Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@zuzana76 ano, to vsetko je pravda, lenze ucitelka na zakladnej a strednej je naozaj v skole dlhsie, aj dlhsie uci, ako ucitelka v skolke. Je to aj narocnejsie, lebo tych 5 hodin treba realne oducit. Ja tu dokola riesim len to, ze v skolke by sa bez problemov dalo zariadit, aby ucitelka kazdy druhy alebo treti den ostala s nespiacimi detmi. A o doktoroch (tych nezodpovednych len) radsej pomlcim, to by bola tema na 20 stran tu. Nielen o pracovnom case. Ale v kazdom povolani sa najdu ludia, ktori su lajdaci a nerobia dobre. Aj medzi doktormi,aj ucitelkami,aj riaditelmi, vsade.
@ciernysokol tak to v škôlke navrhni a uvidíš.
@ciernysokol správne by bolo mať dostatok personálu, nie navyšovať povinnosti zamestnancom, ta učiteľka aj ochorie a treba zastupovať, vtedy tam die ďalšie ucitelky navyše su. Ako vravím, treba mať na jednu triedu dve ucitelky, ale nie také čo jedna bude doobeda a druha poobede. Ale paralelne. Len keď bude dostatok učiteľov, bude všetko fungovať aj k spokojnosti rodičov. A dostatok učiteľov bude, keď budu v školstve lepšie podmienky. Platove (ale to za mňa nie je až taký problém) ale hlavne spoločenské. Správanie sa k učiteľom od zvyšku spoločnosti. A v neposlednom tade aj podmienky materiálne.
@ciernysokol rodičia si neuvedomujú, že to ako sa oni správajú k učiteľom, to všetko sa pretavuje aj do vzťahu k ich deťom.
@zuzana76 ano, to je pravda. Ale my sme mali ucitelku, ktora pred rodicmi mila a ked tam neboli, po detoch stale kricala a ked deti vyrusovali, davala ich same jest do kuta. A druhu, co nezdvihla zrak od mobilu, ked som dieta doniesla, ani ked som pon prisla. Vadilo mi, ze ani jedny prazdniny nebola skolka otvorena (bez nahradnej skolky), ze predskolaci museli 2 hodiny potichu lezat, ze dieta po 9tej nezobrali do skolky v ten den. Inak fajn. Vsetky tieto veci by sa dali zmenit.
@ciernysokol ale to je cele o tom, ze system nefunguje. Su ucitelia, ktori su vytazeni, ak chcu vsetko pedantne urobit, su taki, pre ktorych to je len, ze pridem, enjako vydrzim par hodin a prcham z prace. Ak by v tej triede boli dve ucitelky, nedovolila by si ani jedna z nich byt na mobile a nechat tu druhu pracovat. prekopat cely system treba, ale to je zase o tom, ze to nema kto urobit a chybaju kvalifikovani ludia. Musis uznat, ze dneni rodicia su fakt ceresnicka na torte a za tu almuznu si fakt zena rozmysli, ci bude za ten isty plat predavat listky na stanici a bude mat pohodu a klidek, alebo sa bude otravovat s upistanymi detmi a frflajucimi a agresivnimi rodicmi.
@ciernysokol odkiaľ máš že učiteľky v MŠ nemajú VŠ 🙈? Pomaly už aj učiteľky v MŠ budu musieť mať VŠ 😉
A k tomu co robia učiteľky keď deti spia: No predsa pijeme kávu s vyloženými nohami 😂😂😂
@samik88 nie, ale urcite nie je nadsena a nepracuje s takym entuziasmom, ako by pracovala, keby mala prijemnych rodicov, spolupracujucich, myslim, ze akykolvek profesional by ucitelka bola, chladnou by ju pristup rodica nenechal a prejavilo by sa to minimalne na tom, ze v ten den by sa nevedela sustredit tak, ako inokedy a deti by to samozrejme pocitili. Ked je ucitelka stastna, su stastne aj deti. ( to je ako s mamou - ked je mama stastna, su stastne aj deti, ked jej muz ublizuje, automaticky sa to prejavi na atmosfere fungovania celej rodiny a na detoch tiez)
@zuzana76 Chápem tú antipatiu jedine v prípade ak to dieťa má podobné správanie ako jeho rodičia. Ale neviem pochopiť prečo by sa mala učiteľka inak správať k bezproblémovému dieťaťu ako ku druhým deťom ak má nejaké nezhody s jeho rodičmi. Nie som učiteľka,neviem či majú niečo také na školeniach,ale podľa mňa by mali tieto vzťahy dokázať oddeliť. Takisto z opačného pohľadu ,ak sú rodičia s učiteľkou kamaráti,známy alebo rodina ,nemala by ich dieťa uprednostňovať pred ostatnými deťmi alebo k nim byť milšia ,nápomocnejšia,atď. Nemám pravdu?
