Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@zuzana76 neprekaza. Navrhla som sposob, ktory by to vsetko vyriesil, toto su len vyhovorky. Ale chapem,ze kym nepride nariadenie zvrchu,nic sa nezmeni, to je jasne.
@katarinka289 nijako sa donutit neda. Plno deti lezalo vyse hodiny a zaspalo na pol hod,vela deti nespalo vobec. Zbytocne sa to riesi, je to skola, na taketo aktivity musi prist nariadenie celoplosne, nie je to o ucitelkach,ze si maju vybrat. Toto nie je kritika ucitelov, ktori o tom aj tak nerozhoduju, ale systemu.
@zuzana76 máš pravdu, je to o ľuďoch. Vždy. Čo mňa ale viac mrzí je, že bohužiaľ systém zvalcuje aj tých, ktorí by niečo zmeniť chceli. Bavila som sa o tom s jednou profesorkou z pedagogickej fakulty, boli sme spolu na školení a ona mi vravela, že je až neuveriteľné, že ako je všetko, čo je "mimo koľaj" ťažko presaditelne do praxe. Že koľkokrát má nadšené študentky a keď sa vrátia zo súvislej praxe, tak sú totálne sklamané, lebo veľa vecí im vysvetlili zabehnuté učiteľky, že "sa nedá". Žiadna ochota čo len vyskúšať čokoľvek. A vieš, čo sa stane, keď nastúpia, presne to isté, každá ich snaha bude potlačená, pretože by narušila zabehnutý steteotyp. A tak tá zmena proste nemá šancu. Toto sa deje aj v školách, sama som si tým prešla. Akonáhle som vybočila, už ma niekto "riešil". Kto to vydrží, musí byť fakt úžasne "splachovací".
@akvi a vies preco? pretoze vsetko co je mimo kolaj, musis mad odobrene rodicmi: taky priklad: Chces ist do lesa zbierat plody stromov a listy, aby si mohla na dalsiu vytvarnu vychovu z toho nieco vyrobit? musis dat informovany suhlas, lebo vychadzas z arealu skoly, ten ti tretina rodicov odignoruje a tak im vypisujes spravy, tym, co tak neurobili. Moj pripad napr: Chcem robit zaujimavu hodinu ANJ, kde sa bude robit ochutnavka, pisal som rodicom ohladom alergii, napisali mi traja rodicia. Mam sa na to vykaslat? alebo rad za radom pisat tym ostatnym?
@akvi ale ty a tebe podobne nechápete, ze na zmenu treba ľudí a hlavne peniaze? Raz je dane, kolko učiteliek ma byt na počet detí, tak neviem co fakt riešiš. Ked je písaná jedna, tak kvôli tebe tvojmu dietatu nebudú dve, sorry. Mi pripadas ako tie trafene bio matky, ktoré chcu kopec ovocia, zeleniny, bio hovadin, ale keď si majú potom priplatiť za stravu, tak to už nieeee. Sa fakt zobudte. Keď chceš, aby sa ti niekto staral extra o dieta, tak zaplat skolke mzdu ucitelky navyse a budu sa starať. Ta učiteľka ma po práci a ide domov, strieda sa s nou ďalšia, ktorá sa jednoducho nerozdvoji, co na tom nechapes? Ci aj ty ostávaš v praci navyše len tak zadarmo?
A nie, dieta v žiadnom prípade nesedí tichucko vedľa v herni, aby iné nerusilo, neboj sa.
Mam 2 dvery ktoré a spanok nula bodov..ale v škôlke jednoducho lezali ,alebo zaspali ..ani by mi nenapadlo roesit prečo musia ..každá skolka ma svoje predpisy..kde je moznost ,su nespiace deti vedla atd ....a navyše neučte tie deti ,ze co si zmyslia to im bude vyhovené..nikto nikdy v živote sa im nebude prispôsobovať
@zuzi0911 kto má dozor nad nespiacini deťmi vedľa?
@zuzana76 ja zase mám skúsenosť, že kamene pod nohy hádzalo vedenie. Príklad - chcela som učiť v blokoch, pretože na 1.st. to je proste oveľa lepšie, nakoľko vieš ísť cez témy, nie po predmetoch a vieš dávať prestávky podľa potreby. Nie je nič horšie, ako keď zvonenie naruší ten "flow" u detí. A tiež nie je nič horšie, ako keď vidíš únavu detí a nútiš ich pracovať. Lenže keď mi riaditeľ bloky nepovolil, čo som mohla.. To isté napríklad prepájanie ročníkov. S kolegyňou sme častokrát rozdelili deti podľa toho, koho čo viac bavilo alebo podľa toho, kto čo viac potreboval. Ale vedeniu sa to nepáčilo. A to sú momenty, ktoré mňa veľmi demotivovali.
