Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013
Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉
@epelino no môj malý akosi ráno nečakal že pojde do školky, pritom som mu večer chystala vecičky a ruksačik, aj sme sa o tom bavili ale akosi mu to asi v noci vyfučalo z hlavičky, tak si ráno poplakal že nechce ísť ale v školke sa na moje prekvapenie držal, aj išiel sám do triedy, len mu pusinku krivilo a potom som pozerala cez okienko na dverách že začal potichu plakať ale pani učitelka si ho pritúlila tak dúfam že ho ukludnila, radšej som potom "zdúchla" 😖
ahojte, zatiaľ som len čítala a dnes pridávam aj ja svoju "plačúcu a odmietajúcu skúsenosť" ☹ Dcérka nastúpila prvý deň v pohode (to sme aj čakali - veď to bolo niečo nové, zaujímavé ako skúsenosť), potom ale hneď ochorela a už ani druhý deň nešla, až minulú stredu - celkom OK, vo štvrtok už menej radostne, v piatok už iba po dohode, že tam spinkať nebude a dnes - hotová kalamita. Akurát hádzanie o zem nebolo, ale možno by som to prijala skôr, ako to, že je úplne smutná a nešťastná z toho, že tam musí ísť. Naviac, ja som doma s malým...
Ahojte baby , Ako vás čítam tak je mi normal smutno za Vaše detičky. My sme teraz tiež prvykrat nastupili. Mam doma malého a dcérka tiež žiarli tak, že sa predvádza a pod. Ale do školky sa tešila a zatial v pohode. aj ked očakávam, kedy jej to zapne..... 🙂
Ale my sme mali uplne super adaptaciu, všetky deti prvý týžden chodili len na 2 hod., 2 tt na 4 hodiny a dnes už maju spinkať ako 3tt, ale ja ju nedám vobec. Bude chodiť len na predpoludnie a obed a potom o 12 idem po nu. Pre nas je to naročne, lebo syn mi chodí spať. Ale zase nechcem to meniť , chcem aby chodila len na doobedie. Uvidime ako to zvladne, my mame opačny problem, že dcera stale hovorí, že kedy tam bude spinkať 🙂 A tak uvidime ked dnes všetci skoro budu a ona nie...
moja dnes prekonala samu seba. od rana mrncala a poplakavala, doma, po ceste do skolky, v satni, na zachodiku, no ked prislo na to ze ma ist do triedy, utrela si slzy, prestala plakat, dala mi tap-tap, kokos (to ma z rozpravky - tuknutie cela o celo), pusu na obe oci, povedala ahoj a sama sa pobrala do triedy, ani sa neotocila. este aj bez plysaka a flasky s vodou, tie som len dala ucitelke do ruk. moje male, statocne dievcatko... na chodbe som potom stretla dvoch velkych plackov z nasej triedy, tak dufam ze sa nerozzialila ked ich uvidela plakat.
Ahojte dievčatá,
tak u nás stále rovnako, možno už menej mrnkania, stále ale nechce ísť do škôlky, chúďatko aj celý víkend nám to opakovala, tak sme jej vysvetlili, že víkend bývame všetci doma, tak bola spokojná, len sa stále ubezpečovala...ale ráno ju napínalo aj tak ☹ už sme sa dohodli, že nebudem si to "všímať", keď ju napína, ide do umývadielka, tam "povypľúva" a ide sa ďalej...zdá sa, že to chápe, už len skonštatuje, že ju napína a ide do kúpeľne... už sa neviem dočkať, čo a ako bude dnes v škôlke...ale musím povedať, že doma si o dosť viac vyspevuje, je aj veselá, normálka ako predtým, len nemôžme hovoriť o škôlke 😅
dnes som malej zbalila aj našu fotku, poradila mi to kamoška, že ich malej to pomohlo, tak dúfam, že p. učiteľky s tým nebudú mať problém a Nelke to pomože 😉
@jamelia u nás nechcú aby si deti brávali jedlo a pitie, no naša nič neje, tak som jej dala aspoň ovocie, no minule som videla, že jej všetko zbalili do skrinky....to ma trochu štve, lebo ovocie má rada a je to určite lepšie riešenie ako nič nejesť (aj keď beriem, že iné deti to potom vidia a tiež by mohli začať vymýšľať), ideálne by bolo keby v samotnej škôlke podávali ovocie namiesto tých superzdravých nátierok 😝
@sempro naša malá nosí legínky a tielko + tuničku/tričko, na von mikinku, príp.tenkú bundičku, no tiež sa mi už zdá, že je dosť chladno, ale ona si ledva oblečie aj toto 😒 ona je nejaká horkokrvná 😀
Ahojte 🙂
Aj ja som dnes dala tielko, tricko s dlhym a trocha oteplene teplaky.
