastane problem... prvy den este nevedela asi ze odidem, utekala za dievcatkami a pytala sa ako sa hraju, vtedy som odisla...pridem po nu, oci cervene, vraj velmi plakala, az sa dovracala (viam ako strasne place, ked sa dovracia)... cely vecer poplakavala hlavne v posteli, aka je statsna ze som po nu prisla a ako ona na mna v tej postielke cakala a ze tam nechce uz ist... rano uz bolo horsie, ledva som ju do auta napchala a dala do triedy... ked som po nu prisla, ucitelka vravela ze o.k.. ale vecer si zacala vymyslat, ze jej robia zle a podobne (viem, ze si vymysla, aj mena deti si vymyslela) dnes rano ju zo mna strhavali, tak kricala, ze som schmatla maleho a utekala ozlomkrky (chodim aj s malym, nema kde byt)..tak mi to nedalo a zavolala som tam, ze ako..zase sa povracala, ze hadze hracky, s nikym sa nechce hrat, ze len sama...mne trha srdce, od marca len o skolke vravela, doma sa hravala na skolku a teraz toto..a zvlast, ked predtym bola spolocenska, bezprostredna... tak som sa pytala ucitelky, ci si ju nemam na obed bravat (praca mi to dovoluje) a povedala, ze uz nie, ze uz bola hodena do vody, ze si zvykne... ja len cakam, kedy budu 3 hodiny aby som uz mohla po nu...

jamelia
11. sep 2013

Ahojte, mam dve deticky - dceru, ktora mala v auguste 3 rocky a syna, ktory ma teraz 7 mesiacov. Dceru som chcela dat do skolky z toho dovodu, aby bola aj ona medzi detmi. Lebo to, ze je stale doma pri synovi nie je bohvieco. Napodobnuje ho, chce sa hrat na male babatko a nechava sa krmit, obsluhovat a tak. Preto chodi do skolky od septembra. Prvy den som ju tam zobrala iba na polhodinku, aby sa pozrela, ako to tam vyzera. Bola som tam s nou, medzi dverami, dalej sa neodvazila ist, pozerala po hrackach, po detoch a taak. Druhy den tam bola cca 2 hodiny. Vsetko bolo ok, pacilo sa jej tam. Ale vobec sa nehrala s detmi - len pozorovala. Dalsie dni som ju davala len na 4 hodiny a tak to asi aj zostane, pretoze vobec nechce jest, pit ani cikat. V piatok uz zacala soplit, ale nastastie to cez vikend prestalo, tak sla tento tyzden znova do skolky. Dost ma zarazilo, ked som tam prisla po nu a este obedovali. Sedela sama za velkym stolom izolovana od ostatnych deti. Tento tyzden sa to zmenilo, uz sedela pri nich, ale stale nic nepapa, ani nechce ist sama cikat. Zakazdym ide ucitelka s nou uz ked vidia na nej, ze jej treba a potom ju musia prezliekat, lebo si cvrkne. Dva dni dozadu, ked boli na prechadzke, tak sa im vzdialila, musela za nou ucitelka utekat. Dnes rano tam skoro vsetky deticky plakali, ona sa drzala, ale dnes zamrnkala aj ona, ked som odchadzala. Je v takom ziarlivostnom obdobi, chce, aby sme si ju viac vsimali kvoli synovi. Predvadza sa, ked na seba upozornuje je "hlucna" viska, skace, hryzie ma a to iste robi aj v skolke. Ked tam rano prideme alebo ked odchadzame, tak sa predvadza. Zatial vyzera, ze sa jej tam paci, chce tam chodit, rano sa jej so mnou tazko luci, ale celkom sa to da. Len neviem, ako ju presvedcit, aby papala a tiez to vecko. Snad si tam zvykne.

dai
11. sep 2013

tam my sme dnes boli do 15tej a znovu pohoda - na moje prekvapenie adaptacia krptej triedy prebieha priam ucebnicovo - deticky neplacu - fakt ze ziadne ( dnes som tam bola skoro hodinu okolo 12tej za dverami, ze keby spanok nevysiel tak by som maleho brala ) - tichucko, deticky pekne chodili cikat a tak... dcera mi hovorila ( je prvacka v tej istej budove ) ze malinkeho videla hrat sa vonku na dvore a ze sa vela smial a vyskal - tak som taka rada ze to ide🙂
drzim vam vsetkym palce aby ste mali tiez pozitivne skusenosti so skolkou😉

