icon

Môže sa dieťa tak veľmi zmeniť?

8. máj 2024

Moje dieťa do 3,5 roka rado a pekne maľovalo. Teraz úplne odmieta chytiť pastelku do ruky a je v maľbe neisté. Je to normálne takýto obrat?

Strana
z2
nika23t
8. máj 2024

Je to v poriadku. Aj naopak sa to deje. Moje keď boli mladšie, tak tiež vedeli takto byt zamilované do nejakej činnosti, a potom si zo dňa na deň našli niečo lepšie. Učí sa, skúma, hľadá.

autor
8. máj 2024

@nika23t ide mi o to, že kreslil rád a veľmi pekne. Teraz vôbec ani počuť a keď ho aj namotivujem na chvíľu a začne tak sa aj snaží, ale vôbec mu to nejde. Stále obrázok maže a akoby sa talent stratil.

dzulli1980
8. máj 2024

Proste ho to prestalo baviť ... a Ty ho do toho nenúť, lebo mu to ešte viac sprotivíš ... a možno si na neho tlačila až tak, že si mu to kreslenie sprotivila ... 3 a pol ročnému dieťaťu je úplne jedno, či má, či nemá na niečo talent ... jednoducho robí to, čo sa mu páči, čo ho zaujme atď.

autor
8. máj 2024

@dzulli1980 kreslil tak, že sa úplne do toho úplne zahĺbil. Kreslil aj pol hodinu a nie z donútenia. Mne len nejde do hlavy, že nastala taká zmena že jednak mu to už vôbec nejde a jednak vôbec nekreslí.

hederamonstera
8. máj 2024

Talent nezmizol, to sa neda. Mozno sa toho nasytil a teraz ho zaujima nieco ine. Vrati sa k tomu v buducnosti

autor
8. máj 2024

@hederamonstera už je tomu 4 mesiace.

marianarem
8. máj 2024

Prestalo ho to bavit. Moj to ma podobne. Namota sa na nieco, nejaky cas sa tomu intenzivne venuje, je v tom dobry a potom si zrazu najde novy zaujem a z toho predosleho za chvilu akoby nevie nic. Ma 4.5r. Takto na jesen sa zamiloval do grectiny, ked sme boli na dovolenke v Grecku. Za chvilu vedel celu abecedu, cisla do 1000, vkuse pozeral grecke videa, pesnicky, zacal citat aj dlhsie slova, tvoril vety, vyplnal pracovne zosity. Po zhruba pol roku vyhorel, nasiel si novy zaujem, teraz ho bavia reproduktory z nejakeho dovodu. Da sa povedat, ze z grectiny uz skoro vsetko zabudol a uz ho tym vobec neviem zaujat.
Moze byt, ze tvoj sa k tomu po case este vrati. Teraz podla mna nestratil talent, len ho to nebavi a tak to flaka.

hederamonstera
8. máj 2024

Hovorim aj o rokoch, preco ti na tom tak zalezi?

deedol
8. máj 2024

Nenutia ho v skolke kreslit sablonovito? Alebo sa nestalo nieco ine? Moze to byt aj “z nicoho nic”, ale moze to mat aj pricinu. Chvilu by som to este nechala tak, potreby na kreslenie nech ma k dospozicii a uvidis. Pripadne sa opytaj, aj ked neviem, ci by to taky maly vedel “vysvetlit”. Pripsdne mozete skusit ine spolocne umelecke aktivity, napr prstove farby, miesanie farieb, abstraktne obrazy a pod, kde nezalezi na vysledku, ale na procese

autor
8. máj 2024

@hederamonstera ale hovoríš zo svojej skúsenosti? Deti máš menšie. Záleží mi na tom, pretože mu to fakt šlo a vedel sa do toho úplne vložiť a pekne sa sústredil.

deedol
8. máj 2024

Este moze byt, ze ma v hlave nejaku komplikovanu predstavu o vysledku, ktory ale nevie dosiahnut. Preto ta neistota a mazanie…

autor
8. máj 2024

@deedol práve rozmýšľam či sa nestalo niečo čo ho tak zmenilo, či sa mu znížilo sebavedomie keď zrazu sa bojí maľovať?

hederamonstera
8. máj 2024

A co ked mam deti mensie? Tym by som tiez nevidela do hlavy.

deedol
8. máj 2024

mohlo sa, aj sa nemuselo. moze byt taka povaha aj sam od seba, alebo ho mohla rozhodit nejaka drobnost, nieco sa mu nepodarilo atd.

autor
8. máj 2024

@deedol vždy som dbala na to aby nezáležalo na výsledku, ale na činnosti. Nakúpila som mu vodové a temperové farby. Chvíľu si pomaľoval, ale nevidela som tam žiadne zanietenie ako predtým bolo bežné u neho.

tinka_1807
8. máj 2024

Robíš z toho zbytočne problém. Je to normálne dieťa. Teraz ho to na nejaký čas prestalo baviť. Ak ho to bavilo predtým vráti sa k tomu. Ale ešte je maličký ... Skúsa, objavuje. Možno ho na tom nieoc nebavilo, alebo proste ste ho do toho možno trošku tlačili, tam teraz nechce. Nechaj ho tak.