Ahojte, tak dnes sme sa vratili po chorobe do skolky (bol len prve 4 dni, potom uz nie). Prve 4 dni boli bezproblemove (az na to papanie) a dnes v skolke len plac, plac, hazdanie sa o zem (doma v pohode). Cely cas mi rozpraval, nech tam zostanem s nim, nepomahalo vobec nic, ani sluby, ani dohovaranie, ani odobratie odomna, bola to hotova katastrofa. Vsetky deti v triede, iba moj nahlas na chodbe plakal ☹ . Nakoniec ho nasilu zobrali do triedy, az mi srdce trhalo, ze maly je v takom strese. Pocula som ho az von, ako plakal ☹ Je mi ho tak luto.......
@nina233 som na tom rovnako po dnešku... Tiež všetky deti v triede, moja ani prezuť sa, ani vyzliecť, nepomáhali žiadne slová ani prísľuby, nechala som to teda na učiteľku, ale ten plač mi znie v ušiach celý čas... ☹ Ale zatiaľ je tam 5.x, takže chcem vytrvať aspoň mesiac, ideálne dva. Ak sa ani potom situácia nezmení... Nuž neviem.
@nina233 ☹ je to ozaj velmi tazke, pre neho aj pre teba, no zobrat ho domov by nebolo spravne, ukazala by si mu, ze si vydupal svoje. Skor sa skuste dnes poobede dohodnut, ako to zajtra bude, ze proste do skolky urcite pojde a ze nech si vyberie nieco co mu pomoze( hracka, oblubene tricko obliect...)
Drzim palce 😵
Náš malý chodí už tretí týždeň a stále sa do školky teší ani domov nechce ísť. A to som sa bála, že bude plakať. Je tam najmladší, 3 bude mať až v decembri.
@nina233 hádzanie o zem je u mnohých detí bežný protest voči hocičomu - proste vzdor, ktoré mnohé maminky poznajú. Ja ale nie. Neviem, či našťastie alebo opačne. Lebo v tejto situácii, ak by som vedela, že len protestuje, tak si poviem, že to prejde a hotovo. Moja dcérka je ale veľmi empatická už odmalička. Nemôžem povedať, že je uplakaná, ale veľmi emotívna, ak niekto plače, tak sa ho snaží utíšiť, ale je jej to ľúto. Keď mi bolo hocikedy pri druhom tehotenstve zle, doniesla si ku mne hračky na posteľ, hladkala ma a hrala s bábikami divadielko, aby mi to rýchlo prešlo, aby ma nebolela hlávka... A tu vidím kameň úrazu: ona nechápe, prečo do tej škôlky musí ísť, keď doma by sme sa mohli spolu hrať, pomohla by mi piecť koláčik... Zatiaľ jej argumentujem, že musí ísť do škôlky, lebo maminka si ide hľadať prácu - tak sa uisťuje, či stihnem prísť dovtedy z tej práce, ako a kde si ju hľadám... Je dosť rozumná a teda hľadá logické súvislosti. Nemôžem si predsa tú prácu hľadať rok 🙂
@kikusi my sme na tom podobne - nas maly je tiez najmensi - ma este len 2 - teraz v lete teda mal🙂 ja si myslim ze je to aj troska vyhoda mladsich deticiek, ze este tolko nespekuluju, nemaju pojem o case a pokial ich ucitelky zaujmu natolko ze nestihaju mysliet na maminu tak su jednoducho spokojne...