farmacka
11. sep 2013

@ejuska79 keby si ju brala o 12, boli by ste asi obe viac spokojne, ja by som este porozmyslala o poldennej adaptacii na tvojom mieste

epelino
11. sep 2013

Ahojte, zacali vase deticky jedavat v skolke, co predtym nechceli? ja som sa pytala ucitelky a maly z celeho dna zje iba polievku a obcas par lyziciek druheho, desiatu ani olovrant nepapa, ked maju chlebik, ucitelka mu ho drzi, aby si odhryzol, ale on uchodi vraj prec, max. co si odhryzol 3x ☹ a musi byt aj z toho unaveny, place a nepapa.........neviete poradit? ozaj, davate detom este doma rano nieco papat? ja davam malemu iba mlieko, ale rozmyslam, ci by som mu nemala dat doma chlebik, ale to zas nebude papat tam...

zuzi_33
11. sep 2013

@epelino ahoj, no moj absolutne v skolke neje, no teda klamala by som... jedine co zje, je suchy chlieb, alebo rozok. Mame velke problemy s papanim, aj doma, ja som uz z toho hotova, zje mi asi 3-4 druhy jedal a suche pecivo ako som spominala. K stolu ho ani nedostanu ☹ Napriek tomu, ze je to uz druhy tyzden..... Uz neviem co robit. Skolka je moja posledna nadej, ze zacne jest, ale zatial to tak nevyzera....... ☹

epelino
11. sep 2013

@zuzi_33 My sme na tom podobne. nas maly asi do 2 rokov a 3 mesiace jedaval vela jedal, aj velke porcie, niekedy ako dospelacke, veci, co mu chutili. Potom asi v maji akoby utalo a tiez vela jedal odmieta. Co lubi a viem ,ze vzdy zje je iba rizoto, zemiaky, varene, pecene, francuzske zemiaky, kysla struckova polievka, vyvar, jablko, uhorka, kukurica, pecivo so syrom alebo rybacou pomazankou. a tiez stale dokolecka. boli dni, ked mi nejedol vobec teple jedlo, ani za svet. dufala som, ze ked uvidi deti papat, tak zacne aj on, okrem toho nechce ani papat sam, ani doma, ani v skolke, co mi aj ucitelka viackrat hovorila, ze ho musia krmit. a to ma 2 roky a 7 mesiacov. tiez uz neviem ☹

jananinka
11. sep 2013

pridavam sa k skolkarom nejedakom, mala sa adaptovala dobre, akurat tiez s tym jedenim problem. tiez je to taky jedak, ze ma jedla, ktore ma rada a tie je, ale chlebik a rohlik iba suchy, takze v skolke je to tak, ze zje na obed trochu polievky, dnes vynimocne aj palacinku, ale inac len tu polievku a to je vsetko. potom doma stale je a riesim to tak, ze na veceru je take jedlo, co by inac mala na obed a rano sa jej snazim dat nieco zjest. dufam, ze sa to zlepsi 😒

zuzub
11. sep 2013

@zuzi_33
@epelino môj malý na tom s jedním podobne desiata, olovrant nič príp.suchý chlieb na obed dá polievku druhé vôbec, príp.2-4 lyžičky aj to mu musí dať učiteľka.viem, že má málo železa a aj to je príčina, že málo papá,tiež musím variť len to čo ľúbi a hlavne polievky z tých on žije.normálne uvažujem, že ich v škôlke poprosím či by mu na obed nemohli dať viacej polievky namiesto druhého jedla, ved určite im ostáva...

zuzub
11. sep 2013

no a malý v podstate je obed potom doma, polievky hned ked príde a druhé jedlo má už vlastne ako večeru

epelino
11. sep 2013

@zuzub Tak to je super, ze aspon polievky lubi. ved ked zje celu polievku, tak pokial pridete domov poobede, snad nebude taky hladny. a ako ste zistili, ze ma malo zeleza? moze to byt problem aj u nas, ked mu zrazu prestalo chutit......

zuzub
11. sep 2013

@epelino mal také obdobie, že nejedol už fakt nič tak som s ním išla k doki tá mu spravila odbery a zistila nedostatok železa

epelino
11. sep 2013

@zuzub a co vam odporucila papat?aj nieco uziva?

zuzub
11. sep 2013

@epelino bral železo vo forme sirupu,ale dosť ho z toho zapekalo, tak terat mu to už nedávam len sa snažím, aby jedol ovocie, zeleninu každý deň min 2x.