@samik88 ja suhlasim, myslim, ze ak by dieta bolo bezproblemove, tak asi aj rodicia su bezproblemoví, trenice vznikaju vzdy vtedy, ak nastava nejaky problem a ucitelka rodicov na nieco upozorni. Vtedy vacsinou nastava problem a rodicia v snahe chranit svoje dieta idu proti ucitelke. Skolenia k takejto problematike byvaju - ako zachadzat s problemovymi rodicmi, komunikacia s rodicom a podobne. Ale akokolvek by sme chceli, aj cuitelka je len clovek a narusenie jej pohody sa nasledne prejavi. To je psychologia. Ona to moze oddelit, dokonca sa k dietatu sprava pekne, aj k ostatnym, ale urcite cely den nad incidentom premysla a aktivity toho dna jej nemusia vyjst, ako by vysli, kebo mala pohodu. To je fakt, ci rodicia chcu, ak napadnu ucitelku, urcite sa to nejakym sposobom prejavi. Ich deti by boli stastnejsie, keby sa vztah s ucitelmi zakladal na uprimnej spolupraci.
@zuzana76 Kiežby žiadne konflikty nevznikali. My ako rodičia chceme pre svoje deti to najlepšie ,samozrejme spokojnú ,milú ,veselú a uvoľnenú učiteľku. Aby aj naše deti boli šťastné a chodili radi do škôlky. Učiteľky si vážime a vždy rešpektujeme všetko čo povedia ,no aj tak sa mi niekedy zdá,že je to málo. Chápem,že je to náročná práca,len sa bojím aby si to potom neodniesli naše deti. A len ma to pretavenie vzťahov rodič-učiteľka-dieťa trošku zarazilo ,lebo
@samik88 na oboch stranach musi byt vzajomna ucta a ta sa bohuzial z dnesnej spolocnosti vytraca. Velakrat sa ide hned do protiutoku. Ci z jednej alebo druhej strany. Tak ako aj ucitelia, tak aj rodicia by mali vsetky incidenty riesit s chladnou hlavou, vypocut si a dohodnut sa, co sa da spolocne robit, aby sa situacia zlepsila. jednou vetou - ucitelia aj rodicia by mali tahat za jeden povraz.
@ciernysokol v prvom rade si dôkaz toho ako systém zlyhal,že taka ako ty ,ktora nevie ani čítať s porozumením má vs. Nielen že ani nevieš aké školy môže mať učiteľka v MŠ, ty nevieš ani čítať a vyjadrujes sa aj tak so svojím skresleným ,obmedzeným názorom. A ešte posledná vec , nie. Nie som vyhorena ,áno mám VS 2 stupňa + rozšírujce vzdelávanie a atestácie ( to ani nemáš šajnu čo je ) a nie, už neucim v ms.
@ciernysokol na SŠ a ZŠ učiteľ uci 45 minút a má nižší počet hodín priamej pg činnosti. Ako učiteľka,ktorá robila 9 rokov v ms, 4r v ZŠ a na gymnáziu si to viem trocha porovnat. Každé je náročné inak ,ale v ms majú úplne inak postavenu pracovnú napln.Prosím ta už sa prestaň vyjadrovať k niečomu o čom ani nemáš páru. Iba sa tu pred nami učiteľkami z rôznych škôl strapnujes a dokazujes aká si neinformovana a obmedzená a hlavne neskutočne zamerana proti učiteľkam ms. Neviem, ktorá ti čo urobila, ale ostatné za to nemôžu a treba si to vyjasniť s ňou.
@ciernysokol ucitelky v MS nemaju VŠ? Zatial to nie je povinne, no je to otazka casu a preto si ju dorabaju. Napr.aj ja. A k tomu porovnavaniu pracovneho casu a narocnosti ucenia…. Ja pridem do MS na 6:30 a som s detmi nonstop do 11:30, ked idem na obed. Medzitym ani na WC nemozem odist ak nahodou nejde okolo upratovacka, ktora by ich postrazila. Po obede sa vraciam k detom, aby mohla ost na obed kolegyna. Odchadzam o 12:45. Bez deti som 30min. Skus spocitat, ako dlho je priamo s detmi ucitelka na ZŠ. Okrem toho je to v MŠ narocnejsie v tom, ze deti neusedia za stolom, co od nich ani nevyzadujeme sk si to aktivita vyslovene neziada. Su velakrat uplakane, usoplene a kychaju nam do tvare. Uz sa prosim nevyjadrujte. A ze si pracovala v MŠ? Kedy? Ako dlho? Ako veduca jedalne alebo ucitelka?