moj maly rano este len zbada obrazok z dialky co maju na dverach jeho triedy a uz sa vyskiera - sice ide tak opatrne ale pekne si sadka, poda mi papucky, vyzlecie bundicku, otvori s usmevom dvere a opatrne z dialky cekuje😀 potom si mna potlaci dopredu, aby som isla prva do triedy, on s tym uskrnom za mnou😉 pokuka triedu, ucitelky a do 2och minut sa uz hra a je spokojnucky - odchadzam ked ma nema vo vyhlade a je pokojny, obycajne este pockam zo 5 minut za dverami ci je vsetko ok a idem tahet😀
@lubiku dakujem, je to tazke, zaludok mam ako na vode, ale viem, ze to musime prekonat a chce to len cas. Vcera sa este tesil, aj si vybral oblecenie, ktore chce, aj si hracku dal do ruksaciku. Doma bol v pohode, aj po ceste, aj sa krasne prezliekol, prezul a potom to zacalo. Takeho som ho este nezazila, nic nanho neplatilo, nikoho nepocuval, ani ucitelky (ani obraz, ani zvuk). Naslubovala som mu vsetko mozne, ale len ma drzal okolo krku a nechcel pustit, drobcek maly ☹
To, ze bol chory mu vobec pri adaptacii neprospelo. Cely tyzden sa tesil do skolky, rano vstal s usmevom a v skolke taky obrat. Uz som aj zacala rozmyslat, ze ideme domov, ale tym by sa nic nevyriesilo, zvykol by si presne na to, ze si moze vydupat, co chce. Nechala som ho tam aj spinkat, tak do 15ej to musim nejako vydrzat 😉
@nina233 hm... myslim ze ucitelky to beru uplne normalne - adaptacia je tazky proces, treba velku trpezlivost zo strany rodicov aj ucitelov... zmena je tazka aj pre dospelych ( zober si len novu pracu etc. ... a to logicky chapes preco to robis ) pre deti je to vlastne taka prva skusenost... ja si myslim ze taketo veci treba vydrzat a nepoddat sa dietatu - inak si moze zvyknut ze staci spravit divadlo a vsetci skacu ako ono chce...
uprimne s tymto nemam velke skusenosti, dcera nastupovala do skolky ako 2.5 rocna na jar - cize do zabehnutej triedy 3-4rocnych deti kde nikto neplakal, boli fajn kolektiv - ona bola velmi vyspela na svoj vek, preto ju tak zaradili - samozrejme ale ze drobatko nenormalne oproti ostatnym - tie deti ju ale nenormalne tahali, spravili si z nej take svoje babatko, stale ju niekto mojkal, pomahal jej - pre nu aj pre mna super skusenost... ona sa adaptovala perfektne, ziadne place - u nas prisli asi 2 taketo vystupy ako ty popisujes az ked mala nejake 3.5 roka - bola vtedy dlho chora a ja som bola tehotna - takze sme boli spolu dlho doma a ona nejak nechcela ist do skolky - pamaetam si ze sa mi tiez takto hodila o zem, rucala nenormalne - ja samozrejme na tajnasa s nou, lebo som to nechapala - ucitelka mi ju jednoducho vytrhla z ruk a isla s nou do triedy - ja som tam stala ako obarena, najedovana na ucitelku - fakt je ze mala asi po 2-3 minutach prestala robit divadlo, kedze pochopila ze jej to nepomoze - zopakovala som to este 1 alebo 2 dni - ucitelka mi ju jednoducho zobrala a isla do vnutra ... mala vzdy prestala po chvilke plakat... ucitelka mi vtedy vysvetlovala ze jednoducho pre tie deti maju tieto zachvaty vyznam ( hlavne ked ich robia vedome s nejakym cielom ) len pokial je vo vyhlade ten rodic, lebo pre toho je to divadlo urcene... ked sa strati rodic a neobjavuje sa ( ziadne vychadzanie na chodby, opaetovne preberanie dietata etc. ) tak ho to prestane bavit - samozrejme ze pisem o detoch ktore neprezivaju emocny stres, kde naozaj ide len o hru na moc - ako v nasom pripade...
ak by tam bola nejaka emocna zataz, nedalo by sa chvilu rano s dietatom pobudnut v skolke, pokial ho nezaujme nejaka hra? a odist ked je zaujate?