shopoholocka
12. sep 2013

Ahojte.....ako drobci v skolke?My nic moc....v piatok uz plakala ked sme po nu prisli,potom sa stazovala,ze ju boli brusko a vecer grckala .....v pondelok uz vymyslala,ale ete sa to dalo....v utorok uz trochu doobeda plakala,vcera prerevala cele doobeda a odvtedymi rezolutne ,histericky odmieta skolku,cele dni sa nas drzi ako kliesta....Myslim,ze jej velmi chybame....ach jaj.....co s tym?Som stoho nestastna.....Keby som nemusela ist do prace,necham ju doma....Rano som ju odniesla ,trochu sme to zakecali s ucitelkou,ale ked videla,ze odchadzam,bola uplne hotova....Mam ju nechat,len na pol dna zatial?Alebo jej dat prestavku?Ma 3 roky a 2mesiace,doteraz sa do skolky velmi tesila,deticky ma rada....ja zatial pracu nemam,ale hladam si....

epelino
12. sep 2013

@shopoholocka ahoj, ja som na tom tak isto. zatial pracu nemam, ale dokedy nastupim, chcem, aby sa maly v skolke adaptoval. ako som tu uz pisala, nas maly min. tyzden prve dni velmi zle, potom stvrtok plakal len rano a v piatok uz vobec, ani sa s nami nerozlucil. po vikende to zacalo zase zle, myslela som, ze teraz ku koncu tyzdna sa to trochu spravi - ale dnes velmi plakal, ked mal ostat v triede. aj vcera mi povedali, ze place aj cez den, nie stale, ale casto. doma tiez stale nalepeni na mne, musime byt stale v tej istej miestnosti a ked ideme poobede na prechadzku este spolu, tak musi ist aj tatino s nami, tiez je to asi tym, ze mu tak chybame. velmi ma to trapi a viem, ze deticky si zvykli niektore aj po mesiaci, ale mna to strasne trapi.. lebo sa mi zdalo, ze je tam uz spokojny.

suzzi_
12. sep 2013

@ejuska79 ahoj, prezivame nieco podobne, dcerka sa tiez zmenila, cca 3tyz pred nastupom do skolky sa na mna upla, vsade len s mamou, na ihrisko k detom nie, radsej sa prechadzat s mamou, prip. ist na prazdne ihrisko. myslim ze vedela ze skolka sa blizi. dovtedy preferovala tatika. tiez je spolocenska, vesela, deti ma velmi rada, smelo sa prida aj k cudzim detom. od kedy je v skolke visi na mne, vsade ma taha za ruku, chce byt so mnou v jednej miestnosti. najviac ma mrzi ze v skolke sa nehra, iba chodi a pozoruje ostatne deti - kamoska byvala ucitelka mi vravela, ze sa mam ukludnit, ze niektore deti su taki pozorovatelia kym sa adaptuju. pocas dna poplakava, ale chodim po nu na obed, takze dlho tam nie je. rana su hrozne, od kedy otvori oci mrnci a poplakava ze do skolky NIKDY. ale badam male zmeny - rano doma a po ceste do skolky uz place trochu menej, aj zachvat placu ked ju dam do triedy trva len kratko, pocas dna poplackava menej a vcera sa vraj pekne zapajala do aktivit - aj doma mi ukazala co robili a evidentne sa z toho tesila, pacilo sa jej to. popoludni doma a na ihrisku zacina byt pomalicky taka ako kedysi, bezprostrednejsia, uvolnejsia, veselsia. tak ma to pozitivne nakoplo. prvy tyzden sme k nej boli tutuli-mutuli, ale koncom tyzdna uz mrncala aj pre veci pre ktore nebolo treba, trosku to zneuzivala. treba zachovat chladnu hlavu, spravat sa ako pred tym, byt prisna ked treba, vyzadovat aby dieta robilo veci same ako predtym, ale pomojat ked to potrebuje. a ked je vonku a taha ma za sebou, snazim sa to zahovorit aby sla napokon sama, zaujat ju niecim a nechat tak, nech sa pozabudne a hra sama ci prida k inym detom. momentalne na mne velmi lipne, ale lepsi sa to, tak verim ze cas tie boliestky vylieci a odlucenie bude lahsie. aj mi konecne co-to porozprava o skolke, pred tym nechcela, ale ked pride tatik domov a pyta sa na skolku, uz o tom nechce hovorit. ako tu pisala jedna pani ucitelka, adaptacia trva 1-2mes, tak som si povedala ze sa nebudem trapit, ved su to len 2tyz, musime si tym prejst a zvladneme to. myslim ze dcerka citi ze aj ja som vo vacsej pohode. strasne drzim palce, aby aj u vas doslo k malym pozitivnym zmenam a postupne ste to vsetko zvladli.

