Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@ciernysokol ako to mozes porovnat, ked si v Mš nepracovala?? 🤷🏻♀️
@ciernysokol ale to, čo tu navrhuješ, "aby učiteľka ostala raz za tri dni dlhšie pri deťoch" alebo "len raz za takmer 2 týždne ostať 2 hod pri spiacich deťoch" nič predsa nerieši. Deti chodia na poobedňajší oddych každý deň.
@ciernysokol ty by si si mala konečne uvedomiť, čo tu píšeš. Uvedom si, že škôlka má nejako rozmiestnené miestnosti. A spálňa býva veľakrát vedľa herne. Nech by sa aj našli sily, ktoré by sa rozdelili medzi spiace deti a medzi tie, ktoré nespia. Nespiace deti budú vždy tie spiace rušiť! Hrať sa potichu dokážu max. 5 minút, potom budú hlučné. Mohla by si si zriadiť vlastnú škôlku a byť ústretová všetkým rodičom i deťom. Chcela by som vidieť, ako to dokážeš. Pretože mudrovanie ti ide.
@ciernysokol ja komunikujem na tvojej úrovni,keďže som si všimla,že na vyššej nerozumieš. Ale ty nevieš ani čítať s porozumením takže ukoncujem diskusiu s tebou. Nikam nevedie. Dúfam,že aspoň toto dokážeš pochopiť a rešpektovať.
@anickafer skvelý nápad. Uvítajú to v každom meste určite ďalšiu škôlku navyše 🙏 ale nech si tak aj niečo odrobi,aby mala reálny obraz o práci učiteľky v ms lebo podľa komentárov sú to len jej dojmy z parminutoveho pobytu. Školstvo nebude nikdy na úrovni pokiaľ sa takéto názory na učiteľov nezmenia. Ale to žiaľ , máme v spoločnosti na Slovensku horšie problémy 🤷
@dadulkaf lenze uciteliek v skolke je napr.7. Nespanie sa tyka len predskolakov. Ucitelky by s striedali, takze dlhsie o 2 hodiny by kazda robila kazdy siedmy den. Myslim, ze by to bolo ok.
@anickafer kde je vola, tam je cesta, triedy sa daju zorganizovat a prisposobit. Ponukam sposob, ako sa to da. Ale tu sa vsetko drzi v starych zabehanych kolajach, co tam po detoch. Preto nase skolstvo vyzera ako vyzera. Nic nove, tie iste myslienky, tie iste nazory, pripomienky ignorujeme. Ale verim, ze ten cas,ked sa deti nebudu nasilu drzat na lozku 2 hodiny, sa blizi.
@katarinka289 ale to je ako otazka, ako mozem kritizovat fica, ked som v politike nikdy nerobila.
@ciernysokol ale ty zase ignorujes fakt, ze ucitelia su vytazeni. Pozri z navysenia jednej hodiny by bolo toho ovela viac. Potom dalsi rodicia by zase prisli s tym, ci skolka nemoze byt otvorena od 6.00 do 18.00, zase by sa navysil uvazok priamej prace s detmi. Ja som ponukla tiez riesenie. Treba apelovat na ministerstvo a ziadat zvysenie poctu ucitelov. Len tam mozete vyriesit svoje poziadavky. Kde je vola, tam je cesta.
Nečítala som komentáre, ale podľa mňa dieťa musí v škôlke spinkať a keď nie tak ležať. Ja mám synčeka, ktorý má AS je v bežnej škôlke s 22 deťmi, ale keďže v škôlke nevydrží ležať chodí domov po obede. Nie len skrz diagnozu, ale aj keby bol bežné dieťa musí si ísť ľahnúť. Ak to nezvládne, nemôže predsa obrat o spánok ostatné detičky ktoré spinkať ešte potrebujú.