@lienka.7 ucitelky v ms pracuju na plny uvazok cca 5.5 hod. Navrhovala som,aby kazdy siedmy den (ak ich je v skolke 7) by kazda ostala pri spiacich predskolakoch- teda raz za 7 dni by pracovala namiesto 5.5 hod 7.5 hod a problem vyrieseny. Aky nedostatok personalu?
@ciernysokol a ty si kde videla 7 uciteliek na jednu triedu? U vas mate 7 uciteliek na triedu? To sa mi nejak nezda.
A tebe ked teraz povie zakaznik, klient ( netusim v akom odvetvi pracujes) ze teraz budes robit 7,5 hod mesacne najviac a jeho problem je tym vyrieseny, tak to bude v pohode?
@ciernysokol ale vieš že existujú aj jednotriedky?Tam pracujú len 2učiteľky.Tam by si si to ako predstavovala? A k učeniu a priprave do školy.Ty by si chcela aby sa deti učili celý deň ako v škole?Vies ako funguje denný režim v MŠ?Aktivity sa striedaju aby dieťa cely čas nesedelo na zadku(ani by to nevydržalo) Ja mam rovnaku skúsenost ako u už niekto písal,že z cca.20deti mi nespalo mozno jedno-dve a nie polovica triedy
@ciernysokol v našej skolke sú 4 triedy. Cize ako sa majú tieto striedať? Pomáhajú teraz aj upratovacky napr. Ty si inak mudra ako lietadlo, ze? No nech ti v praci povedia, že každý týždeň budeš o 2 hodiny len tak dlhšie v praci. Nadšene budeš súhlasiť, vsak? A aj ostatne tu múdre, ze? No už to chcem vidieť 👌
Na rozdiel od teba, ja si pracú učiteliek vážim, obzvlášť dnes, keď su deti drzé a nevychovane. A este keď majú také "mudre" matky ako tu. Sa divím, ze ked ste také múdre si nezalozite vlastne skolky a poskytujte tam všetko, čo žiadate tu. Hm?
Môj syn v tej škôlke zaspí, u neho je problém, že mu stačí cez deň aj polhodina, a do noci bude hore, cez víkendy to vyriešime (nejde cez deň spať), v škôlke musí a aj zaspí. Čiže mu to zrejme aj chýba. No a v noci je potom problém. Nič s tým nespravím, som vďačná za prácu tých učiteliek, že napriek mestskej škôlke majú plno aktivít aj mimo škôlky, vyváženú a čerstvú stravu a vidno na nich, že tie decká majú radi, informujú nás aj emailom, posielajú fotky, venujú sa tým deťom. Striedajú sa v každej triede dve, čo som počula od jednej mladej, ktorá odchádzala, že za aký plat, tak ďakujem dupľom. Často im pomáha aj upratovačka, či personál z kuchyne, najmä keď chystajú von tie menšie, tak majú čo robiť, neviem si predstaviť, že za takých okolností by ako vyriešili problém s deťmi, ktoré nespia napr. samostatnou aktivitou, na to proste nemajú kapacitu. Sú radi, že stihnú odbehnúť na wc na striedačku. Aj teraz mali korčuliarsky krúžok, všetky tam dopraviť, naobliekať, pomôcť s korčuľami, prilbami, veď ja som rada, keď idem.len s tým jedným mojím von a spotím sa ,kým sa z domu dostaneme.
A platíme za to 50 € školné, 10 € ZRPŠ + strava cca do 50 € mesačne a odchádzame v rámci mesta. Vedľa bytovky mám novú súkromnú, vedľa kanclu detto (a kancel mám z domu do 5 minút pešo), a jednu do 10 minút pešo, tam by určite zvládli dieťa aj bez spánku, no ale tak za 600 eur mesačne..
@ciernysokol prečo by tam mali byť učiteľky o 2 h navyše?