@nina233 ta prestavka pre chorobu je vzdy des, lebo dieta zacina zasa nanovo ☹ 😠
On si to musi v hlavicke usporiadat a zasa po dnesku zisti ze tam bolo vlastne fajn a je dolezite aby poobede odchadzal zo skolky spokojny a s usmevom ze zajtra pojde rad 😵 Tie ranajsie place mozu este trvat, ale tak isto nemusia 🙂 Verim ze zajtra to uz bude ovela lepsie, uvidis 🙂
Ahojte. Syn bol 4 dni v MS, vela plakaval, ochorel. Dnes mal ist uz vylieceny opat do MS, ale rano zas horucka vysoka, tak sme doma, ma velmi zapalene hrdlo aj atb. Kolko to tak bude trvat? Myslim tie choroby?
@dai páči sa mi tvoja odpoveď až na poslednú vetu. NIKDY nie je dobré pobudnúť s dieťaťom ráno dlhšie a odísť, keď je niečím zaujaté. dieťa to pociťuje ako zadu od rodiča, že ušiel. a tým, že rodič pobudne v triede desať, dvadsať minút, tak len predĺži o desať, dvadsať minút ten stres z lúčenia. Dieťa totiž vie, že rodič odísť musí, stále na to myslí a je v strese. Lepšie je povedať dieťaťu, kedy poň prídeme, odísť preč, po pár minútkach je po plači (vždy hovorím rodičom, nech počúvajú za dverami) a dieťa sa snažím zaujať.
@mamavera neviem... su deti a deti - mojej dcere som take nieco ako ty pises nemohla povedat ked bola mensia - mohla som jej vysvetlovat, slubovat - ona doteraz robi melodramy aj ked idem na nakup🙂 a je uz velka, vie kedy pridem etc. ... odnej som vzdy odchadzala ked bola zujata - nasledne jej ucitelky povedali ze mama uz isla a poobede pride a bolo - ziadna drama sa nekonala.... keby a s nou lucim a hovorim jej to ja tak by sa celou silou svojej presvedcivej divadelnej duse snazila m zadrzat - a ona divadlo robit vie🙂
s mojim synom sa lucim - ale realne odchadzam ked je pokojny plne zaujaty hrou ...
Ahojte maminy, tak dnes to uz bolo v skolke lepsie, aj ked od rana, len co sa zobudil, bolo vyjednavanie, ze do skolky nejde, ze ho boli koleno 😉 V noci vykrikol zo sna, ze nieeee, skolka nieeee a ja som uz mala dospane 😉
V skolke bolo dalsie vyjednavanie, ale nejako sa mi ho podarilo presvedcit, ze za chvilu pridem za nim do triedy (aj ked mi to srdce trha, ze som ho oklamala)...ale isiel v pohode. Tak uvidime, co bude, ked pridem prenho, ale snad uz dobre 🙂
@mmaattuuss tie choroby tak bude stale;( pokial tam budu chore deti...tiez mam z toho "radost"
tak ale vravi sa ze prvy rok je uplne najhorsi, nove bacily bla bla a vraj to potom ma byt lepsie...no neviem. Co mam kamosky, tak ich deti boli stale dokola chore, aj po roku aj po dvoch...viac doma ako v skolke
Ahojte maminky,
včera som bola pre malú a znova celé zle...až na to, že som ešte k tomu získala aj pocit, že malú odpísali samé učiteľky ☹ Keď sme sa rozprávali s učiteľkou, malá mi do toho hovorí, že p. učiteľka jej povedala, že pôjde do inej škôlky...to je mi teda profesionálne 😠 Navrhli mi skrátiť pobyt iba doobeda príp. úplne prerušiť - ešte min. týždeň hovorili, že to všetko potrebuje čas, včera už že je to veľmi dlho a nevie sa adaptovať...