@ciernysokol napisala ste, ze to viete porovnat. No neviete. Vy kritizujete, ako ste prave priznala a to je rozdiel
@zuzana76 ale neznamena, ze ked vyhoviem jednej poziadavke, musim vyhoviet vsetkym. Nasa skolka je od 6.30 do 16.30. Nie sme v Bratislave, kde su skolky otvorene do 18.00. Nik neziada predlzenie hodin. Len vravim, ze pani ucitelky su v skolke cisteho casu 5.30 hodiny a navysenie o 2 hodiny kazdych 7 dni by im neublizilo a detom nesmierne pomohlo. Ale viem, ze ziadna pani ucitelka nechce robit 6 hodin mesacne viac, ked doteraz nemusela. ( to by nechcel nik, to nie je urazka) To by muselo prist nariadenie. Ale zase, bolo by to 6hodin bez vyraznej aktivity - strazit spiace deti.
Náhodou, raz za týždeň dve hodiny naviac pri spacích deťoch nie je zlý nápad.
Až na to, že - a to tu ešte nebolo spomenute:
To nie je tak, že deti ľahnú o 12 a spia/ležia. Ze dve hodky ma učiteľka oddych. Okolo 12 (po obede) sa ešte len prezliekaju, starší umyju zuby, číta sa rozprávka. po rozprávke všetci chcu rad radom cikať. Keď už konečne prví zaspáva ju, niekto chce kakať, niekoho boli brucho, niekto mi chce strašne súrne povedať, kde bol včera, kamaráti medzi sebou robia grimasy a rozosmievaju sa - vedia, že majú byť ticho, ale skúšajú, sú to deti. A keď už konečne pred pol druhou aj na tých posledných príde spánok, ti prví sa už zobúdza ju. Ja fakt nesedím s vyloženými nohami, výnimočné tak raz za 10 dní ozaj lepšie pospia, že mám dajme tomu 10,max 15 minút ze skoro kazdy spi. Niektoré deti chcú hladkať, niektoré sa len nevedia uložiť, otáčajú sa.. Len čo idem niekoho utrieť po veľkej potrebe, už počujem ako si sadajú na postieľky, skúšajú sa "potichu" zhovárať, a to všetko naozaj RUŠÍ tých, ktorí by aj späť chceli. Tak mi netvrdte, že deti bez dozoru by boli ticho, keď to nedokážu 20 sekund
..
Najľahšie sa hodnotí robota druhých, tiež si môžme povedať, že predavačka len sedí za pultom a občas natuka tovar. Súdny človek vie, že musí vykladať tovar, že si zažije aj nepríjemné po tyčky so zákazníkmi, a netreba mu to hovoriť...
Tiez je rozdiel si vyskúšať prácu jeden dva dni, keď je to zábava.. Ale skúste to robiť niekoľko mesiacov, vybrať za polroka 3 atb, lebo malé deti vám kychnu rovno do tváre..
@ciernysokol odporuješ si - strážiť spiace deti? Veď k tým tam učiteľka je. Ty chceš, aby sa našla učiteľka, ktorá bude strážiť deti, ktoré nespia, ale sú v tom čase v škôlke. A tým treba vymyslieť aktivity.
@anickafer nie. Venovat sa nespiacim detom bude ucitelka, ktora je tam 5.5 hodiny. Ta, co robi 7.5 (raz za 7 dni), bude strazit spiace deti. Nevidim ziaden problem. Ale nestane sa to, pokial to nepride zvrchu.
@luccija ešte ste zabudla napísať cenu za túto voľnú škôlku.Isto to nie je cena ako na SK ale rapídne vyššia.Čiže to že niekto žije vonku a porovnáva to potom zo Slovenskom nie je na mieste apropo aj iné platy sú tam.
Tak daj dieta do sukromnej skolky, ked ti statna pripada nedostatocna a za tych ani nie 100e mesacne by sa ti ziadalo infividualny program pre syna, kt nechce spat ani lezat a byt ticho v spalni, aby nerusil ostatnych.
Moje chodi do sukromnej a predskolaci spat nemusia, ale vsetci si lahnu a ucitelka im cita rozpravku, tak aspon chvilu maju oddych vsetci a kto spat nechce, tak potom s druhou ucitelkou sa idu hrat apostupne k nim pribudaju deti, kt sa budia. Platime 500e mesacne, tak mozu potom zaplatit ucitelky a pristup je individualnejsi.
A ano existuje vyhlaska, kde je uvedene, ze deti maju mat oddych na lozku.
