icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

lubiku
17. sep 2013

@abika26 a ako sa sprava pocas dna v skolke? Place alebo sa hra a je relativne spokojna? A co rano? Ide s placom, alebo ide bez placu ? CO ti povie poobede,na otazku ako bolo v skole?
To ze sa jej spravanie doma zmenilo jenormalne, aj moj je doma protivny, tresta ma a hneva sa na vsetkych okolo a pritom je v skolke super a chodi tam uz rad( tiez sme estelen zacali od septembra) Deti proste na tu zmenu musia nejako zareagovat 😒
Tvoja je ozaj este drobcek a treba zvazit ci je na skolku uz zrela( ine je dieta doma pri mame, babke v znamom prostredi a inak zareaguje na cudzie) Ty si ju najlepsie poznas. Tyzden je kratka doma, este pockaj, ona sa estelen zoznamuje so vsetkym, rezimom, ucitelkami a detmi.

ivkafu
17. sep 2013

No a nasa skusenost, maly sa do skolky velmi tesil a vobec nema problem comu sa tesime, kazde rano pekne do skolky, zvykol si velmi rychlo, ale.... Uz cez prazniny riesili mamicky adaptacny a neadaptacny cas. Ze vraj dieta ktore nastupuje do skolky a nema este do septembra dovrsene 3 roky, tak ma automaticky adaptacny cely september. Podla mna sa kazde dieta adaptuje aku ma potrebu, ale budis..., no a teraz co stve mna. Maly mal v juli 3 roky, tak ani na prihlaske nemame ten adaptacny a mal by podla vsetkeho aj spinkat, ale najprv povedali ze prvy tyzden maju adaptacny nezalezi ci su tam 2, 3, alebo 4rocne deti. Tak ok, ale min. utorok sme mali rodicovske a dalej adaptacne pokracuje 😖 isla som za riaditelkou, pytala som sa jej na ten spanok ona ze, cela tieda maju adaptacne, ze sa nemam bat aby si po tom mesiaci nezvykol, ze to maju uz roky skusenostim, tak som to nechala tak, ale vcera som sa dozvedela on mamicky a jej dcera chodi do triedy s nasim, ze ona uz spi od minuleho tyzdna 😠 😠 😠 ze ako ze nas maly nespi, sak on nema od zaciatku problem. Neviem co si mam o tom mysliet, dnes som sa rano pytala ucitelky, ale ze on ma este adptacne, a ja jej sak nemame ani v rozhodnuti, mal uz v juli 3 a ze preco? Zacala koktat, zacala sa prehrabavat v papieroch ci naozaj nema to adaptacne v rozhodnuti ze on je narocnejsi nedopovedala vobec jasne. Ja viem ze nas maly je zivsi ako ine deti, musia ho zamestnat, je velmi bystri a sikovny, myslim si ze maju s nim viac roboty akos inymi detmi a preco to nevyuzit a mat ho na celi den az od oktobra. Ale zda sa my to take nefer, ze nam ani nedali na vyber. Ja som doma nemam problem chodit poneho, ale pride mi to take ...

eala
17. sep 2013

@abika26 ahojkaj, no my máme presne 3 roky a reagujeme skoro rovnako. Chodíme do škôlky tretí týžden, no vôbec sa to nezlepšuje, v škôlke je dobrý, aj papá, aj spinká, celý den neplače, ale najhoršie je to doma. Večer plače, ráno plače, že on tam nechce ísť, že chce byť doma, je strašne smutný, chce byť len pri mne a o dosť horšie spí v noci. Som z toho smutná a bojím sa o neho... ☹

mata1001
17. sep 2013

@ivkafu ahoj ak nebude vadit tak budem reagovat na tvoj prispevok...ja na tvojom mieste by som trvala na tom ze chces aby tam maly spal a hotovo...aky adaptacny mesiac ???ked ta ani neinformovali o tom...my ziadny adaptacny mesiac...co mesiac ani tyzden nemame a zvladaju to deti ci uz su na pol den alebo na cely...ano je pravda ze su aj zivsie deti,kazde dieta je samozrejme ine ale to nie je dovod aby tvoje dieta v skolke nespalo,ked ty si do ziadosti uviedla ze ma byt cely den.aj moj syn sa narodil v juli a v skolke je bez debaty cely den.na pol den su prijate deti len tie,ktore dovrsia 3 roky od septembra... 🙂

abika26
17. sep 2013

@eala ja tomu dam este taky mesiac a ked sa to nezlepsi asi ju vyberiem.ty uz chodis do prace ci si na MD?