Tak sme sa dohodli, že bude načas chodiť iba doobeda, lebo aj tak nechce spávať (doma už min. pol roka nespáva poobede, ona od malinka strašne málo spinká, ale veľmi pekne spí v noci a stačí jej to), a ruší plačom a krikom ostatné deti - čo ale úplne chápem, väčšina detí ten spánok potrebuje a aj chce...
No uvidím, čo dnes, dáme tomu ešte čas do konca mesiaca a rozhodneme sa ako ďalej...
@adrianai Ahoj a kvoli comu ti odporucaju ten pobyt iba doobeda? kvoli tomu, ze nechce spat? alebo aj si zle zvyka a place aj cez den?
My to mame tak, ze mam pocit, ze ucitelky ani nepovedia pravdu. vcera mi jedna povedala, ze maly uz lepsie, aj pekne papal a ta, co bola dnes rano, tak hovorila, ze vela plakal, tak si vyber. som z toho nestastna, plakal aj dnes ked som ho tam doviedla, ani hracky ho nezaujimali. a nase ucitelky mam pocit, ze sa boja o svoju pracu, preto radsej tvrdia niekedy, ze deti su dobre 😒
@epelino Ahoj, no ja som tiež niekedy zmätená z toho čo mi hovoria - jedna mi povedala, že neviem ktorý deň to už bolo, že už celkom dobre, len ráno a poobede si pomrnkala, na druhý deň bola druhá a tá že zle - teraz mi posledné 2 dni hovoria už obe, že plače stále...ale oni sa rozprávali medzi sebou, jedna z nich je aj zástupkyňa riaditeľky a je aj taká prísnejšia povedzme, naša malá je aj veľmi tvrdohlavá a vytrvalá a ťažko prijíma autority, na ňu skôr platí forma motivácie ako nejaké príkazy zákazy, hold každé dieťa je iné a individualita...
Ráno som bola aj s riaditeľkou a hovorila mi, že aj ona zažila ako malá plače, že aj na prechádzke - ale ja ti neviem, bývame oproti škôlke a videla som ich vonku a to zrovna ani raz neplakala,raz si na dvore poskakovala, hrala sa, včera na prechádzke sa držala, učiteľka skôr dohovárala deťom vzadu - no to som videla iba kúsok, ďalej neviem ako sa správala..
A k tomu spaniu - to verím, že plače a nie málo, ako som písala, so spaním má problém - teda zaspať keď sa jej nechce, cez víkend som sa ju pokúsila dať aj doma na odporúčanie učiteľky- no na nervy sme z toho boli celá rodina 🙄 tým , že je neposedná, ani v posteli nedokáže len tak ležať a nie ešte že 2 hodiny, je to pre ňu riadny krok dozadu..
Ahojte maminy,
@epelino
@adrianai uciteky by mali vzdy povedat pravdu, ake bolo dieta, aj ked opatrne, lebo samozrejme vedia, ako tym maminky trpia, ked musia povedat, ze ozaj plakal cely den.
@adrianai myslim ze ucitelky urobili dobru vec v tom, ze ten pobyt ti navrhli na pol den, ked si mala tak tazko zvyka. U nas je jeden chlapcek ktory uz treti tyzden vytrvalo nie place, ale jeduje sa v kresielku pri dverach, kope nohami okolo seba a odmieta cokolvek. Tiez si mamina prenho musi chodit o pol 12, nakolko sa neda. Dnes rano tam bolo 18 deti z ktorych asi4-5 poplakavalo a tento chlapcek v kresle, uprimne povedane co ma ta ucka robit? Ku komu skor?
Ja by som asi skusila navrhnut postupnu adaptaciu spolu s mamou, najskor na hodinu, neskor dve, potom na chvilu odist, no proste postupne, niekedy je to dietatko este nevyzrete a je to prenho velmi tazke.
Taktiez to moja kamoska tento tyzden uz vzdala, je na materskej s babatkom a starsia jej bude mat 3 v novembri, tak ju dala do skolky, no mala stale len plakala, uz aj doma, akonahle sa niekam zacali obliekat, stale len skolku riesila, tak ju odtial zobrala a skusi to od januara.