shopoholocka
12. sep 2013

@epelino uplne ako by si pisala o nas ☹ doteraz to bolo stastne dieta a teraz je uplne nestastna ☹ vzdy si vravim,ze to prejde,ale mam pocit,ze len klamem samu seba....uvidime snad sa nasi drobci cim skor prisposobia a bude hned veselsie 😵

epelino
12. sep 2013

@shopoholocka Aj ja dufam, ze to prejde, len ma mrzi,ked ho tam nechavam a viem, ze place aj pocas dna...

epelino
12. sep 2013

@suzzi_ Nas maly napr. rano vobec neplace, poslusne sa napapa, oblecie, obuje a uz sa pyta von. neviem, ci zabudne, ze ideme do skolky, ale po ceste neplace vobec, az ked sme tam. 😒

suzzi_
12. sep 2013

@epelino ahoj, moja nie je velky jedak a pri jedle neposedi, no napodiv vraj v skolke popapa. no musia ju krmit. ale vcera napr. vraj obed spapala, no ked sme prisli domov (vyberam ju na obed), zjedla este plnu misku polievky, takze tie mnozstva ktore zje asi nie su velke 🙂. rano pije iba mliecko, som si ista ze keby zjedla nieco ine, v skolke by uz ranajky nejedla. a rano je tiez vystresovana ze zasa musi do skolky, takze ranajky by boli trapenie. ona ma svoj okruh potravin ktore zje, na ine si zvyka tazko, ale zda sa ze v skolke nie je az taka vyberava. na veceru ma teple jedlo, takze aspon co-to dobehne ked toho v skolke vela nespapala. este je to len druhy tyzden, mysli pozitivne, ucitelky donho urcite aspon co-to dostanu, takze vyhladovany nie je, na olovrant a veceru mu ponukni to co lubi. ked si na skolku viac zvykne, urcite sa to zlepsi.

suzzi_
12. sep 2013

@epelino tak uz to je pozitivum 🙂, hlavu hore.

sammy
12. sep 2013

@zuzi_33 Moja dcera chodi do skolky stvrty rok a stale tam nic nejedava. Takze uz som jej zrusila aj obedy a obeduje doma. Pokial som doma, da sa, ked pojde do skoly, bude si musiet zvyknut.

sammy
12. sep 2013

Chcem sa spytat - mate tu niekto dieta, co rano neplace, v skolke je v pohode, no ked ide zo skolky, mava hysak? Moja stredna dcera chodi teda len od pondelka, no ked vravime o skolke, je v pohode, aj hovori, ze pojde, rano ziaden problem, no ked som pre nu prisla na obed, uz 3 dni po sebe hysak - vzdy kvoli niecomu inemu (prvy den, ze som vybrala skor jej sestru a nie ju, druhy si chcela vziat domov papucky a treti, ze je hladna). Pripisujem to aj unave, aj tomu, ze sa tak vyrovnava so skolkou, len netusim ako mam reagovat 😒

epelino
12. sep 2013

@suzzi_ No nas maly tam zje len polievku, a to hocijaku, co doma zjedol tak tri -styri druhy, tam spapa aspon to, aspon nieco teple do zaludka a doma sa uz napapa. skusila som mu dat dnes prvykrat chlebik s oblubenou rybacou pomazankou doma , predtym len mliecko rano, uvidime, ci to trochu pomoze. lebo im desiatu jest nechcel, utekal im.

adrianai
12. sep 2013

@adka31 ďakujem 🙂 včerajšok bol fakt hrozný pre nás obe, ale myslím (dúfam, že to teraz nezakríknem), že by to pomaly mohlo ísť k lepšiemu, poobede keď som prišla, síce trošku pomrnkala, ale potom už bola v pohode, boli sme u babky, o škôlke sme hovorili iba keď sama chcela niečo povedať..aj ráno celkom fajn, mrnčať začala až keď sme sa išli obliekať, ale aspoň už sebou nehádzala a neutekala..len to grckanie, aj dnes v šatni...asi tá psychika...
no a s tým prijatím - my sme pôvodne neboli prijatí, to som bola v riadnom strese, lebo prácu mám, už sme vlastne riešili súkromnú škôlku, našťastie sa nám potom podarilo otehu, to ale tu u nás nevedeli, aj som sa bála, že si to rozmyslia, keď uvidia bruško...samozrejme, ak sa to nebude lepšiť, nebudeme sa trápiť a dcérku si nechám doma, len som si myslela, že je vo veku, kedy jej pobyt medzi deťmi prospeje..uvidíme...