abika26
17. sep 2013

@lubiku no rano posledne dni place doma,potom v aute v pohode a ked dojdeme do skolky tak bud place alebo ju taha na plac.ale ucitelka tvrdi ze potom uz neplace,ze spi v pohode aj daco zje aj sa hraje.sa mi nepaci ze ich tam budia,ona by pospala aj dlhsie mozno aj z toho je taka doma spi cez obed 3h a tam si tipnem mozno 1-1,5h.skusim ju poprosit ci by ju nemohli nechat aj na ukor olovrantu no neviem ci dovoli lebo dost trvaju na tom aby vsetci robili vsetko rovnako.
ked sa jej pytam ako bolo povie dobre a ze ci pojde zajtra tak ze ano tak sa z toho vysomar 🙂 asi to potrebuje este cas,kazdy mi to hovori...

abika26
17. sep 2013

No a uz je 5 deti z 10 chorych 😒

eala
17. sep 2013

@abika26 ja už pracujem dlhšie, len som ho mala striedavo pri mamine a pri svokrovcoch, len teraz je už situácia iná, svokor nastupuje po dlhodobej PN do práce a mamine sa už nedajú meniť služby, takže ja asi moc toho nenašpekulujem, bude si musieť zvyknúť...

ivkafu
17. sep 2013

@mata1001 presne tak, neviem preco az cely adaptacny september a on od prveho dna uplne rad tam chodi, hraje sa pekne vobec sa na neho netazuju, ze je zlaty, tak vobec nechapem, ja by som aj trvala na tom aby tam bol cely den, ale nechcem ich znepriatelit voci malemu, aby tam potom peklo nemal, alebo nieco take. Nepaci sa mi to vobec uvidim co zajtra.

abika26
18. sep 2013

@ivkafu v nasej skolke vobec nie je adaptacny proces

ivkafu
18. sep 2013

@abika26 ale vy mate inu riaditelku a vsetko zavisi od nej.

adrianai
18. sep 2013

@dai @lubiku ja sa nechcem sťažovať na učiteľky, myslím si, že sú milé a dobré k deťom, možno to už bolo na všetkých dosť, malá plakala a rušila, no vie niekedy pekne liezť na nervy...ale verím jej, vždy si overujem či nemení verziu, čo ma trošku zarazilo bolo, že večer sa hrala s bábikou a počas hry ju zobrala a hovorila, že si zlá, neposlušná, pôjdeš do inej škôlky...no ale nemienim to na teraz riešiť, máme toho všetci dosť a netreba to rozmazávať...
čo je pre mňa oveľa podstatnejšie, vyzerá to tak, že možno ešte máme nádej 😀 včera už bola malá lepšie, učiteľky mi hovorili, že plačkala iba ráno a pri obede a tým, že som jej sľúbila, že na obed pôjde domov, bola spokojnejšia...dnes ráno ju už dokonca ani nenapínalo, mrnčať mrnčala, ale išla pekne...tak dúfam, že je to na dobrej ceste 🙂
a včera som aj zistila, že niesme sami, čo budú chodiť na obed domov, 2 detičky chodia od začiatku iba doobeda, teraz si aj vyčítam, že som ju nechala takto trápiť a neurobila som to hneď na začiatku takto, no ale dala som na radu skúsenejších ... keby sme tak vedeli, kedy urobíme najlepšie 😅

dai
18. sep 2013

@ivkafu hm... u nas ako adaptacne sa vnimaju prve 2 mesiace - ale nikto rodicom nezakazuje deti tam nechavat - momentalne z 10tich uz 7 v skolke spi - postupuju individualne podla potrieb dietata...