@lily246 To je čisto tvoja vec čo robíš vo svojom živote ja odpovedám autorke,nie tebe.Poznam ženy ktoré boli doma s dieťaťom aj 5 rokov,tiež čisto ich vec,ja som nastúpila do práce keď mala moja rok.A písala som že nech si dá kľudne aj do súkromnej škôlky ale to už tu kopu žien radi tak načo sa opakovať.Tvoje debilné poznámky typu som chytrolínka kto je viac ma ozaj netrápia.To si doma rieš s mužom.
Neviem ci ucitelky maju cas riesit jedno ,dve deti, ktore nechcu spat.
Ono keby je tych uciteliek viacej,mozno by sa dalo nieco poriesit ale pochybujem,ze ak jedno dieta nespi,tak druhe sa nebudu chciet hrat tiez a nezacnu tam vymyslat vsetky deti.
Mozno skus sukromnu skolku kde sa budu venovat tvojmu dietatu individualne.
Ja mam problem uspat jedno dieta ak mi to druhe nechce spat a neviem si predstavit taku vec pri 20 tich.
Tiez by mi vyhovovalo keby moje cez den nespi, aspom by vecer nezaspala o desiatej. Ale zvolila som si statnu skolku , tak to aj tak beriem a dodrzujem.
@gabrielabydzo ty klamárka, ty si mňa prvá označila, ja ti len odpovedám, ty si začala do mňa útočiť, tak netrep že mne nepíšeš ale autorke.
Ešte nič normálne si tu nevyplodila, iba také typické drísty ľudí, či ani pravopis neovládajú a šúchajú nohami, nič nechcú meniť ani zlepšiť. Chúďa tvoje dieťa. Už ma neobťažuj tretíkrát, prestaň mi stále písať.
V ziadnych predpisoch nie je ze deti musia spat, lezat, je to len odporucane. Pre predskolakov je nepredstavitelne aby lezali v posteli dve hodiny, uz vas niektore vidim ako len tak vylihujete ked ste plne energie zo dve hodky, musite byt ticho a nemrvit sa.
Autorka riesila som to roky dozadu, nasla tento vyborny clanok a poslala ho nasej pani riaditelke. Odporucam precitat kazdemu. Nastali zmeny.
https://domov.sme.sk/diskusie/2204043/skolky-up...
@liv1 v živote nelezali 2 h. Podľa harmonogramu,ktorý sa v jednotlivých ms líši minimálne, by mali predškoláci obedovať o 12.00 cca o 12.30 si ísť ľahnúť..kým sa prezlecu ,spravidla 12:50 si lihaju. Každá normálna učiteľka deťom prečíta rozprávku či príbeh, v predškolskej triede sme mali dokonca zaužívane ,že "čítali " svoj obľúbený príbeh deti podľa obrázkov z ich knihy . Takže cca do tej 13.15. potom mali pustenú relaxačnu hudbu a o 14.15 boli hore a 14.30 bol olovrant. 2 h spia tak v najmenšej skupine trojročné deti. Takže ani na to nie je logicky priestor ,aby tak dlho ležali ,nieto ešte spali 🤷
@lalala94 a vies o tom ,ze su aj matky, co ledva zaplatia za statnu skolku? Nehovorim o sebe, tiez by som si priplatila, ale to teraz mozem tvrdit, ze zena, co nema zazmluvneneho porodinka nelubi svoje dieta, zena ktora nekupuje nonstop nove topanky , nezalezi jej na chodidlach dietata...mozem pokracovat.
Ako viete, ze tie deti, ktore sa stravuju v skolke nemaju zvysok dna doma zdravsiu stravu?
@kremlicka250 ty prosím ťa na čo presne reaguješ? Mne je úplne jedno kto si ako stravuje svoje dieťa doma a ani som nič nepísala o domácej strave. 😀 Btw, porovnávať lepšiu stravu v škôlke so zazmluvnením pôrodníka alebo kupovaním topánok je dosť odveci vlastne ako celý tvoj príspevok. Zazmluvnenie pôrodníka neovplyvňuje dokopy nič a dobré topánky vieš nájsť aj na bázari.