suzzi_
12. sep 2013

tak to nie je take zufale, uvidis ako to dnes bude s tou desiatou. inak moja celkovo ani so mnou doma toho od rana do obeda vela nezjedla, mala dni kedy len mliecko rano, potom si 2-3krat kusla do chlebika, k tomu 1mesiacik paradajky a ovocie na desiatu odmietla alebo zjedla 2-3kusky. ale obed spapala pekne. no nie kadzy den je nedela 🙂. mozno im uteka aj zo vzdoru, ze s nimi proste jest nebude a basta, uz len z principu lebo mama tam nie je. oni su aj v strese z toho odlucenia, z noveho prostredia a ludi, ani mne v strese nechuti. verme ze sa to podda.

vejula
12. sep 2013

@ejuska79 inak myslim, že dieťaťu treba oznamiť ked odchadzaš, nielen tak znenazdajky vzduchnuť, môžu to vnimať ako podraz. Môjm maly maly 2 dni kriticke. Minuly tyžden streda a štvrtok. V poiatok rano povedal tatinovi ked odchadzal, že on už nebude plakať lebo je velky. a teraz už v aute tatina nahana aby šiel do škôlky rychlejšii 😅 snad mu to vydrži

adrianai
12. sep 2013

@ejuska79 @jamelia @epelino my sme na tom veľmi podobne, dnes sa mi zdalo kúsoček lepšie, ale uvidíme...je to ale naozaj náročné na psychiku, ja sa priznám, že včera som to nezvládla ani ja sama, našťastie som vypadla so segrou von a zresetovala sa, vyrozprávala...
včera mi učiteľka hovorila, že tiež malá nič nezjedla, deň predtým vraj bola už celkom dobre s jedením, som zvedavá dnes..ja som malej robila raňajky, ale ona nerada je tak skoro po zobudení, dala si max . pár hltov, ale teraz, keď ráno až vracká, tak som jej dnes nedala nič, načo...sama povedala, že si dá v škôlke...
ja momentálne teda nemám v pláne nejak riešiť jedenie, myslím ,že dôležitejšie je, aby sa zžili s myšlienkou, že do škôlky pôjde a keď to strávi, tak to jedenie sa upraví aj samo..naša vlastne že ani nechcela jesť spolu s detičkami, že ona sa odsunie tak bokom a trochu si dá (teda okrem včerajška)...veď nebudú chcieť byť tie naše deťúrence hladné 😅
ja ešte neviem, čo mám vlastne malej povedať, ona vie, že nechodím do práce a chce zostať so mnou doma, hovorím jej, že musím niečo ísť vybaviť a nemôže zostať sama a klamať ju zas nechcem....asi by to skôr pochopila, keby som chodila aj ja do práce, možno sa ale mýlim...u nás je vlastne toto hlavný problém, že jej chýbam, ak by som bola v škôlke aj ja, všetko by asi vyzeralo inak...lebo chodievali sme všelikam medzi deti, aj na krúžky, ani si ma nevšimla, ale vedela, že som tam niekde blízko, tak bola spokojná...

suzzi_
12. sep 2013

@adrianai presne tak je to u nas - mne mala povedala ze by chcela aby som isla "trosku byvat do skolky" - aby som tam s nou ostala, ze by sa jej tam tak pacilo. proste bezo mna je neista, i ked sme tiez chodili cely rok na hudobnu, v kolektive bola skor ta co na seba upriamovala pozornost, ale vedela ze som tam... stale dookola opakujem ze rodicia tam nemozu ostat, ze skolka je pre deticky a rodicia musia ist do prace a zasa v praci nemozu ostat deticky atd atd. tiez som doma ale povedala som jej ze chodim do prace, myslim ze je to tak lepsie. podla mna nie je nic zle na tom ked dcerke povies ze musis povybavovat veci, skus jej povedat ze mas proste pracu, aby nemala pocit ze si cely cas doma - zrada, mama bola doteraz doma so mnou a teraz ma strcila do skolky 🙂. povedz jej ze vsetko rychlo vybavis a ked sa vyspinka uz ju budes cakat v skolke. su tam velmi kratko, dajme im cas.