Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@januska12323 neodchádza z práce,ale robí si administratívne veci v rámci svojej práce.
@vykojenapanda keby... Keby bolo skolstvo naozaj priorita... Keby bohaty mali konecne dost a dostalo sa to aj tam kam ma, nie len odrobinky z kolaca...
@lienka.7 👏👏👏👏👏👏
@dominikamacakova Poľsko nezaspalo na vavrinoch ako Slovensko a davno nas uz predbehlo. My sme sa zasekli a pouzivame stale rovnaky system ako pred 30 rokmi. Ich zivotnu urovet nedobehneme snad ani za dalsich 30 rokov. Stale budu deti 2 hodiny lezat ..
@vykojenapanda nie, žiadne sci-fi . Tiež to vidím reálne
@vykojenapanda len problem je že nielenže niesu peniaze na ďalšiu učiteľku,ale ani učiteliek nieje 🙈 My sme hľadali kolegynu 3mesiace.Vo vedľajšej dedine pol roka chýbali 3učiteľky 🙈
@hubka51 vo viacerych sferach chybaju ludia. Ja hladam kvalifikovanu kolegynu 1,5 roka! To sa stale tocime v kruhu - malo financii na vzdelavanie- male financne ohodnotenie pracovnych pozicii- odliv do zahranicia atd atd.
@hubka51 a veď kto by to robil za ten smiešny plat mať takú veľkú zodpovednosť, toľko energie vynaložiť , celého človeka tá učiteľka odovzdáva vo svojej práci...a rodičia majú problém so všetkým , deti čím ďalej tým viac vplyvom rodičov sú nezvladnutejsie ... Celé školstvo na Slovensku je v rozklade.
@lienka.7 po vojne je kazdy general...keby mali plnu triedu deti kde by riesili u kazdeho inu diagnozu inak by hovorili..to hovorim cisto ako matka...a zacina to v skolke a pokracuje v skole...potom pridu deti do skoly pridu na 5-9a ucitelky nezmozu s nimi nic, lebo najprv je ziak a potom je ucitel...potom to vyzera tak ako to vyzera
Ja som za ten spánok v škôlke bola vďačná, lebo dieťa, ktoré vstáva ráno o 5tej, aby mohlo byť v škôlke o 6tej, keďže rodičia nemajú tú vymoženosť, aby mohli chodiť ako pánkovia na deviatu do práce, dieťa je už o desiatej unavené a tak isto je rado, že si môže oddýchnuť a pospať. Moje dieťa od dvoch rokoch nechcelo spávať poobede, ale v škôlke si teda pospalo.
Ja obdivujem učiteľky či už v MŠ, na ZŠ alebo SŠ. Práca s deťmi je krásna a v súčasnej dobe nevďačná. Tiež som chcela byť učiteľkou, ale osud to zariadil inak a som rada, lebo pracovať s niektorými rodičmi je boj. Kedysi bol učiteľ a lekár autorita. Dnes? Dnes si každý rodič myslí, že systém sa musí prispôsobiť práve jeho dieťaťu.
Niektoré ženy sa nevedia venovať jednému svojmu dieťaťu, ale budú kydať na učiteľky, ktoré musia naraz zvládnuť 20-30 detí. Keby mali v škôlke vyhovieť každému dieťaťu, resp. želaniam a požiadavkám rodičov, tak mi povedz ako by to mali urobiť? Rozkrájať sa nevedia.
Tým, že ti dieťa prijali do škôlky si akceptovala režim a systém fungovania danej škôlky. Ak máš pocit, že ti nevyhovuje máš ďalšie možnosti: preložiť dieťa do inej, kde to budú akceptovať alebo si najať opatrovateľku alebo s ním ostať doma alebo chodiť pre neho o 12tej. Možno by len stačilo sa v kľude porozprávať s učiteľkou a riešenie by sa našlo.
Tiež som chcela dať dieťa do škôlky do 15.00 hod. Lenže nespí mi už dlho poobede. Pýtala som sa riaditeľky, či sú tam deti, ktoré nespia. Povedala, že musia ležať. Že skúšali nechať časť detí potichu sa hrať, ale deti sa potichu nehrali a budili spiace deti, tak už musia všetci ležať. Môj keby dve hodiny ležal, tak by zaspal možno tesne pred odchodom a bolo by to na škodu. Tak chodí domov na obed.
Ja teda tiež nechápem, čo také únavné robí 6r predškolák, aby musel 2h ticho ležať. Nespi tam v tomto veku drvivá väčšina
@dadulkaf ono mas pravdu a napr ja som casom zmenila nazor z toho kydania na pochopenie..presne tak nie je to sranda tolko deti a s obmedzenymi moznostami..ale zober si to z inej strany. Ty mas svoj pripad ale predstav si ze dieťa ti chodi do skolky vyspane a je nutene lezat dieta sa tym trapi je mu neprijemne a kazde rano ti preto place ze nechce ist do skolky kvoli spanku su ucitelky ktore su naozaj prisne ze deti musia lezat ako socha..a su ucitelky ktore nezaujima ze ty to chces skusit nejak riesit.. ono nic nie je len cierne a biele..
Potom v neskoršom veku deti takýchto mamiciek ako si ty sa vyhrážajú učiteľkam zbraňou. Pretože učiteľky sú "zle" lebo nerobia tak ako si deti dupnu. Dieťa nieje pan, pochop to. Buď sa prispôsobí alebo si ho na obed zober domov.
@lulu1812 inak k tomu hraniu sa vedla potichu... vidím to doma veľmi dobre na svojej staršej ktorá nespava. Neexistuje, aby sa potichu hrala, musím byť pri nej a tisit ju, lebo mi rozpráva, chodi si po hračky a pod. Už chcem vidieť, ako tam dieta bude potichučky sedieť 2 hodiny za stolom a sedieť a hrať sa. Nieto ešte skupinka deti.