@lalala94 reagujem na to ,ako v niekolkych prispevkoch tvrdis, ze rodicia nie su ochotni zaplatit viac za lepsiu stravu v skolkach alebo im je to jedno.
Ja tvrdim to, ze je vela rodicov, co si nemoze dovolit zaplatit viac ale to neznamena,ze im to je jedno.
Priklad som pouzila preto, aby si pochopila to, ze ak niekto na nieco nema, neznamena,ze im to je jedno.
Myslim, ze vacsina matiek chce pre svoje dieta to najlepsie, len bohuzial si to nemoze dovolit.
Tak ako si nemozu dovolit zazmluvnit lekara, drahsiu stravu v skolke...priklad toho,ako to v zivote je. Co by chceli vsetky matky pre svoje deti, ale nemozu si dovolit mat.
Ja keby pridem do skolky a poviem ,ze nech sa vsetci poskladaju na nove matrace po 800 eur lebo chcem, any moje dieta malo kvalitny spanok, tak nebudem vycitat ostatnym matkam, ze im je jedno ako ich dieta spi, ked sa nechcu zlozit.
@barbie2023 aj keby to bolo ako hovoris, je to hodina a pol lezania. Moj syn nespaval od 2 rokov. Pre neho to bol uplny mordor. Mladsi mohli mat hracku v postielke, tak to zvladol. Ale predskolaci nemohli. A boli v posteli rovnako dlho ako male deti. Debatovali sme o tom s ucitelkami xkrat, ze je to strasne dlho velkacov nutit tak dlho lezat. Niektori z nich mali uz 7 rokov. V mnohych skolkach to maju tak ze ak deti do 30 minut nezaspia mozu sa ist hrat a tak je to win win pre deti ktore chcu spat a tie ktore nechcu. Ano personalne obsadenie to u mensich deti nedovoli, ale aspon u tych vacsich by to malo byt inak, vo vela skolkach sa mapr posledny rocnik uz vobec nespi. Chvala Bohu ze uz su niektore aj statne skolky take uvedomele. Citala si ten clanok?
@liv1 nie, to nie je aj keby...tak to je, roky som učila a prešla si deťmi od 3 rokov tak akože, neviem čo mi tu chces písať. Tak ako aj vyššie tá sokol má svoje mylne predstavy ake majú učiteľky úväzok a aku majú náplň práce 😆
@barbie2023 u nas male deti chodili na obed o 11:30, vacsie pred 12:00. Takze ano mladsie 2 hodiny, starsi 1 a pol az 2 hodiny. V nasej byvalej skolke predpokladam, ze nerobis.
Navyše citujem “aj keby to bolo ako hovoris”, znamenalo, že aj keby to bolo aj u nas v skolke tak ako hovoris, tak by museli lezat minimalne hodinu a pol. Ale ťažké pre teba pochopit, chápem 😁

@zuzana76 skoro každý učiteľ ti povie že s detmi si už učiteľ poradí (ak to nieje fakt nezvládnutelne dieta) no najhorsia praca je s rodičmi. My sme pred par rokmi vyhoreli.Ešte v ten deň kedy sme ledva porátali deti či sú v poriadku došiel jeden otecko že či bude zajtra školka otvorená lebo on musí ist do práce a nemá kde nechať dcéru 😭🤦♀️ A to nehovorim o tom ako rodičia "plakali" za papučkami či novým oblečením ktoré tam zhorelo.Zastupkyňa hneď na druhý deň išla zháňat nové priestory aby MŠ mohla čím skor fungovat.Podotýkam také ktoré by prešli aj cez hygienu.Priestori sa našli no čuduj sa svete opäť sa zvali rodicia ktorim nevyhovovalo že oni musia isť mimo kde musia stat na dvoch stopkach 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Nuž vtedy sa mi naozaj chcelo plakať.My sme nepotrebovali aby nam nohy,ruky bozkávali no ani to blbe ďakujeme neprišlo.S detmi sa veľakrat dá aj s ťažkými povahami no ak rodič je raz arogantný s tym už neurobíme nič,len skrátiť komunikáciu na minimum.