dai
18. sep 2013

@adrianai super ze sa to zlepsuje... mozno len ona potrebuje taku pomalsiu adaptaciu... ja som uz pisala ze ja som prve 3 dni bola s malym v skolke , potom asi 3 dni bol len doobdda a potom sme zacali skusat aj spinkanie - zadpal prvykrat vcera ale teda asi 4 dni tam uz bol cez spanok - lezkal pripadne sa hral vo vedlajsej miestnosti. pre tie deti je v skolke vsetko nove - musia si zvyknut na ten stereotyp skolkarsky a ten spanok je vzdy taky kriticky okamih - pokial to dieta sa nenaviaze na ucitelky tak sa mu bude tazko spinkat

adrianai
18. sep 2013

@dai presne toto, všade čo som doteraz počula, mali pomalú adaptáciu, tu majú zvyk hneď od začiatku na celý deň a moja malá tam naozaj prišla do úplne neznámeho prostredia s cudzími ľuďmi...a navyše ten spánok, poviem ti,že ja sama som s ňou dlho "bojovala" kým bola menšia, lebo som si myslela, že spánok potrebuje, ale nepotrebuje a už sme s tým zmierení...veď uvidíme, ak to bude doobeda v poho, dohodneme sa neskôr, čo s tým nešťastným spánkom 😅 teraz nás zaradili na 3 mesiace do adaptačného procesu, tak máme čas

abika26
18. sep 2013

@ivkafu no ja viem aj ked mohlo by to byt vsade jednotne

ivkafu
18. sep 2013

@dai mozu byt aj prva dva mesiace, ale ze ich tam nechcu aby spinkali to je cudne 😒
@abika26 suhlasim 😒 ja som s toho dost sklamana a co som sa rozpravala aj s inymi mamickami tiez sa im to nepacilo a to ze vraj patri medzi najlepsie skolky v Ke 😖 teraz uz neviem 😒

abika26
18. sep 2013

@ivkafu mozem sa opytat do ktorej chodite?my sme tiez z KE,mala chodi na tahanovce

dai
18. sep 2013

@ivkafu jasne ze je to divne - podla mna aj pre nich by bolo vyhodnejsie tie deti postupne adaptovat aj na spanok - lahsie sa im uspava 1-2 deti ako ked zrazu na spanok zostane vsetkych 10 - ako ich potom chcu akoze uspat?☹ mne pride logicke aj z toho psychologickeho aj pedagogickeho hladiska aby bola adaptacia individualna - treba prihliadat na potreby a moznosti dietata - ved kazde je ine ( moja dcera bola napr. len 2 dni na doobedie a potom uz na cele dni zostavala - mala 2.5 roka a ziadne place, super to zvladla... synovi to trvalo dlhsie ale tiez uz sme natom velmi dobre... )

lubiku
18. sep 2013

@abika26 podla mna sa mala adaptuje uplne v pohode, o tyzden uz bude rano bez placov a vyjednavania, uvidis 😵

mis_ka
18. sep 2013

ahojte, nas maly (2,5r) zacal chodit do skolky od minulej stredy (sme nahradnici, niekto odisiel), prvy den rano plac ked som odchadzala, potom ale okej bez placu, bol do 10, druhy a treti to iste ale do 11, vcera a dnes do 12 aj s obedom. Dnes dokonca isiel do triedy bez placu. Problem je, ze v skolke odmieta robit akukolvek pre neho intimnu cinnost (zachod, pitie, jedenie), protestuje a place ak ho chcu donutit. dnes odomna chcela ucitelka aby som na obed prisla a dala mu obed ja, nebol problem, vsetko sfutroval. teraz sa ale bojim, ze bude ocakavat ze vzdy pridem ja a nakrmim ho. ked sa ho pytam ci sa mu v skolke paci tak paci, ked sa pytam ci pojde znova, tak chce ist... ucitelky nie su velmi naklonene to prelamovat a posadit ho na wc alebo k stolu za kazdu cenu, najradsej by boli keby sme sa vratili k tomu modelu ze o 10 domov... poradte ako dalej. Este dnes ked som prisla sedel sam v satni a plakal, predpokladam ze ma cakal... neviem ci mu povedali, ze pridem, ale nepacilo sa mi to, mal by byt v predsa v triede...