@zuzana76 ano, s tym musim naozaj suhlasit. Ze ide skor o system. Stretla som sa s dobrymi ucitelkami, aj s takymi, co tam nemaju co robit. Ale system v nasej skolke je vyslovene nastaveny v neprospech pracujuceho rodica a neda sa s tym nic robit. Ale veci ako nutene lezanie predskolakov, ani nic ine, som v skolke neriesila, snazila som sa byt 'slusny' rodic, tiez dieta nikdy nerobilo v skolke problemy, bol slusny a samostatny. Ale ten system sa mi naozaj nepacil, ani spravanie niektorych voci detom. Tie menej prisposobive deti skoncili s traumami, tiez menili skolku.
@hubka51 ty si asi ucitelka a predpokladam, ze patris k tym lepsim a zodpovednejsim (len domnienka), ale co som videla a zazila u nas a co rozpravali ini rodicia, bola tragedia. Ale mali sme aj dve dobre ucitelky. Nie vsetky ucitelky v ms sa na toto povolanie hodia. A nevravim, ze nerobia nic, ale ze by mohli vyriesit predskolskych nespavcov, keby chceli.
@samik88 ty to nevies pochopit, lebo taka nie si, ale realita je, ze ucitel sa casto sprava inak k problemovym detom a casto sa na dietati vyvrsuje, ked sa rodic stazuje. V skolke, na zakladnej, na strednej.
@ciernysokol ako majú riešiť nespavcov?
Ranná zmena konci na obed a už nemá priamu prácu s deťmi
Má tam byť navyše?
@katarinka289 ano, ucitelka je s detmi, je to jej povolanie. Stale je to 5.45 hod prace, nie 8. Pracu neznevazujem, len uvadzam, ze keby sa chcelo, bez problemov by sa vyriesilo nespanie predskolakov tym, ze by pani ucitelka ostala kazdy treti den o 2 hod dlhsie. A deti by boli stastnejsie. Nepisem, ze som robila v ms. Ale ucila som nejaky cas na zs. Preto viem porovnat. Kazda praca ma svoje specifika, teraz robim 8 hod a nestiham to, co predtym. Ale nevadi, snazim sa len riesit temu- co s detmi, co nechcu spat.
@oliverceky ranna zmena trva 5.45 alebo 6 hodin, poobedna tiez. Staci, aby ranna ucitelka ostala pri spiacich predskolakoch o 2 hodiny dlhsie. Ucitelky by sa striedali, takze ak ich je v skolke 6, tento predlzeny pracovny cas - na 7.45 hod by im vysiel raz za 6 dni, co myslim, ze by bolo bez problemov.
@barbie2023 atestaciu nemam, ja mam len VS druheho stupna, takze slabe vzdelanie oproti tebe. Ale presne kvoli takymto ucitelkam ako ty, je to skolstvo biedne, zatvrdnute, zatrpknute, neflexibilne. Nic sa nikdy nemoze zmenit a deti nech lezia bez pohnutia, lebo 6 hodin prace je az az. Och. A navyse na ucitelku si dost agresivna, snad uz robis nieco ine.
@ciernysokol ale prečo by mala byť navyše?
Priama práca s deťmi je 5,30 h
Potom nasleduje ostatná práca, bez deti
@oliverceky no ved prave. Ostatna praca prebieha doma a je jasne, ze 2.30 hodiny nevystrihuju a nehladaju materialy kazdy den. Problem je v systeme a nikde sa to robit nebude, lebo to nie je urcene. V konecnom dosledku trpia deti. Ved si predstav, ze by si kazdy den musela sediet 2 hodiny potichu na stolicke?Alebo v posteli (ale po dvoch kavach, lebo inak by kazdy dospely zaspal). Ved len raz za takmer 2 tyzdne ostat 2 hod pri spiacich detoch ozaj nie je tak zatazko.

@barbie2023 presne tak. Dalsia vyhorena frustrovana ucitelka. VS mam davno, co ty asi nie, inak by si nerobila ucitelku v ms. O hluposti teda radsej pomlc. Zazila som dobre ucitelky v ms, aj uplne biedne, tak ako v kazdom zamestnani. Ucitelkam nezavidim, sama som nejaky cas ucila, takze viem, co to obnasa a nie je to ziadna drama. Riesim tu, ako je nemozne najst druhu ucitelku na spanok deti, preto vsetky musia lezat. Tak sa tu neurazaj do krvi.