@lily246 Zmenilo sa veľa,ak nespí a ty s tým nesuhlasiš a nie si v pohode,zostaň s ním doma do jeho 6 ticho rokov a rob mu doma program sama.Matka môze byť doma s dieťaťom do jeho 6 tich rokov.Páči sa.Ja som sa neohradzala a neotravovala učiteľku s tým že moje dieťa spať ľúbi tak nech ho iné decká čo spať nechcú nerušia.To je to isté len naopak.Netreba sa sťažovať.Keď áno buď s ním doma.
@papaya308 drvivá väčšina spi a podľa vedcov by sme mali spať aj my dospelí ,ale na to samozrejme nie je priestor keď pracujeme. Tak to doprajme aspoň deťom. To ,že v tejto dobe niektoré deti nespia je zapríčinené aj tým ,že sú prestimulovane. A áno, sú deti ,ktoré proste už nechcú spať,ale nie drvivá väčšina,ale absolútne minimum,ktoré skutočne nespí lebo jeho organizmus je proste tak nastavený a kvôli tej hŕstke deti sa nebude meniť systém ,ktorý funguje a je pre vývin detské mozgu zdravý. Kto nespí ,oddychuje po tichu. Kto to nedokáže v 5-6 rokoch nech si ho rodičia predsa vezmú domov. Nikde nie je napísané,že nemôžu. Materská škola má svoje pravidlá,ktoré sú nastavené pre zdravý vývin dieťaťa a prispôsobuje sa aj potrebám rodiča ,ktorý je v práci,ale zdravie a dieťa je všetkému nadradené. Ak 17 deti z 23 spánok potrebuje tak sa kvôli tým 7 ( a to som extra veľa napísala) nebude meniť systém a tie deti buď idú domov alebo tíško ležia , keby sa hrali vedľa tak narobia kriku to ti garantujem. Samy tu vypisujete koľko vám narobia bordelu a kriku aj jedno -2 dieťa. Akože... Nehnevajte sa na mňa ,ale situácia na Slovensku je vážna práve kvôli tomu ako rodičia svoje deti vedú...a žiadny rešpekt voči druhým ani voči učiteľom už od škôlky. Tak ako si majú vážiť starší žiaci ,ktorí si myslia ,že im patrí svet, učiteľov na ZŠ či Sš keď vidia od rodičov disrespect už v ms?
Dievcata,trocha tolerancie by nezaskodilo. Skusme chapat (a nie je to tazke ak mate doma viac deti) ze ucitelky to jemaju jednoduche.
Prikladom falose su za mna mamicky ktore davaju dieta do skolky s tym ze su s mladsim doma na materskej. Lebo ako stihat 2 deti.....ale od učiteľky by sme chceli aj 20 deti naraz.
Nemam nic proti ak starsi ide,ale potom prosím s pochopenim a uctou voci tym,ktori sa mi o druhe dieta staraju.
Proste len trocha respektu ✌️
@barbie2023 ver tomu, že drvivá väčšina teda nespi. Neviem o koľkej ide večer spať tvoje deti, ale mojim bohate stačí spánok 20.00-6.30
V septembri jej ako vysvetlím, že v ZŠ si nemôže pospať po štvrtej hodine? Či od júna do nástupu do školy z obedného spánku vyrastie?
@efka77 falos? Nechapem, z akeho dovodu. Kazde dieta ma pravo na vzdelavanie. Skolka nie je opatrovatelka, ale vzdelavacia institucia. Posledny rocnik je povinny. Kazda matka, nech je aj doma nezamestnana, ma pravo dat dieta do skolky. Pani ucitelky to nemaju jednoduche, ale ani zlozite. Deti 2-3 hod spia, chodia von,ucia sa,normalny proces. Tiez maju niekolko mesiacov rocne prazdniny a 5-6 hodinovy pracovny cas. O tieto pozicie je velky zaujem a vsetci vieme, preco.
@ciernysokol prazdniny? Cerpaju si dovolenku
@efka77 presne
@ciernysokol nemajú prázdniny a bežné robia v škole a škôlke to, čo ty by si nerobila v práci ani náhodou lebo to nie je tvoja náplň práce. Záujem??? A kde je záujem o túto pozíciu, my žijeme v druhom najväčšom meste na Slovensku a nonstop je tu problém nájsť učiteľku a nielen do MS. Nehovoriac o špeciálnych škôlkach kde pracujem aj ja. Chcela by som vás premudrete vidieť ako by ste robili s plnou triedou autistov. Drvivá väčšina učiteľou neodchádza pre platy, ale práve pre prístup rodičov. Mame dieťa ktoré prišlo z Nemecka, rodičia nám povedali, že aj kvôli nemu sa vrátili, pretože v Nemecku s nim nerobili absolútne nič, škôlka na úrovni, strazim ovce. Boli šokovaní že my sa v špeciálnej školke a škole s deťmi normálne učíme. Toľko k tomu ako fasa je všade v zahraničí.

@ludmila73 ja mam celkovo pocit, ze hodnota, ktoru u nas dostavaju nase deti, je v porovnani s inymi krajinami uplne inde. Do deti investovat nechcu, do vzdelania investovat nechcu..deti su v politickom vnimani u nas na chvoste. Ako by sme si tu mohli pekne žiť, keby bol dostatok vyčlenených financii na dostatocny pocet skolok, učiteľov, kvalitnu zdravu stravu, psychohygienu a individualne potreby pre nase deti. Ved to nemoze byt az také sci-fi, ci?