Viem ze je to este kratka doba(3 tyzdne) no postupne by uz malo byt vidiet na detoch pozitivnu zmenu.
Drzkajte sa
@adrianai tak ono moze byt ze dcerka bola pri jednej co ti hovorila ze dobre, fajn a pri tej druhej nie - mozno preto tie protichodne informacie...
baby ja vas len chcem upozornit aby ste si veci overovali - oni ucitelky vselico povedia a deti to nemusia spravne pochopit, inak vyhodnotit, mozu byt nane nahnevane alebo z vas vycittit aku odpoved ocakavate a podla toho reagovat... ja si pamaetam ako mi raz mala povedala ze jej ucitelka povedala ze je striga - ziaden iny kontext nic - mna to v prvom momente najedovalo, tak som sa tak divne zatvarila a uz ked som davala doplnujuce otazky tak malinka odpovedala podla mojho ocakavania - tak osm sa iniciativne druhy den nato ucitelku spytala - ona na mna pozerala uplne vytrestene - ze baby sa blaznili a ona s nimi a potom ich objimala, mojkala a so smiechom im hovorila ze su jej male strigy,hm... ostatne deti mi to potom na ihrisku potvrdili... takze takto fajn ma moja mala spracovala... od veku 3.5 az 4 roky si uz deti zacinaju aj vymyslat, domyslat etc. ... nechce ist do skolky? pocuje vas s muzom ako sa rozpravate co by jej tam mohli ucitelky spravit zle? verte ze na druhy den vam bude dieta tvrdit ze presne to jej tie ucitelky spravili😉 nemusi to byt samozrejme hned, ale treba si uvedomit ze dieta uz vela pocuje, vela vnima, spaja si veci, nie vzdy spravne - takze velmi obozretne treba pristupovat k tomu co povie ze sa dialo v skolke😉
inak byt tebou ak byvas tak blizko , tak si to normalne odsleduj, chod von, sadni na lavicku aby ta nevideli a pozri si co mala presne robi, ako reaguje a potom sa nato poobede spytaj - hned budes vediet na com si😉
Ahojte maminy,tiez sa s vami podelim o nasu skusenost so skolkou.nasa mala ma iba 27 mesiacov nikdy nemala problem byt bez mamy,chodieva spavat ku babke aj na noc,pekne papavala,spala 3h cez obed.to vsetko bolo 🙂minuly tyzden zacala chodit do skolky(nastupovala o tyzden neskor az ked sa uvolnilo 1 miesto)prvy den pohoda,ucitelka ju chvalila,druhy den kriza okolo obeda.dalsie dni uz rano plac....mala je odplienkovana len v skolke neviem preco nechce chodit na zachodki(hovori mi ze sa boji ze spadne)ale ked poobede po nu pridem a ideme spolu tak nema problem.takze cez obedny spanok sa vacsinou pocura,lebo nevydrzi.ucitelka tvrdi ze daco aj spapa aj pospi no neviem...to vsetko by ma az tak netrapilo,ved si nejako zvykne ale trapi ma jej spravanie potom.je taka zamyslena,smutna,do jedla ju musim nutit co predtym jedla za 2,v noci sa zobudi a krici mamka,nechce ostat ani pri babke....cela je taka rozladena,predtym bola hyperaktivna,vesela vobec som necakala ze bude mat problem...som z toho taka smutna,ze je ona smutna.teoreticky ju mozem vybrat a mat doma ale mame este 4m narocne babatko,stahujeme sa a kopu inych starosti tak som myslela ze jej bude v skolke lepsie kedze na nu nemam tak cas,resp. robit s nou take veci ako v skolke.mate niekto podobnu skusenost?zlepsi sa to?je to len 6dni ale uz stresujem 😒

Ako vase deticky dnes? my zase po vikende zle, plakal sice az v skolke, ale srdcervuco, nahlas a krical, ze chce ist prec............ dufam, ze ho utisia. ☹