ivkafu
18. sep 2013

@abika26 my chodime na severe ňemcovej 😒

kaktusik007
18. sep 2013

@mis_ka no samozrejme ze mal byt v triede!!! ako to co je za pristup??
moj je april 2011 a nastupil od septembra, a pekne hned na cely den...
aj ked ano - teraz sme doma, sme chori... ale este som sa s takymto pristupom nestretla.... tie ucitelky su tam na to, aby ho motivovali - ci ist na zachod, alebo jest.... ako zlahcovat si pracu, na to by ludi bolo.... vrrrr, normalne ma to vytocilo... co si napisala.....

abika26
19. sep 2013

@mis_ka urcite ho tam nexod krmit uspavat ani nic podobne lebo maly to bude vzdy ocakavat.my mame tiez problem so zachodikom,sa boji nanho xodit tak jej dali zatial nocnik a maximalne ked pridem poobede po nu tak ideme spolu na zachod aby videla ze sa nemusi bat.ucitelky su tam od toho aby deticky motivovali a presvedcili.a co by robili keby si chodila do prace?by si si akoze odbehla do skolky?treba rozmyslat dopredu 😉

mis_ka
19. sep 2013

@abika26 @kaktusik007 baby uplne s vami suhlasim, dakujem za podporu, budem musiet s nimi trochu zabojovat...

kaktusik007
19. sep 2013

@mis_ka tak tak....
inak, moj bratranec ked chodil do skolky, odmietal tam chodit na zachod.... takze prva cesta - to priam trielil domov - bola na zachod, nedaj boh by bol obsadeny 😀 byvali presne oproti skolke...
tym chcem povedat iba to, ze tvoj syn nie je ani prvy, a ani posledny, kto ma problem s intimnostami v skolke 😀 😀 😀

lubiku
20. sep 2013

Ahojte mamicky, tak ako bojuju deturence?
Moj chodi uz treti tyzden a uz je to ok, sice je len na doobedie a rano sa vzdy uistuje ze ci nebude spat a potom uz ide s usmevom. V skolke sa zapaja do toho co sa mu paci, vypadli z neho uz dve basnicky a jedna pesnicka a na nastenke visi prvy obrazok. No radost prevelika, ako keby som to prezivala po prvy krat 😨 😀

Pekny den vsetkym 😵

epelino
20. sep 2013

Ahojte kocky, tak ja som tu uz parkrat pisala, ako nas maly zle v skolke... tento tyzden ale od pondelka do stredy plakal rano, ked sme sa lucili a aj ked ma zbadal poobede.. cez den uz len obcas. v stvrtok mi hovorila ucitelka, ze neplakal uz vobec a cuduj sa svete, ked som ponho prisla o 14,30 h, volal ma hrat sa do triedy, lebo mali nove magneticke tabulky 😉 Takze myslim, ze to bude dobre, aj ked po vikende budu urcite place. dnes sme si ho nechali doma, lebo aj manzel ma volno, boli sme v materskom centre, kde sa krasne hral tri hodky a ked som sa ho pytala, kde su lepsie hracky, ci tam alebo v skolke, odpovedal v skolke 😀 U nas je v tej skolke problem len s papanim, a to od zaciatku. Vacsinou donho natlacia pol polievky alebo par lyzic druheho, no boli aj dni, kedy nezjedol vobec nic, tak sa modlim, aby sa aj toto casom upravilo.

jenny
20. sep 2013

Ahoj, viem, ze kazde dieta zvlada adaptaciu v skolke individualne, ale chcela by som sa opytat ci je rozdiel ci je diata v statnej alebo sukromnej skolke. Ake mate skusenosti aj od inych rodicov. Moja dcera tiez nastupila tento tyzden do skolky, rano velke place, chhodim ju brat okolo 12, vzdy si vsetko zbali, ze sa uz nevrati a ked hovorim o skolke tak ani pocut, dufam, ze sa to coskoro zmeni.

epelino
23. sep 2013

Ahojte, tak u nas dnes neplakalo ziadne dietatko... ani nas maly, len mu krivilo pusu... dokonca tam rano bola ina ucitelka, asi tie "nase" nemohli, ale detom to nevadilo, dufam, ze to bude len a len lepsie 😉