@katarinka289 ty si tiež odchádzaš z prace len tak pred obedom ? 😅
@kremlicka250
@lienka.7
@hubka51
Uz som to tu vysvetlovala,ale mozem este raz. U nas boli tri triedy,z toho jedna predskolska a sedem uciteliek. Kazda robila 5.5 hod doobeda alebo poobede. 7ma neviem, asi ich nejako zastupovala. Nespiacich predskolakov strazi ich ucitelka,spiacich by strazila kazdy siedmy den ucitelka,ktora by namiesto 5.5 hod odrobila 7.5 hod. Stale normalny pracovny cas,ako ma kazdy iny. A problem vyrieseny. Ale chapem,ze nikomu sa nechce odrobit 7.5 ked doteraz robil 5.5 . Ale zbytocna diskusia toto- na akekolvek zmeny musi prist nariadenie zvrchu, o tomto personal nerozhoduje. A verim,ze situacia sa coskoro zmeni.
@oliverceky kazdy siedmy den napr?ved nie kazdy den. Naozaj v tom problem nevidim. Normalne ludia robia 8 hod. Ucitelky by mali mat riadne zaplatene, slusny plat a pracovat 7.5 hod. A zrazu by bol personal na vsetko.
@ciernysokol ale ucitelka ma pracovnu dobu rozdelenu na priamu pracu s detmi a nepriamu, cize administrativa a vyroba pomocok, cviceni, oprava pisomiek - nie v skolke atd... ak bude mt priamu pracu s detmi 7,5 hodiny, nezostane jej na pripravu. ved aj obvodny lekar pracuje niekde do 12:00 a niekde do 13:00 maximalne a potom robi administrativu.
@ciernysokol takze nie zatazovat uz uciyelky, ktore su, ale mat viac personalu, tvoj napad je zase zatazou tych, ktori tam pracuju, skor vyhoria, bude vacsia fluktuacia. Ucitleky sa budu striedat po roku - dvoch, tak ucitelka nebude mat ziadnu motivaciu na sebarozvoji, ci vychadzani v ustrety rodicom, pretoze praca v skolstve bude pre nu len prestupnou stanicou. Ak bude pracovat 7,5 v skole, plus dasia priprava doma, plus slabe ohodnotenie, uz nebude toto povolanie nijakym sposobom zaujimave.
@ciernysokol a ty vobec vies preco maju ucitelia 5,5 pracovny cas vobec? Ty si myslis,ze ucitel pride domov a nohy na stol po 5,5 hodine?
Ale ak mas ako hovoris super riesenie, tak ho posun vyssie
a zorganizuj peticie alebo si to vybojuj, ked si to uz v podstate vyriesila.
Este dories, kto im to zaplati a ze musia robit viac ako maju v zmluve.
@zuzana76
@kremlicka250
Moje riesenie nie je 7.5 hod den, ale to, co som pisala vyssie, ze by im 7.5 hod vychadzalo napr.kazdy siedmy den. Vsetci vieme, ze ucitelka v skolke sa nepripravuje na druhy den 2 hodiny kazdy den, mozno iba ked cerstvo nastupi. To len pomimo. Ale ako pisem- aj moj navrh, aj tieto debaty su len zbytocna teoria, nerozhodujeme o tom.
@ciernysokol ved vravim, tak to posun vyssie, nieco preto rob. Tu to isto nevyriesis.
Len ci to budes chcet riesit aj ked uz tvoje deti v skolke nebudu.... co uprimne pochybujem,ale mozno ma prekvapis a o 5 rokov sa docitam, ze si si to vybojovala a skolky tak na tvoj podnet zacali fungovat.
@ciernysokol ako každý siedmy deň myslíš? U nás boli v triede dve učiteľky, čiže každý druhý deň.
@ibrunova my mame 4 na 2 triedy a jednu vypomocnu.
U nas ten vypocet tiez nevychadza
@ciernysokol problem nieje vyrieseny, kedze vyhlaska prikazuje odpocinok min.30minut denne
@kremlicka250 a ktora z tych 2 tried je predskolska?lebo jedna sa len o predskolakov.ak su v skolke 3 triedy, je tam cca 7 ucitelov, ktori by sa striedali

@ciernysokol neverim, ze polovica spat nechcela. Mne za 10 rokov nespalo vzdy z 20deti v triede jedno. Aj to obcas zaspalo tiez. Si uvedomte, ze rano casto skoro vstavaju a v MŠ maju stale aktivitu. Nesedia pri telke, ze by nic nerobili. Tie deti su naozaj unavene s zaspia aj ked ich nikto spat nenuti. Okrem toho neviem, ako by som niekoho mohla donutit spat