autor
8. máj 2024

No však dobre ja len chcem zistiť, či sa aj vám toto deje že dieťa zo dňa na deň prestane robiť obľúbenú činnosť a začne sa jej obávať.

dzulli1980
8. máj 2024

Tvoja premotivovanosť ho odradila ... tieto Tvoje reakcie sú za mňa úplne cez ... je to dieťa, mesiac ho baví to, dva mesiace niečo iné ... MÁ 3,5 ROKA, JE MU ABSOLÚTNE JEDNO, ČI MÁ NA NIEČO TALENT ALEBO NIE ... seba daj do poriadku, v dobrom to myslím ... ak má na niečo talent, nestratí sa tým, že teraz ho to nezaujíma.

anjelicek26
8. máj 2024

..alebo potrebuje okuliare.

autor
8. máj 2024

@dzulli1980 sa skludni prosím ťa ok? Do ničoho som ho nikdy nenútila. Len ma zaujíma tá zmena.

autor
8. máj 2024

@anjelicek26 myslíš, že do 3,5 roka bol zdravý a potom sa mu náhle zhoršil zrak?

katka700
8. máj 2024

Autorka, možnosti je viac:
1. prestalo ho to baviť, teraz má iné záujmy ale v budúcnosti sa ku kresleniu vráti
2. niekto mu kreslenie znechutil - dakto v škôlke alebo v rodine mal blbé kecy. Bohužiaľ stále po svete behajú idioti (a majú dokonca volebné právo) čo tvrdia že kreslenie je dievčenské a chlapec co rád kreslí je zzenstily/gay. Aj medzi pedagógmi sa takí nájdu, žiaľ.
3. chce mať pocit samostatnosti - tým že ho v kreslení podporujes to má v škatuľke "chce to mama". Nekupuj mu bez jeho súhlasu farby. Keď budete v papiernictve alebo obchode typu action/teddy , povedz mu dačo v zmysle "aké krásne faeby/fixky. Ale neviem ci ta ešte kreslenie baví?" a počkaj na odpoveď. Nech má možnosť spraviť vlastne rozhodnutie. Pocit slobody a možnosť v niečom rozhodnut sám za seba je dôležitá pre každého aj pre malé dieťa.

anjelicek26
8. máj 2024

Autorka napr. ak má zvýšený cukor, tak trpia aj oči.. je to long shot, ale ako píšeš, nedáva to význam,ze by sa takto zhoršil v jemnej motorike bezdôvodne. Skus nejaké navliekanie goraliek ci iné drobné puzzle,či mu to pôjde.. podľa mňa mama vždy najlepšie vycíti,ze je niečo "inak"...

autor
8. máj 2024

@anjelicek26 zrak sme boli skontrolovať, vraj je ok. Cukor kľudne môže byť, lebo pije občas viac (hlavne ak je v ponuke džús :D) ďakujem za tip. On si rád aj skladal puzzle, rád modeloval … veľmi sa zmenil. Nič z tohto ho už vôbec nebaví. Jemnú motoriku má podľa mňa ok lebo obkresľoval čiary v zoßite a celkom mu to šlo.

kikusha2212
9. máj 2024

Stale obrazok maze? Ako maze? Vygumuje?

unicornlady
9. máj 2024

Ja dám iný pohľad.
A to, že keď je vonku teplejšie, tak deti nechcú sedieť vnútri a maľovať (v zime áno, aj vyrábať z papiera, vystrihovať...).
Teraz v lete skôr pieskovisko, polievanie krhličkou kvety, záhrada, "varenie" z piesku (piesok, voda, nejakú kvetinu odtrhnúť, že upiekli).

A 3 a pol ročné dieťa. Také raz chvíľu baví to, potom niečo iné. Skúša, objavuje, vymýšľa si vlastné hry, činnosti.

slavomira236
9. máj 2024

Hod nejaku foto ci ma talent.

radkaradix
9. máj 2024

ja som rovnaka, v zimnom obdobi, ked sa nic neda robit vonku, sadneme so synom a malujeme si cele hodiny.. ale akonahle sa otepli, nechce sa nam doma drepit a stetce su odlozene zas na polroka v skrini ;) u nas je to sezonna aktivita ako aj lyzovanie :D

dorothee
9. máj 2024

Tvoje dieta mi pride uplne v poriadku,je to normalny stav,ze ho nieco chvilku bavi a potom nie..Skor mi pride zvlastne,ze ta to trapi tak,ze mas potrebu zalozit o tom diskusiu?Neupela si sa na predstavu ze je tvoje dieta vynimocne nadane?Ze bude umelec?Alebo ta len tesilo ze je sikovne?Som mama styroch deti,takze nejake skusenosti uz mam,a teda malovanie som nikdy nejak neriesila..Problem nevidim v dietati,ale v tvojom ocakavani a v tvojich predstavach o nom..

autor
9. máj 2024

@kikusha2212 na magnetickej tabličke začne maľovať, urobí čiaru zmaže, a takto dookola 3 krát a potom sa na to vykašle. Možno má v hlave predstavu a nedarí sa mu, tak je frustrovaný. Stav trvá cca 4 mesiace a teda aj v zime bol na tom rovnako.

Strana
z2